HCL.HR

Još se jedna obećavajuća igra prodala Epic Gamesu, dio fanova najavio bojkot igre

Zoran Žalac 02.08.2019.   •   9 komentara   •   Industrija videoigara


Epic Games Store priskrbio si je još jednu ekskluzivu, a developer igre Ooblets pokušao je objasniti zašto to nije smak svijeta.

Igra zvana Ooblets već se nekoliko godina ističe kao jedan od najzanimljivijih indie projekata u razvoju. Radi se tu o nadasve simpatičnoj igri nalik Pokemonima u kojoj se brinemo za različita bića i s njima se natječemo u mečevima. Doduše, mala se bića u ovoj igri ne tuku već se natječu – u plesu. Interesantan je to koncept spojen sa šarmantnim vizualnim stilom i mnogi igrači s nestrpljenjem čekaju pojavljivanje ove igre na PC-u.

Međutim, taj se broj igrača prekjučer malo smanjio. Naime, studio koji razvija igru najavio je kako će ista biti ekskluzivna za Epic Games Store, tj. da se neće pojaviti na Steamu. Znajući da ljudi neće biti zadovoljni ovakvim razvojem situacije, tvorci Oobletsa pokušali su se opravdati uz malo humora i slojevite argumentacije.

Naravno, novac je bio glavni čimbenik za odluku o tome da igra postane privremeno ekskluzivna za EGS. Epic Games je developeru u startu dao određenu sumu novca (ne otkrivaju koju), no presudno je zapravo bilo što su im garantirali minimalnu prodaju igre s kojom bi bili zadovoljni i da je prodaju na drugim platformama. U prijevodu, ako prodaja igre nekim slučajem i zakaže, Epic će to nadoknaditi s još novca.

Voditelj studija potom je prošao nekoliko učestalih tvrdnji iz kojih proizlazi ljutnja na Epic Games Store. Kako kaže, nepravedno je uspoređivati funkcionalnosti Steama i EGS-a jer te platforme između sebe imaju razmak od 15 godina – da su igrači prije 15 godina bojkotirali Steam kad je ta platforma lansirana, od nje u konačnici ne bi bilo ništa.

Dakako, tvorac Oobletsa osvrnuo se i na stav da kupovanje ekskluziva nije u interesu kupaca/igrača već sasvim suprotno. Po tom pitanju kaže da je frustracija neopravdana jer u svim drugim aspektima života ekskluzivnost prihvaćamo pod normalno – tipa ne bojkotiramo nekog proizvođača hrane samo zato što ne prodaje svoje proizvode u trgovini koja je nama najdraža. Ističe kako instalacija EGS launchera igrače ništa ne košta te smatra da je van pameti prijetiti krađom igre (piratiziranjem) vjerujući da plod tuđeg rada mora biti dostavljen pod uvjetima onoga tko ga konzumira.

U konačnici, developer je zaključio kako razumije i ako netko namjerno želi biti ljut te da ljutnjom postiže svojevrsnu katarzu, ali je u tom slučaju poručio kako postoje i pametnije stvari od ekskluzivnosti za EGS zbog kojih bi se bilo korisnije ljutiti, kao npr. klimatske promjene i nepoštivanje ljudskih prava.

Premda su neki u komentarima stali u obranu developera, drugi su ga pak prozvali da previše pametuje te da se s visoka obraća svojoj publici kao da je njegovo mišljenje jedino ispravno.

Označeno sa: ,

Komentari (9)

  • Petar Marjolovic

    02.08.2019 - 15:26

    Klimatske promjene!? Pa ako su njemu klimatske promjene toliko važne zašto se bavi pravljenjem igara a ne ekologijom? Uostalom istina da steam puno bolji od EGS ali opet nije neki problem koristiti EGS umjesto steama ponekad.

  • NeoGames

    02.08.2019 - 15:33

    Reeeeee

  • hardko

    02.08.2019 - 15:40

    stvarno ti moraju faliti daske u glavi da budeš nadrkan na developera ili Epic u ovom sučaju

  • Sinek

    02.08.2019 - 16:11

    argument “razmak od 15 godina” ne stoji. steam je trebao 15 godina da implementira feature koje ima danas jer je to platforma koja je definirala gaming na pc-u i kroz godine evoluirala sa navikama i potrebama igraca. epic nema to opravdanje

    • Sinek

      @Sinek, 02.08.2019 - 16:16

      s ostatkom izrecenog na blogu se slazem, epic ima potpuno pravo kupovati ekskluzivnost. kao sto i igraci imaju pravo bojkotirati

    • Saren

      @Sinek, 03.08.2019 - 02:00

      Nemogu se sloziti vise. Istina je takodjer da su korisnici morali forsirati Steam da uvede neke stvari i u konacnici i jesu. Epic pak bi htio beuzvjetnu potporu a nude poludovrseni proizvod. Trazis skok s konja na magare i jos bi trebao sutjeti i biti zadovoljan time ? Nikad. Kad se i ako dovedu u red i srede sve za sto ih se i inace proziva onda cu razmisliti o eventualnim kupovinama tamo. Do tada mi nije problem cekati da se ekskluzive koje su pokupovali pojave na Steamu bilo to za godinu ili dvije. U ovom slucaju i ovoj igri je jos kako tako razumljivo. EG ce im garantirat barem da u worst case scenariju imaju osiguranu minimalnu zaradu, tako da ajde to jos mogu shvatiti nekako. Doduse to ne opravdava jedan Borderlands ili Metro vec grazmljivost njihovih izdavaca koji ako se ne varam jest 2K, tako da me zivo zanima koliko si je DS i Gearbox zaradio, a koliko 2K u konacnici. “Osvrnuo se i na stav da kupovanje ekskluziva nije u interesu kupaca/igraca vec sasvim suprotno. Po tom pitanju kaže da je frustracija neopravdana jer u svim drugim aspektima života ekskluzivnost prihvacamo pod normalno – tipa ne bojkotiramo nekog proizvodaca hrane samo zato što ne prodaje svoje proizvode u trgovini koja je nama najdraža. ” sorry ali u mojem slucaju ako neceg nema sto ja hocu na tom mjestu, onda to ne kupujem. Jednostavno. Isto pravilo mi vrijedi i za igre – moj novac, moj izbor gdje hocu ili necu kupiti. A vidim da doticni isto tako nije shvatio sto je sam izjavio sa tim – da, neces primjerice bojkotirati Nutellu jer je nema u Konzumu, ali isto tako mozes ocekivati da ce ta ista Nutella biti primjerice u Lidlu i Sparu po drugim cijenama, mozda visim, mozda nizim i svejedno ce se prodavati, a poanta svega je da je nema samo jedan ducan. Da, konkurencija je dobra – vise proizvoda na vise mjesta i sve pet, biras sam kako,gdje i zasto. Ne, kupovina ekskluziva i dalje nije dobra, ni sad, ni za 100, ni za 10000 godina. Sa ovakvim manjim naslovima kao sto sam rekao donekle mogu i shvatiti, no primjerice iako je Ubisoft bio otkazao Division 2 na Steamu bar su se potrudili dati ga i na svojem storeu, sto hajmo reci su znali gdje ce se ekipa vise skupljati i sto ce odabrati (a ionako skoro svaka, ako ne i svaka njihova igra bilo da ju imas na Steamu ili EGS-u – treba njihov launcher pokrenuti da bi ju igrao). Sto se samog Steama tice volio bih da pocnu komunicirati sa communityem vise oko toga i kako planiraju kontrirati EGS-u a i ostalima, jer mislim da im ova “sutnja” potez bas i ne pomaze previse. Bilo kako bilo, treba i dalje “glasovati” novcanicima, svatko po svom osobnom nahodenju i volji.

  • microlightgames

    02.08.2019 - 18:43

    Prakticki bilo koji problem je nebitan jer poszoji globalno zatopljenje? Stvar je da epic games dodje, ima odakle kopirat featurse, i sve to uredu ali pocnu kupovat okolo sve i onda dodje ovaj i doslovno pljuje jer se neko ne slaze s njim. Decko sretno.

  • mirko1286

    03.08.2019 - 11:18

    Ideja da je epic games store Los je nepravedna.platforma Ima par problema ali je daleko of lose platforme.dala je vise igara nego steam u 15 godina.vise novca ide developerima nego na steamu.dali su besplatno svoj program za pravljenje igara.pa je onda toliki problem napravit ekstra par klikova I podrzat ideje koje steam nikad nebi podrzao. Kako ja vidim epic je dao puno vise developerima I igracima nego steam ikada

    • SonOfZeus

      @mirko1286, 03.08.2019 - 14:07

      Steam nije dao apsolutno niti jednu igru. Vec su developeri sami na istoj davalu free igre

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?