HCL.HR

Devil May Cry 5 prodao je dušu vražjim mikrotransakcijama

Zoran Žalac 24.09.2018.   •   13 komentara


Iz Capcoma kažu da bi svi igrači trebali igrati Devil May Cry 5 kako im odgovara, a to uključuje i one koji žele trošiti stvarni novac.

Devil May Cry 5 mogao bi se iduće godine vratiti u formu s povratkom pravoga Dantea, no jedan detalj zabrinuo je fanove serijala. Naime, u demo verziji koja se mogla zaigrati na Tokyo Game Showu uočeno je kako će DMC5 imati mikrotransakcije kojima je moguće kupiti napredak u igri. Primjerice, ako odmah na početku igre želite igrati s maksimalno razvijenim likom i svim otključanim vještinama – moći ćete za to platiti stvarnim novcem.

Kad je takvo što u igri moguće, odmah se postavlja pitanje je li igra dizajnirana tako da igrače tjera na dodatno trošenje time što oteže i usporava napredak onima koji ne žele plaćati ako su samu igru već platiti. Iz Capcoma su pokušali umiriti fanove izjavom da će sve biti balansirano kako je uvijek bilo u DMC igrama. A razlog zašto su mikrotransakcije ubačene u igru objašnjavaju na ovaj način:

“Mogućnost da igrači kupuju Crvene Orbove stvarnim novcem želimo ponuditi kao opciju. Ako neki igrači žele uštedjeti na vremenu i otključati sve odjednom, mogu to učiniti. Ali, igrači ne moraju otključati sve poteze. Svatko bi trebao moći igrati onako kako želi.”

Manje kontroverzna informacija od pojave mikrotransakcija bila je ta da ćemo u određenim dijelovima igre birati s kojim ćemo likom igrati. Na raspolaganju će biti Dante, Nero i V.

Komentari (13)

  • Darcoolio

    24.09.2018 - 12:03

    Pa dobro, ništa dramatično.
    Budale će kupovati orbove, pametni skinuti trainer i aktivirati tu opciju.

    • sallaD

      @Darcoolio, 24.09.2018 - 12:15

      Ili jednostavno treća opcija: GIT GUD i S rankaj tu igru pa ćeš imati dovoljno Red Orbova do mile volje

    • Darcoolio

      @sallaD, 24.09.2018 - 12:20

      Ja hoću, ali to je namenjeno baš za te što hoće da se prošetaju kroz igru bez ikakvog cimanja.

  • siblyx

    24.09.2018 - 12:54

    Joj, daj ajde… “Mogućnost da igrači kupuju Crvene Orbove stvarnim novcem želimo ponuditi kao opciju” – koji k sere tu sada. Da su htjeli to staviti kao opciju dali bi opciju u in-game settings postavke tezine, a ne novcima. Jebale ih mikrotransakcije i to u SP igri. A jos vise me zivciraju ovi idioti koji su stali u njihovo obranu ili oni koji pricaju da ne utjece na gameplay. Mikrotransackije utjecu na gameplay cim postoje u igri jer se ekonomija automatski njima prilagođava, a ne iskustvu igrača.

  • chupacabra1

    24.09.2018 - 15:10

    Sve gore od goreg… Svašta shvaćam, ali koji je gušt uzeti na početku igre mač za ubijanje đavla i njime sjeći neke blobove i kosture uz štetu od 14 000 HP-a? Pa da sam tako krenuo igrati Final Fantasy 8 dosadio bi mi za dva sata, taman i da je Dostojevski pisao priču. To nije dosta, treba ubaciti mikrotransakcije za pojedinačne bitke s bossovima i težim protivnicima, želim da mi sam dopuže i stavi grlo ispod mača dok mi se na ekranu pojavljuje veliki iks da ga dokrajčim. Kontroler je na stolu, a ja imam samo 12 sekundi da selfie stickom s kauča stisnem pravu tipku. Uspijevam tri sekunde prije kraja, izbjegavam smrt i momentalno učitavanje na poziciju na kojoj sam umro, sva sreća. Onaj ja na ekranu ulazi u limit break + maximum rage i 45 sekundi oslobađa bijes Boga na čudovište dok ja zadivljeno gledam kako sam dobar. Na kraju se na ekranu fontom malog eksplodirajućeg vatrometa ispisuje “craaaazyyy”, “you are a real man” i “only the strongest can win”… Budućnost gaminga.

    • Mah

      @chupacabra1, 24.09.2018 - 16:51

      you just jelly cus “you are not a real man” heh. šala na stranu..imaš lajk 😉

    • Hellblazer

      @chupacabra1, 24.09.2018 - 17:59

      E, koji si ti car. Imaš lajk prijatelju. Meni te mikrotransakcije nikako nisu jasne. Dobro, možda u multiplayer igrama, ali isključivo za kozmetičke stvari, ne za napredovanje u igri. Ali zašto u singleplayer igri? Pa mislim, koja je poenta? Zar nije cilj igre da ti pruži izazov i da se potrudiš da ostvariš napredak u njoj, a ne da ga kupiš? Zar nije tada osjećaj užitka i ponosa zbog postignutog veći? Mislim, šta dobiješ time što kupiš “uspjeh” u igri? Da se nekome hvališ time? Realno, koga boli neka stvar za to? Uh, svašta ja napisah, ali to je samo rezultat moje zbunjenosti uvođenjem ovakvih idiotarija u igre. Ne znam, možda sam glup i staromodan gejmer, pa ne razumijem moderni gaming. Eto, volio bih da me neko prosvijetli po tom pitanju.

    • chupacabra1

      @Hellblazer, 24.09.2018 - 18:42

      Ma jednostavno je, što je lakše to se više imponira egu kupca (to smo mi sad, ne igrači nego kupci), samo ovi su se malo zaj.. i otišli predaleko, mogli bi se uskoro ispričavati za ovo i govoriti da su samo htjeli “zajednici ponuditi bolje gaming iskustvo” ili neku sličnu korporativnu nebulozu. Možda i nije to, ali sam siguran da je sve u parama i kreiranju baze budućih potrošača tako da im se odmah usade ideje o trošenju unutar igre kao o nečem najnormalnijem.

    • Hellblazer

      @chupacabra1, 25.09.2018 - 00:24

      Hvala na odgovoru. Ma i meni je jasno da se sve u stvari vrti oko love i profita kao i u svemu drugome. Lako je šišati blesave ovce kad se ne bune, iako ne vjerujem da bi developeri išta mijenjali da se gameri i pobune. To je ono što ti kažeš, izbace neku korporativnu nebulozu, smire situaciju i tjeraju dalje po svome. Iz moje pozicije, kao nekoga ko ne voli takve stvari, to, dugoročno gledano, šteti gamingu, jer sam jedan od onih koji misle da je pošten odnos developera prema igračima i obrnuto zdrav za gaming i isplativ u dužem vremenskom periodu jer se tako stvara vjerna publika. Međutim, ako gledam realno i ne idealizujem, onda je ono što ti kažeš istina: ako nekome od samog početka nešto predstaviš kao normalno, a on ne zna za drugačije, jasno je da ćeš lako muzti tu kravicu.

    • chupacabra1

      @Hellblazer, 25.09.2018 - 14:48

      Gaming je sad jedna od zvijeri koje se hrane novcem i napravit će bilo šta da dobije hranu koje mu treba sve više i više. Isto kao Formula 1, nogomet, NBA i štogod veliko ti padne na pamet. Privlačenje nove publike, pa makar i skrnavljenjem svega što je privuklo postojeću jer ona ionako ne ide nigdje. Pogledaj samo na šta liči Dante otkako su ga “rebrandali”…

    • sallaD

      @Hellblazer, 24.09.2018 - 19:02

      dosta se pitaju za to pa probat ću ti to objasniti, evo vidiš u ono vrijeme dok sam još bio klinac kada bi se u igri zaglavio ili htio se jednostavno za*ebavati otišao kod frenda da s jednim s drugima podijelimo šifre za varanje ili nađeš to u gaming časopisa. devovi su primijetili cheat codovi popularni pa su došli s idejom da cashiraju taj trend preko promocija (šifre u paketima slatkiša, SMSovi, web browser igrice,…razumiješ poantu) al to išlo slabo jer ak si imo internet mogao si to jednostavno progooglat i nađi šifre potpuno besplatno. Sad unaprijed, šifre u AAA SP igrama skoro ne postoje ili su zamijenjene u obliku DLC, mikrotransakcijama ili tvz. “starter packova” sa ciljem da prikupe još para od gamera koji nemaju dovoljno vremena za igrati ili koji imaju teškoća s igrom.

      TL;DR žele da davaš pare za cheat codove

    • Hellblazer

      @sallaD, 25.09.2018 - 00:49

      Hvala ti što si izdvojio vrijeme da mi odgovoriš. Ne moraš stavljati TL;DR, barem što se mene tiče, jer volim pročitati nešto pametno u cjelini? E, čini mi se, da smo onda ti i ja, tu negdje po godinama, jer se i ja dobro sjećam da sam kao klinac koristio šifre da se zajebavam u igrama. Još se sjećam jetpacka i mašinke u San Andreasu. E, to su bila vremena… Ali, kasnije shvatiš da je to braindead igranje i da ti u suštini ne predstavlja pravi užitak, kao kada malo uključiš mozak i ostvariš pravi uspjeh. Evo, igram dosta dugo godina različite igre i, nikada, ali nikada, nisam obavio niti jednu mikrotransakciju. Jednostavno, nisam imao potrebu za tim. Pa nigdje mi se ne žuri. Nisam klinac koji mora prvi imati najnovije patike ili Iphone u svom selu. Stignem to sve, valjda neću umrijeti, a ako i umrem, onda mi više nije ni bitno ? Ali da ne zvučim kao neki penzić i pričam kako je bilo dok sam ja bio mlad, jasno mi je da je danas puno agresivniji taj marketing i prezentovanje nečega potpuno nepotrebnog kao nečega što nisi ni znao da želiš. Dok god ima onih koji nasjedaju na to, ovi koji to nude će zadovoljno trljati ruke i smijati se budalama. Ja sigurno nisam jedan od njih, ali, na žalost, sve je viša onih koji nasjedaju na to. A, možda, jednostavno, ne znaju za bolje.

  • L3gi0naR

    25.09.2018 - 05:43

    Kasnite kojih 3 dana sa ovom vješću.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?