HCL.HR

Recenzija

Devil May Cry 5

NEKA JE DEMONA I CRVENIH BOMBONA

Zoran Žalac

Zvuči nevjerojatno kad kažemo da je prošlo jedanaest godina od zadnje prave igre Devil May Cry serijala. U tom smo razdoblju imali nekoliko izvrsnih akcijskih igara poput Bayonette, Metal Gear Risinga ili NieR Automate, ali Dante i njegovi demoni ipak su nam falili. Dobra je stoga vijest da se DMC u 2019. vratio bolji no ikad prije. Mogli ste to već naslutiti iz mojih inicijalnih dojmova o igri, a evo sada i konačne potvrde – DMC 5 vam dođe kao šamar budali.

O kakvoj se igri ovdje radi?

U ovoj kraćoj recenziji smislio sam da bi bilo zgodno ocijeniti igru onako kako se u njoj ocjenjuje igračeva izvedba u samoj borbi. Počevši od niže rangiranih stvari do SSS ranka, idemo vidjeti čime je DMC 5 rasturio gotovo sva očekivanja.

DISMAL

Najslabiji dio DMC-a 5 je njegova priča. Nije ona užasno loša, može se prožvakati, ali se može svesti samo na jednu rečenicu koju se čuje u samoj igri: Pojavit će se snažan demon i treba ga zaustaviti. Svi dodatni zapleti su tu onako usput. Igra se u nekoliko navrata trudi biti misteriozna tako da s radnjom skače iz sadašnjosti u prošlost i natrag, pa neki likovi na primjer znaju nešto vrlo važno, ali igra to skriva od igrača i tako gradi napetost. Meni je to bilo iritantno i mislim da bi kronološki posložena priča bolje odgovarala ovakvoj igri.

Možda ćete reći da se od DMC-a ionako ne očekuje neka smislena priča. S time se donekle mogu složiti, ali stava sam da je u serijalu bilo zanimljivijih radnji od ove u petici. Reći ću pa kud puklo da puklo: reboot iz 2013. imao je znatno bolje osmišljenu priču naspram DMC-a 5.

CRAZY

Razlog zašto DMC-u ne treba ozbiljna priča jesu njegovi predivno neozbiljni likovi. U petici takvih ima na bacanje. Dante pleše plesom Michaela Jacksona, Nero psovanjem nastoji biti kul, njegova pomoćnica Nico gradi imidž pušenjem cigareta, V čita nekakvu arhaičnu poeziju, a Lady i Trish se pojavljuju gole. Osjeti se kroz te likove šašavi japanski humor koji nama zbog kulturne barijere djeluje cringy, ali mu to ne možemo zamjeriti jer je u tom pogledu peti dio vjeran tradiciji DMC serijala.

BADASS

Devil May Cry 5 ima linearnu kampanju u trajanju od nekih 10-12 sati, ovisno o tome koliko vremena trošite na ponavljanje. Za današnje pojmove to je malo, ali računajte da je DMC igra koju želite prijeći barem dvaput. Prava zabava počinje tek kad nakon prvog prelaska otključate većinu poteza i oružja za likove, dodatne kostime te izazovniju postavku težine. Kasnije će igra besplatno dobiti i Bloody Palace mod pa računajte da uz nju možete izvući 20+ sati, što u konačnici nije loše. Najvažnije od svega jest što igra poštuje igračevo vrijeme i ne traži grindanje kako bi se došlo do stvari koje obogaćuju borbu.

APOCALYPTIC

Capcomov RE Engine je čudo, kako u prezentacijskom tako i u tehničkom pogledu. Grafika u DMC-u 5 izgleda fenomenalno. Okoliš je detaljan, a likovi živopisni. Možete vidjeti individualne dlačice Danteove brade, ako vam to išta znači. Meni je bilo važnije da se igra izvodi u 60 sličica po sekundi na svim platformama, kako bi u slučaju DMC igara i trebalo biti. Glazbu tijekom igranja nisam primjećivao često kao u prethodnim DMC igrama. Ne znam je li to do mene, ali barem mogu reći da mi se svidjelo ono što sam čuo, makar i u navratima.

SAVAGE

DMC 5 ima zanimljive likove, sasvim dovoljno sadržaja i odličnu prezentaciju. Čime onda zaslužuje super-duper rank? Ovako ću vam reći: u Capcomu kao da su otpustili ručnu kočnicu te likovima dali najluđa oružja u serijalu. Mislili ste da su gitara iz DMC 3 i Pandorina kutija iz DMC4 bile vrhunac? Dante u petici ima rasklopni motor kojim udara protivnike, Nero ima protezu koja zaustavlja vrijeme, a novi lik V priziva pantera, ptičurinu i veliku gromadu kojoj se može popeti na leđa. A bilo bi kriminalno da ne spomenemo Dr. Fausta – šešir koji za napad koristi crvene orbove, ali isto tako donosi više istih ako s njime dokrajčite neprijatelja. Ludnica je što je sve Capcom napravio od oružja u DMC-u 5.

SICK SKILLS

Oružja su divlja, a ima bome i divljih demona na kojima se mogu koristiti. Svaki neprijatelj ima neku specifičnost i užitak je tući ih neovisno s kojim likom igrali. Na misijama u principu ne možete birati hoćete li igrati s Danteom, Nerom ili V-jem, ali povremeno možete birati kojim redoslijedom želite igrati. Svaki lik ima svoje vještine za nadograđivanje i različiti stil borbe. Nero se može privlačiti protivnicima pomoću svoje proteze ili ju može lansirati na samouništenje. Dante može postati demon i ima četiri različita stila borbe. V se ne bori izravno već upravlja dvojicom pomoćnika.

Iako od početka do kraja igre radite jedno te isto, izmjenom likova (tj. stilova borbe) i konstantnim uvođenjem novih neprijatelja dolazi se do nevjerojatne raznovrsnosti. Kad se igrač nauči koristiti svu tu raznovrsnost i slobodu na raspolaganju, rezultat je:

SMOKIN SEXY STYLE

Devil May Cry 5 je idealna igra za razgibavanje prstiju na kontroleru. U više navrata dostavlja nesvakidašnju razinu akcije na ekranu i pritom izgleda odlično. Dizajnirana je tako da u njoj mogu uživati i majstori žanra i totalni početnici. Uz ovako zapanjujuću količinu raznovrsnosti u borbi možemo slobodno reći kako je petica uvjerljivo najbolji dio serijala.

Može li bolje od ovoga? Naravno – još uvijek ima mjesta za napredak i možda jednoga dana vidimo kooperativno igranje koje DMC 5 djelomično simulira. Nadamo se samo da toga neće proći novih 11 godina.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin izdavač.

I sam je vrag vjerojatno zaplakao na činjenicu da je Devil May Cry 5 blizu božanskog statusa.

90 Naša ocjena
  • svaki lik sa sobom donosi značajno drugačiji stil borbe
  • maštoviti protivnici pružaju pristojan izazov
  • igra koju želite završiti minimalno dvaput
  • grafički kvalitetan naslov
  • priča se koristi umjetnim držanjem napetosti

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (26)

  • sallaD

    12.03.2019 - 17:40

    “reboot iz 2013. imao je znatno bolje osmišljenu priču naspram DMC-a 5”
    Zapravo Zorane, ova verzija reboota je bila deset puta smišljena i emocionalna nego sama igra (reboot)

    • Zoran Žalac

      @sallaD, 12.03.2019 - 17:53

      Jesi ti neka LA USURPADORA? 😀

    • Caweline

      @Zoran Žalac, 14.03.2019 - 16:59

      bolju pricu sigurno mislis na dijalog dante i succubus,(https://www.youtube.com/watch?v=G_2awzbZV0M)
      svatko ima pravo na svoje misljenje ali po meni dmc iz 2013 je igra koja se nije trebala dogodit pa zamisli samo da novi dante u toj igri u devil trigger-u izgleda ko stari dante!

    • sgtbare

      @Caweline, 17.03.2019 - 12:28

      lol a jeste jos zaboravili da su ga u rebootu originalno mislili pretvoriti u pusaca? na kraju onog videa gdje cucla onu cigareticu ko zadnja emo tetkica, dmc reboot je igra koja bi bila odlicna samo da nije imala veze s dmcom i nosila to ime!

  • Demon90

    12.03.2019 - 17:51

    Ponoviti cu opet DMC iz 2013 je sasvim dobra igra a to što se nekom promjena izgleda likova nije svidjela pa njihov problem. A ovaj novi def odigrati kad se nađe vremena

    • Caweline

      @Demon90, 14.03.2019 - 17:01

      slazem se da je dobra igra ali je losa dmc igra!

  • metalshegy

    12.03.2019 - 17:52

    90? prvi bos iz trice na normalu je tezi nego bilo sta u ovoj na devil hunter. yellow orbova ima 1-2 na svakom lvlu sto totalno ubija balans igre. lvli oko sredine postanu dosta neinspirativni. borba je odlicna, bosevi su ok al mislim da je previse 90

    • Zoran Žalac

      @metalshegy, 12.03.2019 - 18:23

      Istina, dosta je laganiji od prethodnih, ali to bi se moglo riješiti ako odmah otključaju težu postavku nekom zakrpom. I omoguće mijenjanje težine jednom kad već kreneš igrati. Te stvari su mi nekako izvedive. Leveli kasnije postanu dosadni, da, ali su mi i dalje bili bolji od reciklaže u četvorci, npr. Izvlači ih baš ta borba, po meni.

  • PrydaCro

    12.03.2019 - 17:56

    Dobra recenzija al moram nadodat da mi stvarno nije jasno zasto video recenzije ne radite. Tekst super sve 5 ali u danasnje vrijeme ne imat uz tekst i video recenziju meni osobno nema smisla plus imate solidan YouTube kanal.

    • ihneacho

      @PrydaCro, 12.03.2019 - 18:14

      rekli su sto puta zašto, i ne znam zašto narod opet pita, i sad još da neko pita zašto ima jedan minus a ocjena 90 zar ne bi trebalo biti 95 itd. čitajte malo ljudi dragi

    • PrydaCro

      @ihneacho, 12.03.2019 - 21:14

      Rekli jesu ali meni i dalje ne ide u glavu i di je tu problem. Zar ja kao korisnik ne smijem postavit pitanje i reci ono sto bi zelio vidit.

    • Goran1234

      @PrydaCro, 12.03.2019 - 21:17

      Moraš se prvo njemu obratiti, pa on redakciji…

    • ihneacho

      @PrydaCro, 13.03.2019 - 07:24

      Problem je što treba dosta vremena da se napravi kvalitetna video reca gdje bi ubacivao one isječke o kojima pričaš, ovako je jednostavnije napišeš pa nek čitaju, uostalom zar je lijeno čitat ili niste za čitanja?

    • PrydaCro

      @ihneacho, 13.03.2019 - 09:14

      U pravu si lakse je snimit random gameplay video neke trenutno popularne igre i usput malo pricat nego jednu recenziju editovat. Ja citam recenzije i volim ih citat ali bi isto volio nekad pogledat video recenziju na hrvatskom jeziku.

    • SanKa

      @PrydaCro, 13.03.2019 - 10:01

      meni bas pasu tekstualne….sorry al ne mogu uvijek gledati videje, tekst mi dobro legne

  • Beli

    12.03.2019 - 18:21

    Iskren da budem, nisam ni ocekivao da ce biti ispod 90. IGRETINA !

  • Vass

    12.03.2019 - 18:41

    Dali je potrebno igrati prethodne igre ili ne da bi se nadovezao na priču(iako je priča loša)

    • sallaD

      @Vass, 12.03.2019 - 18:57

      Ako ti je dosta stalo do priče i likova onda kronološkim redoslijedom 3-1-Anime(x)-2(x)-4-5 novel(x)-5
      (x) – opcionalno

  • op_maniak

    12.03.2019 - 19:38

    dobio je besplatno uz grafu..LONG LIVE AMD

  • darijoman

    12.03.2019 - 19:43

    Ne sviđa mi se ova igra, kao ni prethodnici. Nije za moj ukus

    • SanKa

      @darijoman, 13.03.2019 - 10:02

      tako je…ali kuzim appeal drugima…meni je ovo bilo fora kad sam bio klinac..sad mi je malo onak..neozbiljno…ali s druge strane, igre nekad i trebaju bit takve ? jos nakon ovakve ocjene, potaklo me na razmisljanje da ju uzmem 🙂

  • so_random

    13.03.2019 - 11:18

    probao i odustao nakon 1h, kontrole su katastrofa ono moram drzat r1 da bi dodgeo

    • Igor Belan

      @so_random, 13.03.2019 - 12:10

      Ma daj joj još sat vremena i uzet će te. Dobre su kontrole.

  • crolink07

    21.03.2019 - 22:26

    DMC5, zagrijavanje za Bayonettu 3.

  • ilfenomeno11

    07.09.2019 - 14:27

    WTF pa DMC je jedna od najgorih igara ikad. 90? lol

  • UltraX

    26.01.2021 - 14:29

    DMC 2 BEST GAEM!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?