HCL.HR

Superman 64 – jedna od najgorih igara ikad napravljenih

Zoran Žalac 29.05.2024.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 25 godina bila je lansirana igra Superman: The New Superman Adventures za Nintendo 64, upamćena kao jedna od najgorih videoigara ikad napravljenih.

Postoje neke igre koje su toliko loše da ne zaslužuju biti zaboravljene nego ih se koristi kao primjer kategorije “ne ponovilo se više”. Jedna od takvih izašla je na današnji dan prije 25 godina – bila je to igra Superman: The New Superman Adventures, zapamćena kao Superman 64 za Nintendo 64.

Voljeli bismo reći da je lako objasniti što je bilo toliko pokvareno i loše kod prve Superman igre u 3D okruženju. Možemo reći da su kontrole bile užasno smotane i neprecizne, da je koncept gameplaya bio užasno dosadan i ponavljajući, kako je grafika bila komično ružnjikava za 1999. godinu. Međutim, ništa od toga ne može se na pravi način dočarati pukim riječima – grozote Supermana 64 jednostavno morate vidjeli ili zaigrati da biste ih razumjeli.

Ipak, priča o jednoj od najgorih igara svih vremena nema banalan zaplet i vjerovali ili ne – developerima nije bio cilj napraviti lošu igru. Superman 64 zapravo je bio problematičan projekt u obje godine svog razvoja, te je čudo da je uopće završio kao lansirana igra.

Ukratko, francuski developer Titus Interactive uhvatio se izrade Superman igre jer to nitko drugi tada nije htio učiniti. Ekipa iz Warner Brosa koja je odobrila projekt dobila je otkaz svega nekoliko dana kasnije, a ljudi koji su ih zamijenili nikako nisu mogli podnijeti postojanje te igre. Kako je otkrio voditelj razvoja, izdavač igre usred razvoja je zatražio da se projekt iz akcijske igre pretvori u strateški naslov poput SimCityja u kojemu bi Superman bio gradonačelnik Metropolisa. Developer nije pristao na to pa je Warner Bros. potom sabotirao svaki segment igre koji su imali u planu.

Ekipa iz Warner Brosa koja je odobrila projekt dobila je otkaz svega nekoliko dana kasnije.

Izvorna ideja iza igre bila je bliža superherojskim naslovima koji su uslijedili kasnije. U planu je bilo da Superman može uništavati dijelove 3D okoliša, na što je izdavački tim iz Warner Brosa stavio zabranu pod izgovorom da se Superman ne smije ponašati kao loša osoba i uništavati stvari. Umjesto toga na kraju smo dobili gomilu letenja kroz obruče u zraku i tek nekoliko borbi protiv likova kao što su Darkseid, Brainiac i drugi. Najveći dio igre imao je vremenski ograničene zadatke. Doduše, letenje kroz obruče moglo se izbjeći odabirom najlakše postavke težine.

Da priča iza ove igre bude još bizarnija, izdavač koji ju je cijelo vrijeme nastojao uništiti na kraju je bio vrlo zadovoljan s njom zbog dobre prodaje. Iako je igra bila pokupila izrazito loše ocjene u recenzijama, prodaja joj je bila dobra i u pripremi je bila verzija za PlayStation konzolu. Developeri kažu kako je ista bila 90% dovršena prije nego su iz Warner Brosa odlučili otkazati cijeli projekt.

U konačnici je Superman 64 tako ostao vječna ekskluziva za Nintendo 64 te nikada nije zaživio u digitalnom obliku. Možda i bolje da je tako?

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (3)

  • Motor City Bengals

    29.05.2024 - 10:28

    Danas je 10. rodjendan Mario Karta 8, ni rijeci.

    • Blackbeard

      @Motor City Bengals, 29.05.2024 - 12:08

      Covjece al vrijeme leti, kao da je pretprosle godine bilo, kada sam kupio Nintendo WiiU sa Mario Kart 8 i Xenoblade Chronicles X kao Paket.

    • RPGamer

      @Motor City Bengals, 29.05.2024 - 14:42

      Pa ne može HCL baš sve pratiti…btw, što mi uopće radimo u ovom članku?🤣

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?