HCL.HR

Wolfenstein: The New Order – novi poredak, stara zabava

David Šesto 20.05.2024.   •   24 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 10 godina izašao je Wolfenstein: The New Order, igra koja je revitalizirala svoju franšizu smjestivši je u alternativnu prošlost u kojoj su nacisti pobijedili u Drugom svjetskom ratu.

Wolfenstein je jedna od najznačajnijih franšiza u svijetu gaminga. Prve dvije igre bile su jedne od najranijih igara s mehanikama šuljanja te su doživjele uspjeh davnih 80-ih godina. Wolfenstein 3D, izdan 1992. godine, izgradio je temelje onoga što je kasnije postalo FPS žanr. Wolfenstein igre su nastavile doživljavati uspjehe, kao što su sjajni Return to Castle Wolfenstein 2001. te njezin samostalni multiplayer način igranja, Wolfenstein: Enemy Territory 2003. godine. S vremenom su pucačine smještene u Drugi svjetski rat izgubile popularnost, što je potvrdio i Wolfenstein iz 2009., koji je bio komercijalno neuspješan. Bilo je potrebno revitalizirati franšizu, a upravo je to učinio studio MachineGames kad su na današnji dan prije 10 godina lansirali Wolfenstein: The New Order.

Najveća promjena, naravno, bio je pomak vremena radnje u 1960. godinu, u alternativnu prošlost u kojoj su nacisti pomoću tehnološkog napretka i robota uspjeli pobijediti u ratu. Igra više nije imala atmosferu Drugog svjetskog rata, već je poprimila rijetko viđenu dieselpunk estetiku, sa zanimljivim dizajnom vozila, oružja, zgrada, kostima i raznih drugih rekvizita. 

Wolfenstein franšiza je uglavnom bila fokusirana na sirovi gameplay, a priča nije bila u prednjem planu. Međutim, The New Order je i to promijenio sa svojom neočekivanom narativnom dubinom. Unutar igre su impresivni filmski segmenti između misija koji nam daju bolji uvid u likove i svijet te su sjajno režirani, s dinamičnom kamerom te montažnim postupcima koji se viđaju i u najboljim filmovima. William J Blazkowicz bio je još od Wolfensteina 3D glavni protagonist franšize, ali tek smo u ovoj igri dobili uvid u njegovu psihu, zahvaljujući izvrsnoj glumi Briana Blooma. Često čujemo Williamov unutarnji monolog te on pokazuje ranjivost koja je rijetka kod protagonista pucačina. 

William J Blazkowicz bio je još od Wolfensteina 3D glavni protagonist franšize, ali tek smo u ovoj igri dobili uvid u njegovu psihu.

Početak igre sadržavao je veliki izbor gdje birate koji će lik preživjeti, a koji umrijeti. Ovisno o vašem odabiru, određeni detalji i prisutni likovi u priči će se mijenjati. Radnja nas potom vodi kroz okupiranu Europu, uključujući misiju u koncentracijskom logoru u Hrvatskoj, te misiju gdje ubijate naciste na Mjesecu. 

The New Order se u gameplayu držao staromodnih principa dizajna, poput preciznih pušaka, čak i kada pucate s boka, zdravljem koje se ne regenerira automatski, slobode kretanja te skrivenih soba i predmeta. Ipak, uveo je i neke novitete za franšizu. Jedna od najzabavnijih stvari u igri bila je pucanje iz dvije automatske sačmarice odjednom, a isto je moguće s većinom oružja. Također su bili prisutni elementi šuljanja, ali uglavnom su služili za olakšavanje glasnog pristupa, a ne kompletnom zaobilasku borbe.

Igra je bila prepuna malih izazova koji za nagradu daju razne bonuse, poput bržeg punjenja oružja, bržeg šuljanja, itd. Ovi bonusi ostaju čak i ako počnete igrati ispočetka, a pošto igra ima i taj veliki odabir na početku, ima više razloga za ponovni prelazak igre. Zvuk je bio fantastičan, svako oružje ima vlastiti zvučni identitet, a iskrivljeni šumovi te elektronski glasovi robota bili su za naježiti se. Sve je popraćeno sjajnom glazbom koju je skladao Mick Gordon, koji vam je vjerojatno poznat jer je skladao glazbu za zadnje dvije Doom igre. Za igru su također napravljene parodije klasičnih pjesama iz 60-ih, ali s njemačkim popratnim vokalima.

The New Order se u gameplayu držao staromodnih principa dizajna, ali uveo je i neke novitete poput baratanja s dva oružja odjednom.

The New Order je doživio financijski uspjeh te je nominiran za razne prestižne nagrade na The Game Awardsu i sličnim dodjelama. Igra ima visokih 90% preporuka na platformi Steam, a mi smo joj dali ocjenu 90. Nedugo nakon izlaska, izašla je samostalna ekspanzija zvana The Old Blood, koji je zadržala isti gameplay i engine kao The New Order, smještena u 1946. godinu, prije nego su nacisti pobijedili u ratu, a 2017. izašao je i punokrvni nastavak Wolfenstein: The New Colossus. Ekipa Machine Gamesa trenutno ima mali predah od Wolfenstein serijala te priprema drugačiju bitku protiv nacista – u ulozi Indiane Jonesa. 

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (24)

  • Zoran Žalac

    20.05.2024 - 08:58

    Fascinantno mi je da su prije 10 godina još uvijek izlazile ovakve igre za PlayStation 3 i Xbox 360.

  • sallaD

    20.05.2024 - 09:07

    The New Order je bila jako solidna igra unatoč nekim manama sa vrlo zanimljivim idejama i ogromnim potencijalom da odvede Wolfenstein novim smjerom sa svojom radnjom alternativne povijesti. Isto i za The Old Blood koji je poslužio kao dobar throwback starim Wolf igra uz velik fanservice prema RTCW. Nažalost tu istu stvar ne mogu reći i za nastavke poslije toga gdje su u potpunosti odveli franšizu pogrešnim smjerom.

  • Chaky

    20.05.2024 - 10:03

    Top igra. Nastavci ostali u backlogu 🙁

    • Kortizol

      @Chaky, 20.05.2024 - 10:23

      Slažem se , super je igra. Old blood je super, Colossus ok, Young blood meh

  • MAJSTOR RINGO

    20.05.2024 - 10:09

    Eeee da i dalje izlaze ovakve fps pucacine. Zadnji Colosus je takodje bila veoma dobra pucacina, ma odlicna.
    Ne znam zasto su prekinuli sa fransizom Wolfenstajn?🤔
    Skoro igrao Atomic Hearts, mogu reci da nisam bio zadovoljan igrom u potpunosti. Dosta dosta manjkavosti u gameplayu, na kraju sam jedva zavrsio igru.

    • sallaD

      @MAJSTOR RINGO, 20.05.2024 - 11:05

      Here’s a touching story: Jednom davno bila je liveservice igrica zvan Ince..AHEM Youngblood, no svi ju je hejtali tako da je ostatak života provela u katakombi iz RTCW zajedno s ostalim live sevice igrama. The end.

  • sallaD

    20.05.2024 - 11:05

    Here’s a touching story: Jednom davno bila je liveservice igrica zvan Ince..AHEM Youngblood, no svi ju je hejtali tako da je ostatak života provela u katakombi iz RTCW zajedno s ostalim live sevice igrama. The end.

    • Goblin

      @sallaD, 20.05.2024 - 11:59

      Youngblood je imao neke mutave mikrotransakcije, ali po čem je liveservice? Ljudi su hejtali zbog sestara, ali meni osobno su bile toliko blesave, da su mi postale drage.

    • sallaD

      @Goblin, 20.05.2024 - 13:26

      Retrospektivno gledam tu igru kao raniji primjer tog liveservicea u svjetlu zadnjih par godina koliko se igara neslavno proslavilo s tim modelom, uključujući onaj Redfall od istog izdavača i priznanja da su probali izvesti brojne franšize na taj smjer ali neuspješno.

  • Lovac

    20.05.2024 - 13:05

    Zadnji pravi visokobudžetni FPS. Odličan level design, nagrađivao istraživanje, odlična atmosfera…

    • Zoran Žalac

      @Lovac, 20.05.2024 - 13:28

      A Doom ništa?

    • Lovac

      @Zoran Žalac, 20.05.2024 - 15:39

      Doom mi je više 90’s u novom ruhu. Drukčiji tip igre.

    • Ravel

      @Lovac, 20.05.2024 - 15:34

      System Shock 1 RE? Ili to ne racunas jer se radi o remakeu?

    • Lovac

      @Ravel, 20.05.2024 - 15:41

      Odličan, ali System Shock je immersive sim, pričam o klasičnim FPS-ovima tipa CoD 1, RTCW, MoH Allied Assault, NOLF 2, F.E.A.R., HL2 i sl. Izumrla vrsta, imaš poneki dobar indie naslov, ali više idu na stari Doom štih.

    • Ravel

      @Lovac, 20.05.2024 - 18:25

      Ok, znaci bas striktno mislis na Doom klonove kad kazes FPS.

    • Lovac

      @Ravel, 20.05.2024 - 18:37

      Ne, zapravo ne volim igre ko što su Doom, Quake, stari Serious Sam naslovi. Fora, al mi uvijek dosade. Nekad zvani “twitch” shooteri su mi više za MP zabavu. Igre ko što su System Shock ili DeusEx su svoj žanr iako su iz prvog lica pa ih opet tu ne računam.

    • Ravel

      @Lovac, 20.05.2024 - 18:42

      SS i Deus Ex jesu immersive simmovi i jest distinktivan dizajn i pristup od Id shootera i njihovih klonova, ali to nije zanr, to je filozofija dizajna. Za SS, pogotovo jedinicu, bih rekao da je i dalje shooter u svojoj srzi.

  • Ravel

    20.05.2024 - 15:34

    Jedva cekam treci dio da vidim kako pricu misle zavrsiti. Dosta zanimljiv pristup ozivljavanju starog IPa u suvremenom ruhu, i premda mi ne odgovara nuzno sve, pravac koji su odabrali je nesumnjivo dobar i drago mi je da je Wolfenstein dobio takav tretman.

    • sallaD

      @Ravel, 21.05.2024 - 08:43

      ako će nastaviti gdje su stali sa tnc, onda da. No ako će nastaviti od youngblooda koji je preskočio nedovršeni cliffhanger tnca i napravilo ogroman plot hole, onda ne.

  • Stecajni_upravnik

    20.05.2024 - 16:10

    Return to castle Wolfenstein, moj prvi FPS, mislim da se igralo na 486😂. Prva tri “aktelna” nastavka igre za postovanje👍

  • MedoZidov

    20.05.2024 - 18:31

    Doom i Wolfenstein trenutno najbolje brze fps pucacine

  • Mr Robot

    20.05.2024 - 21:15

    Odlična igra,puno bolja od nastavka..i rtcw jedna od prvih pucačina koje sam igrao

  • Djelo_Jerboa

    20.05.2024 - 21:24

    old blood je bolji

  • Vladimirdnx

    20.05.2024 - 23:17

    Verovali ili ne.. sa 39 trenutno prvi put igram New Order. Iz nekog razloga nisam igrao do sada, drugar mi godinama ispirao mozak da moram da odigram.. poslušao sam i zaista ne bih pogodio iz koje godine je igra kada bi me neko pitao a da pritom nisam pročitao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?