HCL.HR

Ove igre proglasili ste najboljima u 2023. godini

Zoran Žalac 27.12.2023.   •   53 komentara


Zahvaljujemo vam što ste obavili svoju gamersku dužnost u 19. izdanju našeg Zlatnog Dabra! Vrijeme je da otkrijemo konačne pobjednike, odnosno rezultate vašeg glasovanja za najbolje igre 2023. godine.

Ako si ne želite uništiti iznenađenje, nemojte scrollati do dna prije nego pogledate ovaj poseban video u kojem otkrivamo najposebniju od svih kategorija – najbolju igru 2023. godine.

Rezultate nagradnog natječaja koji je organiziran u sklopu Zlatnog Dabra 2023 otkrili smo u zasebnom članku.


Marvel’s Spider-Man

Konkurencija je bila žestoka, no dva su Spider-Mana ipak bila jača te su skupila dvostruko više vaših glasova od prvog pratitelja. U ovoj PS5 ekskluzivi akcije nije falilo i vidjeli smo ju u vještoj režiji, s koreografijom borbe koja može stati uz bok najboljim Marvelovim uracima. A pamtit ćemo ovu avanturu i po nekim mirnijim, dirljivim trenucima, poput one sporedne misije s golubovima.

Rezultati glasanja za najbolju akcijsku avanturu 2023.

Dead Island 2

Nekima bi ovo moglo biti iznenađenje – nama u redakciji sigurno jest. Dead Island 2 nije baš među najbolje prihvaćenim igrama ove godine, ali je iživljavanje nad zombijima pokupilo vaše simpatije. Mora se priznati da je to definitivno jedna vrsta terapije u borbi protiv svakodnevnog stresa! Na kraju krajeva, svi smo bili ugodno iznenađeni što je igra uopće izašla, a potom i što je problematični projekt bio odrađen iznad očekivanja.

Rezultati glasanja za najbolju akcijsku igru 2023.

Hogwarts Legacy

Mnogi su od nas godinama sanjali o uzbudljivim avanturama u svijetu magije, stoga ne čudi da je Hogwarts Legacy usrećio mnoge poklonike čarobnjačkog svijeta. Najprodavanija igra 2023. godine fantastično je realizirala školu čarobnjaštva kroz detalje, intrigu i čudnovatost. Hogwarts je definitivno bio jedno od mjesta koje je vrijedilo posjetiti ove godine.

Rezultati glasanja za najbolju akcijsku role-playing igru 2023.

Baldur’s Gate 3

Da ste se u ovoj kategoriji kladili, ne biste baš osvojili bogatstvo. Najveći pobjednički postotak ovog Zlatnog Dabra pripada igri koja je zasluženo dominirala drugom polovicom gamerske godine. Taktiziranje je u Baldur’s Gate 3 bilo prava milina, ne samo u borbi na poteze nego i prethodno samim obračunima, pogotovo u barenju partnera i partnerica. I nije bilo boljeg osjećaja nego kad bi nam upalila taktika odguravanja protivnika u provaliju.

Rezultati glasanja za najbolju taktičku role-playing igru 2023.

Atomic Heart

Kakav li se samo dvoboj vodio u ovoj kategoriji! Stilski maštoviti Atomic Heart u doslovnom foto finišu došao je do pobjede sa samo nekoliko glasova razlike ispred Avatara. Takvu izjednačenost bome nismo vidjeli u dosadašnjih 18 godina Zlatnog Dabra! Da moramo pogađati, rekli bismo kako je u korist Atomic Hearta presudila pojava izvjesnih balerina.

Rezultati glasanja za najbolju pucačinu 2023.

The Talos Principle 2

Ima nešto zarazno u rješavanju zagonetki i izazova u domaćem naslovu The Talost Principle 2. Dovoljno zarazno da ste tom iskustvu dali prednost nad ostalim mozganjima, a vjerojatno je pomoglo i to što je cijela stvar predivno opuštajuća uz lijepe pejsaže i glazbu koja djeluje kao duhovna obnova.

Rezultati glasanja za najbolju puzzle avanturu 2023.

Horizon Call of the Mountain

Ova debitantska kategorija Zlatnog Dabra jedna je od rijetkih u povijesti Dabra u kojoj je pobjedu odnio jedan VR naslov. Horizon Call of the Mountain pružio nam je novi pogled na pustolovinu, a premda nije imao najzanimljivije mehanike, bila je to iznimno dobra demonstracija posebnosti VR doživljaja. Osim toga, svijet Horizona je poput zabavnog parka i stvarno je nezaboravno iskustvo vidjeti robotske mašine u njihovoj “prirodnoj” veličini.

Rezultati glasanja za najbolju pustolovnu avanturu 2023.

Super Mario Bros. Wonder

Jednog dana ćemo prebrojati koliko je točno nagrada osvojio Nintendov najpoznatiji lik, ali nije pogrešno reći da se radi o apsolutnom rekorderu. Danas tom nizu nagrada možemo pridružiti još jednu, ponovno u žanru gdje Mario dominira. Super Mario Bros. Wonder bio je nešto najveselije i najdinamičnije u gamingu 2023., te je s pravom ponio titulu najboljeg platformera.

Rezultati glasanja za najbolju platformersku igru 2023.

Company of Heroes 3

Ruku na srce, nije ovo baš najbolje prihvaćeni dio kultnog serijala Company of Heroes. Međutim, i kako takav je zavladao na terenu strateških igara. Pohvalno je barem to što se igra od izlaska konstantno poboljšava i proširuje, a lijepo je da su mogućnost planiranja i povlačenja poteza napokon dobili i igrači na konzolama.

Rezultati glasanja za najbolju stratešku igru 2023.

Forza Motorsport

Iskreno rečeno, najbolji osjećaj vožnje ove smo godine dobili u VR okruženju, samo ne kao novu igru pa to nije bilo u konkurenciji. Ostavilo je to prostor za novu Forzu, ovaj put simulacijskog karaktera. Onaj tko nije imao tehničkih poteškoća, taj je u Forzi Motorsport vjerojatno pronašao svoju zabavu, a sudeći po vašim glasovima – takva su iskustva bila većinska.

Rezultati glasanja za najbolju vozačku igru 2023.

Mortal Kombat 1

Gledajući ove rezultate, možemo reći kako Mortal Kombat svoje suparnike nije nokautirao nego potpuno deklasirao. Da se vas pita, tabačine bez brutalnog nasilja kao da se uzalud tuku! A Mortal Kombat 1 zadržao je dobru formu usprkos “resetiranju” i spakirao nam iznimno bogat Story mod visoke produkcije. Tko kaže da nije zasluženo, taj traži batine.

Rezultati glasanja za najbolju borilačku igru 2023.

The Talos Principle 2

Druga po redu nagrada za Talosa koji ulazi u elitni klub serijala kojima su baš sve igre nagrađene Zlatnim Dabrom. Ekipa iz Croteama pokazala je da im status veterana nije breme – ne samo da je ovo jedna od najambicioznijih igara ikad napravljenih u Hrvatskoj, ujedno je bila i jedna od prvih Unreal Engine 5 igara na tržištu.

Rezultati glasanja za najbolju igru iz regije 2023.

Resident Evil 4

Iako je Resident Evil 4 zbog pravila natjecanja bio ograničen na kategoriju najbolje prerade, uvjereni smo da biste mu pod drugačijim uvjetima uručili i neke druge nagrade. Bez obzira na to, nekadašnji klasik ovom je preradom samo učvrstio status bezvremenskog hita. Moderniziran, ali dosljedan korijenima; dovoljno drugačiji da nas uplaši na nove načine i dovoljno poznat da nas podsjeti na stare fobije.

Rezultati glasanja za najbolju preradu 2023.

Baldur’s Gate 3

Nema nikakve sumnje da je Baldur’s Gate 3 najambiciozniji i najkvalitetniji predstavnik svijeta Dungeons & Dragonsa u obliku jedne videoigre. Ova epska fantasy avantura na svakom koraku donosi uzbudljive stvari s dubinom gameplaya kakvu rijetko viđamo u današnjim igrama. Baldur’s Gate 3 je onaj tip igre u kojoj niste mirni dok ne otvorite baš svaka vrata. I onda shvatite da su neka vrata s razlogom zatvorena.

Baldur’s Gate 3 osvojio nas je svojom prezentacijom i glumačkim izvedbama nezaboravnih likova. Skoro se nikad ne događa da se za neku igru angažira više od 200 glumaca, a upravo je to bio slučaj s ovom igrom. Bogatu priču ovdje prati gomila cutscena, a rijetko se koja igra može pohvaliti da nam kroz svoju napetost drži pažnju duže od stotinu sati. Isto tako nema baš puno drugih igara u kojima možete reći da ste imali aferu s medvjedom.

Nije neka tajna da borba na poteze ne spada među najpopularnije stvari u gamingu. Međutim, Baldur’s Gate 3 je i tu razbio predrasude mnogih igrača. Duboko razrađen sustav borbe stavlja naglasak na taktiziranje, a to otvara brdo mogućnosti kad se spoji s jednako kompleksnim sustavom razvijanja likova kroz klase i podklase. Zvuči to komplicirano, ali najučinkovitije taktike u Baldur’s Gate 3 često su one najjednostavnije – poput legendarnog guranja protivnika u provaliju.

Sve u Baldur’s Gate 3 ovisi o bacanju kockice i pravilo je da broj 20 na kockici donosi kritični uspjeh. Očito je sudbina htjela da taj broj bude presudan i u odabiru publike za najbolju igru godine. S ukupno 20% nominacija i vi ste proglasili Baldur’s Gate 3 svojom igrom godine te tako potvrdili kritični uspjeh ovog fantasy RPG-a.

U Baldur’s Gate 3 zaljubili ste se jednako i na PC-ju i na konzoli, bilo da ste igrali samostalno ili u multiplayeru koji je priča za sebe. Jednostavno nijedna druga igra ove godine nije bila toliko fleksibilna u gameplayu, krojenju priče i načinu kontroliranja kao što je to bio Baldur’s Gate 3. Legendarni je status osiguran, a Larian Studiosu ovo je sada drugi Zlatni Dabar kojim se mogu pohvaliti za najbolju igru godine.

Komentari (53)

  • Crow89

    27.12.2023 - 20:16

    Pola igara sam i ja tako birao.

  • wrc1023

    27.12.2023 - 20:23

    forza motorsport najbolja igra

  • vlatko2003

    27.12.2023 - 20:29

    💚bg3💚

  • VitMeR

    27.12.2023 - 20:37

    Dosta ih dobilo sto sam ih ja glasao super, Obozavam bg3 jos nisam imao vremena provjerit nove epilogue

  • Chaos777

    27.12.2023 - 21:10

    Svako ko je glasao za najbolju akcijsku igru za pobednika, ne zna ama bas nista o video-igrama, samo to da kazem. Ej bre Dead Island 2 pored onakve konkurencije?! Ajde da su deca sa YT kanala samo glasala, ali na ovom sajtu ima dosta ozbiljnijih gejmera i da na kraju ovo pobedi, nemam reci. Hi-fi Rush je izmislio zanimljivost za DI2

    • 312AE

      @Chaos777, 27.12.2023 - 23:09

      Kaj je tu je,ja se isto s pol liste ne slažem, recimo HORIZON CALL OF THE MOUNTAIN,kolko je ljudi od tih 50 % mogli odigrati igru jer ima VR2? No nije to sad reprezetativno glasovanje🤷

    • Demon90

      @Chaos777, 27.12.2023 - 23:15

      Glasali na ime.

    • Sinek

      @Chaos777, 28.12.2023 - 00:07

      armored core je ociti pobjednik samo nitko nije igrao

    • 312AE

      @Sinek, 28.12.2023 - 01:48

      Dobar je Armored core,no nije ni Ghostrunner 2 loš. Meni se bilo teško odlučiti.

  • lkuka13

    27.12.2023 - 21:14

    Koliko glasova je dobio BG3, i koliko i tko je drugoplasirani u igri godine?

    • Zoran Žalac

      @lkuka13, 27.12.2023 - 21:23

      Baldur’s Gate 3 20% ukupnih nominacija, Spider-Man 2 15,5% (glasovi publike, je li).

    • Mah

      @Zoran Žalac, 28.12.2023 - 08:16

      Hoćete ove godine staviti koje bi igre bile pobjednici po vašem štovanom mišljenju? Mislim cijele redakcije naravno

    • Zoran Žalac

      @Mah, 28.12.2023 - 10:11

      Nisam baš siguran na što misliš – Baldur’s Gate 3 je odabir redakcije isto kao i odabir publike. Ako misliš na runner ups: na drugom mjestu po redakcijskom mišljenju Zelda: TOTK i treći Mario Wonder.

    • Mah

      @Zoran Žalac, 28.12.2023 - 13:16

      Niste prošle ili predprošle godine i vi stavili svoje odabire za sve nominirane kategorije npr. U kategoriji za najbolju pucačinu publika izabrala atomic heart, a redakcija neznam isto ili nekaj drugo
      Možda se krivo sjećam, imam već podosta sijedih na glavi
      Bilo bi mi zanimljivo vidjeti dali se i vi slažete da su to najbolje igre ove godine ili bi izabrali druge

    • Zoran Žalac

      @Mah, 28.12.2023 - 13:57

      Možda samo nešto komentirali u nekakvom podcastu, možda čak ne za dabar nego za game awards. Ali ne – u redakciji ni ne glasamo interno za te kategorije pa ni nemamo žanrovske pickove, samo goty.

    • Mrkvicaa

      @Zoran Žalac, 29.12.2023 - 09:53

      Spider-Man 2 koji je dostupan na jednoj platformi to je ogroman postotak.

  • Yaki

    27.12.2023 - 21:58

    Nijednu nisam igrao a dao sam glas bzv

  • mili1985

    27.12.2023 - 22:27

    Fobra vremena kad je Divinity pokupio Dabra, a sad BG3. Top!

    • mili1985

      @mili1985, 27.12.2023 - 22:28

      Bah..
      *Dobra

  • opp

    27.12.2023 - 23:06

    Koja je još igra od Larian bila najbolja?

    • vlatko2003

      @opp, 30.12.2023 - 17:51

      mislim da divinity original sin 1

  • Neco Arc

    27.12.2023 - 23:41

    Meh ovih par godina goty odabiri su smeća….

    • Igor Belan

      @Neco Arc, 28.12.2023 - 00:40

      Ma OK, ali slobodno reci koji je tvoj GOTY i što misliš o ostalim pobjednicima po kategorijama itd. Najgore je kad ostaneš ovako nedorečen…

  • Witchcraft

    28.12.2023 - 00:52

    Drago mi je sto bg 3 dobio goty nagradu igra je fenomenalna, ne dopada si sto su Dead island I spiderman pokupili nagrade, Ali sta da se radi vecini su se svidele igre.

  • johnnykravitz

    28.12.2023 - 01:03

    iznenađen sam sa najboljom pucačinom jer Atomic Heart mi na kraju nije ostavio dobar “okus u ustima”. Ma da ni ostale igre u kategoriji nisu bogzna kaj, rekao bi da su sve bolje od AH.

    • DjokaBA

      @johnnykravitz, 28.12.2023 - 08:56

      Zanr pravih pucacina je veoma siromasan. Sve se ide na multi, coop, live servise i ostalo..

  • DjokaBA

    28.12.2023 - 08:55

    Sve ok, ali Company of Heroes 3 je jedno veliko razocaranje od igre.

  • ihneacho

    28.12.2023 - 10:00

    Dosta ljudi glasa za igre a da nisu igrali te igre, jer nema šanse da neko voli igrati trkaće igre, akcijske, pnc avanture i rpgove

    • Goblin

      @ihneacho, 28.12.2023 - 12:38

      Nema šanse da je itko uspio odigrati sve te igre, a ne da ne voli razne žanrove.

    • Darac83

      @ihneacho, 28.12.2023 - 23:03

      Ha, glasaš i na izborima, a da nemaš pojma za programe 90% stranaka (a i prvi put čuješ za 80% stranaka na listiću 😂).

    • ihneacho

      @Darac83, 29.12.2023 - 08:17

      Jbg sa izborima je malo drukcije, ja nepratim toliko politiku ali znam program i opozicije i vlasti barem to nije tesko pronaći. Ugl kod toga je jednostavno, treba ih svake 4 godine mjenjati da se ne stvara hobotnica. Sto se glasanja tice volim da hcl žiri izabere igru godine a ostalo moze publika.

  • Sayan

    28.12.2023 - 10:45

    Ne svida mi se goty od ove godine,ali neko valjda voli i to smece od igre.

    • Darac83

      @Sayan, 28.12.2023 - 12:13

      😂😂😂

  • Lepoglava

    28.12.2023 - 12:02

    Šteta za Alana Wakea 2 što nije pobijedio niti u jednoj od kategorija, ali meni je drago da uopće postoji i da je napravljena da bude više od igre. To je istinski možda najbolja igra desetljeća a meni osobno najbolja ikad realizirana (igram aktivno već 40 godina). Nije za svakog to moram jasno reći i to se vidi pri činjenici da nije osvojio HCL-ovog Dabra u kojem smo sudjelovali. AW 2 je istinski žestoki horror survival (namjerno sam izokrenuo) sve ono što je trebao biti pravi Silent Hill nastavak, pa i onaj PT od Kojime, Resident Evil 5 u nekoj boljoj prošlosti. Remedyu i Samu Lakeu kapa do poda nadam se da su zaradili dovoljno na ovom projektu jer su moralnu pobjedu već ostvarili…

    • Cro legend

      @Lepoglava, 28.12.2023 - 20:05

      Nije steta, pokazuje starost, interese i fanboy mentality korisnika HCL-a. Svaka PS eksluziva imati ce uvijek osiguranih 10% glasova, bila smece, dobra ili najbolja ikad. Ja se nadam samo da se Remedy NIKAD nece nikom prodat i ubuduce izbacivat sve nove igre na Steam po samom izlasku, jer sve igre na Steamu im imaju 85%+/100% ocjene korisnika sto govori dovoljno o njima kao devsima.

    • Lepoglava

      @Cro legend, 28.12.2023 - 20:17

      Razumio sam samo prvu recenicu da se ne slazes s mojim misljenjem.I to je u redu.braniti cu dozivotno svacije pravo na misljenje.Problem je u tome da poslije tvoje konstatacije da nije steta nisam vise razumio niti rijeci.Osobno sam pisao o kvaliteti igre o nikakvoj dobi fanovima exkluzivama i pogotovo ne steamu nisam nista rekao.ukratko ne kuzim tvoj odgovor na moj komentar

    • Cro legend

      @Lepoglava, 29.12.2023 - 04:11

      Nije steta sto nije osvojio ista, jer je u konkurenciji imao PS(playstation) eksluzivu. Dakle nije nista mogao, ovaj portal kao i vecina gaming portala je prepun playstation fanova koji ce uvijek glasati za igru izaslu eksluzivno/samo za tu konzolu, a ne za tamo neki Alan Wake. Shvacas sada? Alan Wake 2 je zasluzio nagradu, slazem se s tobom, samo hocu reci da glasanje za ovakve stvari je opcenito suludo radi favoriziranja eksluziva konkretno Spiderman 2 ovdje.

    • Lepoglava

      @Cro legend, 30.12.2023 - 15:09

      Aaaa. Htio si reći da nije imao šanse. Pa šteta što nije imao šanse…

  • LegendaSvjetska

    28.12.2023 - 12:43

    Baldurs Gate 3 LMAOOOOOOO
    Grafika iz 2012 a gameplay iz 1995.

    • Darac83

      @LegendaSvjetska, 28.12.2023 - 23:05

      To su i bile najbolje godine! 😎

    • Robotz

      @LegendaSvjetska, 02.01.2024 - 12:25

      Cry more scrubzoidu.

  • DBcro

    28.12.2023 - 15:00

    Drago mi je za Dead Island 2 🙂

  • PppPP

    28.12.2023 - 15:30

    šteta što jednostavno ne igram takve igre kao što je BG3

  • ImeiPrezime

    28.12.2023 - 18:59

    Hogwarts legacy iznad lies of P-a, dead island 2 iznad armored corea, a spiderman preko zelde… Koliko godina glasači imaju u prosjeku, možda 14?

    • Darac83

      @ImeiPrezime, 28.12.2023 - 23:06

      Pa i nek imaju 14, što je tu loše?

    • ImeiPrezime

      @Darac83, 29.12.2023 - 12:28

      Ne kažem da je išta loše, samo po izborima nagađam demografiju ljudi sa portala. Naučit će i oni jedog dana što su prave igre.

    • Darac83

      @ImeiPrezime, 29.12.2023 - 23:16

      Nema pravih igara, kao ni prave glazbe, filmova ili čega sve ne. Ima samo milijun ukusa i to je to.

    • moordrak

      @ImeiPrezime, 28.12.2023 - 23:44

      Zaključak: omatorio si 🤣😜🍺

    • Cro legend

      @ImeiPrezime, 29.12.2023 - 04:13

      E meni ja bas drago sto nije ta igra iz FromSoftware osvojila, nego Dead Island 2 koji je upola jeftiniji i odlicno optimiziran za PC. Za ostalo se slazem 😀

  • sparrowpunk

    28.12.2023 - 22:45

    Nisam niti jednu pobjedničku igrao osim RE 4. Dobra igra i dobar DLC. Zlatni Dabar valjda znači da je ova gamerska godina zaključena.

  • moordrak

    28.12.2023 - 23:52

    Obzirom da sam ove godine vrlo kratak sa satnicom igranja, drago mi je za Hogwarts Legacy. Nekako je prošla ispod radara sa nagradama općenito, a igra je vrlo, vrlo solidna. Upravo je igram. Doslovno najbolja interpretacija svijeta omiljenog nam Harry Pottera ikad!

  • Robinjo985

    31.12.2023 - 17:29

    Pa recimo da sam zadovoljan poprilicno sa odabirom igara, niti jedna losa, bila je jako dobra godina sto se tice igara i puno ih zasluzuje neke nagrade ali jedna je br. 1. Nazalost budet mi ne dopusta da probam bas sve ali do namirim nekim gamplay videom pa odlucim koju cu igrati. Hogwarts mi je bio super, kvalitetno vrijeme (i nesto drukcije) dok nije postalo malo isprazno jer kad zavrsis pricu do kraja ima jos stvari za raditi ali nista extra novoga ili uzbudljivoga, ali dobra igra koju su svi doma odigrali kad su uspjeli doci na red za komp :D. Diablo fan sam oduvjek, tako da je bio moj favorit, ali mislim da je to vise nostalgicna igra nas koji smo proveli cca 1000 i vise sati na svakom nastavku (pogotovo kad smo bili mladi- nije da sam sad nesto star previse :D). Meni je novi dobar skroz, ali ne tvrdim da je najbolja igra ove godine, jednostavno sam uzivao (i uzivam jos kad god stignem). Dobar provod zelim svima na doceku i sretnu novu gamersku godinu, nek bude jos bolja od ove 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?