HCL.HR

Star Wars: The Old Republic – najskuplja Star Wars igra ikad napravljena

Zoran Žalac 20.12.2023.   •   22 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije 12 godina, lansiran je jedan od najskupljih projekata u industriji videoigara. Star Wars: The Old Republic trebao je biti odabrana igra koja će donijeti balans Sili.

star-wars-tor

Star Wars franšiza imala je dvije MMORPG igre od kojih je na životu sada samo jedna, a baš je na današnji dan lansirana prije 12 godina. Star Wars: The Old Republic svojevrsni je nastavak KOTOR igara koje su bile single-player RPG-ovi i jedan od najvećih, odnosno najskupljih projekata u industriji videoigara. Rađen je još u vrijeme dok EA nije imao licencu za Star Wars, a u projekt se utuklo oko dvjestotinjak milijuna dolara, ne računajući budžet za promociju igre.

Star Wars: TOR bio je najavljivan raskošnim trailerima koji su na trenutke izgledali bolje nego Star Wars filmovi epizoda 1-3, a dodatan razlog za veselje bila je činjenica da je SW: TOR zamišljen kao prvi MMORPG s potpuno ozvučenim dijalozima. Za igru je snimljeno preko 200 tisuća linija teksta, čime je postavljen tadašnji Guinness rekord.

The Old Republic je lansiran po tada još uvijek aktualnom modelu, uz mjesečnu pretplatu od 15 eura. Početni interes igrača obećavao je velike stvari – više od milijun ljudi zaigralo je SW: TOR u prvih tjedan dana od izlaska igre, čime je igra postala tada najbrže rastući MMO naslov u povijesti. Međutim, navale su donijele probleme s pretrpanim serverima, a sadržaj igre nije bio dostatan da igrače zadrži na duže vrijeme.

Broj aktivnih pretplatnika brzo je opadao iz mjeseca u mjesec, sve dok EA nije odlučio prebaciti igru na free-to-play model.

Broj aktivnih pretplatnika brzo je opadao iz mjeseca u mjesec, sve dok EA nije odlučio prebaciti igru na free-to-play model. Od tada SW: TOR ima solidnu zajednicu igrača, premda ni nakon toga nije ispunio proročanstvo kako je to MMO koji će srušiti famozni World of Warcraft.

Igra je do danas dobila ukupno osam ekspanzija, a zadnju smo vidjeli početkom 2022. godine. Od 2023. godine razvojni tim BioWare završio je s razvojem igre te ju je prepustio u ruke vanjskog studija Broadsword Online, koji planira nastaviti s razvojem.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

 

Komentari (22)

  • Apocalypse4987

    20.12.2017 - 11:00

    Ova igra nikad nije tribala postojat, KOTOR 3 je već bija u početnoj fazi razvoja, al eto. Prova sam odigrat, nije me držalo duže od 30-tog levela. Jednostavno nije to to

  • Darcoolio

    20.12.2017 - 11:50

    Fan sam SW serijala generalno, ali ovo mi nikako nije leglo, uključujući i sistem borbe.

  • Kirian_1984

    20.12.2017 - 12:15

    Neznam, iskreno… ko fan franšize, kotor 1 i 2 sam odigrao nekoliko puta, tor sam nekoliko puta započinjao, drži me par dana, dojdem do 20 levela, i onda entuziazam splasne. ustvari nijedan storyline nisam odigrao do kraja

    • Darcoolio

      @Kirian_1984, 20.12.2017 - 20:59

      Ovo nema veze sa KOTOR.

  • moordrak

    20.12.2017 - 12:36

    Od početka je ovo bila jedna od onih igara na koju je kritika svršavala od sreće dok su je igrači pljuvali iz temelja. Kraj KOTOR-a, ovo nije trebalo postojati. Još jedan pokušaj EA ubacivanja na MMORPG vlak. Bilo je dobro dok je trajalo. Možda prvih par godina. Paralelno sam igrao ovo i WOW dok se na kraju nisam trajno “skinuo” sa MMORPG-a bilo koje vrste. Igra i danas ima masu probema, greške se ne otklanjaju, a broj servera je sve manji i manji. Populacija je već godinama u opadanju pa se SWTOR pretvorio skoro u SP iskustvo.

  • metalshegy

    20.12.2017 - 18:45

    ono kad je jedan trailer za igru bolji od 3 bilo koje scene iz 3 nova filma zajedno

    • metalshegy

      @metalshegy, 20.12.2017 - 18:47

      *bolji od bilo koje scene iz 3 nova filma zajedno

    • Tony77

      @metalshegy, 20.12.2019 - 15:06

      Prva tri filma imaju bolje light saber duele nego originalna i nova zajedno ?

  • Loghain

    20.12.2017 - 22:04

    Kao netko tko je igrao ovu igru na početku prvih 6 mjeseci i bio u early beti točno znam sa kojim problemima se ova igra suočila :

    Platila je danak zbog neiskustva Biowara prilikom izrade što se tiče multiplayer igara i lošeg modela poslovanja EA. Ona nije razočarala što se single player sadržaja tiče i po njemu je i danas sa tolikim pričama koje su na nivou Kotora za svoje klase jedna od najimersivnijih u MMO svijetu sa najboljim levelingom, ali nikada nije uspjela biti dobar MMO. Razlozi toga se nalaze u tome što u početku nije uspjela balansirati kvalitetu leveling contenta ( single player ) i endgam-a (onoga što igrači rade kada dođu na maksimalan level poput rajdova i slično ) kojeg je u startu bilo daleko premalo kako bi se dugotrajnije zadržali MMO tipovi igrača željni multiplayer aktivnosti a ono malo što je imala je bilo dosta i bugovito. Tu se radilo o čistoj zabludi Biowara u tome da će mu leveling content, odnosno te različite priče za klase uspjeti okupirati igrače mjesecima dok će on razvijati postepeno endgame. Osim toga tu je bio i problem u činjenici da je Bioware otkupio za izradu ovu igre alphu jednog engina u kojem će raditi od kojeg je na kraju bio sklepao svoj ali koji se na kraju pokazao kao jako loš za izradu jednog MMO-a, pa su se javljali problemi prilikom open world PVP-a npr u kojem bi sudjelovalo dosta igrača zbog prevelikog laga, ili pak brzine izrade novog contenta (osim toga da se imala preambiciozna namjera za ovu igru da apsolutno svaki sadržaj mora imati voice acting ) i izrade svijeta koji neće djelovati statično.

    Tu mu dakako nije puno pomogao EA koji je istina uložio velik novac u izradu ove igre jer nije dopustio da se igra pripremi i dotjera do kraja za izlazak sa svim sadržajima koji bi zadovoljavali standarde koje igrači očekuju od MMO igara danas.

    I radi toga što je odmah u startu očekivao od ove igre da bude ravnopravna WoW-u po financijskoj isplativosti a onda kada se nije takvom pokazala umjesto da uloži novac kako bi se ona doradila kako bi to mogla postati ( poput npr. Square Enixa sa Final Fantasy XIV ) on je drastično smanjio financiranje i podršku ovoj igri i pretvorio je u čudan hibrid model FTP i subskripcije sa gomilom mikro transakcija koja će mu služiti uglavnom za izvlačenje novca od ljubitelja SW tematike, što je rezultiralo na kraju i smanjenjem broja devova koji rade na njoj zbog čega ne dobiva novi sadržaj brzinom kojom bi trebao svaki dobar MMO koji se želi nositi sa WoW-om.

    Ja se ne sjećam da je ikada tu bilo problema sa serverima, na samom početku je bilo otvoreno i previše njih od kojih su se kasnije mnogi morali i zatvoriti i mergati sa drugima radi toga što je zbog razloga koje sam bio naveo gubila igrače pa su neki od njih postali i opustošeni ” ghost town-ovi “.

  • DeadStar

    20.12.2019 - 10:48

    Prošao sam glavni quest sa sith warrior-om i imperial agentom, ali kroz nekoliko navrata u nekoliko godina tako da…. nije baš.

  • Kajkakko

    20.12.2019 - 12:44

    Skinuo sam ju prije par dana da ponovo probam,ali mi nije sjela.Kod deinstalacije našao fo Bitraider folder i ne mogu ga obrisati nikako….guglao rješenja,ali ništa.Ne preporučam.

  • ellinor

    20.12.2019 - 14:53

    Moram reći da me pravo počinje iritirati trend recikliranja članaka na HCL. 🙂

    • Kirian_1984

      @ellinor, 21.12.2023 - 06:34

      3 godine poslije tvojeg posta, evo opet na vrhu

    • SanKa

      @ellinor, 21.12.2023 - 09:26

      nije li to point gaming kalendara

  • Artyom

    20.12.2019 - 15:57

    Ovo nije samo najskuplja SW igra, već i najskuplja igra ikad sveukupno!

    • Kratosov Boy!

      @Artyom, 20.12.2019 - 19:46

      Sorry ali ta titula pripada GTA petici sa budžetom od 265 milijuna dolara

    • Artyom

      @Kratosov Boy!, 20.12.2019 - 21:16

      265 mil. je ukupan budget od kojeg je preko 100 mil. potrošeno na marketing. Za Star Wars TOR 200 mil. je potrošeno samo za razvoj, a koliko još je dodano za marketing nije trenutno poznato…

  • Darcoolio

    20.12.2019 - 16:36

    Da li neko zna da li su prilagodili sistem borbe i hack and slash igračima ili je ostao onaj WoW fazon?

  • esse

    20.12.2019 - 16:53

    kvaliteta ovog cgi bi trebao biti danas nekakav standard in game …

  • SanKa

    23.12.2019 - 14:04

    btw jel gledao netko ovaj novi shit od SW filma ? cuo sam da je grozan

    • Darcoolio

      @SanKa, 20.12.2021 - 11:31

      Jesam brate, ništa posebno 😀

  • Tibi

    20.12.2021 - 20:02

    mah super

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?