Battlefield 3 Close Quaters
Proizviđač: DICE
Izdavač: EA
Žanr: First-person shooter
Platforme: PC, Xbox 360, PlayStation 3
Datum izlaska: 12.6.2012, nešto prije za konzole

Uvod
Evo, prošlo je već oko 8 mjeseci otkad se na tržištu pojavio Battlefield 3. U tom razdoblju došla su dva dlc-a za istoimenu igru: Back to Karkand i Close Quarters s kojim ću vas danas upoznati. Svaki novi dlc, pa tako i ovaj Close Quarters (u daljnem tekstu CQ) donosi nova oružja, assigmentse, mape, unaprjeđuje grafiku i level destrukcije. Naravno, nudi i nešto novo u odnosu na original, pa tako CQ donosi okršaje u zatvorenim prostorima. I vrijedi li CQ nešto ili je to sam još jedan nedovršeni produkt na kojem DICE i EA žele uzeti još koju kunu iz vašeg džepa?

ZibaTower
Mape
Prvo od čega bih htio početi to su nove mape. Ima ih četiri a zovu se: Ziba Tower, Operation 925, Scrapmetal i Donya Fortress. Dobra stvar kod njih što su one uistinu zatvorenog tipa s ponekim otvorenim dijelom. Uz to, nisu premale, a niti prevelike, no ipak su najmanje mape od svih mapa u igri. Neke su lijepe za oko zbog kontrasta boja, dok druge pate od sivila i nemaštovitosti, poput Scrapmetal. Destrukcije ima, ali ne onoliko koliko je DICE tvrdio. Govorili su, a i dalje pod opisom dlc piše, da ćete moći cijelu strukturu srušiti. Pa iz prve ruke govorim da je to ne moguće. Moguće je tek na nekim mjestima nešto malo porušiti i to ako više puta ispališ raketu. Važno je napomenuti i da su mape otišle u vertikalu, no tu moram izreći jedno razočaranje. Nadao sam se jednom čitavom neboderu. Zamislite si ono, 30 katova, 64 igrača, uski hodnici, bitka za svaki kat, za svaki stan. Ma kakvih 30 katova, igra jedva nudi njih 3-4. No zato su širi i pogodni za campere. Da, dobro ste čuli. Više ih je nego ikad. Znaju se sakriti iza svakakvih zidova i vrebati na vas. Treba još spomenuti i manji framerate za razliku od ostalih mapa. Baš čudno, posebito jer su mape kakve jesu.

Donya Fortress
Modovi
Igra donosi nove modove igre, gdje treba istaknuti dva potpuno nova/originalna moda, a to su Conquest Domination i Gun Master. Koja je razlika običnih Conquest-a i ovog novog? Pa samo u tome što se ne možeš spawnati na osvojeni flag nego se spawnaš randomly. No, zato je flag ovaj puta nešto lakše osovjiti, tj. samo capturanje flaga traje brže. Flagova ukupno ima tri, A B C, što je nekako i opravdavajuće na valičinu mape. Gun Master je neka vrsta team deathmatcha, samo što pojedinac pobjeđuje i što nema klasa. Na početku svi počinju single-fire pištoljem i nožem, da bi nakon svakog drugog ubijenog neprijatelja išao na novi level te otključao novo oružje. Tko prvi stigne do najvišeg levela (mislim da ih je 18 ali nisam sto posto siguran) pobijedio. I dalje ste raspoređeni u timove, pa zato ne možete ubiti bilo koga. I tu dolazi do prvog problema. Taj problem je ovakav, vama strašno puno treba jedan kill za novi level i novo oružje, vi krenete na nekog neprijatelja, pucate po njemu, on na kraju padne mrtav, a vi skužite da ga niste ubili vi, nego kolega iz vašeg tima samo zato što je uputio zadnji hit iako ste vi na tog neprijatelja uputili cijeli sanžer. Ovo bi blio dobro da je svi protiv svih, pa bi bilo neko nametanje, a ovako je čista frustracija. Tu je i problem s ulaskom u samu igru. Ako uđete na sredini igre, ili još gore na sam kraj, osuđeni ste na propast jer svi već imaju neki rifle dok vi ostajete u kutu s nekim jadnim pištoljčićem. Jako lejm. No najveći od svih problema u bilo kojem modu i na bilo kojoj mapi je respawn. Znam da neki drugi modovi i prije u igri imaju random respawn ali ovdje zbog veličine mapa dolazi do izražaja. Tisuću puta mi se dogodilo da sam se respawnao pod nečiju paljbu, ispred neprijatelja ili pak na nekom djelu mape gdje nema žive duše. Ispočetka imate osječaj kao da igrate hardcore dok ne skužite o čemu je ovdje zapravo riječ. Tu je i dalje mogučnost spawnanja kod nekog iz svog squada, ali to je nepotrebno i nekad sasvim glupo zbog same veličine mapa.

Operation 925
Napucavanje
Tu su i dakako nova oružja. Čujem da su dosta dobra i zavoljavajuća, no tek sam jedno otključao pa tako ne mogu to podvrditi. No mogu reći da škvarda u igri koristi većinom jedna te ista oružja, a ona najčešća su: RPG/SMAW, M320, F2000, M16A3, PKP Pekchange i ovo novo AUG A3. Čujem od ljudi s Battlefield 3 foruma da su snajperi u dosta slučajevi bezvrijedni. Mislim da imaju i pravo jer rijetko kad vidim nekog snajpera u igri. No ono što me začuđuje u igri što nema puno chokepointa pa će onaj famozni suppression ostati rijetkost. I ne, ne možete ove mape uspoređivati s Operation Metro. U Operation Metro je puno lakše postići taj suppression i više je izravnih borbi, dok ovdje u manirima Call of Dutty-a se stalno negdje selite i idete uzduž i poprijeko po mapi.

Scrapmetal
Glavna misao
Ah, taj Call of Duty. Ne može a da ga se ne spomene. Ispočetka kad budete igrali, najvjerojatnije na 64 igrača, ne možete primjetiti neke sličnosti. Ali probajte na 16 igrača i imat ćete onaj osječaj već viđenog (ovaj, ako ste igrali COD poput mene). Conquest Domination me totalno podsjeća na Capture the Flag, a i mape imaju neke male sličnosti sa onima iz Modern Warfare 3 kao i sam način odvijanja borbe. Mnogi internetski recenzenti su ovo istakli te su dodali, citiriam: „It is, essentially, a riff on Call of Duty. Except, ya know. Better“. Ja ne bih tako rekao. Umjesto ovog better ja bih stavio worse. Ono što je oduvijek Battlefield činilo Battlefieldom, barem meni, su ogromne mape, vozila i taktički način borbe, a COD je uvijek činilo COD-om zabava i sam igračev skill (ne govorim da i u Battlefieldu ne treba skilla, baš suprotno). No ovdje nema ničeg od navedong. Sve je prožeto čestom frustracijom pogotovo zbog ping sustava koji je još izraženiji nego inače, a znate zašto!? Pa pogodili ste, zbog strukture mapa. Koliko mi se puta dogodilo da sam gledao neprijatelju u oči, imao jače oružje od njega i prije započeo pucati na njega, ali svejedno bio ubijen samo zbog tog prokletog ping sustava. I vrijedi li CQ tih novaca? Pa ako kupujete posebno onda ne, ali ako ste kupili Premium tko ja, onda vam je svejedno. Ako hoćete kupiti dlc onda vam je Back to Karkand najbolje rješenje. A sada očekujemo Armored Kill i nadamo se da će ispraviti ove pogreške.
Prednosti:-nove mape
-nove oružja
-djelomično hd destrukcija
-u neku ruku fora modovi
Mane:-framerate
-respawn
-ping
-cijena
-wanna be COD
Objektivno gledajući:
5/10Subjektivno gledajući:
2/10