HCL.HR

Sony neće maknuti ban igraču koji je optužen za lažno predstavljanje

Pero Mlinar 15.07.2018.   •   41 komentara


Odbijeni su zahtjevi da se vrati PSN račun Hamedu Jalalieju koji je u svibnju ove godine popio doživotni ban nakon što se je u šali predstavio kao sin zaposlenika u Sonyju.

Svibanj ove godine bio je označen kriznom situacijom u glavnom štabu Sonyja. “Ovome tata ne radi kod nas” – javljeno je iz laboratorija pomnom analizom poruke koju je korisnik PSN-a Hamed Jalalie uputio igraču koji ga je optužio za varanje u Fortniteu.

“Bahahahahaha my dad works at Sony he will get u banned”, stajalo je u Jalalievoj poruci, zapravo vrlo kompleksnoj parafrazi popularnog mema iz dana Xboxa 360, koja je u Sonyju uzrokovala crvenu uzbunu i natjerala ih da Jalalieju udijele ban. Od tog trenutka prošla su skoro dva mjeseca tijekom kojih je Sony, nakon što je odbio više  zahtjeva da se Jalalieju vrati PSN račun, donio i konačnu odluku: Jalalie će ostati bez svojeg računa.

“Pretvaranje da ste zaposlenik Sonyja ili da imate utjecaj na nekoga od naših zaposlenika, suradnika i partnera suprotno je našim pravilima ponašanja… Pišemo Vam kako bismo Vas obavijestili da je Vašem računu trajno zabranjen pristup”, objašnjenje je kojim je Sony opravdao svoj postupak u svibnju nakon što je Jalalieju zabranio pristup računu na kojem su se nalazile različite kupljene digitalne igre.

Usprkos brojnim uvjeravanjima o bezazlenosti nadasve humoristične poruke, Sony je čvrsto stao iza svoje odluke. Hladnoratovske pričice o lažnim identitama tako su samo još jedan u nizu recentnih Sonyjevih promašaja u odnosu prema vlastitim igračima. Potpuno povučeni u sebe i odsječeni od ostatka scene, s nosevima u svojoj guzici, u Sonyju ovih dana maksimalno koriste svoju tržišnu premoć nad konkurentima kako bi bez posljedica sprovodili vlastitu volju nad igračima.

Komentari (41)

  • Czar

    15.07.2018 - 14:28

    Skroz je Sony u pravu, dosta je nepotizma u stvarnom životu a ne da se još i dok gejmaš moraš bojat raznih ćaća, rođa, baja, šerifa i ostalih.?✌️

  • Dukie

    15.07.2018 - 14:41

    Djecje brije. Sony u pravu. Nemas se sta bahatiti da ti stari radi u Sony-u ( istina ili laz ) i da ce netko dobiti ban nebitno o cemu se radi. Dobio je sta je zasluzio. Ku***o se nekome, na kraju je sam popio ban. Bravo za Sony!

    • Iskramor

      @Dukie, 15.07.2018 - 17:57

      Popij taj kool-aid.

  • GTA222

    15.07.2018 - 15:18

    A šta bi onda Gabe Newell trebao napraviti, banat pola steama?

    • Czar

      @GTA222, 15.07.2018 - 15:41

      Tu je stvar poprilično jednostavna. Ako ti netko prijeti preko Steama prijaviš ga.
      Ukoliko to Valve ne uzme za ozbiljno ili te ignorira, prijaviš kompaniju a budući da su registrirani u USA, potpadaju i pod njihove zakone gdje se online prijetnje uzimaju prilično ozbiljno.

  • trulex

    15.07.2018 - 15:25

    Meni je Igor tata.

    • sedf

      @trulex, 15.07.2018 - 15:29

      Ban,24 sat

  • Tony Ghost 1811

    15.07.2018 - 15:39

    Ne vidim u cemu je problem. To bi kod nas proslo, ali u normalnoj zemlji ne.

    • NikolaBoyProx

      @Tony Ghost 1811, 15.07.2018 - 18:53

      Kod nas bi sve proslo

  • bojanum

    15.07.2018 - 16:37

    Sve je to u redu ali sto je sa igrama koje posjeduje??? Hoce li mu Sony vratiti pare za iste??

    • Agent

      @bojanum, 15.07.2018 - 19:01

      bude mu otac vratio ionako radi u soniju

    • Czar

      @bojanum, 15.07.2018 - 19:08

      Ništa mu Sony ne vraća. Kad pokreneš prvi put konzolu i kreiraš acc. na dugo i široko su ti ispisana pravila kojih se moraš pridržavati od toga da nesmiješ maltretirati ostalu ekipu pa do toga da nesmiješ modificirati konzolu.

    • Romano

      @Czar, 15.07.2018 - 21:37

      Ma na ta njihova pravila se poserem nadugo i siroko. Imaju pravila iznad njih koja odredjuju sudovi i parlament.Tako su oni odredjivali i kad se skine garancijska naljepnica sa konzole ne vrijedi garancija, pa su dobili po njuski. Sve dok ne budu naletili na nekog baju koji im bude utuzio bananje racuna i napravio presedan da vrate novce ulozene u racun,nece se smiriti.

    • bojanum

      @Czar, 15.07.2018 - 23:25

      I ta pravila su u skladu sa zakonom drzave u kojo zivis i u kojoj si kupio proizvod?? DAj molim te, u tome je problem. Gaming industrija ne postuje zakone drzave u kojoj posluje i tocka. Kada si platio porez na kupljenu igru? Nikada. Da li po zakonu bilo koje drzave, ako prekrsis pravila, prodavac ili pruzatelj usluge smije nasilno uzeti proizvode od kupca ili koristitelja usluge, bez ikakve nadoknade za izgubljeno? Ne moze. Tu je pocetak i kraj price. Ukinuli ste mmu racun, u redu, vratite novce ili proizvode, ponistite ugovor izmedju vas i njega i kraj.

    • Czar

      @bojanum, 15.07.2018 - 23:56

      Ako mene pitaš kad sam platio porez, onda je odgovor uvijek jer je on uračunat u cijenu igre bilo da kupujem na steamu ili u plejka store.
      Druga stvar, račun ti nije nasilno oduzet već si ti pristao na neka pravila igre pri kupovini i korištenju njihove usluge(to je ono što većina samo odscrolla do kraja i bez čitanja klikne agree? ) i složio se da gubiš sve ako ih prekršiš.
      Što se Hrvatske tiče, njihova pravila su usklađena sa važećim zakonima EU a ukoliko dođe do nekih zakonskih promjena i oni se moraju prilagoditi jer u suprotnom u EU nebo mogli poslovati.

    • bojanum

      @Czar, 16.07.2018 - 08:49

      Nije istina, nisi platio porez. Mozda mislis da jesi ali vjeruj mi da nisi. Zakoni EU ili zemlje u kojoj posluju ili iz koje posluju, se ne postuju. Ne znam odakle ti informacija da se postuje. Spominjes stalno pravila igre. Sve to stoji ali zapitaj se da li su ta pravila igre u skladu sa zakonom?? Navedi jednu branšu u kojoj kupis proizvod, prekrsis pravilo, prodavac ti uzme placeni proizvod i jos ti zabrani pristup svojim uslugama. Situacija je toliko jasna i cista, svuda okolo mozes procitati neki clanak o zabrani prodavanja loot boxeva, o krsenju pravila domicilne drzave i kazne koje placaju i zato me cudi sto smatras da je ova situacija u redu. Zabranite mu pristup svojim uslugama, to im nitko ne brani. Covjek je posteno platio proizvode koji su njegovi i ima pravo na kompenzaciju. Zelis reci da je pravno ispravno sto kupis igu na Steam-u, Origin-u i sl. platformama i nemas pravo svoj vlastiti proizvod prodati nekome drugome?? Po tebi to je pravno ispravno? Pun je internet peticija i tuzbi koje krecu prema platformmama da se takva praksa zaustavi. Ta praksa je slicna ovoj sa oduzimanjem igara legalno kupljenih.

    • Czar

      @bojanum, 16.07.2018 - 10:55

      Gledaj pokapaš se sve dublje i dublje lupajući o nečem onako čisto bez veze samo da se lupa.
      npr. zadnja igra koju sam kupio na Stimači je bila prošle srijede Planet Coaster(ogrebo se na popustu) platio sam ju 13.49£, a od te sume 2.25£ otpada na 20%VAT(britanski ekvivalent PDVu) prema tome nemoj me batje da ne plaćam porez kad mi u peni na računu piše koliko pri svakoj online transakciji.
      Što se tiče drugih branši, nisu relevantne u ovom slučaju jer tebe nitko puškom ne tjera da klikneš na onaj famozni “Agree” i pristaneš na ta pravila, ali ukoliko već jesi onda ih moraš i poštovati.
      i na kraju, ove igre koje spominješ da kupuješ, izglerda da nikad nisi ni pokušao pročitati Eula jer da jesi bi znao da ti plaćanjem igru nisi kupio i da ona nije postala u nijednom momentu tvoje vlasništvo već si ju dobio samo u trajni najam .

    • bojanum

      @Czar, 16.07.2018 - 13:13

      Isuse boze, da li ti shvacas da ti nisi platio porez. To sto si ti dao za porez, taj novac nije otisao tamo gdje je trebao, nije otisao Hrvatskoj niti drzavi u kojoj posluje prodavac. Ja sam u zivotu kupio tonu igara gdje si lijepo odabbrao VAT 0% i to je to. Ta je tema toliko izlizana da je vise nepotrebno diskutirati. Ti i ja se vrtimo u krug izgleda. Ja ti pokusavam reci cijelo vrijeme da EULA nije napravljena prema zakonima drzave u kojoj posluju. To sto u EULI pise da si igru dobio u trajni najam,,, je protivno svim zakonima svih drzava i to ti cijelo vrijeme govorim. Ti meni cijelo vrijeme pokusavas objasniti kako sam ja ili ti nesto potpisali i zbog toga je u redu. Potpisat cemo ti i ja da ako jedan od nas bude smrtno bolestan, drugi ga ima pravo eutanizirati. Da li je to po tebi pravno u redu? Naravno da nije ali ti bi u toj situaciji izgleda rekao, pa potpisali smo ugovor. Pa nisam ja to izmislio, malo procesljaj po netu pa ces vidjeti glavne probleme gaming industrije. Tvoja i moja diskusija pocinje i zavrsava na jednoj dilemi. Da li je u redu sto se gaming industriji dopusta i niti jednoj drugoj? I da li je u redu predstaviti ugovor koji nije u skladu sa zakonom?

    • Czar

      @bojanum, 16.07.2018 - 13:43

      Evo ga na opet. 🙂
      Moj porez nije niti trebao otići Hrvatskoj jer živim u Sjevernoj Irskoj, ali je išao Hrvatskoj dok sam bio tamo.
      A ovo što si ti odabrao 0% poreza nije stvar online trgovine, nego si očito ti po priznanju prevario za porez državu u kojoj živiš, tako da ako porezna jednog dana nekom pokuca na vrata to neće biti vrata online trgovine već tvoja. 😉
      EULA je ponavljam usklađena sa zakonima EU i po tom pitanju je sve uredu.
      Ovo ostalo pak ne mislim komentirati jer veze s vezom s gamingom, a niti online trgovinom nema.

    • bojanum

      @Czar, 16.07.2018 - 16:30

      Malo se raspitaj ako kojim slucajem znas nekoga sa online trgovinom i pitaj da li porez od prodaje video igara bude uplacen u proracun zemlje u kojoj posluju. Ja ti ovo govorim zato jer znam i to jako dobro kako ide prica. Slazem se da nema smisla dalje raspravljati. Ne slazemo se i necemo se nikada sloziti. Ziv ti meni bio i pazi na porez hehehe 😉

    • Czar

      @bojanum, 17.07.2018 - 02:18

      Daj se uozbilji…
      Takve stvari možda eventualno mogu proći u zemljama trećeg svijeta, ali ovdje kod mene ne jer bi me porezna iskasapila jer mi svaka transakcija ostavlja elektronički trag.
      U svakom slučaju, ja sam bez straha i čiste savjesti jer čuvam sve račune na mail serveru za nekih 15 godina unazad i mogu ih forwardati u bilo kojem momentu bilo kojoj ustanovi koja ih zatraži na uvid.

    • bojanum

      @Czar, 17.07.2018 - 09:52

      I dalje se vrtimo u krug. Ja tebi pokusavam objasniti jedno, ti pricas nesto sasvim drugo pa zaista nema smisla vise raspravljati. Kisi kisi.

  • Romano

    15.07.2018 - 17:10

    Jeste vi normalni ? Banati racun samo zato sto je jedan igrac drugom poslao poruku da mu tata radi u soniju ??!?! Ovo je preslo svaku granicu bezobzirnosti u soniju.

    • Iskramor

      @Romano, 15.07.2018 - 18:00

      Isto kao placeni multi o wait…

    • Agent

      @Romano, 15.07.2018 - 18:59

      a šta se ovaj ima zajebavat i slati mu to?

    • Czar

      @Romano, 15.07.2018 - 19:17

      Nije baš tako, tu je lažno predstavljanje za koje ovaj nije mogao znati da je lažno, a i prijetnja banom(gubitkom acca) jer mu je kao matori baja u kompaniji.
      Meni je ovo poetska pravda da je tip dobio upravo ono čime je prijetio.?

    • Pero Mlinar

      @Czar, 15.07.2018 - 21:10

      lik je “prijetio” memom za koji zna minimalno 50 000 000 ljudi (https://www.google.com/search?q=my+dad+works+at+microsft&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab ) nakon što mu je drugi lik koji ne zna primiti poraz kao malo dijete slao optužbu za hackanje na konzoli na kojoj niti nema hackova…

    • Romano

      @Pero Mlinar, 15.07.2018 - 21:32

      Pa nije to neki redit racun za zajebanciju.WTF? Ljudi trose pare da kupe digitalni sadrzaj,a majmuni banaju zbog neke gluposti. Da meni banaju akaunt zbog takvog sranja,uzeo bih odvjetnika i jeb`bi im mater u usta. Zamisli ti njih. Stoka bezobrazna. Trebali su mu banati community dio racuna da ne moze postati ni slati poruke,a ne racuna s igrama na koji je potrosio tko zna koliko novaca.

    • Czar

      @Pero Mlinar, 15.07.2018 - 21:37

      Taj meme je nebitan jer u Sonyjevim uvijetima korištenja ne stoji da se izuzimaju ukoliko postoji meme negdje na netu.
      U svakom slučaju Sony je postupio korektno i osigurao se od moguće tužbe, a to što je ovaj uletio ovom drugom koji očito zna kako stvari na netu s eulama i sl. funkcioniraju, ko budali šamar, je njegov problem.
      Takve stvari se jednostavno ne rade, jer nikad neznaš kako će to druga strana protumačiti.
      A i na kraju krajeva, liku kome je servirana banana split je ovo jedna odlična životna škola i ovakvu grešku čisto sumnjam da će više ponoviti.

    • Romano

      @Czar, 15.07.2018 - 21:41

      Pa oni banaju akaunte ako iskoristis neku gresku u igri da steknes prednost jebote zivot. Igras call of duty i igra te spawna na tocki gdje se stvaraju protivnicki igraci,kreteni ti banaju racun. Nevjerovatno.A isto tako ne mogu vjerovati da ima ljudi koji to podrzavaju,WTF?!

    • Czar

      @Romano, 15.07.2018 - 21:58

      Ne samo oni. To rade apsolutno svi.
      Da mi daš samo dolar po svakome koga je Blizzard banao radi exploitanja bugova u diablu i wowu mogao bih odmah u penziju.
      npr. u vanili su cijele gilde bile popile bananu radi exploitanja C’tuna u AQ40.

  • NikolaBoyProx

    15.07.2018 - 18:38

    Kod steama ne bi` dobili ni 5 min,nego bi dobili gratis igru.

  • Negan

    15.07.2018 - 20:18

    Uspjeli ste me natjerat da se ulogiram nakon par mjeseci. Bar vam nešto ide u prilog. Poruka se naravno odnosi na komentare, a ne urednika.

    Krajnje je vrijeme da se vi “starkelje” udaljite od interneta i društvenih mreža ako u 2018. ne znate koliko su meme-ovi rasprostranjena stvar i da se ovaj čovjek/klinac (što li je) šalio.

    Da, izjava “ujak/stric/tata/prijatelj mi radi tu i tu” je naivna i bezazlena šala stara ko biblija. Koga boli kita za nepotizam, pogotovo u “lijepoj našoj”? Pričamo o virtualnom svijetu i porukama razmijenjenim preko in-game chata. Umjesto da se obazirete na ozbiljne probleme za gaming kulturu kao što su DDOS ili donedavna sranja s neutralnošću neta, vi bijete bitke (i to na strani megalomanske tvrtke) radi gluposti. Iako da posjetim bilo koji drugi portal ili forum naišao bih na drugačije stavove. Dakle, opet je stvar u konzervativnim “balkancima”. Razmislite malo čim se bavite.

    Tolko o tome. Molim one koji se vode zastarjelim pogledima o svijetu općenito da mi se ni ne obraćuju. Za to imate vremena na lokalnoj misi i domobranskim skupovima.

    • Iskramor

      @Negan, 15.07.2018 - 20:30

      Nemoj tak oda nije jeftinih konzola nikad balkanska sirotinja ne bi okusila gaming /S

    • Negan

      @Iskramor, 15.07.2018 - 20:47

      Uvijek bilo, uvijek će tak i bit. 🙂

    • SonOfZeus

      @Negan, 15.07.2018 - 23:50

      Koja logika, znači ako postoji meme na internetu, onda možeš poslati bilo koju poruku bilo kome ako uključuje taj meme, makar ta osoba ne zna za isti i ta poruka mu nije ”humoristična”? Ako lik pošalje random ženskoj da mu je baš zgodna na psn-u, uz meme riječi ”All aboard the rape train, cho-cho”, sony bi to trebao shvatiti kao zajebanciju? Nije čudo što su novije generacije sve bedastije, te im doslovno treba napraviti upute koji odvijač koristiti uz koji šaraf.

    • Negan

      @SonOfZeus, 16.07.2018 - 00:34

      Bedasto je Sonyu gledat kroz prste, a u međuvremenu masa tvrtki uz njih, poput Valvea jebe ljude okolo na razne načine i nikom ništa. Sama izjava da su ljudi sve gluplji je “glupa”. Stereotip glupog, debelog amera ne pomaže nikome, a da si imalo informiran znao bi da su ljudi danas kudikamo pametniji od prethodnih generacija. 🙂

      Trebao bi, da. Apsolutno je glupo ne progledat mu kroz prste.

    • SonOfZeus

      @Negan, 21.07.2018 - 02:40

      Pogledaj idiocracy. To sto su novije generacije sve tehnoloski pismenije pa samim time bolje rijesavaju i IQ testovi jer su im isti igrice, ne znace da su i sposobniji. Postoji vise vrsta inteligencije prijatelju.

  • L3gi0naR

    15.07.2018 - 20:46

    Sječam se da je tamo negdje 2009 god. jedan lik (navodno zaposlenik Xbox Live tima) igrajući COD:MW 2,trajno banao igrače koji su ga živcirali,čak mislim da ima i na YouTube snimka toga.

  • Ducktective

    15.07.2018 - 21:55

    Zašto uopće davati prostora ovakvim sra**ma?! Kao da je to sad neka tragedija tobože,a uostalom kome puca k***c za Ahmeta Halila ili kako već da se zove umišljeni beduin neki?!

  • TheGreatIdiot

    16.07.2018 - 09:52

    Sve ih banajte. Neka se nauče reda ili odu na platformu koja dopušta kretenizme, bahatosti i vrijeđanja- PC pkatforma.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?