HCL.HR

Google navodno priprema uslugu za iznajmljivanje igara

Zoran Žalac 08.02.2018.   •   10 komentara   •   Tehnologija


Prema izvješću jednog portala, Google trenutno razvija strategiju lansiranja usluge za streaming i iznajmljivanje videoigara.

google vijest

U Googleu itekako znaju da su videoigre nezaobilazni dio modernog svijeta. Gaming je tako među najpopularnijim temama na YouTubeu, a uređaji za igranje su među najpopularnijim pretragama kada je potrošačka elektronika u pitanju. S time na umu, ne bi nas čudilo da Google u budućnosti ponudi uslugu za igranje koja će konkurirati svim ostalim platformama.

Ako je vjerovati izvješću portala The Information, Google u pripremi ima uslugu kodnog imena “Yeti” koja će se koristiti za streamanje videoigara preko interneta. Bila bi to usluga na tragu onoga što nude PlayStation Now ili GeForce Now, između ostalih.

Ukratko, to je način da uz pretplatu pristupite određenoj bazi igara koje možete igrati neovisno o tome posjedujete li odgovarajuću platformu. Npr. uz PS Now na PS4 konzoli možete igrati PS3 igre, dok uz GeForce Now na jeftinom laptopu možete igrati zahtjevne PC igre.

Googleov “Yeti” navodno je u razvoju već dvije godine, a da se nešto u Googleu zbiva oko gaminga govori i angažman Phila Harrisona, bivšeg izvršnog direktora Xbox i PlayStation platformi.

Komentari (10)

  • funky0308

    08.02.2018 - 11:38

    Ako odrade dobar posao – odlicno. Ako itko moze odraditi stream kako treba – to bi trebao biti Google. Svu mogucu infrastrukturu imaju, nisu od jucer u tom poslu i znaju sto rade. Ako dobijemo jos samo jednu uslugu slicnu PS Now usluzi meni to nije dobro. Nije mi problem igrati ni u 720p ako se igra izvodi kako treba, a PS Now mi se nije izvodio kako treba iako su svi uvjeti sto se tice hardwarea i neta i vise nego zadovoljeni..

    • moordrak

      @funky0308, 09.02.2018 - 16:02

      A što ti se nije izvodilo kako treba? Štekalo je, trzalo, što? Čisto me zanima. Probao sam Now na plejki i na PC-u i radio mi je savršeno. Jedino što mi se nije sviđalo je bio izbor igara. Sada su i to popravili.

    • funky0308

      @moordrak, 09.02.2018 - 19:25

      Probao RDR i Uncharted (ubi me ako znam koji ali 99.9% sam siguran da je remasterizirani dio, dajle od 1 do 3).. sada kada i ti kazes da se vrtilo odlicno (jos je netko prije par mj rekao da se i kod njega vrti super) kontam da nisam igrao stari Uncharted ali ne znam zasto je RDR bio toliko los. Igrao sam ga na Xbox One i puno je bolje radio. Je da na Oneu ide patch pa vjerojatno alo popravi stvari ali… A sta je radilo lose…pa izgledalo je sve kao da je u 360p , nizak je jako fps bio (na 10ak se spustao – sa 20ak..jako lose). Negdje sam procitao da bi mogao biti i problem u monitoru, odnosno Gsync modulu pa mozda vicem na krivog covjeka. Mozda najbolje probati ponovno, mozda i na 1080p monitoru bez Gsynca. Iskljucim ja njega u starim igrama i ukljucim Vsync ali tko zna. Tnx na potvrdi da kod tebe sljaka, onda problem mora biti kod mene ili ja previse ocekujem od toga..

  • andrijans

    08.02.2018 - 11:48

    GeForce Now na mac-u radi odlicno. Nedavno je dosla na PC ali tu jos nisam probao

  • [CRO]Revan

    08.02.2018 - 11:55

    Ma to će biti stream Google Play i sličnih igara, tko će njima dopustiti stream AAA naslova? Jedino ako će Google plaćati najam igara, a koliko bi to bilo produktivno za njih i korisnike koji će koristiti uslugu, tko zna.

  • blacklist0907

    08.02.2018 - 15:51

    Ovo bi moglo bit dobro…npr hoces odigrat samo kampanju u cod-u ne trebas dat 550 kuna za 5 sati igre

  • Dragan[MKD]

    08.02.2018 - 16:32

    Ovo moze bit dosta dobro, Google je puno veci od Sonyja i ima znanje i infrastruktura da to i ostvari, samo da ne bude puno skupo, ako je do 10$ onda je to OK cijena.

  • Goran1234

    08.02.2018 - 18:29

    Da,da…budućnosti gaminga ?

  • michaisn

    09.02.2018 - 00:54

    Dobro bi bilo da neko napravi uslugu kao Origin Access. Placas mjesecnu ili godisnju pretplatu a imas odredjenu sumu igara.

  • moordrak

    09.02.2018 - 16:00

    Google je gigant. Ako se stvarno upuste u ovaj business, to bi moglo rezultirati mnogim lijepim stvarima. Mogu zamisliti igranje zahtjevnih igara na android platformi ili PC-u ili Chromebooku. Potencijal je strašan! Ako nekim slučajem budu ponudili 4k, za stream će trebati žestoka cucla. Ispod 20 Mbita nemamo što pričati. Prvenstveno me zanima kako će tehnološki Google riješiti ovu uslugu. Ideja mi se jako sviđa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?