HCL.HR

RETRO DOZA #191 – Medievil, kosturko opet živi

Gregor Stojev 30.10.2016.   •   20 komentara   •   Retro gaming


Nastavljamo “strašni” niz mračnih naslova u Retro dozama s nečime što možda i niste očekivali – PSX klasik Medievil tu je da nam dočara kako i mrtvaci mogu biti šarmantni.

medievil

Vjerovali vi to ili ne, Medievil mi je osobno najdraža stvar za odigrati u ovo doba godine jer se s “običnim” hororcima tak i tak družim kad god. Riječ je ovdje o jednom avanturističkom 3D platformeru kakvog već dugo nismo dobili, no jednoga u potpunosti zagrljenog duhom Noći vještica. Osim kostura i zombija, tu zbilja ima svega i svačeg – od kuruze i mračnih ulica uspavanog gradića do vještica i onog valjda najbitnijeg – bundeva i tikvi.

Ovaj slasni platformer stigao nam je ekskluzivno na PSX konzolu 1998. godine ravno iz Sonyevog Cambridge Studia.

Pričom je smješten u srednjem vijeku, a glavni lik je hrabri Sir Daniel Fortesque koji pada u bitci protiv zlog čarobnjaka Zaroka. Nekih sto godina kasnije, Zarok se vraća kako bi s vojskom friških mrtvaca osvojio kraljevstvo Gallowmera, no upravo se tu naš mlohavi kosturko budi i baca na posao. Počevši na groblju, kroz predivno dočaranu mapu svijeta proputovat ćete kroz razne lokacije inspirirane vizualima Tim Burtonova filma The Nightmare Before Christmas.

Medievil je preko noći postao obavezno štivo svakog vlasnika PSX konzole, a oštre kritike o nepreciznim kontrolama, prvenstveno kamere i skakanja nisu ga spriječile da ostvari izvanredne ocjene. Dvije godine kasnije, 2000-te vidjeli smo i nastavak Medievil 2 također za PSX koji je stvari prenio u malo modernije doba, a 2005. godine dobili smo i remake originala za PSP – Medievil Ressurection.

Ispod vam je mali video početka Medievila da vas ubaci u štih pred Halloween, a u komentarima ispod mi obavezno javite što večeras planirate zaigrati ovom prigodom.

Komentari (20)

  • KornjacaNS

    30.10.2016 - 20:53

    Bila i ostala jedna od najdrzais igra sa PS1, i dan danas imam image od prvog i drugog dela i PS1 emulator.

  • Zoran Žalac

    30.10.2016 - 21:05

    Igrao prije nekoliko godina. Kultna igra. Soundtrack i atmosfera savrseni.

  • Gabriel Gudelj

    30.10.2016 - 21:18

    Savršena imam original kod kuće 😉

  • MoGaming

    30.10.2016 - 21:19

    predobra igra

  • Dragan[MKD]

    30.10.2016 - 21:35

    Sad skoro sam gledao u jedna emisija u koja zbog Switch su se prisetile na neke najbolje igre iz Nintendo, pa eto ako ni ste napravile neka retro doza o njima evo vam primjer:
    1.Metal Storm – koja je jako potcjenjena igra zbog toga sto je izasla nekih 2 mjeseca prije Super Nintendo (SNES) i koristi maksimum iz NESa i mogao si da mjenjas gravitaciju u samu igru. Takodge zbog toga imas replay value zbog drugaciji pristam, i jedna od prvih igara koji kad prodges igru mozes da igras drugi put na najtezoj razini, koji je bio jedan od tejteskih levela i malo ljudi na planeti su uspeli prodgi taj dio, mnogo je Megaman ukrao iz njeda.
    2.Super Bike – Jedna od mojih najdrazi igara za NES
    3. Donkey Kong 2 – Ovo je super prica o REAR britanski studio koji je izmislio graficki cip koji dozvoljava da se CGI pretvori u spray i posto Nintendo je kupio REAR i nalozio im da naprave neka igra sa ta tehnologija, i to platformer Donkey Kong Jr. sa 16bitna grafika sto je bio za to vreme strasno, druga najbolja i najprodavana igra za Nintendo a cak i nije njihova igra, specijalni levela za zivotnih razni.
    4. Chrono trigger – JRPG sa nevjerojatno dobra prica sa savreseno kreirano karakteri, sa velik vremenski raspon od Ice Age do daleka buducnost. kombinacija od tri karaktera koji kombiniraat spellovi medju sebe. sta samo po sebe omogucava razlicni parti kombinacii i razlicni nacini za prolazak igre. Sa super artwork. I sad da igras trebaceti 2 nedjele a izasla je na kertric od 16MB. Razlicini krajeve i je pred svoje vrijeme.
    5 – Balderdash – Nintendo verzija na Sipoplex koja je bila za PC, strasno zabavna igra i dilema je bila ovo ili Double Dragon.
    6 – Zelda Wind Waker open world igra sa super grafika i link sa puno vise emocija dobar svijet za istrazivanje, za pravo super repetitiven, dobar upgrade ,unlockabals i super zamok sa njbolji dizajn iako ovo nije bio bas retro posto je 2002. Igra za pamtenje.

    • chupacabra1

      @Dragan[MKD], 31.10.2016 - 03:16

      Chrono Trigger meni stoji bok uz bok s FF7, a oba su mi za dlaku iza Dragon Warrior 7, kojeg smatram apsolutno najboljim jrpgom ikad. Jednostavno nudi nešto drugačije i posebno. Ali ako ima neki jrpg fanatik koji nije odigrao CT, puštajte tog Witchera i Gta i na posao, isplatit će vam se

  • Grimm

    30.10.2016 - 21:39

    Lijepo se prisjetiti te igre, stvarno ima duha i pogodena je za ovo vrijeme!!

  • Dragan[MKD]

    30.10.2016 - 21:46

    7-Castelvania 4 za SNES jedna od prvih igara koji sam igrao u mom zivotu, gdje kamzik je mogao da ide u vise pravci, i ima air kontrol gdje mozes odredis gdje hoces da sledas kad radis jump, i prave igru jako lako ali i jako zabavno, jedan od najboljih saundtrackovi u povijest, najbolji boss fightovi, ali i kad su je napravili u 3D sa Patrick stuard pak je bila najbolja nije izgubila na kvalittet, puno indy developeri su ispirirani bas iz Catlevania.
    8. Duck Hunt – sta da se kaze za ovu igru, posoces NES pistol i pucas u TV, najfrajerski pistol dizajniran kao iz SF neki film. I niko nije znao kako radi taj pistol i jos uvijek niko ne zna kako radi, ali bio je super zabavno.
    9-Super Mario Igor je rekao sve oko ovo.
    Eve link iz video

  • GamesPlusYT

    30.10.2016 - 23:18

    Evo jedan savet, igor je extra voditelj i ima extra glas za video snimke.Napravite youtube playlistu za stare igre,zamislite da je igor odigrao jedan ili dva nivoa ove Stare Medievil igre sa ps1. mogu da zamislim kako bi to bio extra ,video klip.Poz 🙂

  • GamesPlusYT

    30.10.2016 - 23:21

    Ovaj text,moze da se cita dok ide gameplay u pozadini na youtube,bilo bi extra kao review

  • l)oolvl

    31.10.2016 - 00:26

    e od ovoga bi trebalo da naprave remaster, mogao bi biti veliki hit

  • Ilija-bigboss

    31.10.2016 - 10:33

    Za mene je bio i ostao najbolji serijal posle Metal Gear Solid-a.ja sam licno odusevljen onim videom u u4 enginu.strasno je ispalo.na zalost odavno se nista ne desava.

  • Ilija-bigboss

    31.10.2016 - 10:43

    Savrsen serinal

  • josipk

    31.10.2016 - 10:47

    bilo bi dobro da naprave za pc noviji dio

  • vojnovic4

    31.10.2016 - 11:34

    Odlicna igra
    Sinoc san igra malo until dawn na ps4 dobra igra

  • Smoolex

    31.10.2016 - 12:19

    Nikada bolju atmosferu mi nije stvorila niti jedna druga igra.

  • Ilija-bigboss

    31.10.2016 - 14:20

    Strasna igra

  • Mixa

    31.10.2016 - 19:34

    Joj kada se samo setim. 😀 Igrao sam Medievil odavno, kada je tek izasla, kod drugara. Super igra! Kod mene kuci imam Medievil Ressurection za PSP.

  • Lazy

    01.11.2016 - 13:52

    Vrh igra, koliko mi je samo skratila stražarske dane u vojsci 🙂

  • mokrEE

    06.11.2016 - 19:45

    bas sam je igrao prije par mj. preko emulatora i igra je stvarno fenomenalna. presao sam je skoro do samoga kraja. taman me neka nostalgija opicila da probam zaigrati stare psx naslove koji su mi zadavali brige u ono vrijeme da vidim jesu li stvarno teske ili sam jednostavno bio los kao klinac. malo jedno malo drugo je ; )

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?