HCL.HR

RETRO DOZA #259: Muppet RaceMania

Gregor Stojev 19.02.2018.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Karting s Muppetima kao i mnogi takvi bili su zasjenjeni Mariom i Crashem, no jedina sjena danas biti će njegova koju baca od reflektora s pozornice naše dozice.

Kad pričamo o kartingu, prvi naslovi na koje pomislimo najčešće su Mario Kart i Crash Team Racing, ali u tom žanru zapravo ima i mnogo drugih zgodnih naslova koji su daleko od nekakvih imitacija, a često se pak ignoriraju. Jedan od takvih bio je Muppet RaceMania izdan za PSX 2000. godine. Kad dođe do kultnih Muppeta i njihovih reprezentacija u igrama, tu se još pak da zaključiti da se radi o nekaj brzoj zaradi preko velikog imena, no Muppet RaceMania bio je sasvim poštena stvar. Zapravo jedan od boljih ako mene pitate, ali meni Mario Kart nikada nije legao pa što ja znam?

Za izvedbu Muppeta s kotačima bio je zaslužan studio Travelers Tales, inače poznat po brojnim Lego igrama. No ne i Lego Racers, također još jedan zgodan karting. Između ostaloga sredili su i par kasnijih Crash Bandicoot naslova poput Wrath of Cortex i Twinsanity, ali neću sada skretati temu na to kako su oni ispali. Po čemu je to onda Muppet RaceMania bio dobar? Pa, za početak, sadržavao je ogroman ansambl igrivih likova. Točnije 25, svaki sa svojim unikatnim autićem i više od 30 staza baziranih po brojnim scenama i lokacijama iz kultnog serijala filmova kao što su “The Muppets Take Manhattan”, “The Muppet Christmas Carol” i “Muppet Treasure Island”. Štoviše, igra je čak sadržavala i kratke isječke iz istih, a početkom svake utrke slušali bi i slane komentare te glupe fore poznatih starješina s tribina.

Osim osnovnog moda utrke s varijacijom turneje, tu je naravno bio i “battle mode”, ali i posve unikatni “stunt” u kojem bi prolazili lukavo osmišljene poligone u stilu popularnog “Trials” serijala. Jedna od najzgodnijih strana gameplaya pak je bila zbog silnog broja stvari za pronaći zbog mogućnosti “adventure” moda svake staze u kojem skupljate sve i svašta, pronalazite te otključavate skrivene likove i dobivate hrpu različitih razloga da se na neki drugi način provozate krajolikom. Ipak, čak i s ogromnom količinom sadržaja, ono što zato nije imao bio je multiplayer za četvero, već samo dvoje zbog čega nije viđen na većim feštama.

Možda od najveće upečatljivosti bila je orkestralna glazba koja je ponekad prelazila i u šašavo ludilo, no ono što zapravo čini svaki karting naslov su oružja na raspolaganju. Po tom je pitanju svaki Muppet imao vlastiti “super move” s kojim na neku foru usporava konkurenciju, a većina standardnog arsenala također baš i nije bio toliko standardan. Primjerice, osim klasične bombe, na ekipu bacate smrdljive ribe, pucate prateće kokoši ili ostavljate pingvine u obliku mina, a time bi svaka runda nalikovala kaotičnom kokošinjcu. Kao i uvijek, uzmite koju minutu i pogledajte iz prve ruke na što mislim u videu ispod.

Označeno sa: ,

Komentari (1)

  • pleto

    20.02.2018 - 07:50

    Imao sam ovu igru kao klinac, kolko se sjecam bila je dobra, al nikad je nisam igrao puno ko CTR.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?