HCL.HR

Minecraft zabranio NFT-ove i blockchain jer se protive temeljnim vrijednostima igre

Zoran Žalac 21.07.2022.   •   7 komentara   •   Industrija videoigara


Developeri Minecrafta odlučili su se očitovati o blockchain tehnologiji i NFT-ovima, poručivši kako isti u Minecraftu nisu poželjni niti dozvoljeni kako bi igrači bili sigurniji.

Popularna igra Minecraft službeno nije imala nikakve veze s kontroverznim NFT-ovima, odnosno digitalnim tokenima. Međutim, na neslužbenoj se sceni razvio čitav niz NFT projekata vezanih uz Minecraft pa su developeri igre odlučili izraziti svoj stav o NFT-ovima i blockchain tehnologiji na kojoj se temelje.

Kratko i jasno, Minecraft trenutno ne podržava NFT/blockchain, niti se radi na tome da takve stvari budu podržane u skorijoj budućnosti. Štoviše, zabranjeno je integrirati NFT-ove ili blockchain tehnologiju u službeni Minecraft klijent ili aplikacije za server, a nije dopušteno ni kreiranje svjetova, skinova, persona predmeta ili modifikacija u obliku NFT-ova.

Tvorci igre kažu kako se vlasništvo nad NFT-ovima temelji na isključivosti i oskudici, a to se nikako ne poklapa s temeljnim vrijednostima Minecrafta – stvaranjem zajednice u kojoj svi mogu pristupiti svim stvarima. Drugim riječima, developeri ne žele da Minecraft postane zajednica podijeljena na one koji nešto imaju i one koji to ne mogu imati. Istina je da određene podjele donekle postoje i sada, ali je barem moguće da više igrača istovremeno posjeduje iste digitalne predmete, što sa NFT-ovima nije izvedivo.

Kreatori Minecrafta također navode kako igru nisu dizajnirali da bude platforma za ulaganje i profitiranje, nego za zabavu. Ističu i to da NFT-ovi nisu sigurni te da bi igrači mogli biti financijski oštećeni kroz razne prevare, malverzacije oko cijena i krađe.

Komentari (7)

  • Gebro_gaming891

    21.07.2022 - 09:56

    Respect

    • TypicalHog

      @Gebro_gaming891, 22.07.2022 - 16:42

      Zasto?

  • Benjamin Scrool

    21.07.2022 - 11:14

    Based Minecraft

  • NeoGames

    21.07.2022 - 15:09

    Minecraft je komunisticki simulator anarhizma, based

  • KingAnte10

    21.07.2022 - 16:07

    Minecraft be like:
    meme:

  • TypicalHog

    22.07.2022 - 16:42

    Lame. Zato trebamo FOSS Minecraft competitor koji ce omogucavati bilo kome da gradi bilo sta.

  • TypicalHog

    22.07.2022 - 16:48

    “Istina je da određene podjele donekle postoje i sada, ali je barem moguće da više igrača istovremeno posjeduje iste digitalne predmete, što sa NFT-ovima nije izvedivo.”

    Tko god misli da je ovo istina nema pojma o NFT-jevima.
    NFT definitivno omogucavaju da vise igraca posjeduje iste predmete ako developer tako odluci. NFTs are just a wrapper. Ako developer odluci da je NFT-jevi biti unlimited i free, to je definitvno moguce napravit. Problem je šta je ovaj NFT hype bubble i scams i money grab izobličio kako ljudi vide NFT-jeve. Overpriced slike majmuna su samo jedan mali subset onog što NFT-jevi omogućavaju.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?