HCL.HR

Sniper Elite V2 – rendgenski pregled, snajperom

Petra Rukav 02.05.2019.   •   5 komentara   •   Retro gaming, Svijet igara


Na današnji dan, prije točno sedam godina, lansirana je igra koja može poslužiti kao nastavak te prerada originalnog Sniper Elite naslova.

Godine 2005. engleski razvojni tim Rebellion Developments Limited gaming zajednici predstavio je taktičku pucačinu Sniper Elite, koja je s vremenom prerasla u veliku franšizu. Iako im je spomenuti naslov priskrbio nagradu TIGA za najbolju videoigru za PC te konzole, trebalo im je čak sedam dugih godina da nas vrate u vojnu odoru snajperista.

Nastavak, koji ujedno može poslužiti i kao prerada, na današnji dan prije točno sedam godina iskrcao nas je u Berlin gdje smo preuzeli ulogu američkog vojnika koji je snajperom rješavao naciste. Sniper Elite V2 i njegov sedam godina stariji prethodnik odvijali su se u istom vremenskom okviru i lokaciji, ali slijede više-manje drugačije priče.

U oba naslova pratimo protagonista Karla Fairburnea, američkog oficira iz Ureda za strateške usluge koji je poslan u Njemačku tijekom Bitke za Berlin. Dok SSSR i Treći Reich vode posljednju veliku i odlučujuću bitku Drugog svjetskog rata na europskom bojištu, Fairburne nastoji spriječiti Sovjete da preuzmu kontrolu nad njemačkim nuklearnim tajnama odnosno zarobljava i ubija znanstvenike uključene u razvoj takozvanog Oružja osvete 2 (V2) – jednostupanjskog balističkog projektila na tekuće gorivo – prije nego ih se dočepa Crvena armija.

Budući da je Sniper Elite V2 bio taktička pucačina koja je zahtijevala manje direktan pristup borbi, protagonist je kao primarno oružje koristio snajper kako bi skrivećke riješio svoje mete, a pritom održao pristojnu razdaljinu od neprijateljskih trupa. Međutim, to ne znači da se vojnik nije pripremio za bliska iznenađenja koja može svladati kratkim strojnicama ili pištoljima. Dakako, u slučaju da situacija zahtjeva diverziju Fairburne u džepu uvijek krije granate, nagazne mine ili dinamit.

No, ratna priča usamljenog američkog vojnika kao ni korištenje oružja koje odgovara razdoblju koje igra predstavlja ni po čemu ne nadmašuju prethodnika iz 2005. godine. Umjesto njih to čini takozvani X-Ray Kill Cam. Ukratko, ovo obilježje – koje je predstavljeno prije sedam godina, a zbog pozitivne reakcije igrača provlačilo se kroz ostale dijelove – slavi precizno usmjereni hitac tehnikom usporenog filma. Uslijed vještog pucnja iz snajpera kamera u slow motionu prati metak sve do njegova cilja gdje je prilikom udara u strano tijelo prikazana rendgenska snimka štete koju je metak prouzročio organima i kostima.

Povrh singleplayer kampanje, V2 podržava i online multiplayer gdje se različiti igrači sastaju kako bi sudjelovali u kooperativnoj igri koja se bazira na misijama iz kampanje ili predstavlja tri zasebna moda: Kill Tally, Bombing Run i Overwatch. Kill Tally je klasičan survival mod u kojemu se dva igrača zajedno bore protiv valova neprijateljskih vojnika; Bombin Run se temelji na misiji skupljanja dijelova razbijenog vozila kojeg treba popraviti da izbjegnemo kišu granata; a Overwatch sastavlja tim od dva vojnika gdje je jedan operativac koji je zadužen za rješavanje važnih zadataka rasprostranjenih diljem cijele mape, a drugi je snajperist koji štiti svog partnera od neprijateljskih prijetnji.

Sniper Elite V2 u konačnici možda nije zasjenio ostale dijelove istoimene franšize svojim prosječnim ocjenama, no definitivno je očarao kritičare, ali i publiku uvođenjem X-Ray Kill Cama kojeg su mnogi opisali kao brutalnu, ali ugodno krvavu značajku vrijednu aplauza. Također, vrijedi spomenuti kako je godinu dana nakon V2 predstavljen Nazi Zombie Army, zasebna spin-off ekspanzija koja je po prvi put uvela nacističke zombije u serijal, a dvije godine nakon toga svoju alternativnu verziju posljednjih dana Drugog svjetskog rata pretvorila je u trilogiju – Zombie Army Trilogy.

Upravo ovih dana Sniper Elite V2 stiže u Remastered izdanju za sve aktualne konzole dok ga vlasnici originala na PC-u dobivaju besplatno.

Komentari (5)

 • Medusse2

  02.05.2018 - 12:51

  Mislim da nisam jedini kojem je bolja priča u 2. dijelu nego 3. sve u svemu igra je prodala oko pola miliona primjeraka na steamu.

 • Adam Jensen

  02.05.2018 - 13:18

  Odlična i dosta podcijenjena igra a i u MP komponenti sam dugo uživao

 • karlod1997

  02.05.2018 - 13:45

  Još igram Sniper Elite jedinicu…..odlična igra !

 • siblyx

  03.05.2018 - 10:18

  Jedinica mi je bila prejebena unatoč nekim bugovima i odigrao sam je cca 3-4 puta, ali sve ovo nakon je trebalo biti puno bolje. Jedinica je postavila temelje i bila je dosta teška igra, dok sve ovo nakon je poglupljeno i jako, jako olakšano.

  Šteta, sjećam se da sam se baš veselio kad su prvi put najavili dvojku, ali nakon što sam je odigrao, ostao sam veoma razočaran. Kasniji nastavci su bili bolji, izgledali bolje, ali prelagano je to sve u odnosu na jedinicu i izgubila se ta satisfakcija shotova s druge strane mape jer je sve namješteno.

 • Brko28

  05.05.2019 - 15:01

  Ne znam samo odakle vam informacija “Upravo ovih dana Sniper Elite V2 stiže u Remastered izdanju za sve aktualne konzole dok ga vlasnici originala na PC-u dobivaju besplatno.” da je besplatna koji je imaju original? Prava informacija je da je igra 9.99e za sve koji je već imaju a ne besplatna a koji je nemaju plaćaju punu cijenu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?