HCL.HR

ANALIZA: Novi PlayStation Plus – isplativiji za nove vlasnike PlayStationa nego za velike fanove

Zoran Žalac 24.06.2022.   •   19 komentara


Isprobali smo nove Extra i Premium kategorije PlayStation Plusa. Evo kakva je situacija s trenutnom ponudom igara, te kvalitetom streaminga i emulacije.

PlayStation Plus Extra i Premium kategorije od sada su dostupne i u Hrvatskoj. Osnovne detalje o s popisom igara na proširenoj usluzi, kao i cijenama same pretplate, možete pronaći u našem zasebnom članku. Ovdje ćemo prokomentirati samu ponudu Extra i Premium kategorija i njihovu tehničku izvedbu. U konačnici ćemo ponuditi naš odgovor kome će PS Plus Extra i Premium potencijalno biti isplativi, a kome baš i neće.

Imajte samo na umu da sada komentiramo trenutnu ponudu i vrijednost novog PS Plusa. Usluga će se s vremenom mijenjati, stoga ovo što napišemo sada ne mora nužno vrijediti 2023. godine ili u nekoj kasnijoj budućnosti.

PS Plus Extra – skoro kao Game Pass, ali ne baš

Extra kategorija PS Plusa mnogima će biti najzanimljivija u ponudi jer dostavlja hrpetinu igara- trenutno više od 370 naslova. Sve dok imate aktivnu pretplatu, i mjesta na disku PS4/PS5 konzole, neće vam faliti stvari za igranje.

Ponudu uglavnom čine manje indie igre ili 5+ godina stari naslovi. No, ima tu i nekih apsolutnih hitova kao što su Red Dead Redemption 2, Ghost of Tsushima, Marvel’s Spider-Man, itd. Ponuda će se isto tako proširivati iz mjeseca u mjesec. Međutim, ne očekujte da će PS Plus Extra ponuditi jednaku vrijednost kao i suparnički Xbox Game Pass. Najvažnija je razlika ta što nove ekskluzive neće dolaziti preko pretplate od prvoga dana, kako je to slučaj kod Game Passa. Barem što se tiče većih PlayStationovih igara – manje indie ekskluzive bit će povremeno dio Extra pretplate čim izađu.

Dakle, povremeno će Extra rang pretplate nuditi neke skroz nove stvari. Na primjer, mačja avantura Stray stiže u sklopu Extra pretplate već sljedećeg mjeseca. Međutim, Sonyjeve ekskluzive na pretplati će se pojavljivati barem godinu dana nakon lansiranja. Što jasno govori da Extra pretplata nije namijenjena onima koji žele igrati nove igre prvom mogućom prilikom.

Najviše vrijednosti iz Extra paketa izvući će oni koji prvi put nabave PlayStation konzolu i nemaju nijedne igre za nju. Bezbroj sam puta čuo roditelje kojima nije problem kupiti PlayStation konzolu i za sebe i za klince, ali su im igre preskupe i nemaju vremena pratiti popuste ili nabavljati rabljene verzije. Za njih je PS Plus Extra idealna propozicija – 100 eura godišnje i klinci dobiju više igara no što realno stignu odigrati.

S obzirom da nove visokobudžetne igre danas koštaju po 600 kuna, cijena godišnje pretplate na Extra zapravo je prilično isplativa. Usporedbe radi, kad biste PS5 ekskluzive Returnal i Demon’s Souls kupili na popustu, to bi vas opet izašlo više nego godišnja pretplata na PS Plus Extra s kojim dobivate obje igre i još 370 drugih.

Za one igrače koji su već neko vrijeme vlasnici PlayStation 4 ili 5 konzola, te aktivni pretplatnici PS Plusa, Extra kategorija je nešto manje isplativa. Šanse su da ste dobar dio igara u ponudi već odigrali, a dosta ih se kroz godine već dijelilo u sklopu osnovne PS Plus pretplate ili PS Plus Collectiona na PS5 konzoli.

Trenutno stanje s ponudom igara je takvo da ne dobivate ni cijelu Sonyjevu postavu. U ponudi za sada nema igara kao što su The Last of Us: Part II, Ratchet & Clank: Rift Apart, Sackboy: A Big Adventure, pa čak ni starijih naslova kao što su Gran Turismo Sport ili The Order: 1886. Doći će to s vremenom, ali eto – radi se tu o Sonyjevim igrama koje su izostale s lansiranja Sonyjeve usluge.

Ne oduševljava baš ni trenutna ponuda igara za PlayStation 5 konzolu. Takvih je trenutno jedva 40 i u nekim su slučajevima Sonyjeve odluke skroz čudne. Na primjer, u ponudi su PS4 i PS5 verzije Spider-Man: Miles Moralesa, ali samo PS4 verzija originalnog Spider-Mana, koji na PS5 ima remaster. Zašto taj remaster nije dio ponude?

PS Plus Premium – je li uopće potreban?

Ako je Extra kategorija više namijenjena novim igračima koji nemaju svoju kolekciju igara, Premium je u teoriji namijenjen za dugogodišnje fanove PlayStationa. Ova razina pretplate omogućuje igranje 230+ starih igara s PS1, PS2, PS3 i PSP konzola. Pomalo čudno, tu su u ponudu ubačeni i remasteri/prerade kultnih hitova za PlayStation 4, što je donekle zbunjujuće.

Primjerice, u Premium pretplati se nalaze Mafia: Definitive Edition remake i Borderlands: The Handsome Collection – koji su prerada i remaster za PS4, a onda u odvojenoj PS Plus Extra pretplati imamo Shadow of the Colossus i Saints Row: The Third Remastered – koji su prerada i remaster za PS4. Po kojem je točno principu Mafia veći PlayStation klasik od Shadow of the Colossusa? Čemu takvo proizvoljno odvajanje PS4 igara na dvije pretplate?

S Premium rangom pretplate dolazi opcija za streaming igara iz oblaka – što znači da ih možete igrati bez instaliranja na konzolu. I to je napokon službeno podržano u Hrvatskoj – ali iz nekog razloga samo na PlayStation konzolama, iako je drugdje podržano i na PC-ju.

Streaming je opcija za PS1, PS2 i PS4 igre, a obavezan je za PlayStation 3 igre kojih u Premium katalogu ima najviše. Naravno, za streaming vam je potrebna što brža veza s internetom. U pravilu minimalno 10 Mbps, a preporučeno je da vam konzola na internet bude spojena LAN kabelom.

Ako su vam brzina i stabilnost interneta upitni, ili vam nije praktično kabelom spojiti konzolu na modem, rekao bih da vam Premium pretplata nije isplativa. Možete igre za PS1, PS2 i PSP skinuti na konzolu i igrati bez streaminga, ali tih je igara ionako manje, tako da u pravilu Premium plaćate za streaming. Postoji još i opcija isprobavanja novih igara, o čemu ćemo pisati malo kasnije.

Po mom iskustvu temeljenoj na vezi od 150 Mbps, streaming igara radi jako dobro. Nisam naletio na nikakva usporavanja, trzanja ni slično. Odaziv kontrola u pravilu je bio 25 milisekundi za PlayStation 3 igre, što je iznenađujuće nisko i za pohvalu. E sad, stvar je u tome što se PS3 igre streamaju u 720p kvaliteti slike. Na današnjim 4K-8K televizorima to izgleda dosta zrnato i jedino “rješenje” vam je da ste što više udaljeni od samog ekrana kako vam ta zrnatost ne bi bila odbojna. Srećom, igre za PS4 mogu se streamati u 1080p rezoluciji i same po sebi izgledaju dosta bolje.

Emulacija šačice igara za PS1 konzolu vrlo je bazična, ali većini korisnika to ne bi trebalo smetati. Imate najosnovnije opcije za podešavanje slike, ali vam nijedna neće uljepšati igru. Iako su već dostupni emulatori i različite tehnike koje popravljaju geometriju PS1 igara, na PS4 i PS5 konzoli ne koristi se ništa takvo – ovdje je emulacija tek takva da sve radi, a ne da se stare igre na neki način poboljšaju. Isto je i s funkcionalnostima igara. Imate opcije brzog premotavanja unatrag i snimanja pozicije u bilo kojem trenutku, ali nema nekih naprednih opcija poput mrežnog multiplayera i sl. Ukratko, emulacija PS1, PS2 i PSP igara na aktualnim konzolama niti smrdi niti miriši.

Što se tiče ponude samih igara, tu Premium definitivno ne opravdava svoj naziv. Ako ste dugogodišnji fan PlayStationa, siguran sam kako vam je nezamislivo da među PlayStation klasicima nema Metal Gear Solida, Tomb Raidera, Crash Bandicoota, Spyra, Dino Crisisa, Tony Hawk’s Pro Skatera, Gran Turisma, Silent Hilla, Twisted Metala, Sly Coopera… A upravo tih serijala uopće nema u ponudi. Tu su Resident Evil 1, Tekken 2, Syphon Filter, Ape Escape, ali jednostavno ne vidim da će ijedan fan PlayStationa biti oduševljen ponudom klasika – barem za sada.

U ponudi streaming igara isto tako li-la Ovo bi mogao biti odličan način za iskusiti PS3 ekskluzive koje se ne mogu odigrati nigdje drugdje, ali eto – nema ni njih. Metal Gear Solid 4, InFamous, Killzone 2, Resistance 3… nema im ni traga ni glasa. Super što je tu Red Dead Redemption, ali nema GTA 4. I ovdje je zaključak da će se ponuda proširivati s vremenom, ali u ovom početnom stadiju jednostavno nije očaravajuća.

Posebno to dolazi do izražaja kad vidite da ista Premium pretplata ima više igara na drugim tržištima nego kod nas u Hrvatskoj. Fallout 3, Resident Evil 5, Elder Scrolls IV: Oblivion – to su samo neki od hitova koji su uz Premium dostupni drugdje, a s hrvatskim PSN računom nisu. Nitko vas ne ograničava da koristite hrvatski PS Store, ali ako vam je stalo do lokalizacije Sonyjevih igara za naše tržište i općenite podrške za Hrvatsku, onda si radite protuuslugu time što sadržajniji Premium tražite van hrvatskog PSN-a.

Konačno, u sklopu Premiuma imamo i opciju vremenski ograničenog isprobavanja novih igara. Tu je lista naslova trenutno najmanja, ali bi se trebala povećavati jer će Sony navodno uvjetovati Game Trial svima koji lansiraju igre na PlayStation konzolama. Uvjet je taj da će se nova igra morati pojaviti na isprobavanju najkasnije 2-3 mjeseca nakon izlaska. A samo isprobavanje može trajati 2-10 sati, ovisno koliko izdavač igre odredi. Isprobavanje je svakako dobra stvar, ali osobno nisam baš siguran treba li ovo biti pogodnost Premium ranga. Odnosno, je li pošteno da igrač plaća najvišu razinu pretplate za mogućnost da isproba igre koje onda treba kupiti da bi ih nastavio igrati?

Super stvar za one koji se nisu puno igrali zadnjih 10 godina

Da zaključimo – PS Plus Extra je vrlo isplativa stvar za nove kupce PlayStation konzola, one koji nemaju vlastiti katalog igara i nisu igrali puno toga u zadnjem desetljeću. Premium je već manje isplativa kategorija – barem sa sadašnjom postavom igara i prema činjenici da ne vrijedi puno korisnicima koji nemaju uvjet za streaming igara.

Za postojeće fanove PlayStationa i dugogodišnje pretplatnike Plusa, nove kategorije trenutno nisu nešto spektakularno. Sve vam se na kraju svodi na listu igara – (ne)isplativo vam je ovisno o tome koliko ste toga već odigrali i koliko vas toga na listi zanima.

U ovom trenutku savjetovao bih vam da ne uzimate Extra ili Premium pretplatu kao neki ulog u budućnost. Znamo da će se ponuda igara povećavati i da će s vremenom dolaziti nove igre, te nakon nekog perioda i Sonyjeve ekskluzive. Ali, nemamo još jasan obrazac koliko često će se takve stvari događati i nakon koliko dugog perioda. Samim time, ne možemo Extra i Premium shvaćati na isti način kao i konkurentni Game Pass, gdje već unaprijed znamo da će nove igre biti dostupne čim budu aktualne. Srećom pa nema žurbe pa je savjet na kraju jednostavan – kad na popisu igara za Extra ili Premium vidite nešto što vas zanima, a niste za kupovinu igre po višoj cijeni, tada razmislite o aktiviranju višeg ranga pretplate.

Komentari (19)

  • ToddHrowrad

    24.06.2022 - 14:42

    Sad na red dolaze – Ghost of Tsushima, Demon Souls, Returnal i Shadow of Collossus. Uzeo na 3 mjeseca, bolje nego dat samo 450 kn na Ghosta. Problem će biti što ću to sve odigrat do 9. mjeseca, dobro ostane još par ovih meh igara, al onda komotno mogu prodat PS5 i kupit grafičku.

    • Spot pupa

      @ToddHrowrad, 24.06.2022 - 14:59

      To će biti i moj razlog uzimanja. Drugo sve šta me zanimalo, a u ponudi je sam odograo.

    • ToddHrowrad

      @Spot pupa, 24.06.2022 - 15:17

      Mislim realno tu su još Ratchet i Horizon 2, no ništ pretjerano dobro, jedino GOW Ragnarok, no to će i vak i onak doć na PC. Više ništa ni ne dolazi na PS5 da je prava istinska “next gen” AAA eksluziva vrijedna spomena.

    • MAJSTOR RINGO

      @ToddHrowrad, 25.06.2022 - 17:27

      Sto se tice mene licno druze, sve te naslove sam vec igrao, sem ovih koji su izasli samo za PS5, returnal, rachet, deathloop, jer jos uvek ga nisam kupio, ovo ostalo sve kao sto sam rekao, sve vredno, sve AAA naslove, eksluzive sam to razbucao uzduz i popreko, tako da se ovo meni ne isplati kupovati, a plus i neigram multipleyer tako da uopste i nemam ps plus pretplatu.

  • tuvvok1701

    24.06.2022 - 14:44

    Složio bih se da je promašen naslov za Premium, čak bi imalo smisla da su obrnuli Extra i Premium, iako meni ovako odgovara. Nadam se da će dodat Fallouta oba i Oblivion na hr premium, jer mi ih se baš igra, a ne isplati se novi račun drugdje radi toga radit.

  • Stecajni_upravnik

    24.06.2022 - 15:38

    Odlican zakljucak, prava stvar za nove vlasnike konzola👍

  • Tomon_45

    24.06.2022 - 15:41

    Super ja pre zadovoljan svaka,čast sony.

  • Dajsikeks

    24.06.2022 - 15:59

    I onda oni miču GOW sa GFN koji je puno bolji, kako bi bilo na PS Plus Extra (ps now), koji na pc-u kao aplikacija je katastrofa

  • hexagram

    24.06.2022 - 16:06

    Pa to je jasno da je isplativije samo novim korisnicima. Koji neprekidan ciganluk od sonya

  • mili1985

    24.06.2022 - 17:01

    Ima par igara koje bih volio ubost, ali je cijela lista i daljenlabava. Uzet će se kada prošire malo prošire listu.

  • Sinek

    24.06.2022 - 19:11

    pretplata nije za one koji igraju top 10% igara ili samo AAA. ista stvar i za filmove i serije, nitko nije platio 3 mjeseca hbo-a da bi pogledao ona dva filma koja su mu pobjegla iz kina i nista vise. imam 400 igara (kupljeno + stara pretplata) pa opet ovdje vidim barem 20-ak naslova koje nisam imao prilike/vremena odigrati (returnal, frostpunk, bloodstained…) druga stvar, pretplata se moze ocijeniti samo nakon sto vidimo sto i koliko se dodaje na mjesecnoj bazi, tu lezi pravi potencijal pretplate

    • Sinek

      @Sinek, 24.06.2022 - 19:22

      usput, hvala na info, nisam imao pojma da se sve osim ps3 moze downloadat umjesto streamat, mislim da idem na premium obzirom da je razlika zanemariva

  • kozmos098

    24.06.2022 - 19:15

    Ja cu uzest kad budem imao vrimena imam ps+ jos 175 dana i nadoplata na extra mi je 140 kn tako nesto, ali znam da sada liti necu igrat jer vise se volim kupat, vatat zenske,izlazit vani a naravno mora se i radit, pa cu rade produzit na jesen kad vrjeme bude losije. Nevolim gnjilit ljeti uz ekran.

  • Milfara

    25.06.2022 - 11:55

    Meni se extra isplati bez obzira sto sam imao ps plus dugo vremena. Dosta toga nisam odigrao s ovog popisa tako da cu vjerojatno upiknut extra tier.

  • TitanShifter

    25.06.2022 - 16:52

    Offtopic hocel ikad izbacit patch za bloodborne za ps5? Nema sanse da je toliko tesko. I drugo pitanje, kako se sada vrti elden ring ps5 verzija, nakon vise patcheva koji su izbaceni?

  • PDFdoc

    25.06.2022 - 21:31

    Ima li netko problema sa klasik igrama odnosno, nedostaje li nekome xy igara ? Konkretno God of war HD, God of War II HD i slično.

  • sparrowpunk

    25.06.2022 - 23:21

    Šteta što nema u ponudi Killzone igara, neki će sigurno reći da sam blesav ali meni je Killzone ono što je nekome Call of Duty. Toliko mi je žao što nisam kupio niti K2 ni K3 kada sam imao PS3. Sada čak i ne bih tolike novce davao samo da igram jednu od te dvije igre. Mislim da ću radije te novce sačuvati za novu konzolu.

  • Enrubius

    26.06.2022 - 08:24

    Večinu toga sam ionako odigrao što sam mislio, tako da su meni te skuplje pretplate neisplative. Ostajem na vanilla pretplati.

  • moordrak

    28.06.2022 - 13:03

    Nemam još puno plus vremena na accountu zato sam čisto iz radoznalosti doplatio srednji paket. Za par sto kuna, isplatilo mi se isprobati neke od preskočenih igara. Međutim, preskočeno je sa razlogom bilo preskočeno. To je to što se mojih novčića za plus tiče.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?