HCL.HR

Putopis iz Egipta: Tragovima Assassin’s Creed Originsa

Petra Rukav 31.10.2017.   •   39 komentara


Iako već danima lutamo predivnim nomama Donjeg Egipta, prerano je da procijenimo je li Assassin’s Creed Origins nastavak kakvog smo svi čekali. No, dok čekate našu recenziju pročitajte koliko smo zapravo uživali u starom Egiptu.

Assassin’s Creed serijal s nama je točno jedno desetljeće, a održao nam je puno zanimljivija pa i opširnija predavanja iz pojedinih dijelova povijesti naspram onoga što smo naučili iz osnovne ili srednje škole. Ubisoft je ovom franšizom uspio zaintrigirati čak i one igrače kojima ova humanistička znanost nije jača strana, a vlastitom interpretacijom povijesnih činjenica pokazao im je da povijest može biti onoliko zanimljiva koliko joj vi to dopustite.

Iako nam je Syndicate, prethodni dio glavnog serijala, dao neke naznake da bi nas Ubisoft mogao povesti u 20. stoljeće, preciznije u vrijeme Prvog svjetskog rata, to se ipak nije dogodilo. Osobno mi ne bi smetalo da smo ušetali na bojište Velikog rata, no smatram da su ipak postupili pametnije vrativši se dva tisućljeća u prošlost, u razdoblje starog Egipta.

Nije prejerano reći da se Ubisoft zaista primio posla, napose rekreiranjem ogromne tisućljetne civilizacije prepune ekonomskih, kulturnih i umjetničkih bogatstava, toliko napredne da je postala glavna referentna točka budućim nacijama. Smatram da dizajneri okoliša zaslužuju posebnu pohvalu zbog elegantnosti kojom su prenijeli velik dio Donjeg Egipta u igru, uključujući brojne znamenitosti i živa bića koja upotpunjuju prostranu mapu.

UQhvDNs

Svakako, masivan svijet može biti tlaka, međutim, u slučaju Assassin’s Creed Originsa to uopće nije tako. Ranije sam spomenula kako je stari Egipat vizualno predivan i ima hrpu stvari u kojima vaše oči mogu uživati. Ako to nije dovoljno dobar razlog da u Originsu ne provedete barem 10 sati ostaje vam obilje side questova koje ionako ne možete propustiti. Konkretno, nema više svjesnog zaobilaženja svega što nema veze s glavnom pričom jer ipak se ovdje radi o akcijskoj avanturi s RPG elementima.

3757cVy

Za sada još uvijek nisam primijetila nikakav teret vezan za sporedne misije jer svaka od njih ima vlastitu priču koja upotpunjuje doživljaj da ste dio civilizacije stare više od dva tisućljeća; pružaju vam dobar uvid u svakodnevni život starih Egipćana, produbljuju protagonistov karakter i njegov odnos prema drugima. S druge strane, glavna misija nimalo se ne razlikuje od ranijih nastavaka – lociraj određene ljude i iznenadi ih skrivenom oštricom, a Bayek, heroj AC Originsa, će smanjiti životni vijek svojim metama radi privatnih i poslovnih razloga.

JtniLAn

Zasad ne bih izvlačila nikakve sudove vezane uz samu priču jer je još uvijek dugi put preda mnom, mada mogu reći da trenutno nemam nikakvih primjedbi vezanih uz tempo i stil naracije te karakterizaciju likova, jedino ih ne mogu pohvaliti na originalnosti. No opet, to je i dalje Assassin’s Creed, a njegova glavna premisa jest suparništvo između dvaju tajnih društva.

XAuTkJZ

Ono čega se još uvijek nisam dotaknula, a značajan je dio ovog nastavka jesu RPG elementi. Oni koji se slabo druže s RPG žanrom nemaju se čega bojati jer Assassin’s Creed još uvijek nije zaronio u tako duboke vode. Jednostavnije rečeno, loot kutije vidjeli smo već u Black Flagu, svoje likove po prvi puta levelirali smo u Syndicateu, Connor nas je u trećem dijelu upoznao s crafting sustavom, a sporedne misije rješavali smo još 2007. godine s Altairom.

Doduše, Origins je taj posao shvatio mnogo ozbiljnije i fino je to uskladio s egipatskim ambijentom. Svako oružje možete nadograditi ili rastaviti na dijelove, a ono što vam ostane možete potrošiti na određene odjevne predmete kako bi bili što otporniji, da radite više štete ili pak nosite više municije. Razne materijale najlakše ćete uočiti uz pomoć orla Senu, koja će rado odletjeti u visine i došapnuti vam gdje ima najviše cedrovine, metala, bronce i životinjske kože.

7EXIVdx

Sustav borbe je daleko bolji, i pod time mislim izazovniji, od onog udaranja po jednoj tipki za napad, eventualno dvije za kontru, kojeg smo viđali u prijašnjim nastavcima, posebice zbog toga što se nećete osjećati kao najveći ratnik svih vremena koji u jednom naletu može razvaliti skupinu treniranih vojnika. Nema više indikatora koji vam daje do znanja da se morate obraniti od određenog neprijatelja, stoga si nemojte dozvoliti da vas protivnici okruže. Bit će krvi, ali uglavnom vaše.

Gledano u cjelini, Ubisoft je naučio na svojim greškama i prestao je prihvaćati svakojake jednogodišnje kompromise. Kaže se da je prvi dojam najvažniji, a Assassin’s Creed Origins se definitivno pobrinuo da nas očara na prvu. Nakon brojnih sati provedenih uz igru, moje oduševljenje još uvijek nije splasnulo, a obzirom da ima brdo toga za ponuditi, iskreno se nadam da ću s jednakim entuzijazmom došetati do kraja.

Dok čekate moju punu recenziju Originsa, provjerite Igorov video komentar koji stiže upravo danas.

Komentari (39)

  • SemirTheChosen

    31.10.2017 - 16:13

    prelijep tekst, a osobno mislim da je ubisoft napravio pun pogodak izabravsi egipat kao setting mada je i feudalni japan bio u ubisoftovom izborniku koji bi takode bio zanimljiv prema glasanjima fanova koji su glasali za sljedeci AC setting. Veoma vjerno prenesen stari egipt i zanimljive misije i bogt svijet od ubisofta se nista drugo nije moglo ni ocekivati posto su poznati po bogatim i raskosnim open world svjetovima sa ogromnom kolicino sadrzaja u mini misija.

    • Petra Rukav

      @SemirTheChosen, 01.11.2017 - 14:05

      Baš su se potrudili oko ovog dijela. Moram priznati da kad su najavili da će nas povesti u Egipat u jednu ruku sam bila istinski oduševljena, a s druge strane me uhvatio neki grč u želucu. Tjednima sam vodila unutarnju bitku da uravnotežim svoje emocije, ali kada sam napokon dobila svoj primjerak u ruke, kada sam ga napokon pokrenula nisam se mogla kontrolirati i dozvolila sam si da budem sretna kao izgubljeni pas koji je napokon pronašao svoj dom. Za razliku od mnogih drugih stvari koje sam očekivala jednakim žarom i na kraju bi to uglavnom dovelo do razočaranja, Assassin’s Creed i dalje igram s jednakim osmjehom na licu kao i kada sam po prvi puta s Bayekom trčkarala po pijesku.

  • IloveCRO

    31.10.2017 - 16:32

    Vec sam komentirao na proslim clancima originsa te iznio svoju teoriju a sad cekam Petrinu recenziju po pitanju price jer ce upravo to presuditi hocu li ovaj nastavak igrati kao fan AC serijala ili ne

    • darijoman

      @IloveCRO, 31.10.2017 - 16:49

      Pa pogledaj na internetu ako ti je priča presudni faktor 😀

    • IloveCRO

      @darijoman, 31.10.2017 - 17:58

      A hocu bas sacekati da vidim sta ce Petra reci, onda odigrati pa vidjeti jel bila objektivna ili ju je Egipat ipak toliko ocarao pa da nam malo mulja ??

    • darijoman

      @IloveCRO, 31.10.2017 - 20:45

      Pa hvala Bogu da ju je očarao. Pa samo zbog Egipta ocjena će biti za 5 viša 😉

    • IloveCRO

      @darijoman, 01.11.2017 - 00:24

      Ma neka bude ocjena koliko hoće, neka ju i Egipat očara samo da mi kampanju ocjeni pošteno, onakvom kakva je….

    • Petra Rukav

      @IloveCRO, 01.11.2017 - 14:05

      Igraj ga sa srcem 😉

    • IloveCRO

      @Petra Rukav, 01.11.2017 - 15:32

      ?

  • funky0308

    31.10.2017 - 17:14

    Radi se o stvarno dobroj igri gdje su side questovi, barem meni nakon 10ak sati igranja ,zanimljiviji i napetiji od glavne price. U biti, rekla sve i bez ocjene je jasno o kakvoj se igri radi 🙂 . Stvarno se mozes prepustiti igri i uci u taj svijet, sve sitnice i detalji su na mjestu i rade apsolutno savrseno. Objekti se ne pojavljuju iz nicega (ako bas ne naletis na bug kojih stvarno nema, ja sam nabasao na jedan j nije nista posebno bitan) Recimo pogledas gore da nadjes Semua, prebacis se na njega i stvarno skuzis da je on stvarno bio tu gdje si ga vidio, te sitnice cine igru u cjelini odlicnom. U puno igara bi Orao bio negdje pa bi se nakon pet sek stvorio iznad vas. Ovdje je on animiran i stalno je oko vas. Meni je i dalje najveca zamjerka sto se toliko plitko islo u RPG i to je bas prava steta. Ovo je nivo Ghost Recon W. po tome i sadrzi cak i manje opcija i bas mi fali to. Da se nije moglo ubaciti da sam rezes drvo i sam craftas strijelu? Pa barem to. Craftam si “haljinu” ali ne znam sibu sa ostrim komadom metala na vrhu..blesavo. Sve ostalo jako jako dobro i meni je nakon desetak sati igre ovo 9,8 od 10 . Sumnjam da ce ostati tako bas do samoga kraja ali ne sjecam se da me neka igra u zadnjih par godina ovako odusevila na samom pocetku. Last of us koja mi je jedna od drazih igara mi se uopce nije svidjela na pocetku. Ostavio sam je i nastavio mjesecima kasnije i tek onda skuzio koliko je dobra. Za mene je setting u Originsu genijalan i mozda sam radi toga malo subjektivan ali i sa tehnicke strane i sa strane price ovo valja.

    • ffranz13

      @funky0308, 31.10.2017 - 17:49

      Ja sam također malo previše subjektivan jer obožavam stari Egipat plus veliki otvoreni svijet i jednostavno igra me stalno iznenadi sa nekim stvarima. Taj igrin svijet stvarno izgleda živo i prekrasno. Puno je sitnica koje daju taj neki epic doživljaj. Uglavnom stari i ja bi joj dao ocjenu kao i ti za sada. Uživaj i dalje u igranju ove igre.

    • funky0308

      @ffranz13, 01.11.2017 - 10:48

      Bas s legom komentiram , svijet je toliko zanimljiv da je izuzetno tesko otici od tocke A do tocke B, a da pritome ne skrenes s puta pedeset puta. Sve te vuce i doziva da skrenes. Spojler Alert – ne znam koliko si vremena proveo u pustinji ali pustinja te hoce ubiti, bas kao i u stvarnosti. Nakon nekog vremena krecu halucinacije i fatamorgane, prividjaju ti se ljudi (necu reci tko, mozda netko slucajno procita pa mu spojlam) koje te usmjeravaju na nesto sto mozes otkriti. Jako dobra igra. Nekoliko puta sam rekao pa zasto ne ponoviti – side questovi su zanimljjiviji od glavne price i zbog toga sam izuzetno sretan. Ubisoft je poceo shvacati ono sto im se godinama govori i iako je glavna prica onako, nista posebno (za sada – dakle nije losa prica, nego onako, prosjecna) side questovi cine cuda i guraju cijelu igru. Mozda su konacno shvatili i Ubisoft se vrati s igrama na sami vrh – gdje mu i je mjesto. Ovakvim svijetovima koje je Ubi napravio u Black Flagu, Divisionu, Ghostu, For Honoru i sada Originsu malo developera moze parirati i steta je kada ostane sve na onakvoj razini kakva je ostala u Ghostu. Aktivno igram i Ghost i iako ima svijetlih trenutaka, miljama je ispod Originsa i njegove realnosti.

    • Petra Rukav

      @funky0308, 01.11.2017 - 14:11

      Moram se složiti da su side questovi puno interesantniji. Mislim da se zato Ubisoft i pobrinuo da nam leveliranje lika puno duže potraje, odnosno da nam sljedeća misija zna biti za tri levela teža od prethodne kako bi se opustili uz prelijepi svijet starog Egipta i upoznali se malo pobliže s kulturom i načinom života starih Egipćana. Primjerice, kako se stari Egipćani pokušavaju prilagoditi životu u Egiptu nakon Aleksandra Velikog, pa njihovi pogrebni običaji, religija i sl. Svašta se iz tih sporednih misija može naučiti i saznati.

  • Queae

    31.10.2017 - 19:25

    Ako kazu da su isli na povjesnu tocnost, treba znati da su u antickom Egiptu bili bijeli ljudi, kao u Rimskom carstvu i antickoj Grckoj, koji su izgradili cjelokupnu Egipatsku civilizaciju, i koji su bili zasluzni zasto je ta Egipatska civilizacija bila jedna od najnaprednijih u to vrijeme. A oni nam u igri serviraju neke crne arape, nesto poput danasnjih migranata. Takvi su danas u Egiptu, i oni su upravo razlog nazadovanja, prestanka razvoja i unistenja Egipatske civilizacije. To me sve vise pocinje nervirati, jer je to postao nekakav danasnji trend, propaganda favoriziranja takvih nekakvih skupina, bez ikakvog osnova i objektivne potrebe, opcenito u filmovima i igrama. Ja ne znam zasto se toliko svi loze na taj Egipat, kao prvo, nije pogodan za AC igre, jer je u AC igrama glavna stvar parkur, a u Egiptu se to nema gdje radit, osim na par piramida.

    • pa3k997

      @Queae, 01.11.2017 - 02:41

      Ima u egiptu gradova i u tim gradovima se imas gdje penjati. Ne kuzim na osnovu cega si zakljucio da se neces imati gdje penjati. Pa ne mogu staviti ogromnu open world igru u kojoj skaces sa zgrade na zgradu i ne moras se uopce spustati. Mislim da bi i najvecem ljubitelju parkoura dojadilo za sat vremena igranja. Dalje , normalno je da igra nece biti 100% autenticna sto god oni rekli,ali bitno je da ti sto bolje docaraju mjesto i vrijeme radnje. Tako da trazi dalje i kad nades neku kritiku koja ustvari ima smisla i bitno utjece na gameplay i iskustvo igranja slobodno napisi.

    • funky0308

      @pa3k997, 01.11.2017 - 15:05

      Upravo tako, sada je ekipa pocela traziti dlaku u jajetu. Parkur nije samo skaknje po krovovima, parkur je puno vise od toga i to izgleda ljudi ne kuze.

    • Toma_HR

      @Queae, 01.11.2017 - 09:26

      Nevezano uz igru, ali Arapi su bijelci, zbog podneblja nama izgledaju tamnije i “zamazano” a zato mi njima djelujemo blijedo i nezdravo 🙂

    • Queae

      @Toma_HR, 01.11.2017 - 19:38

      Bijelci su oni koji imaju bijelu kozu, logicno zar ne, a arapi svakako nemaju bijelu kozu, ako idemo tvojom logikom onda se i za crnce moze reci da su bijelci, ali ” zbog podneblja nama izgledaju tamnije i “zamazano” “

    • funky0308

      @Queae, 01.11.2017 - 15:03

      Evidentno je da igru ne igras, da igras ovako nesto ne bi bikada rekao. Hrpa je bijelaca, crnaca, mulata i svih ostalih kultura i nacija bas kako i treba biti. Egipat je pod Rimom, a i prije Rima bio centar kulture, trgovine i ekonomije i rase su se mjesale. Nemoj zaboraviti da je radnja Originsa smjestena gotovo u isto razdoblje gdje svrstavamo i J.Ca (Isus 🙂 ) i da su se vec tu dobrano smiksale rase. Dto se tice dijela komentara da Egipat nije pogodan za AC, tu tek nisi u pravu. Odnosno, jesi ako pokusavas Unity strpati u ovaj svijet. Origins je nesto potpuno drugo, ovo je sada akcijski RPG ne akcijska avantura na kakvu smo navikli. Parkur je i dalje tu i potpuno je promasena teza reci da se nema na sto popeti osim na piramide. E sada ili ti nije poznato da su rimljani u to vrijeme gradili ko’ nenormalni po Egiptu ili namjerno ignoriras tu cinjenicu kako bi izrazio nezadovoljstvo novim settingom u ACu. Samo Aleksandrija je prepuna gradjevina po kojima se parkura, u svaku se moze uci ili skakati s jedne na drugu ili ici preko uzadi i stupova. Obeliska je mali milio i na svaki se naravno moze popeti. Tako da nema govora o tome da je Egipat pustinja s tri piramide pa nije Egipat samo Keopsova piramida i Sfinga majku mu. Hroa je grobnica koje se istrazuju i taj dio je apsolitno savrseno izveden. Po meni mozda malo i previse loota po grobnici ali neka. Najpoznatija grobnica koja nije opljackana i koja je otpecacena nakon nekoliko tisucljeca po prvi puta je grobnica kralja Tuta koji je zapravo nebitan s povijesnog aspekta – bila je zatrpana pijeskom, ima se i tu sta raditi i istrazivati. Parkurati se ne mora samo po krovovima niti je to definija parkura. Ubisoft je napravio odlicnu igru, kome ne stima neka ne igra ali rado se oostvarno dobroj igri i bez obzira volio ili ne volio Egipat i tu temu ne stoji to sto pricas. Probaj igrati i vrlo brzo ces shvatiti da nisi u pravu.

    • Queae

      @funky0308, 01.11.2017 - 19:30

      “Hrpa je bijelaca, crnaca, mulata i svih ostalih kultura i nacija bas kako i treba biti.” Ne, tako ne treba biti. Upravo takvo misljenje tebe i tebi slicnim i je problem. Nisam na igru primarno mislio kada sam to rekao, mislio sam prvenstveno na vazniju stvar koju oni sa tim zele reci i koja je danas aktualna, koju “zapadnjaci” namecu na razne nacine a to je multikulturalnost i multinacionalnost. Predstavljaju to kao normalnu i prirodnu stvar, a to svakako nije. To je jako stetno i lose za superiorniju i naprijedniju civilizaciju i kulturu koja je i izgradila danasnji moderan svijet i sve sto ga time cini, a to je bez dileme civilizacija bijelih ljudi, i to je cinjenica. Kada to pomijesas sa intelektualno i u svakom smislu, primitivnijom, inferiornijom i zaostalom, kulturom, civilizacijom, rasom, sta god a to su crnci koji i dalje zive u dzungli i oni sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike i to je opet cinjenica jelte, sta time dobijas, pogadjas i sam. Da ne ispadne da ja ovim vrijedjam i mrzim nekog, ja samo kazem onako kako i je, ne treba bit mijesanja, ljudi trebaju sacuvati svoju kulturu i tradiciju, a ne stideti se toga. Da se od neceg boljeg i veceg ne pravi losije i manje. Ljudi bi trebali znati da nacionalizam i patriotizam nisu lose stvari ako pravilno razumiju njihovo znacenje, to je zastita i ljubav prema svojoj drzavi, naciji i rodu, a postovanje prema svima ostalima. Mnogi smatraju da je recimo Hitler radio lose stvari, mnoge svakako i je, ali radio je i dobre, na primjer, ciscenje nacije od “uljeza”, svakako radio je to na pogresan nacin jer ih je ubijao, umjesto toga trebao ih je deportitati i raseljavati, ali ideja je bila svakako dobra i ispravna. I u najciscu vodu ako ubacis blato ona ce se isprljat, zar ne. Unistenje Egipatske civilizacije sam naveo samo kao primjer sto se desi ako se “smiksaju” rase, posljedica toga je sto su arapi u Egiptu i drze ga do dan danas. Tada su bijelci bili u Egiptu i cjeloj sjevernoj Africi. Pa imamo i nas primjer, zasto je Hrvatska a i cijeli Balkan ubjedljivo najmanje razvijen dio Evrope, zato sto su nas osvojili turci, a oni spadaju u te grupe. A turci su u Evropi osvojili samo Balkan. Sto se igre tice, nije nista posebno, nema nista novo, niti inovacije koje do sada nisu bile u drugim igrama. Sto se velicine svijeta tice, mogu oni napravit i tri puta veci, ali ako su vecina aktivnosti jednolicne, dosadne i nekako slicne, ako se nema sto radit, onda je to bezvrijedno. Kad sam rekao da se nema gdje parkurat, nisam bukvalno mislio, nego sam mislio da nema ogromnih i legendarnih gradjevina na koje smo u AC navikli. Sve su to neke prizemne zgrade sto je za Egipat i razumljivo, i po meni zato nije dobro mjesto za AC igru.

    • moordrak

      @Queae, 02.11.2017 - 13:46

      Sada sam siguran: nisi uopće igrao Origins. Pričaš napamet. Ubisoftova interpretacija antičkog Egipta obiluje visokim raskošnim, zgradama, poput prekrasne carska palače u Aleksandriji, vodotoranja, svjetionika Pharosa, amfiteatra, Museuma, Aleksandrijske biblioteke koja je ljepša iznuta nego izvana, raznih hramova, vila, silosa, kladišta za skupljanje žita, zidina gradova, tornjeva, dizalica, a bome i planina. Područje Black desert je jedno od takvih. Uđeš li u drugi najveći grad Memphis ne znaš u što bi prvo gledao. Osim u visine, možeš roniti po dubinama mediterana, Nila i nekolicine jezera u porazi za artefaktima i resursima.

    • moordrak

      @Queae, 02.11.2017 - 14:51

      @Queae
      Biti civiliziran znači živjeti u društvu koje je postiglo visoku razinu kulture, stabilnosti političke tolerancije i životnog standarda. Queae, ti se smatraš pripadnikom superiorne rase, rase za koju misliš da je ugrožena dolaskom ljudi druge boje kože, drugih svjetonazora i druge religije u njihovu sredinu. Kažeš kako treba poštivati tuđe i drugačije, smatraš se patriotom i nacionalistom, istovremeno tvrdeći kako je rasna čistoća preduvjet za uspjeh i postignuće kako financijsko tako znanstveno i duhovno. Znači li to da sve one koji su drugačiji, koji ne misle kao ti, koji se bilo čime ne uklapaju u tu tvoju superiornu skupinu također treba izdvojiti, deportirati, raseljavati? Da li si svjestan da je ovo što zagovaraš rasizam i otvoreni radikalizam? Rasizam nema nikakve veze sa nacionalizmom niti patriotizmom,a radikalizam nikome nije donio ništa dobro. Na čemu temeljiš svoje tvrdnje? Znanstvenim istraživanjima? Povijesnim činjenicama? Nikad, nitko nije i neće dokazati superiornost bilo koje rase jer su svi ljudi na ovom planetu jednaki. Svi imamo jednake mentalne i fizičke predispozicije za uspjeh, a jedino što nemamo isto su uvjeti u kojima možemo ostvariti svoj maksimalni potencijal.

    • Queae

      @moordrak, 02.11.2017 - 18:26

      “Biti civiliziran znači živjeti u društvu koje je postiglo visoku razinu kulture, stabilnosti političke tolerancije i životnog standarda. ” Tocno, ” Queae, ti se smatraš pripadnikom superiorne rase, rase za koju misliš da je ugrožena dolaskom ljudi druge boje kože, drugih svjetonazora i druge religije u njihovu sredinu.” Apsolutno, kao prvo to drustvo, vise nece biti isto drustvo poslije dolaska “ljudi druge boje kože”, razina kulture vise nece biti na visokoj razini kao prije, zivotni standard nece biti kao prije itd. ” Kažeš kako treba poštivati tuđe i drugačije, smatraš se patriotom i nacionalistom”, To je apsolutno tocno, tudje i drugacije treba postovati, ali svoje treba jos vise cuvati, a ne mijesati sa drugim, manje kvalitetnim, cime gubis svoj identitet. “istovremeno tvrdeći kako je rasna čistoća preduvjet za uspjeh i postignuće kako financijsko tako znanstveno i duhovno.” I to je tocno, uzmimo za primjer Njemacku, jednu od najrazvijenijih drzava na svijetu, i neku u Africi, koja je drzava razvijenija u svakom mogucem smislu, odgovor je jasan. ” Znači li to da sve one koji su drugačiji, koji ne misle kao ti, koji se bilo čime ne uklapaju u tu tvoju superiornu skupinu također treba izdvojiti, deportirati, raseljavati?” Ne, samo one koji ugrozavaju napredan drustva, koji ga vuku unazad ka kamenom dobu, umjesto unaprijed. To je smijesno, ljudi danas sto god im ne odgovara pozivaju se na rasizam, a da pritom ne znaju sta to uopce znaci. ” Na čemu temeljiš svoje tvrdnje? Znanstvenim istraživanjima? Povijesnim činjenicama? Nikad, nitko nije i neće dokazati superiornost bilo koje rase jer su svi ljudi na ovom planetu jednaki.” Ovo je nesto najsmjesnije i najnetacnije sto si rekao. Pa logicno je i ocigledna je cinjenica da nisu svi jednaki, bijelci su mnogo napredniji i razvijeniji od crnaca, tako da je besmisleno dokazivati, tko je izgradio moderan svijet, koji danas znamo, i sve sto ga time cini. Svi znanstvenici koji su izumjeli neki izum koji ima doprinosa za svijet i covjecansto su bjeli ljudi, to jest zasluzna je zapadna civilizacije. Za sve najznacajnije inovacije i izumi, od struje, automobila, racunala… zasluzni su bijelci, navedi mi jednog crnca koji je na neki nacin doprineo covjecanstvu i ucinio ga boljim, nesto ne ide, i onda reci ” nitko nije i neće dokazati superiornost bilo koje rase jer su svi ljudi na ovom planetu jednaki” je vise nego netocno i smijesno. To da su svi jednaki, znaci samo da imaju jednaka PRAVA u teoriji, druze moj, a po pameti, sposobnosti, inteligenciji i svim drugim kvalitetima nisu jednaki. To je isto kao u nekoj kompaniji, direktor i obican radnik su po pravima jednaki, zar ne, ali po kvaliteti, sposobnosti i svemu ostalom nisu, i zato je direktor tu gdje jeste. “Svi imamo jednake mentalne i fizičke predispozicije za uspjeh, a jedino što nemamo isto su uvjeti u kojima možemo ostvariti svoj maksimalni potencijal.” Ne, nemamo svi iste predispozicije, jel ti ovdje trolas ili sta, jedno je rasizam, a drugo su cinjenice. Pogledaj samo prosecan IQ, drzava Evrope gdje su bijelci i Afrike gdje su crnci, i sve ce ti biti jasno. E ako se potencijalno pomjesa taj IQ, sto ti podrzavaj i zagovaras, koja ce mu biti srednja vrijednost. Tamo u Africi gdje crnci nisu dosli u kontakt sa bijelcima, crnci i dalje zive u dzunglu u nekakvim plemenima, kako su ljudi zivjeli u prapovjesti, oni tako zive danas, bez izuma zapadne civilizacije, bez autoputa, vode, struje… Ovo sto pricam nije nikakav rasizam, ovo su objektivno realne stvari i cinjenice, koje vecina ljudi misli i zna, a ne smiju ili ne zele iz raznoraznih razloga da kazu.

    • Igor Belan

      @Queae, 02.11.2017 - 20:12

      Ajde molim te ne promoviraj ovakva mišljenja dalje na HCL-u. Ovo je službena opomena pred ban. Ako se pitaš zašto te to molim i zašto dobivaš službenu opomenu, ako ti zaista nije jasno što je sporno u tvojim komentarima na ovu temu, a i dalje tvrdiš da si inteligentniji od drugih rasa… a ne mogu ti pomoć stari.

    • Queae

      @Igor Belan, 03.11.2017 - 00:07

      Smiri se stari, bez frke, ako je ovo sto je napisano iz nekog razloga zabranjeno, onda u redu.

    • funky0308

      @Queae, 02.11.2017 - 16:42

      Ne poznajes osnove biologije, nastanka covjeka i evolucije. Da nije bilo mijesanja rasa i velikih emigracija mi danas ne bi postojali, ne samo mi – rase ne vi postojale i vrlo vjerojatno bi imali potpuno drugaciji svijet gdje prevladava tamna boja koze za koju postoji jako dobar razlog u evolucijo. Nabacujes frazu kako si ne smeta crna koza koliko je to istina na HCLu ne bih raspravljal. Zanimljivo je zapravo da podrzavamo slicnu politiku ali iz potpuno drugih razloga i uvjerenja. Ja na to gledam s ekonomske strane i tu vidim problem ali skrecemo s teme u opasne vode i ako se slazes, mislim da trebamo tu stati dok se nekoga nije uvrijedilo ili dok netko ne popije ban. OK, to je tvoj nacin razmisljanja i u redu. Sto se tice ACa, mislim i dalje da nisi igrao pa ne vidim ni smisla raspravljati. Ako ti se ono sto si vidio na YTu ne svidja jasno je da ne zelis ni igrati i dobro. Igra je odlicna bez obzira sto nije otkrila toplu vodu, dosta odlicnih igara nije donijelo nista novo pa ih i dalje volimo i nazivamo odlicnim igrama i po meni to nije mjerilo dobre igre.

  • moordrak

    01.11.2017 - 00:11

    Nisam baš primjetio crnce po Egiptu osim u svojstvu robova. Uostalom, nalazimo se na crnom kontinentu ,Africi i neznam zašto bi crnci bili problem. Kažeš kako parkur nemaš gdje raditi. Si čuo kad za Aleksandriju?Memphis? Krokodilopolis? Hermopolis? Cyrene? Soknoparou? Sve su to ogromni gradovi u kojima imaš što raditi. I na kraju, nisu crnci uništili i unazadili Egipatsku civilizaciju nego bijelci, počevši sa Grcima, pa Aleksandrom Velikim preko Juliusa Cezara pa sve do Napoleona koji je jedini pokušao spasiti što se spasiti da. Za vrijeme arapske vladavine , provaljeno je i pokradeno puno artefakata međutim, svatko tko se dočepao egipata pljačkao ga je nemilice. Unutarnj ratovi uzrokovani pohlepom, odsustvom morala,prirodne katastrofe i na kraju glad glavni su uzroci propasti staroga egipatskog carstva. Postoje mnoga povijesna istraživanja ove tematike i još dan danas povjesničari otkrivaju tajne starog Egipta jer mnoge se “činjenice” ne poklapaju sa ostatkom povijesti i poznatim civilizacijama. Upravo zbog velike doze mistike i puno toga nepoznatoga neki se još uvijek “lože” na pijesak i piramide …

    • funky0308

      @moordrak, 01.11.2017 - 16:50

      Cak je i Napoleon i njegova vojska prvo pocela s unistavanjem ali je na svu srecu prevladao razum i spasena je vecina. Bijelci su napravili kaos, uoravo kako i kazes. Krajem 19st jedna od zanimacija profinjenih amera i Engleza bilo je razmotavanje mumija i preprodaja i sverc umjetnina. Umjetnine su krali bijelci i prodavali drugim bijelim ljudima. Uostalom, arapi nisu bijeli kao mi ili skandinavci, te nijanse je mozda malo teze izvesti u igrama pa ljudi izgledaju tamnije ali tocno se vidi da to nisu crnci. Ja sam jedno vrijeme bio “crnac” u Originsu. Plivao sam i macem udario po bovi koja je puna ulja. Probajte to napraviti i pogledajte sta je Ubisoft napravio. Jbni i nevjerojatni detalji

    • Queae

      @moordrak, 01.11.2017 - 20:33

      Kako Aleksandar Veliki i Julius Cezar, cije su civilizacije bile naprijednija cak i od Egipatske u to vrijeme, mogu unistiti i unazaditi Egipatsku civilizaciju, to nema smisla. Taj isti Aleksandar Veliki kojeg spominjes ne samo da nije unistio, vec je osnovao Aleksandriju, jedan od najznacajnijih i najvecih gradova u tadasnjem svijetu, po velicini i bogatstvu odmah iza Rima. U vrijeme rimske vladavine isto je tako bilo. Grad je u to vrijeme imao Aleksandrijsku knjižnicu koja je tada bila najbogatija i najveca na svijetu, takodjer tada se izgradjuje i svjetionik u Aleksandriji koji je ubrajan u sedam svjetskih cuda. Za vrijeme arapske vladavine grad postaje malo ribarsko selo, tako da, toliko o tome tko je unaprijedio a tko unazadovao i unistio Egipatsku civilizaciju.

    • moordrak

      @Queae, 02.11.2017 - 12:45

      Nisam niti rekao da arapi nisu uništili Aleksandriju. Samo tvrdim, da arapi nisu samo i isključivo crnci. Boja kože nema nikakve veze sa padom Egipta. Ako bih morao nekako okarakterizirati tadašnje arape, onda bih upotrijebio riječ barbari, premda su u to doba već dobrano prihvatili islam i neka moderna (grčka, rimska, indijska i kineska) učenja te su razvili svoju civilizaciju u malo drugačijem stilu od one “zapadnjačke”.
      Kada si mi već skrenuo pažnju na boju kože, moram primijetiti kako sam se stvarno trudio pronaći nekog crnca u Originsu. Naletio sam samo u južnim pokrajnama i to za sada, doslovno na dvije žene. Nisam još otkrio high level područja pa možda tamo nađem koju osobu druge boje kože. Jedino pocrnim kada greškom op*zdim po vrčevima punim ulja i greškom zapalim izlivenu tekućinu…

    • Queae

      @moordrak, 02.11.2017 - 18:50

      Kao prvo protagonist je crnac, tako da necemo dalje od toga, kao drugo kad kazem crnac mislim na one koji imaju crnu koze, arapi ili sta su oni. Ne mogu onu razviti svoju civilizaciju tako sto su prihvatili moderna ucenja iz (grčke, rimske, indijske i kineske) civilizacije, to onda nije arapska civilizacija, nego upravo ove prije navedene.

  • invictum

    01.11.2017 - 10:02

    Odlicna igra i rijetka u kojoj uzivam igrati side questove. Kako u tekstu pise svaki ima svoju pricu. Svijet je prelijep i super mi je trckarati i istrazivati. Penjanje na piramidu me malo isfrustriralo, jer je potrajalo mozda i 5 min, dodjem skoro do vrha pa krivu tipku pritisnem i eto me 100 metara nize :). Od mene ocjena 95/100. Jedna od boljih igara koju sam igrao zadnjih nekoliko godina

    • Petra Rukav

      @invictum, 01.11.2017 - 14:15

      U pravu si, zna biti malo frustrirajuće. To se i meni događalo jer sam na trenutke poželjela da Bayek hoda po zidovima kao Prince of Persia. Ali onda sam shvatila da je to namjerno tako, ne žele da se popnemo na vrh najviše piramide bez problema, moraš se namučiti za onaj prokleto dobar pogled.

    • invictum

      @Petra Rukav, 01.11.2017 - 22:16

      Da, pogled je definitivno odlican. Al stvarno se treba pomuciti 🙂

    • moordrak

      @invictum, 02.11.2017 - 12:47

      Zapravo, kontrola spuštanja me više živcira od penjanja. Još nekako možeš kontrolirati kuda ćeš ići dok se pentraš ali kad se spuštaš, skoro svaki put ili preskočim otvor ili završim u jami.

    • funky0308

      @moordrak, 02.11.2017 - 16:45

      Ili bi slajdao, a magarac se hvata sa pukotine na kamenu 🙂 . Neka su nam to najveci problemi u ACu 🙂

  • Ciri of Rivia

    04.11.2017 - 21:07

    Super izgleda Orgins. ??
    Necu mnogo da gledam materijale sa yt da ne spoilam.
    Neka mi neko od vas koji je igrate kaze samo ovo: Da li je grafika dobra?

  • ulalume

    06.11.2017 - 15:19

    Queae ne znam iz koje si ti špilje izašao, ali ajde se malo spusti na zemlju i prestani imat rasističke izjave sto je zapravo samo rezultat tvoga neznanja i straha od drugačijeg.

    U Hrvatskoj je nažalost takvo razmišljanje popularno zato i jesmo tu gdje jesmo.
    Promisli malo

  • kroon

    08.11.2017 - 08:02

    Jako me zanima tj. volio bih saznati od ljudi koji pljuju igru i gledaju na najsitnije detelje i non stop negativno ocjenjuju ovaj naslov koja je njima igra dobra i super. Jel ovo je stvarno jako zadovoljavajuća igra. Osobno meni je ovo mjesavina FC Primala , Witchera 3 i naravno Ac serijala .uspjeli su sve to povezati i svaka im čast. O grafici da ne pricam ,cista petica sve je toliko prekrasno i zivo da uzivam samo sto se krecem po mapi. Combat je solidan i osim dubljeg RPG elemenata u craftanju i slicno meni je ovo bolje od witchera. Bravo ubisoft sjajan posao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?