HCL.HR

Infamous – struji struja!

Zoran Žalac 26.05.2023.   •   14 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 14 godina vlasnici PlayStation 3 konzole mogli su zaigrati prvu igru iz serijala Infamous.

Godina 2009. podarila nam je superherojske igre kao što su Batman: Arkham Asylum ili X-Men: Origins – Wolverine. No, dok su protagonisti tih igara po defaultu bili na strani pravde, iste se godine pojavilo nekoliko igara herojske tematike u kojima smo mogli birati hoće li glavni likovi biti pravednici ili antiheroji. Mehanika balansiranja između dobra i zla, koja se do tada vezala uz RPG naslove poput Mass Effecta ili Overlorda, prebacila se na akcijske avanture te smo u razmaku od mjesec dana dobili vrlo slične igre – multiplatformski Prototype te PlayStation 3 ekskluzivu Infamous.

Infamous je bio prva ozbiljnija igra razvojnog tima Sucker Punch Productions, koji je prethodno radio igre iz platformerskog serijala Sly Cooper. Stavio nas je u ulogu Colea McGratha, čovjeka kojega se na početku igre optuži da je izveo teroristički napad aktiviravši eksploziju u metropolisu zvanom Empire City. Cole je taj tragičan događaj pokrenuo nesvjesno, ali je iz njega na kraju izvukao natprirodnu moć apsorbiranja i projiciranja električne energije.

Tijekom Coleovog traganja za istinom o tome tko mu je smjestio i zašto, igrači su mogli birati hoće li Cole svoje električne sposobnosti koristiti u dobre ili loše svrhe. Na raspolaganju je bilo 17 strujnih moći, ponajprije za napadanje protivnika i obranu, ali bilo je i nekih koje su se koristile za kretanje okolišem. Struju je trebalo puniti kroz izvore, a jedan od tih izvora bili su i drugi likovi. Punjenje struje kroz njih igraču je davalo lošu karmu, dok je pomaganje civilima donosilo dobru karmu.

Tijekom Coleovog traganja za istinom, igrači su mogli birati hoće li svoje električne sposobnosti koristiti u dobre ili loše svrhe.

Neki su segmenti igre bili drugačiji ovisno o tome kakvu je karmu igrač imao. Mijenjao se tako izgled glavnog lika, neke misije imale su drugačija rješenja za svoje zadatke, a o naginjanju na stranu dobra ili zla ovisilo je i to hoće li Cole imati pomoćnike ili neće. U konačnici je svaka strana donosila posebnu moć. Moći koje su dolazile s dobrom karmom bile su preciznije, a one na strani loše karme bile su snažnije.

Ono što nije bilo prepušteno na izbor jest način kretanja po okolišu. Cole nije mogao koristiti nikakva vozila pa je umjesto toga grindao po strujnim žicama. Mogao se “voziti” i po željezničkim tračnicama, a interesantno je kako je ta opcija dodana mjesec dana prije izlaska igre na prijedlog jedne osobe koja je testirala igru.

Infamous je po izlasku pokupio jako dobre ocijene te je bio proglašen jednom od najboljih ekskluziva PlayStation 3 konzole. Ukupno je bilo prodano više od dva milijuna primjeraka igre, premda je broj igrača koji su ju zaigrali na kraju bio znatno veći. Naime, Sony je ovu igru 2011. poklonio svim vlasnicima PS3 konzole kao ispriku za probleme s PSN-om.

Iste godine uslijedio je nastavak, Infamous 2, koji je bio jednako dobro prihvaćen. Te su igre ostale ekskluzivne za PlayStation 3 platformu, dok je serijal nastavio živjeti na PlayStationu 4 uz Infamous: Second Son i ekspanziju Last Light. Serijal je trenutno na pauzi nakon što je razvojni tim Sucker Punch prešao na novu franšizu – Ghost of Tsushima.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (14)

  • Chara

    26.05.2021 - 11:02

    Živim za dan kad će se ta i mnoge druge PS3 ekskluzive moći igrati na PS4/5, bez da mi o tome ovisi stabilna internetska veza.

    • Sektallica

      @Chara, 26.05.2021 - 11:11

      Vjrv nikad a mozda ni tada

    • Manitou

      @Chara, 26.05.2021 - 12:38

      Ja imam super brz i stabilan internet i svejedno su igre za ps3 na ps now servisu neigrive.

    • PS2MASTE®

      @Manitou, 26.05.2023 - 18:08

      Netocno. Apsolutno je igrivo. Imam 80/30 i sasvim pristojno radi. Doduse, vec dugi niz godina koristim US racun, tako da sam i koristio PS Now otkad je izasao. Lag je apsolutno smanjen naspram kakav je bio prije.

  • razer1234559

    26.05.2021 - 12:30

    Probao igrati neki dan i ne, nije mi se igra svidjela. To nisu igre.

    • MetalicStar

      @razer1234559, 26.05.2023 - 17:57

      nisu mozda za tebe

  • Chronosus

    26.05.2021 - 14:07

    Prva dva infamousa su apsolutno fantastična, preporuka svakom tko nije odigrao.

  • Arthur

    26.05.2021 - 14:27

    Nisam čuo za infamous dok nisam vidio najavu za dvicu. I igra me potpuno privukla po pitanju gameplaya, mape, priče i same moći lika. Ono što nisam tada znao je to da je igra ekskluziva. Pa sam se nadao da će je moj PC pokrenuti😂😂. Kada sam vidio da je igra samo za PS3 osjećao sam kako umirem iznutra😂😂. Sada jedino mogu zaigrati second son i dodatak first light ali to me nije privuklo kao drugi dio. Ako se ikada nađe prilika morat ću odigrati i prvi i drugi dio.

  • Rick Sanchez

    26.05.2021 - 15:39

    Uf, kakva IGRETINA je to bila…

  • Demon90

    26.05.2021 - 16:10

    Ma infanous ok al prototype e ta je bila zabavna (obadvije)

  • Klaudio89

    26.05.2021 - 20:35

    po meni,ova igrica,zajedno sa Prototypeom su bile odlične i uživao sam ju igrati tokom zime,mada,ruku na srce,obje su po samim likovima i po temi nalik na Spidermana,no to ništa ne mijenja,sama priča i njezina kreacija je odlična,zanimljivo ha bilo to što si,osim ta 3 područja,morao se stalno boriti protiv svake pojedine bande na koju si uvijek naletio,a da ne kažem po cijeloj priči što si se uvijek morao vratiti na isto mjesto i uvijek slušati onog debljeg šta ti ima za govoriti,oba 2 nastavka su bila odlična

  • moordrak

    27.05.2021 - 13:41

    Fluidan gameplay intuitivnih mehanika, zanimljiva priča i simpatični likovi uz odlično posložen svijet meni su bili veliko, veliko ugodno iznenađenje. I dan danas se Infamous odlično drži solidnim vizualima zato preporuke svima koji još nisu zaigrali ove igre.

  • PS2MASTE®

    26.05.2023 - 18:08

    U prvom InFamousu me kraj igre apsolutno iznenadio.

  • 312AE

    27.05.2023 - 01:07

    Najbolji su vam ovi naslovi s trash pjesmama iz 90tih. No igra je u svoje vrijeme ljepo iznenadila,a Special Edition s stripekom mi je bila wooow.😊👍🏽

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?