HCL.HR

Galaxian – na misiji: uništi vanzemaljce

Zoran Žalac 15.09.2021.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 42 godine u Japanu se pojavila igra zvana Galaxian, kao odgovor na konkurentni Space Invaders.

Prije četrdesetak godina Japanci su bili zaluđeni kultnom igrom Space Invaders. Uspjeh te igre inspirirao je brojne tvrtke da naprave nešto slično, a među njima je bila i tvrtka Bandai. Rezultat njihovog mozganja bio je Galaxian – arkadna 2D pucačina u svemiru u kojoj smo imali jedan jedini zadatak: uništiti vanzemaljce.

Igra se od Space Invadersa razlikovala po dvije stvari. Prvo nije bilo nikakvih zaklona iza kojih se igrač mogao sakriti od neprijateljske paljbe. Kao drugo, protivnički su brodovi izlijetali iz formacije te zalijetali prema dnu ekrana, odnosno prema igraču koji ih je morao ili uništiti ili izbjeći. U slučaju da ih nije uništio, neprijatelji bi se vratili na vrhu ekrana.

Pucnjevi na protivnika pritom su morali biti odmjereni jer se na ekranu mogao naći samo jedan igračev projektil istovremeno, a sljedeći se mogao ispaliti tek kad je prethodni pogodio protivnika ili izašao van ekrana.

Prije 42 godine Galaxian je bio grafički napredna igra. Bila je to jedna od prvih igara rađenih u RGB modelu boja, što je omogućilo da sprajtovi budu višebojni, tj. da igračev brod bude plave boje s topom koji je crveno-žute kombinacije.

Galaxian se prvo pojavio kao igra na arkadnom stroju, te je bio vrlo popularan u Japanu, a kasnije i na tržištu Sjeverne Amerike. Ta je popularnost rezultirala time da se kasnije pojavio za brojne druge platforme, uključujući konzole i računala – Commodore 64, Atari 2600, Zx Spectrum i druge.

Galaxian je dvije godine kasnije dobio još uspješniji nastavak zvan Galaga, kojega se može pronaći i na današnjim konzolama i PC-u.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (1)

  • nikola720p

    16.09.2021 - 12:12

    Igrao sam ovo,ali vise sam voleo igrati na nokiji 3310 space inpact,igra nije mogla da dosadi

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?