HCL.HR

Microsoft Flight Simulator najavio stabilnije letove, PC verzija postaje manje zahtjevna

Zoran Žalac 01.07.2021.   •   6 komentara


Razvojni tim iza popularne igre Microsoft Flight Simulator najavio je dodatne optimizacije za PC verziju koje će biti lansirane paralelno s verzijom za XSX.

Microsoft Flight Simulator trenutno je jedna od hardverski najzahtjevnijih, ako ne i najzahtjevnija igra koju možete zaigrati na PC platformi. Čak i uz najsnažnije modele grafičkih kartica na višim je rezolucijama iznimno teško zadržati stabilnu izvedbu, pogotovo pri letu nad velikim gradovima. No, godinu dana nakon izlaska stvari bi se trebale malo poboljšati.

Prije nekoliko tjedana instalacija igre značajno se smanjila sa 170 gigabajta na 85 gigabajta, a uskoro stižu poboljšanja u izvedbi. Sljedeće ažuriranje za igru, zvano Sim Update 5, donijet će primjetna ubrzanja koja će mnogima pomoći u postizanju stabilnijeg frameratea.

Konkretno, procesor bi trebao dobiti veliko rasterećenje prilikom izvođenja – igra bi trebala koristiti 25% manje resursa procesora, a s druge strane intenzivnije će iskorištavati resurse grafičke kartice. 

Kao primjer optimizacije iz Asoba navode sljedeće: na Intel Core i7-9700K procesoru i Nvidia GeForce RTX 2060 Super kartici igra se uz Ultra postavke na upscaleanoj 4K rezoluciji sada izvodi od 30-40 fps-a na zahtjevnijim područjima. Nakon ažuriranja, izvedba s istim hardverom skočit će na 50-60 sličica, što je ogromna razlika. Naravno, poboljšanja će biti različite učinkovitosti na različitom hardveru, ali čini se kako je ekipa napravila veliki pomak u optimiziranju igre.

Dobrim dijelom za to je vjerojatno zaslužno optimiziranje Microsoft Flight Simulatora za konzolu Xbox Series X. Ne čudi da će Sim Update 5 za PC s dodatnim optimizacijama biti lansiran kad i verzija za konzolu – 27. 7. Inače, potvrđeno je kako će Xbox Series X vrtjeti igru u 4K rezoluciji pri 30 fps-a, dok će Xbox Series S imati podršku za 1080p pri 30 fps-a. Postojat će, doduše, mod igranja s otključanim fps-om ako konzolu spojite na monitor.

Komentari (6)

  • vragec25cro

    01.07.2021 - 15:12

    Utorak 27.7 dolazi na xbox.

  • Hclfreak

    01.07.2021 - 15:57

    jel netko tu igrao ga, zanima me iz prve, ruke, kakav je osjecaj?

    • Sveb

      @Hclfreak, 01.07.2021 - 21:19

      Odlična je igra, skoro pa fotorealistična. Propelerci su svi jako realno napravljeni, ali boing i airbus baš ne blistaju, previše bugoviti.

    • Hclfreak

      @Sveb, 01.07.2021 - 21:42

      jel imaju i mape hrvatske?

    • Jurex

      @Hclfreak, 02.07.2021 - 01:09

      uzmi si xbox pass na trial ako već nisi možeš za 1$, ugl ima cijeli svijet, karta ide preko Bing maps, MS-ova verzija Google maps-a, igra preuzima dijelove svijeta di letiš tako da ima sve 😀

    • Hclfreak

      @Jurex, 02.07.2021 - 11:07

      il skinem s torrnent..jebe mi se, al je zahtjevna igra puno tak?

      htio bi se mal provozat, otic do mora, zabit se ispred bivsine kuce i ugasit igru haha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?