HCL.HR

Polovica lažnih Fortnite instalacija na Androidu sadrži zloćudni softver

Zoran Žalac 12.09.2018.   •   7 komentara   •   Tehnologija


Trojanci i ostala štetna smeća vrebaju korisnike koji nisu sigurni odakle trebaju instalirati Fortnite za Android mobitele.

Kao što već sigurno znate, Fortnite Battle Royale u verziji za Android ne distribuira se na Google Play trgovini aplikacija. Klijent za instalaciju igre mora se preuzeti sa službene stranice. No, ako igru preuzmete s drugih izvora (npr. neslužbenih trgovina za aplikacije), velike su šanse da svoj mobilni uređaj stavljate u rizik jer različiti zloćudni sadržaji mogu biti maskirani kao Fortnite.

Prema izvješću stranice Top10VPN koja je provela istraživanje testirajući 32 lažne Fortnite aplikacije za Android, polovica njih sadrže različite vrste špijunskih programa, malwarea i sl.

Osam aplikacija korisnike zatrpava reklamama, a četiri aplikacije bile su potpuno lažni programi kojima je namjera dočepati se privatnih podataka. Neki od tih programa od korisnika traže pristup postavkama telefona i mogu uspostavljati pozive bez da je korisnik toga svjestan. Dvije aplikacije od korisnika traže da ispune anketu prije nego dobiju obećanu poveznicu za preuzimanje igre.

Treba napomenuti da se neke od lažnih aplikacija, poput Fortnite Mobile APK ili Fortnite APK dosta dobro kamufliraju kako bi korisnika prevarile – imaju prepoznatljive Fortnite ekrane s učitavanjem i sl.

Više detalja o tome što je pronađeno ovim istraživanjem provjerite u izvornom članku.

Komentari (7)

  • makza99

    12.09.2018 - 13:56

    tako je to kad si pohlepan, lakse bi im bilo da su stavili na google store, ovako je kompliciranije

    • Reponja123

      @makza99, 12.09.2018 - 14:56

      Oprosti al evo da im goodle kupi 10 posto para aj al trečina je malo previše

    • DjokaBA

      @Reponja123, 13.09.2018 - 14:19

      Covece shvati. Tako funkcionise Apple store, tako funkcionise Sony store, Xbox store, pa tako i Google play. Jednostavno dobijas distribuciju, dobar i proveren softver, regularni update, servere za dobar download i slicno, a sve to kosta. Svi to rade i citav taj sistem je odrziv, tako funkcionise citava ekonomija, isti primer mozes videti i u obicnoj prodavnici, ne samo online. Vrte milijarde na ovoj igri, a zbog svoje pohlepe dovode korisnike u opasnosti da skinu viruse. Da ne pricam o tome, da svaki put moras da se cimas kad hoces update igre. Sumanuto i pohlepno.

    • 6Paprika9

      @makza99, 12.09.2018 - 18:11

      Ako netko nije u stanju u google upisati Fortnite i otvoriti prvi link onda stvarno i zaslužuje pokupiti virus…

  • svraka12_LIX

    12.09.2018 - 15:37

    Istina je da google uzima 30% zarade ali barem je sigurno.

  • Zloco

    12.09.2018 - 16:41

    A sta nije jasno skiniti sa official stranice,uz to developeri su dali upozorenje da se sa nesluzbenih stranica ne skida apk….

    • Sackboy

      @Zloco, 12.09.2018 - 18:08

      Treba krenuti od činjenice da su ljudi generalno debili pa onda nema nikakvog čuđenja. Evo ja radim u jednoj javnoj garaži, na svaki naplatni aparat smo na barem 3 mjesta napisali da aparat ne prima kreditne kartice nego samo gotovinu, još smo sve i nacrtali da bi svaki dan barem 1 osoba zagurala kreditnu unutra i napravila cirkus.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?