HCL.HR

Tvorci Resident Evila (opet) optuženi za krađu, podignuta je tužba

Zoran Žalac 05.06.2021.   •   8 komentara   •   Zanimljivosti


Ekipa iz Capcoma optužena je da je za Resident Evil 4 i Devil May Cry igre neovlašteno koristila oko 80 fotografija jedne dizajnerice.

Nedavno smo pisali o tome kako je jedan filmski redatelj optužio ekipu iz Capcoma da su plagirali izgled pojedinih čudovišta u Resident Evil Villageu, odnosno da su uzeli ideju iz njegovog horor filma. Tu nije bilo pravnih posljedica za Capcom, no moglo bi ih biti u novom slučaju jer je Capcom opet optužen za kopiranje tuđeg rada.

Dizajnerica Judy Juracek jučer je u SAD-u podigla sudsku tužbu protiv tvrtke Capcom, navodeći kako su Capcomovi developeri neovlašteno koristili njezine fotografije u nekoliko svojih igara, uključujući Resident Evil 4 i Devil May Cry. Juracek tvrdi da su iz Capcoma kopirali najmanje 80 fotografija iz albuma fotografija Surfaces koju je ona objavila još 1996. godine.

Prilaže i direktne usporedbe na kojima stvari definitivno ne izgledaju dobro za Capcom. Čak je i logotip Resident Evila 4 predmet tužbe zbog teksture paučine koja je navodno preuzeta s fotografije spomenute autorice.

Čini se kako je ova tužba bila dugo u pripremi jer Juracek navodi više od 200 primjera Capcomovog korištenja njezinih fotografija. Da stvari budu gore po japansku tvrtku, sporne fotografije uz album Surfaces dolaze i u digitalnom obliku na CD-u, a čini se kako netko iz Capcoma nije sakrio svoje tragove – hakerski napad i otuđenje podataka sa Capcomovih servera ukazalo je na to da u nekim slučajevima sporne datoteke nose identične nazive kao datoteke s CD-a koji dolazi uz album Judy Juracek. Ona tvrdi da ju nitko iz Capcoma nije kontaktirao u vezi licenciranja tih sadržaja.

Odvjetnički tim dizajnerice koja je podigla tužbu od Capcoma traži odštetu od 12 milijuna dolara, dok sama Juracek zahtjeva do 25 tisuća dolara po korištenoj slici, što znači da bi ukupna kazna japanskoj tvrtki mogla biti i do 14 milijuna dolara.

Komentari (8)

  • djosic85

    05.06.2021 - 20:45

    Ovo djeluje ozbiljno. Bravo za juracek… Ta je neka s ovih prostora sudeći po prezimenu

  • SonOfZeus

    05.06.2021 - 22:06

    Za razliku od drugih izmišljotina, ona je stvarno pokradena jer se očito nekom art designeru nije radio njegov posao pa je krao sa devianarta i sličnih stranica gdje ima milijun artista. Vjerojatno se to događa puno puno češće samo ljudi ne nalete na ukradeni materijal. 14 milijuna ista vjerojatno ne bi zaradila u deset svojih karijera tako da vjerujem da je ta prenapuhana cijena tu sa ciljem da se dođe do skupog kompromisa.

    • djosic85

      @SonOfZeus, 05.06.2021 - 22:37

      Definitivno je pretjerala s cifrom, koliko god da je pokradena. Ali ako je odvjetnici savjetuju u tome moglo bi bit svega

  • Maky_009

    05.06.2021 - 23:18

    Moguce, sveg ima..

  • vragec25cro

    05.06.2021 - 23:59

    Tako je to kad netko štedi lovu 🙂 Sad ili netko pošteno za,,, ili su jednostavno bili preškrti da joj plate par euri za slike

  • JCD-Bionicman

    06.06.2021 - 01:40

    Ako ništa, makar me pitaj da koristiš moje kreacije za igru pa ti možda neću ni naplatiti, a ne da mi iza leđa kradeš i pritom ne pokušavaš sakriti to.

  • Iceman73

    06.06.2021 - 08:12

    Ima Capcom para…

  • Dick Johnson

    06.06.2021 - 09:39

    14 milja je njima nis. Treba ih tak oplest da se tek 3 godine financijski oporave, pa da im bikad ne padne vise na pamet, a i da budu primjer drugima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?