HCL.HR

Jedno od najboljih sveučilišta na svijetu podučava povijest prema Game of Thronesu

Juraj Bevandić 01.06.2017.   •   4 komentara   •   Zanimljivosti


Harvard, jedno od najprestižnijih sveučilišta na svijetu počinje nuditi povijesne kolegije čiji će se sadržaj izučavati kroz epizode popularne serije Game of Thrones.

Harvard

Američko sveučilište Harvard, poznato kao jedno od najboljih sveučilišta na svijetu, uvodi najsuvremeniji pristup povijesti kroz novi kolegij nazvan “The Real Game of Thrones: From Modern Myths to Medieval Models”. Nudit će se kao jedan od uvodnih kolegija, a glavna ideja je istaknuti kako poznati serijal i knjige po kojima je nastao prikladno odražavaju povijest i kulturu srednjeg vijeka Eurazije od ugrubo petog do šestnaestog stoljeća.

Administrativni direktor i profesor na odsjeku za povijest srednjeg vijeka u Harvardu Sean Gilsdorf ističe kako glavni likovi fiktivnog serijala prilično precizno zaokupljaju uloge koje su uživale razne povijesne ličnosti na dvorovima i izvan njih s jasnim analogijama u povijesti, književnosti i religiji srednjeg vijeka. Ipak, primarnu literaturu čine biografije povijesnih vladarica koje su prema Gilsdorfu uspješno dramatizirane u seriji.

Njegova asistentica Racha Kirakosian za primjer daje usporedbu između osvetoljubive kraljice Cersei Lannister i Kriemhilde iz poznatog njemačkog epa Pjesma o Nibelunzima. Slične još preciznije usporedbe pronađene su u irskoj te islamskoj mitologiji, a cilj je studentima približiti kulturu i društvo srednjeg vijeka i zainteresirati ih za nastavak studiranja tog područja.

Kirakosian kaže da joj je ideja pala na pamet kada su njeni bivši učenici sa sveučilišta u Oxfordu često komentirali srednjovjekovne epove uspoređujući ih s popularnim serijalom. Umjesto da im neprestano ponavlja kako je serija inspirana poviješću, a ne povijest serijom, odlučila je iskoristiti taj njihov interes kako bi omogućila studentima da dublje zabrazde u materijale i nauče to sami.

Komentari (4)

  • BigBen

    01.06.2017 - 20:23

    Zanimljivo

  • BlackD

    02.06.2017 - 09:17

    “Umjesto da im neprestano ponavlja kako je serija inspirana poviješću, a ne povijest serijom” Svaka čast sveučilištu čijim studentima se ovo mora objašnjavat. 😀 Oxford i Harvard. LUL

    • Solokow

      @BlackD, 02.06.2017 - 11:37

      ratovi dviju ruža koliko mi je poznato…

  • Cupnoldus

    04.06.2017 - 13:23

    Ja sam koristio isječke u nastavi etike i povijesti. 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?