HCL.HR

Game & Watch – početak Nintendove dominacije

Zoran Žalac 28.04.2023.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 43 godine, Nintendo je lansirao Game & Watch, uređaj koji se smatra pretečom njihovih prijenosnih konzola.

Japanska tvrtka Nintendo postoji već duže od jednog stoljeća i u svojoj se povijesti bavila svime i svačime – proizvodili su između ostaloga instant rižu i imali taxi službu. No, od sedamdesetih godina prošlog stoljeća svoju su priliku prepoznali u industriji zabave, preciznije rečeno u svijetu videoigara. Zajedno s tvrtkom Mitsubishi napravili su svoju prvu kućnu konzolu Color TV Game 6, a nakon toga su krenuli i u stvaranje prijenosnog uređaja za igranje.

Nintendov dizajner igračaka Gunpei Yokoi jednom je prilikom u vlaku vidio čovjeka kako se iz dosade igra s LCD kalkulatorom i tu mu je sinula ideja o uređaju koji bi služio kao sat, ali bi bio i uređaj s kojim bi se kroz zabavu moglo skratiti vrijeme. Tako je 1980. nastao Game & Watch, prijenosni uređaj s 4-bitnim procesorom i sitnim LCD ekranom, koji je radio pomoću malih LR4x/SR4x baterija.

Game & Watch bio je zamišljen kao uređaj na kojemu se igrala jedna igra, isključivo u single-player izvedbi. Prva takva igra bila je Ball i pojavila se na današnji dan prije 43 godine. Postojala su dva moda igre. U prvom modu igrač baca dvije loptice u zrak te pomoću tipki lijevo i desno mora uhvatiti loptice da ne padnu na pod. U slučaju da loptica padne tijekom žongliranja, igra je gotova. U drugom modu princip gameplaya bio je isti, ali se žongliralo s tri loptice istovremeno.

Game & Watch je bio zamišljen kao uređaj na kojemu se igrala jedna igra, isključivo u single-player izvedbi.

Game & Watch: Ball bio je dio prve Silver serije uređaja. Kasnije su uslijedili drugačiji i napredniji uređaji, s drugim igrama. Svaki je uređaj imao svoju igru, a ukupno je proizvedeno 60 modela. Među popularnijim igrama bile su Popeye, Mickey Mouse, Donkey Kong, Super Mario Bros. i druge. Interesantno je da je za Game & Watch: Donkey Kong 1982. prvi put razvijen sustav kontrole pomoću D-pada, kakav se koristi još i dan danas.

Game & Watch serija bila je veliki uspjeh za tvrtku Nintendo te je s 43 milijuna prodanih primjeraka postavila temelje za druge prijenosne konzole. Temeljem Game & Watch serije dobili smo sustav kontrola koji je kasnije prilagođen za NES konzolu, a modeli G&W-a s dva ekrana bili su preteča Nintendo DS konzole.

Igre iz Game & Watch serije završile su i na drugim konzolama, a povodom 35. rođendana Super Marija, Nintendo je 2020. lansirao redizajnirani Game & Watch: Super Mario Bros, s ekranom u boji i klasičnim D-Pad kontrolama. Za razliku od originalnog Game & Watcha koji je pokretao samo jednu igru, ovaj je dolazio uz tri igre, od kojih je jedna bila omaž Ballu, s tim da je žongler u toj verziji bio Mario.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (7)

  • kuky90

    28.04.2021 - 10:36

    Only 1980s gang will understand this haha

  • Metalni

    28.04.2021 - 11:02

    Ahm, kao da jučer bilo…

  • Bojko

    28.04.2021 - 11:25

    Majkro kompjutao!

  • PrydaCro

    28.04.2022 - 14:04

    Big N i dan danas kida sa svojim igrama.

  • Count de Money

    28.04.2022 - 14:08

    I was there, 3000 years ago….

  • butjer1010

    28.04.2023 - 13:25

    Imao jednu takvu (nintendo, skupljao neke ludosti, više se ni ne sjećam skroz šta), dobio iz Švicarske od bake, ali to sam negdje bacio prije 20ak godina, mulac teški!!!

  • mirkunjaaa

    28.04.2023 - 22:01

    Ovo da oće proizvedu sa igrama na nekoj mikro memory kartici kupio bi odma 🤷‍♂️
    Ovako samo 3 igre (u biti samo jedna) je ruganje sa zdravim mozgom 🤷‍♂️

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?