HCL.HR

Tvrtka Amazon najavila uslugu Luna za streaming igara

Zoran Žalac 25.09.2020.   •   16 komentara


Tvrtka Amazon zaći će još dublje u industriju videoigara lansiranjem streaming platforme koju nazivaju Luna. Za sada samo na području SAD-a.

Tvrtka Amazon već ima značajan status u industriji videoigara kroz vlasništvo Twitcha, najveće platforme na kojoj su najgledaniji streaming sadržaji, ne samo oni gamerski nego općenito. Znalo se već neko vrijeme da Amazon ima planove otići korak dalje te lansirati svoj “Netflix za igre” koji bi nekako bio vezan s Twitchem. Ipak sve ide prema tome – Google je lansirao Stadiju, Microsoft ima svoj xCloud, a jučer smo doznali da će se Amazonova platforma za streaming igara zvati Luna.

Luna će biti pretplatnička usluga kojom za određeni mjesečni iznos korisnik dobiva pristup katalogu igara. Dakle, za razliku od Google Stadije, ovdje se igre ne plaćaju, već im se pristupa kroz pretplatu, a za razliku od Xbox Game Passa igre se ne skidaju već se streamaju sa Amazonovih servera. Početna cijena pretplate bit će 5,99 američkih dolara, no kasnije će ići gore.

Luna će u početku biti dostupna na PC, Mac, Fire TV, iPhone i iPad uređajima, a podrška za Android trebala bi uslijediti nakon nekog vremena. Inicijalno će se moći streamati igre u 1080p rezoluciji pri 60 fps-a, a kasnije i u 4K rezoluciji. Kao i druge streaming usluge ovoga tipa, Luna neće biti dostupna kod nas, ali pritom ne mislimo samo u Hrvatskoj nego će prvotno biti lansirana samo na području Sjedinjenih Američkih Država.

Slično kao i Google Stadia, Amazon Luna će imati svoj kontroler za one koji ne žele igrati pomoću miša i tipkovnice. Kontroler u crno-ljubičastoj kombinaciji spajat će se putem Wi-Fija, odnosno putem tzv. Cloud Direct tehnologije koja donosi oko 13 milisekundi nižu latenciju u usporedbi sa spajanjem kontrolera na Bluetooth. Osim toga, kroz Cloud Direct tehnologiju igrač ne mora svaki put uparivati kontroler s drugim uređajem ako se tijekom igranja prebacuje s TV-a na mobitel ili obrnuto, već kontroler radi neometano i neovisno o uređaju na kojemu se prikazuje igra.

Što se igara tiče, za početak je Amazon pripremio solidnu kolekciju od oko 100 naslova. Među njima su uglavnom starije igre kao Control, Resident Evil 7, A Plague Tale: Innocence, Yooka-Laylee, Grid, Abzu, The Surge 2, Bloodstained: Ritual of the Night i druge. Također su osigurali Ubisoftov katalog igara među kojima će se naći AC Valhalla, Far Cry 6 i drugi naslovi.

No taj će katalog funkcionirati malo drugačije od ostatka ponude. Naime, početna pretplata za Lunu neće donijeti pristup Ubisoftovom katalogu – za njega će se plaćati još jedna pretplata unutar pretplate. Koliko – nije rečeno. Ali, s obzirom da je Uplay+ usluga 15 dolara na PC-u, vjerojatno će taj iznos biti nešto niži – tipa 10 dolara.

U budućnosti će se na Luni zasigurno pojaviti i igre iz Amazonove produkcije, kao što su npr. New World i Crucible. No, sigurno je i to da Luna neće imati igre Microsofta, Sonyja i Nintenda pa ostaje vidjeti kakvu će podršku ostalih developera uspjeti privući.

Komentari (16)

  • Strahinja Radonjic

    25.09.2020 - 09:41

    Još nam samo fali da krene doba je*ene ekskluzivnosti igara na Streaming platformama. Samo da nam napakoste živote da pored 350 launcher-a (koji su free to use pa nije tolika drama) moramo da plaćamo i 5, 6 streaming platformi da stream-ujemo svoje je*bene igre… Pa ćemo recimo morati da plaćamo neki EA streaming servis za BF, Fifu, Star Wars, Amazon Luna za neke njihove ekskluzive a sa GeForce Now će se samo otimati igre. Nekad je bolje koristiti neki monopolistički servis koji drži sve pod svojom rukom, a ne sad kad se mora plaćati 5 servisa za filmove, za igre, imam 2 TV provajdera u kući da mogu sve sportske kanale na jednom mestu da imam…..

    • Dick Johnson

      @Strahinja Radonjic, 25.09.2020 - 09:56

      Odabereš jedan stream za igre i jedan za TV, di ima najviše sadržaja koji te zanima, ostalo piratiziraš. Nek oni se ljepo dogovore i naprave jedan servis pa djele profit, a ne da imam 5 usluga a identična funkcija. Moja komocija > njihov profit.

    • Economist

      @Dick Johnson, 25.09.2020 - 15:42

      Točno to. Isto vrijedi i za streaming serija/filmova.

  • MightyAloy

    25.09.2020 - 09:53

    Crna budućnost nam se sprema. 😔

  • Dick Johnson

    25.09.2020 - 09:54

    Stadia 2.0

    P.S. 13 SEKUNdI niža latencija WOW!!!!1

  • personauser

    25.09.2020 - 10:00

    Sve ide ka streamanju igara jer je cilj toga igranje bilo kada bilo gdje

    • Darac83

      @personauser, 25.09.2020 - 12:36

      Neka ide, ali klasični gaming je još daleko od izumiranja..

    • personauser

      @Darac83, 25.09.2020 - 12:59

      Microsoftu vise nije protivnik Sony nego Google i Amazon jer se Microsoft, Google i Amazon vise okrecu buducnosti gaminga, tj. streamanju igara.

  • Dajsikeks

    25.09.2020 - 12:20

    S vremenom na vrijeme kad će se pojavljivati sve više novih streaming usluga koji će budimo realni biti skoro pa isti s jedva nekakvim razlikama koji će te firme reklamirati (wow new technology …), s perspektive kupca ja čak sada ne vidim razliku zašto bi uzeo ovu streaming uslugu a ne onu neku drugu (novac ne igra ulogu kad je razlika između usluga jako mala pa čak ako u budućnosti će se sve povećana cijena a razlika ostane ista). Jedino zašto,ako je igra ekskluzivna u sklopu te usluge. U biti kao launcheri na pc, samo što će biti u cloud-u

  • Sinek

    25.09.2020 - 13:21

    prikladan naziv obzirom da mi pada mrak na oci od njihovih streaming usluga i pretplata

  • moordrak

    25.09.2020 - 14:34

    Počelo je…

  • BoneDigger

    25.09.2020 - 16:49

    Evo zasto je ekskluzivnost losa, a ekskluzivnost ce sigurno doci kada se malo vise razviju streaming usluge. Kao sto je Strahinja gore rekao, imat cemo 5-6 streaming servisa i svaki neka bude $5-$10 mjesecno, u pocetku djeluje jeftino kasnije dode na mjesecni buđet za kupnju jedne igre. Jos nam uz sve to pokusavaju podici cjene igara jer eto jadni moraju tako da ce ovakve usluge biti privlacnije. Isto kao i sa tv streaming servisima. Pocelo je kao cable-cutters movement (prelazak sa kabelske, u Americi kabelska nije jeftina) da bi na kraju dosli na visu cijenu od kabelske ako zelis imati sav sadrzaj. Sada netko moze reci “pa nemoj kupiti sve”, tako je, ali tada imamo manje sadrzaja nego prije. Koja je onda poanta svega ovoga?

    • BoneDigger

      @BoneDigger, 25.09.2020 - 19:59

      Dobra dobra 😂 ali nije mi to problem, mogu ja to i doma raditi a i bio sam sada u hr na godisnjem. Skinio sam cijelu Zikinu Dinastiju 😉

    • Strahinja Radonjic

      @BoneDigger, 26.09.2020 - 16:03

      Mnogo smo se bili ljutili kad se Epic pojavio i kad je počeo sa svojim ekskluzivnim sadržajem, ali iskreno, to i nije neka stvar. Jeste da nam fale mnoge funkcije koje Steam ima i jeste Epic je i dalje đubre od launcher-a ali popraviće se vremenom.

      Ovo što dolazi je mnogo gore, kod ovih game launcher-a imaš 5 minuta posla, skineš launcher koji je svakako free, napraviš nalog i kupiš igru koja bi koštala na Steam-u isto.

      Ali ovo, TV provajderi imaju sve manje i manje sadržaja a skuplji su, sve sami “ekskluzivni sadržaji”. Ono šta sam rekao je istina, u kući imam MTS i SBB (MTS TV i Net, SBB samo TV) kako bih gledao sve kanale na jednom mestu, 90% imam duplikate, 10% su oni kanali koje jedan ima a drugi ne i obrnuto.

      Sad to prelazi i na Streaming usluge, moraš imati i Netflix i HBO GO i Amazon i ko zna koje još servise. Zato i dalje piratizujem filmove/serije i jebe mi se… Dok igre ne već godinama.

      Sad počinje era stream-ovanja igara, pojavio se GeForce Now, pa đubre Stadia koja je već počela da kenja sa svojim ekskluzivama, priča se o EA streaming servisu, evo ga i šlag na tortu pojavio se Amazon Luna koji će 100% imati i neke svoje ekskluzive.

      Npr. Cyberpunk je najavljen na GFN da će biti dostupan od prvog dana, da li će biti dostupan i na Stadia i na Amazon Luna? U ovom slučaju GFN može imati Cyberpunk kao ekskluzivu što takođe ne podržavam. Stadiu i Amazon Lunu ja neću koristiti sigurno ali korisnici tih usluga će možda GFN ljutiti što samo GFN ima Cyberpunk, a biće i obrnuto za neke buduće igre tipa novi Metro, nova F1 igra itd.

      Mrzim ekskluzivnost…

  • bAbU144590

    26.09.2020 - 22:46

    Moj pas se zove Luna

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?