HCL.HR

Valve je pod žestokim kritikama zbog naplatnog modela za igru Artifact

Hrvoje Smoljić 19.11.2018.   •   4 komentara


Valveu nije strano dobrano monetizirati određene aspekte svojih igara i usluga, ali možda su s Artifactom ipak otišli korak predaleko.

Što god da Valve radi ili pak ne radi, za tim se studijem samo prašina diže. To je naročito slučaj kad se Valve, u rijetkim slučajevima, odluči izbaciti novu igru.  Posljednji takav slučaj, imena Artifact, jedva je zakoračio u otvorenu betu i već se našao pod paljbom mnogobrojnih kritika na račun svog sustava naplate.

Za oni koji ne znaju, Artifact je digitalna kartaška igra temeljena na DOTA 2 univerzumu, a s istom Valve planira poharati eSports scenu. Realna slika je nešto drugačija pa Artifact trenutno hara jedino po Reddit forumu gdje igrači pozivaju na bojkot igre. Ono što ih je toliko uzrujalo je činjenica da kako bi igru i igrali – morate plaćati apsolutno sve.

Tako u baznoj igri, po cijeni od 20 dolara dobivate početni paket karata. Dodatne karte, međutim, možete dobiti na dva načina. Kupovanjem “booster” paketa po cijeni od dva dolara ili igranjem Phantom Draft moda za koji trebate kupiti ulaznicu po cijeni od jednog dolara. Ono što situaciju čini još gorom je činjenica da, iako karte možete prodavati (za što Valve dobiva proviziju), u “booster” paketima opet dolaze karte iz početnog paketa karata. S obzirom na činjenicu da svi igrači dobiju početni paket kod kupnje bazne igre, čini te karte gotovo bezvrijednima prilikom prodaje. Šlag na tortu je svakako i nepostojanje opcije razmjene karata među igračima.

Kako se dobar glas daleko čuje, a loš još dalje – Valve je brzo odlučio reagirati na neke od ovih primjedbi s novim ažuriranjem. Jedna od mjera gašenja požara je mogućnost da se Phantom Draft mod može igrati na “casual” postavci bez plaćanja ulaznice. Takvo što će kažu, omogućiti početnicima da uvježbaju igranje s nasumičnim izborom karata i povećaju si šanse za pobjedu i osvajanje nagrada u pravoj igri. Druga mjera je mogućnost da se neželjeni višak karata razmjeni za ulaznice u regularni Phantom Draft te druge modove i događaje unutar igre.

Valve je zaključno dao naslutiti kako je još uvijek fleksibilan oko promjene ovog naplatnog modela s obzirom na povratnu informaciju od strane igrača. Kako se bliži planirani datum izlaska igre, 28. 11., teško je reći kako će se ova situacija na kraju rasplesti.

Komentari (4)

  • Reponja123

    19.11.2018 - 17:28

    šta je je pretjerali su

  • GTA222

    19.11.2018 - 18:24

    Znaći platiš igru i onda još trebaš dat pare da bi igro e pa ove je iz krajnosti u krajnost ošlo.

  • Hardcell

    23.11.2018 - 22:50

    Što pjenite pa odite na stranicu citajte update od beta verzije. Ko hoce nek izvoli. Work hard go pro.

  • Slazar

    05.12.2018 - 15:35

    Probao igru, za sada je zanimljivo.
    Naravno upravo igram i vježbam u ovome casual, phantom draftu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?