HCL.HR

Netflix je tužen zbog korištenja naslova knjige u Black Mirror filmu

Filip Zorić 12.01.2019.   •   6 komentara   •   Zanimljivosti


Izdavač knjiga Chooseco je odlučio Netflix odvesti na sud jer su iskoristili ime knjige Choose Your Own Adventure u svom interaktivnom filmu.

Vjerojatno ste čuli da je Netflix nedavno izbacio film Black Mirror: Bandersnatch. To je zapravo interaktivni film u kojem gledatelji mogu donositi odluke za glavnog lika koji radi vlastitu igru. Međutim, Netflixu su na vrata pokucali odvjetnici jer su u filmu iskoristili naziv romana kojega je patentirao izdavač knjiga.

Chooseco je tvrtka koja je zaslužna za izdavanje popularnog serijala dječjih knjiga Choose Your Own Adventure, u kojima čitatelji mogu odlučiti u kojem će smjeru radnja ići. Ista je tvrtka patentirala korištenje imena Choose Your Own Adventure u medijima. Upravo je taj naziv iskorišten u filmu Black Mirror: Bandersnatch, u kojem je već spomenuti serijal knjiga glavna inspiracija za igru na kojoj radi glavni lik.

Iz ovog je razloga Chooseco odlučio posegnuti za sudskim papirima i tužiti Netflix. Kažu kako korištenje imena knjige u filmu stvara zbunjenost kod potrošača te šteti njihovom brendu. Traže odštetu od 25 milijuna dolara ili Netflixove prihode od filma – koja god je brojka veća.

Ovaj slučaj postane zanimljiviji kad se uzme u obzir da je Netflix zapravo pokušao dobiti pravo korištenja imena Choose Your Own Adventure 2016. godine. Ipak, u konačnici nisu uspjeli dobiti odobrenje. Chooseco ih je prije izlaska Bandersnatcha čak i zamolio da ne koriste taj naziv za marketing filma. Sada je ovo problem koji će se morati riješiti u sudnici.

Komentari (6)

  • Demon90

    12.01.2019 - 18:23

    Ja samo čekam kad će netko patentirati riječi poput kruh mlijeko posao plaža i tako to

    • Graveland

      @Demon90, 13.01.2019 - 07:17

      Cim patentiraju posao dajem otkaz.

  • mili1985

    12.01.2019 - 18:36

    Odlične su mi te knjige bile. Kao klinjo sam to rasturao.

  • kuky90

    13.01.2019 - 12:22

    Koji drek od filma. Sve neka hajka kako je specijalan i dobar, a ono čisto ruglo. Nije da ga nisam skužio, nego baš dosadno i besmisleno. Ovo izberi svoj put isto karina, kad ti skoro sve uvijek vrati iza pa ideš ponovo.

  • SanKa

    14.01.2019 - 09:28

    ne stvara se nikakva zbunjenost kod potrošača nego tvorci knjige su pohlepni izmeti koji žele patentirati riječi. čisti cashgrab

  • vile22

    16.01.2019 - 12:24

    uskoro ce da patentiraju hleg kafa i wc solja!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?