HCL.HR

Nintendo kaže da snaga konzole nije važna, za NX su bitne samo igre

Zoran Žalac 17.06.2016.   •   51 komentara   •   Tehnologija


Bildanje sirove hardverske snage za kakvo se sprema Microsoft sa svojom Xbox One Scorpio konzolom nije impresioniralo ekipu iz Nintenda niti se tvrtka planira boriti protiv toga.

Legend-Zelda-Breath-of-Wild-Link

Uz najavu novih konzola ili barem njihovih novih modela obično se spominju teraflopsi kao mjerilo ukupne računalne snage. Sljedeći Xbox One model naziva Scorpio koji stiže krajem 2017. imat će tako šest teraflopsa snage pa je upitno kako će tome konkurirati PS4K/Neo, a zatim i nadolazeći Nintendo NX. No, kako je naglasio predsjednik američkog ogranka Nintenda, Reggie Fils-Aime, Nintendo se ne planira natjecati u teraflopsima niti ih posebno zanima što radi konkurencija.

„Za nas [konzola] nije pitanje specifikacija, teraflopsa ili konjske snage. Nama je sve u sadržaju. Fokusirani smo na dovođenje najbolje zabave na Wii U kao i na NX u budućnosti. Naš je stav da što god Microsoft i Sony radili u kontekstu novih konzola, na njima je da se bore u tom crvenom oceanu.“ – pojasnio je Fils-Aime.

Naravno, to je već duže vremena službeni stav Nintenda i nije nikakva novost. No, pomalo je iznenađujuće da se Nintendo ne odmiče od prakse koja je i rezultirala time da je Wii U njihova najslabije prodavana konzola. Koliko god umanjivali važnost hardverskog aspekta, nepobitna je činjenica da je upravo on u slučaju Wii U konzole dolaskom Xboxa One i PlayStationa 4 umnogome naštetio Nintendu time što je konzola u potpunosti izgubila podršku igara ostalih proizvođača i svela se samo na Nintendove ekskluzive. Iz te perspektive fokus na „dovođenje najbolje zabave na Wii U“ očito nije bio pravilno postavljen za Wii U pa se nadamo da će s NX-om imati više sreće, ako ne i pameti.

Naravno, službeni stavovi Nintenda okreću se kako vjetar puše. Prije svega nekoliko godina tvrdili su kako nikada neće raditi besplatne igre za mobilne uređaje jer to umanje vrijednost igre kao proizvoda. Danas je to sasvim druga priča i Nintendo ima jednu mobilnu F2P igru iza sebe i dvije nove u razvoju.

Komentari (51)

  • nikola2222253

    17.06.2016 - 14:04

    Meni se ne svida sta nintendo radi.

  • ivan21

    17.06.2016 - 14:51

    Pa koja je onda svrha nove konzole ako su bitne samo igre
    možda bi za njih bilo pametnije da se priklone gigantu ps-u

  • Hurt Conveyor

    17.06.2016 - 14:54

    Pametno! Jebeš teraflose i exaflopse! Samo lijenim developerima je TAKO STRAŠNO teško downgradeati igru da je to za ubit se! Nek naprave hebeni Mass Effect i samo smanje detalje. Tako komplicirano? Nek stave i najnoviji Battlefield, samo smanje detalje, problem? Ja mogu igrati BF4 na škartocu od laptopa, što? Samo smanjim detalje i rezoluciju i AMEN! Ne, nego developeri su toliko zaposleni da im je najveći problem smanjiti i downgradeati detalje i grafiku. Da imaju takav stav i samo to naprave (kao što radi EA sa FIFA-om za PS3 i PS4 različite verzije) Nintendo stvarno ne bi porpadao. Pa daj molim te, govorite o backwards compatibility, a sada im je lijeno napraviti downgrade grafike? Ako ništa, sada bi to trebalo biti aktualno, pošto svi kenjaju o backward-forward kompatibilnosti. Ak mogu raditi igre za XB1 i za Scorpio, mogu i za NX. Stoga ne vidim problem i tvoje Zorane, zloguko predviđanje. Pa čak i da ostanu sa ekskluzivama, jednog Witchera Mario Kart pojede za doručak u pogledu zabave. No, zbog takvih ljudi, genijalne kompanije i propadaju. A ak se sjećam Zorane, tebi u potpisu je pisalo da gunđaš ako se igre ne izvode u 60 sličica u sekundi i te gluposti. Pa eto, kupuj Scorpio svake godine. Zaradi 6k kn svake godine. Al neki ljudi stvarno vole SADRŽAJ, a ne TERA EXA I FEPTA flopse. Da samo znaš kakve ja grafički loše igre igram, tvojih 60 fps bi bile 30. stoljeće. Igram PIXEL ART igre. I? Uživam! Više nego u tom glupom bezlično Witcheru. Stvarno pizdim kada vidim da ljudi, ne samo ti, pokopavaju odličan koncept i konzolu na temelju čega? Nedostatka terafloplasa?

    • GospodinAlen

      @Hurt Conveyor, 17.06.2016 - 15:33

      ako witcher nema sadrzaja, onda ne znam koja igra ima! mislim da se previse uzbudijes pa trekeljas gluposti!

    • Zoran Žalac

      @Hurt Conveyor, 17.06.2016 - 15:54

      Kao i kod svih autora na HCL-u, opis je smišljen da bude karikaturalan. Mislim da je 60 fps uvijek bolje (a mislim da bi se tu i Nintendo složio sa mnom, pogotovo po pitanju tog Mario Karta kojega spominješ), no nije mi smak svijeta ako je ispod toga. Dvije meni najdraže igre, Fallout 2 i prvi MGS u svoje doba išle su u magičnih 30 fps.
      Nego, o kojem odličnom konceptu konzole tu pričamo? O NX konceptu koji nije ni otkriven još? Ili o Wii U konceptu unikatnog kontrolera koji nijednom igrom nije opravdao svoje postojanje kao nužnu inovativnost?
      Za downgrade si djelomično u pravu, ali ne vidim zašto bi itko htio kupovati konzolu s inferiornijim igrama. Ajde da je niže cijene, no Nintendo je i tu poznat po neusklađenosti. U trenutku kad je Wii U najavljen PS3 i X360 imali su 120-250 gb diskove jer su igre u prosjeku težile sve više. Onda je Nintendo izašao sa 16 i 32 gb konzolama, pa se pokazalo da 16 gb model koji je koštao više od PS3 modela sa 120 gb praktički beskoristan jer su igre težile više od tih 16 gb. Sori, ali konzola je tehnički promašaj. Imala je vrhunske igre kao što su Bayonetta 2, Super Mario 3D World, Mario Kart 8, Splatoon i druge, ali svejedno je tehnički promašaj.

    • MajA13

      @Zoran Žalac, 17.06.2016 - 16:42

      Nadzirem li ja tu neku naklonjenost Sony-u 😉 Ma ne samo mi se čini.. Hehehehe..

      Pa u principu su upravu, na Wii U imaš sigurno bar dvadeset odličnih igri, i ako sve posjedujes ti sretan, i konzola onda nikako ne može biti flop.. Ali zbog ovakvog pisanja je tu di je jer dođe netko tko nema pojima i pročita tako nešti i misli da se Wii U sranje a ubiti je daleko od toga.. Da ga nisu toliko pokenjali još i danas bi bila OK konzolica.. Dakako da je i PS 4 odlična konzolica, naravno da je, i jedna i druga imaju svojih čari, ali Nintendo Wii U ima daleko bolje igre za sad količinski gledano, a igre multiplatformske ne racunam, gledam samo na Exkluzive.. I sad mi vi ljepo izračunajte Wii U + 20 igri, igra jedno odprilike 350/ 400 +,- kn = ti je preko 10 000 kn.. Tko će danas toliko potrošit na igre, samo rijetki i to znači da konzola nije promašaj.. Da je moglo to sve biti bolje, moglo je, ali nije sve u snazi već tehnici 😉 Iskusni bi to morali znati 🙂 Zato to kaj vi pišete ne stoji! 😛 A dokaz ti je Zelda Wii U koja je najpopularnija igra na E3 a pogledaj koliko je lošija po grafici od nekih PS4 igara.. 😉

    • Hurt Conveyor

      @Zoran Žalac, 17.06.2016 - 16:43

      Dobro, rekao si točno Zorane. Ne mogu ti tu ništa prigovoriti. Wii U je bio promašaj, to si u pravu. Ne samo ti. Generalno je bio. No da li će zasrat i sa NX? Ono što mene žalosti je činjenica što NX ne bi spasila neka inovativnost kao Wii, ili se varam? Ipak danas je bitnije da je 4k, HDR i 60 FPS? A iskreno što toliko revolucionarno mogu izvući iz rukava? Spominju i VR, nije mi jasno kakav obzirom da znamo svi kakav to hardver zahtjeva. No, da, da su mogli barem spustiti cijenu ispod konkurencije, mogli su. Jer da, ovo sa Wii U je bio, zaheb. Eto, nije bila namjera vrijeđati te ili pljuvati po ikome, samo mi je žao što je firma zaista pred teškim vremenima ako se ne izvuče. A na Wii sam imao zaista zabave. Ovako ćemo imati samo 3 PC-a. PS, XB i PC. Nintendo je bio nešto drugo. Eto, živio stari!

    • MajA13

      @Hurt Conveyor, 17.06.2016 - 17:03

      Ja iskreno mislim da neće zasrat sa NX! 😉 Naučili su lekciju, kako su ih sjebali Sony i Mic.., ono neče izdat svoje konzole bar jos 2- do 3- go. i ono odmah po izlasku wii U najavili PS4, Xbox1, e to je bilo jadno, naravno da je odmah Wii U bio na stupu sprdačine jer su se ovi pohvalili sa snagom konzole.. Sad Nintendo opet izlazi sa novom konzolom a ovima se opet tresu gaće i šta rade najavljuju neki ludi skorpio i neo, to ja zovem ocaj i strah od DIVA kao sto je Nintendo.. Koliko to sad zvučalo fanboyski, nebitno ali je to ocito da Sony i Mic… vuku očajne poteze samo da bi konkurilali Nintendu. Sad trenutno nisu u mogučnosti najavit novu generaciju konzole pa se furaju na nekaj između samo da ostanu u utrci, to je ocito.. Samo kaj ih je Nintendo sj.. ovaj put i Nije prikazao ništa od NX.. haha.. Banana.. A kaj se tiće propasti, to je suludo kad to netko priča o Nintendu jer imaju love više nego Sony i Mic.. zajedno tako da je tu sve jasno.. U svakom slučaju ja znam da ću si na izlazak kupiti NX i novu Zeldu.. Juhu… Imam PS4, Wii U i PC od 12.000 kn.. i kupit ću NX na izlazak a za ostale me zaboli 😉

    • lucho-CRO

      @MajA13, 17.06.2016 - 17:36

      Sta ce twbi onda pc od 12k kuna i ps4..prodaj to..uzivaj samo u nitendu..ako je toliko dobar..tako dobre igre..gle da se razumijemo ne pljujem po njemu i ne kazem da ima lose igre..al vidis i ti koji si jedan od rijetkih ovak u komentarima a da posjedujes wii u opet moram naglasiti opet mi se cini da te ta platforma ne moze u potpunosti zadovoljiti sa igrama i logicno je da trazis i neke multuplatform naslove na pc ili ps4 kao i ekskluzive na ps4..zar nisam u pravu?

    • MajA13

      @lucho-CRO, 17.06.2016 - 17:55

      PS 4 imam zato jer sam ga dobio u VIP-u na poklon i naravno da igram Uncharted 4 😉 PC imam za mnogo toga, recimo rađenje filmića i 1000 drugih stvari, a najviše igram Nintendo.
      Mario kart 8, Super Smash Bros, Super Mario 3D World, Xenoblade Chronicles X, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Bayonetta 2, Yoshi’s Woolly World, Pikmin 3, Hyrule Warriors, Lego City Undercover, Pokkén Tournament, Captain Toad: Treasure Tracker, Sonic Lost World, Mario Party 10,Splatoon, Injustice: Gods Among Us, sve Skylanderse, tekken tag tournament, The Wonderful 101..
      Eto to sve imam na Wii U i to mi je više nego dovoljno da mogu reći da nisam kupio smeće od konzole i da je bila vrijedna kupnje.. Najvise igram Splatoon, to je toliko zabavno da poludiš! Fan sam Bf ali uživam u Splatoonu i više nego dovoljno.. I kad tome svemu dodamo novu Zeldu Wii U je islativ za kupnju i nije sigurno FLOP.. POZZZZZ… 😉

    • Hurt Conveyor

      @MajA13, 17.06.2016 - 19:00

      Drago mi je vidjeti nekoga tko ne da ne pljuje po Nintendu nego ga i igra i podržava 🙂 Ja iskreno nisam imao puno doticaja sa njime, no onak iz tvog iskustva, kakav je dojam? Ok, nisam vidio neku multiplatform igru da si nabrojao, iako su sve sasvim super, no kako je recimo igrati COD ili FIFU na Nintendu za razliku od PS, XB ili PC? Jel jednako dobro? A igre koje si nabrojao milina 🙂 Mario Kart 8 sam gledao i dugo nisam vidio tako dobro nešto. A Zeldu si imam želju konačno jednu priječi. Pozz 🙂

    • MajA13

      @Hurt Conveyor, 17.06.2016 - 20:19

      Fifu imam, vidiš to nisam ubrojio, a imao sam i Call of Duty: Ghosts koji sam zamjenio, samo sam htio isprobat i nisam se razočarao.. Pa ono, iz mog iskustva je Ok, odličan je Wii U pro gempad i lako se igra sa njime, u svakom slučaju OK

    • Hurt Conveyor

      @MajA13, 17.06.2016 - 18:57

      Blago tebi kad imaš sve to hehe 🙂 (ljubomoran :P) Ali slažem se što si rekao!

    • movie

      @MajA13, 17.06.2016 - 21:01

      Pa ne znamo ništa konkretno niti o PS4.5, tako da ne znam što ih je to nintendo sjebao? Isto tako ne znam što bi se gače tresle firmi koja je prodala najviše konzola na tržištu. Mislim na PS4. trenutno im ide jako dobro i samo tvoje neosnovano osobno mišljenje može lupiti takvu glupost. I microsoft i soony pripremaju svoje konzole za VR i bolje igračko iskustvo. uvijek je bolje sve u jednom nego oko tv imati nekoliko komponenti. zadnja konzola koji suam od nintenda kupio bila je wii. prodao sam je nakon godinu dana jer se nitko nije htio na njoj igrati. jedno vrijeme je bilo simpatično mlatiti oko sebe ali brzo dosadi. PS i dan danas svi u kući igraju. Dosadi i mario i zelda u xy izdanju. pa kaj sa svakom novom nintendo konzolom kupujem iste igre?

    • MajA13

      @movie, 17.06.2016 - 21:35

      movie, eto nazvao si se tako kako si se nazvao i to sve govori o tebi i da ne zelim u debatu sa tobom.. ne zanimaju me fanboy-i 😉
      samo ti mogu reći da dečko bubaš gluposti i nikada nisi imao Wii, da jesi nebi ti sigurno dosadio jer je bio zabavniji od PS3 😉

    • BoneDigger

      @MajA13, 18.06.2016 - 00:51

      Dobro je vise, volite nintendo i gotova prica. Ne mora se usporedivati sa drugima, i ne, nemate pravo reci da je x igra/konzola zanimljivija od y, to je samo vase misljenje, svatko ima svoje. A kako ce NX zavrsiti? Mislim da nece dobro (financijski) – nisam fanboy niti jedne konzole niti ih posjedujem ali pratim sto se dogada u industriji.

    • Hurt Conveyor

      @BoneDigger, 18.06.2016 - 02:01

      Zato jer ljude ne zanima ništa nego snaga, ljepota, prezentacija, tehnička potkovanost, a nikoga više ne zaboli đon za dušu i srce gaminga. No sa tom prezentacijom i ljepotom i snagom dolaze katastrofalne igre. Svjedočio na ovom E3, iako sam samo čitao sa HCL-a, nisam pratio streamove, vjerovatno i bolje, bio bi još više razočaran. Osim Last Guardian i ona neka Human gdje imaš izbor u dvije tipke, ništa mi se nije svidjelo. Baš ništa. A sve su bliještale od grafike, 4K, fizike, mogućnosti, no izgubile su ono što više nikada neće vratiti. Srce i dušu. Da, jedan Mario Kart gdje nema sisatih gospoja i romancing options mi je toliko prokleto dobra igra odrađena sa srcem i dušom. Imao sam Nintendo DS i kupio Mario Kart. Rijetka igra koju sam prešao 101% Sve što se može plus neki rekord developera sam oborio. Dok u Watch Dogsu 2 ne vidim da bi dogurao dalje od 2-3 misije i reko… MAh, sranje, nema to dušu. Zaključio sam da sam već toliko ostario (iako imam tek 27 godina), no ostario dovoljno da me više današnje igre ne privlače. I tužna srca i duže mogu reći kako ću se povući iz gaming scene kao hobija. Imam neke druge sada. A sada imam i život. Trošiti na GR:W ili WD2 sate i sate je čisti waste of time. Tu i tamo ću odigrati dragulj kao Ori & The Blind Forest ili neku odličnu p&c avanturu. Ali vidim, sve igre koje sam barem najviše volio postaju živi šrot. BF1 sa ženskim komentatorom (biser developera!), FIFA sa simulacijom privatnog života i brakom (WTF?) itd. itd. Tužno mi je pisati ovakav monolog, ali mislim da ću i napustiti HCL jednom za svagda. Biti će to mnogima super. No jedan manje subscriber na youtubeu također. Registrirao sam se u nadi da ću spasiti taj umirući hobi, no vidim… sudbina mu je kleta. Brat je već 3 godine umirovio taj hobi. Ja ću igrati, 3-4 igre godišnje, one kratke, indie bisere. No AAA naslovi su za mene samo Awful And Annoying naslovi. Šteta što HCL nema opciju brisanja računa niti promjene lozinke i emaila. Jer nekada tako poništim račun, promijenim i lozinku i email. Ovak mogu ili pobrat ban ili jednostavno napustiti. Sretno u vašim gaming vodama. Zavidim ljudima koji gejmaju cijeli svoj život i ne uništi ih generacijski prijelaz. Zadnja dobra vijest sa HCL-a je bio The Day of Tentacle Remastered. A to je bilo… ohoho davne. Bye

    • lucho-CRO

      @Hurt Conveyor, 18.06.2016 - 02:22

      Imam 27 god kao i ti, dal stvarno ovo smatras dobrom vijesti, ako je to taj day of tentacle..oprosti al ovo moj klinac koji nema pune 4 god ne bi igrao u 2016. god ugl ne vesel se previse buducnosti nit sam sretan sa prebrzim razvojem i napretkom u tehnologiji, zapravo navikao sam se jer u takvom drustvu zivimo..al sta je ovo molim te pojasni..nek sam proklet ja ovo ne mogu zamisliti na ekranu ispred sebe..oprosti al zelda..mario kart itd sve si u pravu i igre su vrh..al sta je ovo Boze ubij me :/
      https://youtu.be/xFVoIVfmXaA

    • Hurt Conveyor

      @lucho-CRO, 18.06.2016 - 14:16

      Heheh lol, point and click avanture što zaista volim. Ok, ima boljih od DOT, ali mislio sam je ionako odigrati. Paše mi za živce opuštati i usavršavam engleski 🙂 Relaksiraju me takve igre 🙂

    • BoneDigger

      @Hurt Conveyor, 18.06.2016 - 06:56

      Gle neke ljude zanima kako igra izgleda, koliko je “immersive” kako kazu. Ali vidim sto hoces reci, pojavili su se giganti koji mlate velike $$$ i ako je igra smece i dobro se prodala bit ce nastavak i jos 6 dlc-a itd itd… razumijem. Ali kazem, svako ima svoje misljenje i stavove, npr mene ne zanimaju sportske igre ni 0.1% dok neki samo to igraju, slicno je za voznjama. Nekim ljudima ne smeta ako je igra npr 30fps meni jako smeta itd. Ja nisam nikada bio neki fan nintendovih igara niti sam ih igrao (osim kao klinac dok sam imao NES is 85′) ti ih obozavas, ok, drzi se takvih igara onda, ja witchera obozavam itd. U ostalom, ne trebaju se igre usporedivati jedna sa drugom samo tako lako, ja volim pojest dobre cevape – ne znam za tebe mozda vise volis macho sladoled od cokolade 🙂 ali ne vrijedi usporedivati.

    • l)oolvl

      @Hurt Conveyor, 18.06.2016 - 15:26

      ima smisla to što pričaš, ali treba prihvatiti da se gaming mijenja, kao i sve u životu. Ono što je bilo popularno i aktualno prije, danas je postalo arhaično. I ja mislim da ima tu dosta stvari danas koje su loše kao npr. CoD, DLC-ovi, Season Passovi, Early Access i ostale gluposti koje više štete nego koriste, ali sve je to dio evolucije industrije, i uvijek se može naći neka kvalitetna igra na svakoj platformi. I u svakom slučaju danas imamo izbora kao nikad prije. Ali Nintendo je u svemu tome pomalo ostao u prošlosti, baš kao i ti, i jednostavno se ne želi prilagoditi. Prošla su davno vremena SNES-a pa čak i Wii-a, a oni to nikako da shvate i uporno guraju svoje. Mislim da se uspjevaju još održati samo na fanboy bazi ali i to se polako topi a neki novi roditelji svojoj djeci će radije kupiti PS4 na kojem će se moći i oni kvalitetno igrati nego Wii U ili taj NX koji će po svemu sudeći opet biti neki gimmick za mlađe uzraste. I ja sam isto prije samo nekoliko godina imao prilično visoko mišljenje o Nintendu i kako su oni ostali jedini inovatori u industriji, ali sam se kroz vrijeme dosta razočarao i uvidio da su oni u nekim stvarima čak i gori lopovi od ostalih. Dovoljno je pogledati cijene 30ak godina starih igara za GameBoy na Nintendovom eshopu i cijene modernih igara na današnjim servisima da se zaključi da tu definitivno nešto gadno ne štima. A gaming industrija sasvim sigurno može dalje i bez Nintenda, baš kao što je mogla i bez Sege svojevremeno.

    • movie

      @MajA13, 18.06.2016 - 18:19

      Ako misliš na moj nick, da nazvao sam se tako jer volim film i jer sam se bavio videotekarstvom preko 20 god.
      Prvo, pa jesam li ja kriv što je wii svima dosadio nakon par mjeseci? Pokušavao sam rentati wii igre ali bez ikakvog uspjeha. Zadnja nintendo konzola za koje su se igre jako dobro rentale bila je nintendo 64. Game Cube voda baš kao i wii. Ne trebam napominjati kako su se rentale igre za manje zabavan PS3 po tebi? Kao drugo ne možeš vrijeđati i nazivati me lažovom. Imao sam sve nintendove konzole koje su izašle u povijesti, zaključno s wii konzolom. OK, imam i nintendo 3ds i to mi je super za kratkotrajnu zanimaciju. Nakon wii-a nisam više kupovao nintendo konzole jer nemam interesa za njima prvenstveno zato kaj sada igram igre koje niti nisu zastupljene na nintendo konzolama ove generacije. Isto tako nikad nisam imao niti jednu microsoft konzolu. PS sam imao sve od prvog pojavljivanja na tržištu. Već sam u ranijim postovima rekao da sam jedno vrijeme rentao igre za konzole tako da mi je kroz ruke prošlo sasvim sigurno neusporedivo više igri za nintendo nego što će tebi ikada proći. To što je tebi wii bio zabavniji od PS3 ne znači da je tako meni kao i drugima. Kako rekoh, rentao sam konzole i znam koliko je popularan na ovim prostorima bilo koji PS a koliko bilo koja nintendo konzola. I nakon svega mene nazivaš fanboyem jer sam relativno brzo prodao wii a ne znam kako onda sebe vidiš s obzirom na jednodimenzionalno viđenje i mišljenje?

    • lucho-CRO

      @movie, 18.06.2016 - 19:28

      Ja vec 6 god prodajem ps3 i zadnje evo 3 god prodajem ps4 od njegovog izlaska znaci pa do sada..kontrolere..igre po mogucnosti i drugu opremu..u svojih 27 god i 6 god svercanjem konzola iz italije..poljske i njemacke nikad al bas nikad me nitko nije trazio ili pitao jel nabavljam nintendo ili da li imam za prodati..majke mi moje..zapraco u svome gradu i okolici neznam nikog tko ima nintedno wii ili wii u konzolu..postoje 3 grupe i vise preko facebooka s preko par tisuca ljudi iz hrvatske gdje svi mjenjamo i prodajemo igru i opremu..tih 10 tisuca ljudi sa duplim mozda nekim ili laznim profilom za varanje al nebitno jako dobro pokazuje da se svaki dan istakne preko 10 konzola i preko 100 igara i opreme za ps4..svaki dan..gledam igre za nintendo 64 neke žnj na njuskalu 125-150 kn a jbt ja za te pare prodavao nba2k15, 180 kn uncharted collection jednom odigran..nezz kak mogu neka sranja od igara za taj nintendo imat toliku cijenu..rijetke su pa zato ili sta..ja uncharted prodam za malo vise nego tamo neki patuljak skace i kupi neke zlatnike i baca vatru na dinosaura..jbt igre ajd zamisli a nitko ju ne da ispod 125 kn..neke su 50 kn itd al brate misli preskupe su im igre za kvalitetu..cast izuzetcima..

    • MajA13

      @movie, 18.06.2016 - 19:32

      Pa recimo fanboy PC-a to da.. Ali to samo zbog Bf.. i klana, ali za uživanciju sa frendovima i razibrigu, uživanje u singl-igrama je Nintendo car 😉 Mada opet napominjem da i Sony ima neke igre koje su hvale vrijedne..

  • baDarmageddoN

    17.06.2016 - 15:31

    Jedno je biti tvrdoglav. Drugo je biti tvrdoglavo glup. Da, igre su važne. Zašto ih onda ne bismo gledali u punom sjaju današnje tehnologije? Zašto ne bih igrao i Pokemone i novi Battlefield na istoj konzoli? Battlefield samo kao primjer, znam da je to fps i da je njih najbolje igrati na PCu. Moja poanta je: još ništa nisu naučili. Imaju sreće da imaju hrpu fanova njihovih sto godina starih igara pa im se to nije odbilo o glavu punom snagom. Nije niti da to želim ali možda onda naprave konzolu kakvu bih ja kupio. Do onda, bez ikakvog kajanja, so long suckers 😛

  • Muflon

    17.06.2016 - 15:32

    Ajde da ima nekog sadržaja na njihovim konzolama ali ponuda igara im je stvarno jadna, tako da neznam o čemu ovaj lik priča.

  • Slim1992

    17.06.2016 - 15:44

    Doduse za izgled nintendovih igara snaga i ne treba :)…lepe su to igre na neki svoj nacin, i slazem se da za to snaga ne treba

  • funky0308

    17.06.2016 - 16:09

    U pravu su, napucava se snaga, a realno za to nema razloga. To sto oni nista pametno ne rade je drugi par opanaka, cinjenica je da jedan PS4, koji, sedam puta sam to rekao pa evo opet, vrijedi kao moja tipkovnica, OK plus mis, pruza (meni, trenutno) vise zabave nego PC koji pojede 10 takvih konzola snagom. Igre trebaju biti zabavne, kvalitetnog sadrzaja i price, dobro optimizirane i/ili portane, a sirova snaga od 6, 12 ili 815 teraflopsa ne znaci apsolutno nista. Pa moj PC ima oko 4-5 teraflopsa i Batman AK i dalje ne ide u vise od 20fpsa. Potpuno su u upravu sto se tice natjecanja u jacini hardwarea.

  • l)oolvl

    17.06.2016 - 16:27

    ima istine u tome što se tiče sadržaja, ali ako im taj NX ne bude uspješan, mislim da polagano mogu zatvarat svoju butigu i sadržaj koji je, ako ćemo biti iskreni, uglavnom temeljen na 20-30 godina starim franšizama. Ne može ništa vječno da traje.

    • MajA13

      @l)oolvl, 17.06.2016 - 17:09

      Uz dobar i novi Mario Kart, i ovakvu Zeldu može itekao! 😉
      Svi pričate o nekoj grafici a zašto je onda Zelda daleko, trostruko najbolja igra na E3 po anketama i upitima igrača?
      Samo mi na to odgovorite i sve pet 😉

  • lucho-CRO

    17.06.2016 - 17:15

    Malo malo napadi na Zorana 😀 kakve on ima veze sa NX? Post je napisao i svoje misljenje dao, a njegov opis moze a i ne mora biti istinit..mnogi u zadnje vrijeme nesto mu zamjeraju i tako svasta nesto sto je po meni bzvz..ak se ne slazete s njim napisite svoje i sta spominjat nekog..on svoje misljenje nece promjenit kao ni vi svoje..ja se ne slazem s pola toga napisanog pa presutim..moje misljenje nitko ne moze promjenit i kad sam u krivu stojim iza onog sta pisem..kad nesto mislim onda to i naglasim..npr mislim da igra ima potencijala..ako sam siguran.. u toj igri se koristi frosbite engine najavljeno je na sluzbenoj stranici itd zapravo najbolji tekst je ovdje iznio funky0308 i baDarmageddoN 😉
    Nitendo nikad nece biti ps ni xbox, zar uopce treba? Nista ne traje vjecno..jednog dana mozda vise nece postojati ni ps ni xbox..mozda ce biti asus konzola..ili mercedes..mozda deichmann..sta mi mozemo znati sta ce biti za 20 god..najbolje da imam doma Lacoste konzolu ili Vty hahaha

    • MajA13

      @lucho-CRO, 17.06.2016 - 18:01

      Eto ovo me nasmijalo i dobro je napisano.. Slažem se! 😉

    • Argulian

      @lucho-CRO, 17.06.2016 - 21:21

      A gle, na hcl-u nećeš baš pročitat previše toga o nintendu (što je i razumljivo s obzirom na broj vlasnika na ovim prostorima) ali kad bi se i objavila koja vijest Zoran bi se potrudio da to bude onak baš “jadno”. Meni je nekak žao što je legendarni serijal (Zeldu) sveo samo na još uvijek “sakriveni” NX o kojem za sad postoje samo nagađanja. Nintendo kaže da će na E3 bez NX i bez posebnih iznenađenja, doslovno nova Zelda i to je to. I o čemu Zoran piše? o NX-u. Pa tko je tu lud?

    • lucho-CRO

      @Argulian, 17.06.2016 - 22:39

      Sve to stoji, Zoran o novom Nintendu zna isto koliko i ti i ja i vecina ovdje..o igrama isto tako vise manje kao i mi svi drugi koji pratimo gaming svijet i hardver na kojem se igraju..jednostavno ima takav nacin pisanja i svoje misljenje na takav nacin stavi u post..kao sto netko ne vjeruje u xbox scorpio jer je pc fanboy i pljuje po njemu a pljuju samo oni koji imaju duplo losiji pc ili podjednako jak sto ce on biti ( ako ga uopce bude )pa napisu da je nemoguce ovo nemoguce ono..ili ga malkice oblate kao sto vi mislite da Zoran tako radi..ja bi rekao da svaki covjek na drugaciji nacin prikazuje nesto sto voli vise i nesto sto voli manje..meni je xbox dobra konzola, ps mi je odlicna najbolja naj sve..kuzite..drugacije se opisuje

    • funky0308

      @Argulian, 18.06.2016 - 09:40

      To sto Nintendo ispada jadan nije Zokijeva krivnja.

    • MajA13

      @funky0308, 18.06.2016 - 15:28

      Jadan? haha… Ovi su mi najjaći 😉
      PO čemu, to kaj su njihove igre 100 put bolje od drugih, ok neke Sonyove su isto kvalitetne, daleko od toga..
      To kaj je njihova igra Zelda najzanimljivija igra na E3 a porkaj toliko igar sa superjornom grafikom itd…
      Zato ne kenjaj!”

    • funky0308

      @MajA13, 20.06.2016 - 12:30

      Jadan..da, upravo to, jadan. Na ovim našim prostorima je Nintendo jadan, svidjalo se to tebi ili ne. A pod jadan mislim ne zastupljen i nikako prihvačen. Nintendo mora shvatiti da je vrijeme da se krene dalje, da je vrijeme da se 715 puta prožvakana igra treba ostaviti iza sebe i krenuti dalje. Upravo to što ne znaju krenuti dalje je jadno. Gdje je hrabrost u obliku novih igara, novih IPa? Gdje je hrabrost boriti se sa Sonyem i MSom? Zastupljeni su u Japanu kažeš, OK, prihvačam ali ovdje su i dalje jadni.

  • RapthorPechina

    17.06.2016 - 18:53

    Ne zanima ih što radi kkonkurencij?! Uskoro neće nikoga zanimati šta oni rade ako nastave s Wii U stopama.

  • Adam Jensen

    17.06.2016 - 20:11

    Pa ako im nije bitna snaga nego samo igre onda zašto uopće izbacuju tu nx, nek ostanu na wii u.

  • KhorneFlake

    17.06.2016 - 21:35

    Nije rijetkost da čujem kako su se ljudi više zabavili sa šačicom Nintendo ekskluziva nego sa svim ostalim igrama sa drugih konzola. Bez obzira na sve za NX još ima nade. Kako su najavili iz MS-a, i kad izađe Scorpio igre će iste i dalje izlaziti za postojeće konzole, samo ne u istom kvalitetu prikaza, tako da bi i NX mogao dobijati 3rd party igre jer bi trebao makar parirati postojećim konzolama, plus ekskluzive.

  • Virty

    17.06.2016 - 21:36

    Nitendo mi izgleda kao naša vlada 🙂

  • MajA13

    17.06.2016 - 23:43

    Bravo za Zorana Žalaca uspio je zbunit igraće, opet navest protiv Nintenda a ni on ni itko ne zna što je XN ni kaj će biti.. Lik veli samo da ga ne zanima kaj radi konkurencija i da njega ne zanimaju snage hardvera već samo igre, Zoran je iz toga napravil dramu na koju je dobio podosta komentara.. Baravo ti 😉

  • lucho-CRO

    18.06.2016 - 00:13

    E3 konferencija koja se odvijala od 7. lipnja do 14. lipnja je napokon gotova. Facebook je zajedno s marketinškom tvrtkom Pulsar odgovorio na bitno pitanje: “Tko je osvojio bitku na E3 kad je posrijedi popularnost na FB-u?”

    Prema podatcima koje su prikupuile obje tvrtke, a koje su proslijeđene VentureBeatu, Sony je izašao kao uvjerljivi pobjednik E3 showa. Tijekom tih sedam dana, Sony je u razgovorima spominjan najviše puta, preko 30%, dok je Microsoft završio na dalekom drugom mjestu (nije navedena točna brojka, nažalost).

    Igre o kojima se najviše raspravljalo su pak: The Elder Scrolls: Legends (Bethesda), God of War (Sony) i Titanfall 2 (Electronic Arts).

    Najviše u ovim razgovorima su sudjelovali muškarci, s preko 72% udjela, dok je podjednak omjer bio između dobnih skupina od 18-24 godine i 25-34 godine.

    Ovo je prvi put da Facebook analizira razgovore tijekom E3, no i sami ističu kako su željeli dati povratnu informaciju razvojnim studijima i izdavačima što je u trendu. Pa eto, valjda će nekome i koristiti ove brojke.

  • Anomaly

    18.06.2016 - 01:23

    Eh te konzole, ponovo. Voleo bih odigrat par igara na Wii U ali da pored PS4 i nekoliko puta jačeg PC-ja i njega kupim? Što mi je mnogo mnogo je. I naravno ne želim grafički inferiorne igre.

  • Negan

    18.06.2016 - 01:59

    Kvaliteta>kvantiteta. Mada i to pada u vodu kad ti se cijela kompanija vrti oko dvije-tri fransize.

    • funky0308

      @Negan, 20.06.2016 - 12:33

      Tako je, upravo to i pokušavam reći ali, očito je nekima teško prihvatiti činjenice. Ne može se tri generacije konzole vrtjeti oko jedne te iste igre. Nintendo je to pokušao, odnosno i dalje to radi i po meni su jadni. Nekima, očito, smeta ta riječ ali ne znam što drugo reći. Pa seciraju u Zeldu već 30 god…ili neka odvedu Zeldu u neki novi IP ili neka rade nešto drugo..ja ih ozbiljno ne mogu shvatiti dokle god rade ovo što rade.

  • mariocro

    18.06.2016 - 13:05

    svaka stvar ima svog kupca i svoju cijenu, kog zanima ce ga kupit koga ne zanima kupit ce nesto drugo,ne kuzim zasto ljudi to shvacaju toliko osobno….

  • MajA13

    18.06.2016 - 23:26

    Evo tko zna eng… nek odgovori na ovoa pitanja!
    Pa kad ste toliko pametni svi, ajde da vas vidim 😉
    For those that think ‘Power’ is key, answer this:
    1. Why did Sega go out of business? Should they not have been successful when they had by far the most powerful system?
    2. Why did the GameCube not outsell the competition when it was the most powerful of it’s generation?
    3. How did the Wii outsell everything when it wasn’t even HD?
    4. Why 3DS do so well? Wasn’t Vita more powerful?
    Power, does a good console does not make. Innovative hardware. Quality games. Marketing. Key. Nail. Head.

    • lucho-CRO

      @MajA13, 19.06.2016 - 00:13

      Ja cu ti u inbox kad uhvatim vremena i volje odgovorit 😉 hoces na hrvatskom ili engleskom da odgovorim 😛

    • BoneDigger

      @MajA13, 19.06.2016 - 08:00

      E tocno to!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?