HCL.HR

Thief: Deadly Shadows – igra koja je pokopala dva studija

Zoran Žalac 25.05.2022.   •   16 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 19 godina izašla je igra Thief: Deadly Shadows, treći dio nekad uspješnog serijala o lopovskim avanturama majstora Garretta.

Serijal igara Thief smatrao se revolucionarnim u svoje vrijeme. Igrače je postavio u ulogu kradljivca Garretta, dostavivši jednu od prvih visokobudžetnih igara koja je bila dizajnirana oko mehanike lopovluka. Međutim, premda je Thief ukrao srca publike, na kraju se nije dočepao velike količine njihovog novca pa su njegovi tvorci bankrotirali još dok su razvijali treći dio serijala.

Tadašnji izdavač Eidos Interactive otkupio je prava na Thief serijal te je za razvoj treće igre zadužio ekipu Ion Storma koja se prethodno proslavila hitom Deus Ex. Novi developeri preuzeli su koncepte koje je prethodni tim imao za igru, ali su se odlučili koristiti novi engine te dovesti Thief serijal na konzole. Prethodno je Thief bio ekskluzivan za PC, a treći dio prvotno je bio najavljen za PlayStation 2, da bi na kraju završio na Xbox konzoli.

Igru su nazvali Thief: Deadly Shadows, a ne Thief III, upravo iz razloga kako ne bi odbili konzolašku publiku koja nije igrala prethodne igre. Uvedene su i značajne promjene naspram dotadašnjih naslova, u prvom redu mogućnost igranja iz perspektive trećeg lica, kao alternativu pogledu iz prvog lica koji je do tada bio standardna perspektiva. Iako je igra i dalje imala strukturu misija, protagonist Garrett mogao se između svake misije šetati gradom, pokradati njegove stanovnike i mijenjati ukradeno za bolju opremu i gadgete koje je potom nosio na misije.

Deadly Shadows je u serijal uveo opciju igranja iz trećeg lica.

Premda je gameplay bio brži i s više akcije, napredak je ostvaren i u pogledu skrivanja, odnosno stealth sustava. Deadly Shadows je uveo dinamične sjene, a oslanjanje na zvuk odveo je na novu razinu time što su igračeve akcije bile glasnije ili tiše ovisno o materijalu po kojemu se kretao, prisutnosti vrata i prozora u prostorijama te samoj arhitekturi sobe. Drugim riječima, neprijatelji su vas mogli čuti iz susjedne prostorije ako su vrata bila otvorena.

Thief: Deadly Shadows bio je poznata priča dobro ocijenjene igre koja komercijalno nije bila uspješna. Nakon slabih rezultata u prodaji otkazan je i razvoj nastavka koji je bio u planu, a zatvoren je i studio Ion Storm koji je igru razvijao.

Međutim, serijal je uskrsnuo još jednom – 2014. godine u Thief rebootu. Taj dio pokupio je najslabije ocjene u cijelom serijalu te nakon toga Thiefa više nismo ni čuli ni vidjeli. Od 2022. godine Thief ponovno ima novog vlasnika te su prava na serijal pripala švedskoj grupaciji Embracer.

Trenutno se Thief: Deadly Shadows može nabaviti u PC verziji na Steamu i GOG-u, a upravo je ovih dana na 89% popusta.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (16)

  • SanKa

    25.05.2021 - 12:35

    ufff kad se sjetim ovoga..meni je deadly shadows bio vrh, pogotovo ona misija s villom na otoku, kad te samo munja mogla razotkriti…. ali i dalje thief 1 i 2 su mi apsolutni vrh, najbolji sneaker ikad. volio bih zaigrati remaster, iako ga znam nekad odigrati i ovakvog kakav je haha

    • SanKa

      @SanKa, 25.05.2022 - 14:19

      i dalje stojim iza ovih riječi

    • HeisenStein

      @SanKa, 25.05.2022 - 15:56

      cuo sam nesto vezano za Thief rimejk ovih dana, jako bih voleo videti, fenomenalne igre

    • SanKa

      @HeisenStein, 26.05.2022 - 09:17

      auuu, ne igraj se samnom. znas li koji nastavak ? dao bih ruku da je prvi

    • HeisenStein

      @SanKa, 26.05.2022 - 15:25

      navodno su u pitanju prvi i drugi deo, ali jos je rano reci (tek sto je Embracer dobio prava na Thief). po meni prvi vise zasluzuje rimejk, dvojka je bolje ostarila

    • SanKa

      @HeisenStein, 27.05.2022 - 13:50

      slazem se …jao koliko sam puta igrao prvu misiju, guštao, civile bacao onesviještene u kamin (malo poremeceno znam hahah)

    • HeisenStein

      @SanKa, 27.05.2022 - 20:20

      fetis koji smo svi imali ahahahah

  • macgyver

    25.05.2021 - 14:27

    Kako mi je zao sto Thiefove i System Shock 2 nisam odigrao prije nekih 15ak godina, u vrijeme kad sam igrao Deus Ex koji mi je tada bio jedna od dvije najbolje igre. Siguran sam da bih uzivao u njima tada.
    Probao sam i Thiefove i SS2 igrati prije nekih par godina, pa ponovo prosle godine, ali nisam daleko dogurao, vrijeme ih je pregazilo. Najdalje sam dogirao u novom Thiefu, negdje do polovice, ali sam onda odustao, igra je jednostavno losa

  • zbosec49

    25.05.2021 - 14:46

    Odlicna igra u to vrijeme bila. Nisam nikad zavrsio jer sam se usro na onom levelu neka ludnica mislim , a bio klinac i nisam se usudio preci level stalno se nekaj deralo.

  • Artyom

    25.05.2021 - 15:38

    Sjećam se da je igra bika tako-tako, ali je imala jedan level kasnije u igri koji je bio totalno fenomenalan!!

  • Minimoy33

    25.05.2021 - 15:52

    Zar nije bilo nekakvog govora da novi Thief izlati? Ili sam nešto pobrkao?

    • Zoran Žalac

      @Minimoy33, 25.05.2021 - 18:08

      Bilo je, davno… Već se godinama ništa ne spominje.

  • moordrak

    25.05.2022 - 13:46

    Bome, ne sjećam se više ničega iz ove igre. Kako se zvala prva… black project , night project tako nešto. Stealth mi je bio fantastičan zajedno sa obijanjem brava 🙂 valjda jedine mehanike kojih se još sjećam 🙂 Na PC-u se to tada igralo. Thiefa , ovog zadnjeg se špilalo na 360-tki. Nije mi bio neka sreća. Čini mi se da je i Dishonored u to vrijeme bio aktualan…

  • Pajo Paksu

    25.05.2022 - 13:54

    Meni je i zadnji bio odličan.
    Nadam se novoj igri

  • Kljuse

    26.05.2022 - 14:30

    Deadly Shadows je obolio od teskog oblika konzolitisa i nije mu bilo spasa

  • kanidja536

    27.05.2022 - 11:18

    Odlična igra, onaj level “The cradle” bolja horor atmosfera nego u nekim pravim hororima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?