HCL.HR

Zelda: Breath of the Wild sad se može igrati u multiplayeru, Nintendo čini sve da to nikad ne doznate

Zoran Žalac 08.04.2023.   •   4 komentara


The Legend of Zelda: Breath of the Wild od sada se neslužbenim putem može igrati u multiplayeru. Ali, Nintendo će vas vjerojatno prokleti ako to pokušate.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild je isključivo single-player igra. Jedan je Link i ne može biti drugačije. Osim ako igru emulirate na PC-ju – tada je (skoro) sve moguće, pa tako i igranje u multiplayeru. Priča ide ovako:

YouTuber Eric Morino, poznat pod nadimkom PointCrow, prije dvije godine obećao je isplatiti deset tisuća dolara onome tko mu kreira modifikaciju za igranje Zelde: BOTW u multiplayer izvedbi. Dvojica moddera to su i učinila, zapravo još prošle godine kad su dostavili mod za Wii U verziju koja se emulira na PC-ju. Međutim, modifikacija je imala određene probleme i ograničenja, tako da je bila dostupna samo YouTuberu koji je platio njezinu izradu.

Pola godine kasnije, PointCrow je odlučio podijeliti multiplayer modifikaciju za BOTW sa članovima svog Discord servera, čime je ista postala javno dostupna. Igrači javljaju kako je modifikacija itekako impresivna, do te mjere da se napredak u igri može dijeliti, pa ako drugi igrač obavi neki quest, i vama se bilježi kao da je završen. Takvo što čak nemaju ni Ubisoftove igre, poput Far Cryja.

Naravno, Nintendovi odvjetnici nisu nimalo sretni iz očitog razloga: multiplayer za BOTW nije Nintendova kreacija i takvo što ne može se izvesti na Nintendovoj konzoli. A prema njihovoj interpretaciji, igranje Nintendovih igara na PC-ju je piratstvo čak i kad imate legalno kupljen primjerak igre koji vlastoručno prebacite na PC.

PointCrowu su stoga blokirali većinu videozapisa u kojima se spominje ta modifikacija, što je zapravo konzistentna politika kad god fanovi kreiraju nešto za Nintendove igre. Brojni YouTuberi i drugi kreatori sadržaja na takav su Nintendov stav već naviknuti te ga osuđuju. Iz njihove perspektive, ovakve stvari su Nintendovoj igri besplatna promocija (svaki Zelda multiplayer video imao je više od milijun pregleda). Iz Nintendove perspektive, takvo što je štetno jer ne prikazuje igru kakvu se može igrati na Nintendovoj konzoli.

Komentari (4)

  • Demon90

    08.04.2023 - 21:05

    Nitendo ko nitendo no surprise there

  • PrydaCro

    08.04.2023 - 22:34

    Ne branim ih al to je njihovo vlasnistvo i njihov ip tako da mogu kako zele.

    • NeoGames

      @PrydaCro, 09.04.2023 - 00:24

      Ima puno pogleda na sto bi se trebalo smatrati necjim vlasnistvom i u kojoj mjeri
      Ja vidim dodavanje bilo kakvih modova kao transformative work i kao potpuno legitimno

    • PrydaCro

      @NeoGames, 09.04.2023 - 14:02

      Mogu se slozit ali ako vlasnik to ne zeli pogotovo ne zeli da se distributira imaju svako pravo na to. Oni su stvorili igru, likove, svijet u biti to jest njihovo u ovom slucaju Zelda kao ip. Nisam na strani korporacija al u ovom slucaju to je njihova igra i ako ne daju i ne zele modove u svojoj igri imaju potpuno pravo na to.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?