HCL.HR

Kako će nam izgledati igranje videoigara u bliskoj budućnosti?

Zoran Žalac 23.02.2019.   •   44 komentara


Približavamo se prelasku na novu generaciju konzola, devetu po redu. Neki kažu da bi mogla biti i zadnja. Evo što od te generacije realno možemo očekivati.

Ako se pokaže da su nedavne glasine istinite, a lako je moguće da jesu, već za tri mjeseca vidjet ćemo prvi tračak devete generacije konzola. Navodno se već zna što će nove konzole iz Microsofta i Sonyja koristiti, barem okvirno, pa u tom segmentu ne bi trebalo biti nekih ogromnih iznenađenja ili šokova. Znamo da će brži procesor, veći kapacitet radne memorije i sposobnija grafička omogućiti vizualno ljepše videoigre i ugodnije igranje istih.

Međutim, svaka generacija konzola donosi više od poboljšanja grafike te mijenja način na koji igramo igre. Primjerice, na prvom PlayStationu imali smo obično igranje igara. Već na PlayStationu 2 neke smo igre mogli igrati i u mrežnom multiplayeru. Na PlayStationu 3 igre smo mogli kupiti i digitalno. Na PlayStationu 4 mogli smo snimati ili pak streamati svoje igranje.

Taj segment novih funkcionalnosti sljedeće generacije konzola malo je teže predvidjeti, premda nije nemoguće. U ovom tekstu stoga ćemo vam iznijeti pet svojih predviđanja na koja se slobodno možete kladiti. Ako se nešto od ovoga ne ostvari, nismo mi krivi – nešto očito nije bilo uredu s grahom kojim smo proricali bližu budućnost gaminga.

Moći ćemo igrati igre s prethodne generacije

Ovo je gotovo pa sigurna stvar, nebesima hvala. Konzole sljedeće generacije, ili barem one iz Sonyja i Microsofta, koristit će arhitekturu hardvera (x86) kakvu koriste i trenutne konzole. To znači da se igre s PlayStationa 4 i Xboxa One neće morati emulirati na novim konzolama, nego će raditi baš kao što na PC-u igre rade neovisno o nadograđivanju hardvera.

Ovo je vrlo važno jer se omjer prodaje fizičkih i digitalnih kopija igara u trenutnoj generaciji konzola skoro pa izjednačio. Igrači sve češće kupuju igre preko digitalnih trgovina, a kako iste ne mogu prodavati, očekuju barem da će ih moći zaigrati i kad promijene postojeću konzolu. U prijašnjim slučajevima, npr. kod PlayStationa 3, prodajom konzole morali ste se oprostiti i s digitalnim igrama koje ste na njoj kupili. Ako PlayStation 5 bude povratno kompatibilan sa PS4 igrama, staru konzolu moći ćete prodati, pritom zadržati igre i koristiti ih na novoj konzoli.

Sony i Microsoft u takvom su scenariju itekako na dobitku jer će postojeći korisnici prodavati starije konzole da bi kako bi došli do određenog budžeta za kupnju nove konzole. Znate ono kako se uvijek nećkamo s kupnjom nove konzole odmah po izlasku: ma skupo mi je još čekat ću da cijena padne, ma nema igara još pričekat ću malo… Taj dio ovime bi se mogao izbjeći. S druge strane, stare i polovne konzole u 2020. će uglavnom kupovati oni koji te konzole još nisu imali, dakle novi kupci na kojima Sony i Microsoft još uvijek mogu nešto zaraditi. Npr. ako taj korisnik plati pretplatu za PS Plus ili Xbox Live barem za jedan mjesec, tvrtke su na dobitku iako prodajom rabljene konzole nisu zaradile ništa.

Možete reći kako je to uvijek bilo tako, ali vjerujem da se neki od nas ranije nisu htjeli odricati starih konzola baš zbog toga što je to značilo i odricanje od kataloga igara za te konzole.

Nestat će granice između platformi u mrežnom multiplayeru

Već smo u ovoj generaciji konzola okusili dobrobiti tzv. cross platform multiplayera, a u sljedećoj generaciji to će postati norma. Ako ne znate što to znači, evo ilustracije s problemom i rješenjem. Kupili ste igru, npr. Fifu, jer ste ju htjeli igrati sa svojim prijateljima preko interneta. Međutim, prijatelji igraju na PlayStationu, a vi kao za vraga imate Xbox pa se ne možete naći na istim serverima. Podrška za cross platform multiplayer briše tu granicu tako da svi igrači mogu igrati sa svima, ne samo unakrsno nego i u kombinaciji s onima na PC-u. Trenutno je to izvedivo samo u dvije igre – Fortnite i Rocket League.

Već vas čujemo kako komentirate: „A što će meni to – dovoljno mi je da igram s igračima na istoj platformi.“ Možda, ali brisanje barijera između platformi ne znači samo igranje s protivnicima iz drugog kampa. To znači da ostvareni napredak u igri možete prenijeti gdje god da se igrate. Primjerice, igrate istu igru i na PC-u i na konzoli, kako kada. Uz cross-platformsku progresiju na PC-u možete početi igrati igru pa na konzoli nastaviti tamo gdje ste s igranjem stali. Većina igrača realno nema potrebe za posjedovanjem više od jedne konzole, no trendovi idu prema tome da iskustvo igranja više ne bude vezano za isključivo jednu platformu nego da se igračima ponudi fleksibilnost u izboru na čemu će nešto igrati.

Očekujemo stoga da će cross-platform segment biti sve prisutniji u devetoj generaciji konzola. Microsoft je veliki zagovornik istoga, Sony se neodlučno nećka, ali je jasno kako je stvar izvediva i pritisak će biti na onoj strani koja se odluči ponašati isključivo. U budućnosti će se i proizvođači igara jasnije očitovati o cross-platform multiplayeru kako igre sve više budu preuzimale model „živuće usluge“.

Naime, broj igrača je životna snaga za igre okrenute prema multiplayeru, bilo kompetitivnom ili kooperativnom. Jednostavno, ako neka multiplayer igra nema igrača, mrtva je ma koliko god bila dobra. Proizvođači i izdavači igara već su shvatili kako je kontraproduktivno dijeliti zajednicu igrača prodavanjem DLC paketa za multiplayer igre (npr. s dodatnim mapama), a do sličnog zaključka doći će se i s barijerama između platformi. Zaista nitko nije na gubitku ako igrači na različitim platformama igraju zajedno, a za multiplayer igre je ključno da imaju što veću zajednicu igrača koji mogu igrati jedni s drugima ili jedni protiv drugih.

Iznajmljivat ćemo kataloge igara i igranje će biti jeftinije

Kad kažemo da će sljedeća generacija konzola imati mogućnost da igrama pristupamo kao što danas pristupamo serijama i filmovima na Netflixu, ljudi automatski pomisle na streaming tehnologiju. Da, izvjesno je da ćemo u budućnosti igre pokretati izvan svojih konzola i računala, ali kad spominjemo pretplatnički model na konzolama i iznajmljivanje igara, zapravo pričamo o konceptu koji je već prisutan. Trenutno postoje dvije takve usluge – Xbox Game Pass i Origin Access Premier. I obje su dosta isplative pod uvjetom da želite igrati igre Microsofta i Electronic Artsa.

Stvar radi i radit će ovako: platite mjesečnu/tromjesečnu/godišnju pretplatu i time dobivate pristup katalogu od 100+ igara. Te igre ne streamate nego ih preuzmete preko interneta te instalirate na konzolu/PC. Fora je što za mjesečnu pretplatu od 15 eura možete dobiti pristup novim igrama koje koštaju po 60 eura. Da, dobivate pristup na mjesec dana, ali opet da platite pretplatu za četiri mjeseca za redom, stignete odigrati i igru koju biste inače platili 60 eura, a uz nju možete isprobati još hrpetinu drugih naslova.

Ok, znamo da iznajmljivanje igara nije za svakoga i nekima je ipak draže kad mogu kupiti igru u kutiji te ju ponosno izložiti na nekoj polici. Međutim, stvar je u tome što koncept iznajmljivanja pomaže i proizvođačima igara, odnosno igrama koje su kvalitetne, ali zbog manjka budžeta za marketing možda ne mogu doprijeti do većeg broja igrača. Tu u pomoć stiže iznajmljivanje jer su će igrač zapaziti neku igru među 100 drugih igara prije nego među 1000 drugih naslova. Ne mora značiti da će ju isprobati, no ako za nju ne mora ništa dodatno plaćati, veće su šanse i za to. Osim toga, ovo je izvrsna stvar za multiplayeru orijentirane igre koje npr. ne mogu imati demo verzije nego su osuđene na ranija testiranja i besplatne vikende.

Važna stvar za napomenuti je ta da igre u ovim katalozima za iznajmljivanje neće biti prisutne zauvijek. Baš kao što na Netflixu sadržaji dolaze i odlaze svakog mjeseca, tako će se i ponuda igara u katalozima za iznajmljivanje mijenjati – možda ne iz mjeseca u mjesec, ali mijenjat će se. To je ujedno i protuargument na pitanje tko će onda kupovati igre po 60 eura ako ih se može iznajmljivati za 15 eura. Samim time, što katalog nije stalan veća je šansa da će pretplatnici isprobati nešto što inače ne bi zaigrali. Slično kao što sada zaigrate stvari koje dobijete pretplatom na PS Plus, a inače ne biste zaigrali.

Idealno bi bilo kada bi se PS Plus i Xbox Live samo pretvorili u Xbox Game Pass i PS Now (više to nije samo usluga za streamanje igara nego neke možete i preuzeti). Do toga vjerojatno neće doći, ali definitivno očekujemo da će pretplatnici jedne usluge imati popust na drugu. To bi stvarno bilo fer, barem od proizvođača konzola.

Igre ćemo igrati u sezonama i epizodama

Opet, ovo nije ništa novo za današnje pojmove, ali je svakako budućnost, sviđalo se to nama ili ne. U kombinaciji s gornjim predviđanjem, da ćemo igre na devetoj generaciji konzola iznajmljivati, možemo očekivati da će sve više igara podrediti novom, sezonskom formatu. Prošli su oni dani kad ste kupili igru za 60 eura, završili ju jednom i stavili na policu. Današnje igre žele da uz njih ostanete što duže, a ako od vas ne traže fiksnih 60 eura nego neki manji iznos, onda je vjerojatnost veća da ćete, malo po malo, na tu igru potrošiti i više od 60 eura. Znamo da je to izrabljivački, ali dok ne narušava gameplay i samo iskustvo igranja, takav oblik monetizacije može biti pošten i može pružiti priliku da igre zaigraju igrači koji ih inače ne bi zaigrali.

Na prošloj generaciji konzola nismo mogli pronaći besplatne igre koje su bile naročito zanimljive (kao npr. na PC-u). Međutim, već su tijekom ove generacije na scenu dospjele neke kvalitetne, a besplatne igre kao što su Warframe, Path of Exile, Smite, Apex Legends itd. Takvih će u budućnosti biti sve više, a centralna stvar kod njih bit će konstantan priljev novih sadržaja kroz epizode i sezone.

Naravno, ovo općenito vrijedi za igre s multiplayer komponentom. Ma zar mi to sugeriramo kako će u budućnosti postojati samo takve igre i da će nestati tradicionalne single-player igre s pričom? Naravno da neće; očekujemo samo da će priča biti tek jedan dio single-player igara. Dobri primjeri za to svakako su vam Assassin’s Creed Odyssey i Hitman 2 – igre čije priče možete završiti, ali to ne znači da ste time vidjeli sve što te igre nude. Proizvođači igara u budućnosti će postati sve maštovitiji s izazovima, tematskim događajima i sl., a u centru pozornosti možda budu i sami igrači. Naime…

Sami ćemo stvarati sadržaje za igre

Ima li za izdavača igre većeg sna od toga da kupac kupi igru i onda stvara sadržaje za tu igru od kojih izdavač ubire dodatnu zaradu? E to nas čeka u budućnosti. Modifikacije koje se plaćaju nisu zaživjele na Steamu 2015. godine, ali proizvođači igara nisu odustali od toga da dio svog posla prepuste igračima. Iz Bethesde su, primjerice, kroz svoj Creation Club počeli prodavati korisničke modove za Fallout 4 (od čega uzimaju određenu proviziju, naravno). Malo drugačiji pristup odabrali su u Ubisoftu kada su za svoj Beyond Good and Evil 2 sklopili suradnju s tvrtkom HitRECord. Ta suradnja pružit će priliku zainteresiranim umjetnicima da svoju glazbu ili crteže ubace u spomenutu igru te da za to budu plaćeni.

Taj „kolaborativni proces“, kako ga nazivaju, malo je kompliciraniji od ovog našeg laičkog objašnjenja, ali poanta je ta da sadržaje za Ubisoftovu igru neće raditi samo zaposlenici Ubisofta. I to je drugačije od koncepta „napravi svoj level“ kakav imamo u Far Cryju 5 ili nadolazećoj PS4 ekskluzivi Dreams. Sadržaje koji budu eksterno rađeni za Beyond Good and Evil 2 vidjet će i čuti svatko tko bude igrao tu igru, u sklopu glavne kampanje.

Naravno, stvaranje sadržaja za igre nije nova stvar. Velika promjena bila bi u tome da se proces stvaranja novih sadržaja integrira u same igre. Tu ne mislimo na ubacivanje klasičnog editora nego na integriranje kreacije u sam gameplay. Nekoliko igara poput Minecrafta, No Man’s Skya pa čak i Fallouta 76 lagano koketiraju s tom idejom, no to su tek počeci. Tek smo zagrebli po površini dijeljenih virtualnih svjetova, a dolaskom novih tehnologija doći ćemo i do toga da će svaki igrač imati svoj otvoreni svijet koji je izgradio igranjem igre, usput; a proizvođači same igre moderirat će te svjetove i u njih postavljati likove, događaje i zadatke za druge igrače. Sve će se to, dakako, poklapati s gore navedenim točkama pa ćemo te svjetove posjećivati neovisno o platformi i neovisno o tome koliko smo za igranje platili.

Komentari (44)

 • bozicni_zeko

  23.02.2019 - 20:28

  Sve to zvuči dobro i dolazi. Polako ali dolazi. Pitanje je samo jedno- kakve ćemo igre igrati jer način igranja nije problem niti sada.

  • Febo34

   @bozicni_zeko, 24.02.2019 - 10:59

   e bas to i mene zanima sad sve vise mladih igra vise manje samo multiplayer igrice sto se svidja i meni kao naprimjer rocket league i cs go i gta 5 i tako dalje ali vecina tih agara poput cs go i rocket league-a nece imat svoje nastavke nego samo nadogradnje sto je dobro ali nadam se da ce izac isto tako zaniljive igre ko je ce probit svijet gaminga poput rocket league ko bi reko da ce udaranje lopte autom biti toliko zabavno.

  • Darcoolio

   @Febo34, 24.02.2019 - 12:24

   Jedva sam pročitao.

 • Darcoolio

  23.02.2019 - 20:38

  Dakle ništa što već nije viđeno, sem ovo za za ubacivanje sadržaja i da budu plaćeni, za to samo nisam upućen, ali ubacivanje svog sadržaja generalno je već viđeno.

 • Tony77

  23.02.2019 - 20:38

  Samo da se controller ne gubi, a ostalo nek izmišljaju šta oce ?.

 • Demon90

  23.02.2019 - 21:15

  Ma ja cekam dam kad cemu ograti igre kao u holodeku iz zvjezdanih staza

  • bozicni_zeko

   @Demon90, 23.02.2019 - 22:34

   Ja to imam svaki dan a zovu se mašta i san. Bolje od toga ne može 😀

 • MoGaming

  23.02.2019 - 22:07

  Najveći problem koji gaming ima sad a imat će ga i u budućnosti je taj što želja za zaradom utječe na odluke kakve ce se igre pravit. Tako imamo sve manje developera koji prave igre za prave gamere a sve više imamo igara za “MP gamere” koji žele brzu MP igru u kojoj nema razmisljanja i dubine.

  • bozicni_zeko

   @MoGaming, 23.02.2019 - 22:33

   Bravo. Pametan komentar. Zato sam i napisao gore što sam napisao. Igre su bitne a ne načini na koje ćemo ih igrati. Hvala

  • Stitrek

   @MoGaming, 24.02.2019 - 22:32

   Uvijek će biti dobrih single player igara, možda ne baš toliko AAA produkcije ali ima puno manjih timova i developera koji rade interesantne igre sa dobrom pričom.

  • Kirian_1984

   @Stitrek, 25.02.2019 - 10:31

   Al oprosti, ne dijelim oduševljenje indie naslovima sa 2d ili lošmo 3d grafikom, nit mi to ikad nije bilo privlačno. za takve stvari još uvijek imam n64 sa predobrim zeldama, ak već trebam nekaj igrati di mi grafika nije bitna, zato, za svoj gaming, zahtjevam solidne (ne moraju biti ocijenjeni s 98%) AAA naslove, koji nisu poluzavršena early acsess sra*** koja mi netko želi uvaliti pod dobru igru. Nisam prezahjtevan gamer, igram se već 25 godina, pa se probalo sve i svašta, samo nek bude kvalitetne raznolikosti i dalje, i nek se ne orijentira sve prema mainstream populaciji koja slaže kule u lošim mobilnim strategijama…

  • svraka12_LIX

   @MoGaming, 26.02.2019 - 16:58

   Da baš to evo ti prvi COD… Što su učinili od njega.

 • PrydaCro

  23.02.2019 - 22:46

  Simpler times are gone. Ja kad sam odrastao smatralo se da samo luzeri i smokljani igraju igre. Uvijek ce biti dobri igara bar se tome nadam. Ali igre su sada sve vise izpolitizirane. Gdje prije nije bilo problema sad ih ima. Zasto glavni lik nije zensko ili obojena rasa ili gay ili straight ili ili ili… Jednostavno ne mozes ugodit jer paraziti su se uvukli u gaming zajednicu. Ljudi igraju igre da se malo maknu od stvarnosti da uzivaju u virtualnim svijetovima i rade stvari koje ne mogu u stvarnom svijetu. I onda su dosli ljudi koji niti igraju igre niti imaju veze sa realnim svijetom i pravim zivotnim problemima pa seru uzduz i poprijeko. Npr sada trenutno prelazim Spidermanov dlc na Ps4 i vratim se nazad kad sam dijete bio i igrao Spiderman od Ljn na originalnom gameboyu i zamisljam kako bi me izulo iz cipela da mi je neko pokazao kako ce igre izgledat u buducnosti. Igre su zakon igre su zabavne. Igre su igre i tako treba da ostane.

  • Stitrek

   @PrydaCro, 23.02.2019 - 23:47

   Igre isto kao filmovi i glazba imaju najveći utjecaj kod izražavanja kreativnosti, mašte, zabave te za izražavanje stavova i aktivizam. Kroz dosta igara se može naučiti o povijesti, različitim kulturama i problemima koji prate današnji svijet. Inkluzija različitosti i borba protiv rasizma, homofobije i nasilja kroz igre film i glazbu utječu na pozitivan razvoj društva. Mediji kao i tehnologija su neutralni sami po sebi i mogu imati prednosti i mane, pitanje je samo koliko i kako ih pravilno upotrebljavati.

  • Zvonimir Komar

   @Stitrek, 24.02.2019 - 14:15

   Mediji i tehnologija su sve samo ne neutralni sami po sebi. Imaš gomile konkretnih analiza koje pokazuju kako se svijet i ljudi mijenjaju kada se proizvedu nove tehnologije i mediji. Od vatre, ceste, željeznice, tiskarskog stroja, TVa, digitalnih tehnologija…baš sve nas mijenja. I to ne zbog sadržaja u tim tehnologijama/medijima, već zbog toga kako te tehnologije same restrukturiraju životne prakse.

  • Stitrek

   @Zvonimir Komar, 24.02.2019 - 22:26

   Pod “neutralni” sam mislio tako da mi sami odlučujemo koliko pozitivnog ili negativnog dobijamo od medija i tehnologije ovisno kako i koliko ih koristimo, balans je bitan. Tehnologije kao i sama evolucija restrukturiraju životne prakse ali i sam sadržaj isto treba pametno izabirati jer ima veliki utjecaj(pozitivan ili negativan).

  • Zvonimir Komar

   @Stitrek, 24.02.2019 - 22:51

   Ovaj prvi dio, da mi sami kroz uporabu odlucujemo “koliko pozitivnog ili negativnog dobivamo” je naprosto netocan. Upotreba sama po sebi znaci prihvacanje specificnog restrukturiranja subjekta koje medij u formalnom smislu radi. Moderiranjem upotrebe se moze donekle drzati distanca, ali je iluzija da je medij neutralan, a upotreba odreduje karakter interakcije s medijem.

  • Stitrek

   @Zvonimir Komar, 26.02.2019 - 06:43

   Koliko pozitivnog ili negativnog dobijamo od medija i tehnologije bi uglavnom trebala biti individualna stvar i ne treba doći do “restrukturiranja subjekta” pod utjecajem medija, to što je ta pojava slučaj kod večine ljudi je druga stvar. Slična stvar je i sa novcem, modom ili drugim društvenim “normama”.

  • Zvonimir Komar

   @Stitrek, 26.02.2019 - 10:11

   Ako se malo pozabaviš ovom temom, vidjeti ćeš da je to što govoriš naprosto netočno. Ne samo svijest, već čak i mozak ljudi koji recimo dominantno govore/slušaju, dominantno čitaju tekst ili dominantno gledaju u neki vizualan medij je različit. Stav da naša upotreba određuje medij je naivan. Upotreba medija sama po sebi već čini da funkcioniramo po unutarnjoj logici dotičnog medija. A to samo po sebi nas mijenja. Tipom upotrebe se može malo moderirati stvar, ali nikako ne do te mjere da se može ustvrditi nešto poput “medij/tehnologija su neutralni, naša upotreba određuje medij”. Ovdje se ne radi o pukim normama, kako sugeriraš u zadnjoj rečenici. “Prisila” medija/tehnologije je drugačijeg tipa od one “društvenih normi”.

  • Stitrek

   @Zvonimir Komar, 26.02.2019 - 15:52

   Naprosto “točno” ili “netočno” je prejednostavan odgovor za opisat moje viđenje na preširoku temu o utjecaju tehnologije-medija koji imaju pozitivne i negativne strane na pojedinca ovisno o načinu korištenja. Npr. ja odlučujem kako i koliko ću koristiti neke tehnologije-medije npr. mobilni telefon i kakav utjecaj će taj uređaj uz njegove medije imati na mene, zračenje ne mogu kontrolirat ako je upaljena mreža 🙂 To je moja osobna perspektiva i ima istine u njoj isto kao i tvoja perspektiva. Moj prijedlog je da ne idemo u dubioze s obzirom na naše slične a ujedno i različite poglede na ovu temu.

  • Zvonimir Komar

   @Stitrek, 26.02.2019 - 16:09

   Osobno viđenje i perspektiva su nešto što treba poštivati kao polaznu točku, ali spoznaja i znanost su ipak druga stvar i u njima je izlazište. Nemoguće je stvari relativizirati na “osobno viđenje”. Ako želiš, mogu ti preporučiti početnu literaturu da malo uđeš u tematiku, ako te zanima.

  • Stitrek

   @Zvonimir Komar, 26.02.2019 - 17:10

   🙂 Za uključivanje spoznaje i znanosti oko neke teme treba postojati konkretnije pitanje a ne opća tema o kojoj mi pričamo ovdje, zato sam i spomenuo svoje osobno viđenje oko ove teme. Stvari često nisu crno-bijele već sive, zato i sama literatura zna bit ograničavajuća ako je tema opširna. Npr. pitanje se može postaviti, dali ti kao korisnik mobilnog telefona imaš sposobnosti kontrolirati njegove utjecaje na tebe, odgovor je da, ali opet ovisno o načinu kako ga koristiš i o masu drugih faktora. Ovo prelazi polako u filozofiju pa mislim da nema smisla ići dalje. Mislim da smo se oboje dotakli dobrih odgovora oko ove teme, ali oboje nemamo potpunije odgovore jer za to bi trebali radit studiju u kontroliranim uvijetima.
   Da ne dolazi do ego clasha, preferiram plemenitost i priznajem da nemam potpuni odgovor na ovu temu 🙂

  • Zvonimir Komar

   @Stitrek, 26.02.2019 - 17:33

   Ma kakav ego clash. Moji dani dokazivanja nečega po forumima i netu općenito su prošli prije skoro 20 godina. Samo se slučajno radi o temi o kojoj nešto znam i o slučaju gdje je stav koji si izrekao (mediji/tehnologije su neutralne, upotreba ih čini onime što jesu) naprosto pogrešan, unatoč tome da generalno stoji ovo što kažeš – “stvari nisu crno-bijele”. U slučaju ove konkretne misli jesu. Živio 🙂

  • Stitrek

   @Zvonimir Komar, 26.02.2019 - 18:37

   Dobro, tehnologije-mediji su ponekad neautralni na korisnike ovisno o uvijetima i situaciji 🙂

  • Demon90

   @PrydaCro, 24.02.2019 - 04:12

   Slazemo se igre su trenutno previše politizirane i za izdavače samo izvor novca

 • Luka gredelj

  24.02.2019 - 07:37

  Sve to trebaju dodati.

 • movie

  24.02.2019 - 08:03

  Ako već dođe do cross playa bar da nam se omogući blokiranje PC igrača. Pobjegao sam od smeća koje vara da bi me sada spajali s njima. I nije neka pogodnost kojoj ću se veseliti. Otkako igram fifu na konzoli preporodio sam se. Većina nas je zbrisala s PC zato kaj je igranje na konzoli zabavnije i poštenije. Ne treba mi povratak na staro.

  • bozicni_zeko

   @movie, 24.02.2019 - 15:59

   Tako je!!

  • rajv0sa

   @movie, 24.02.2019 - 19:55

   to mi je prvo naumpalo kada sam vidio cross play, svaka čast ali bez pc. Muka mi je i sad kad sr sjetim pubga, igraš 20min da bi te na kraju ubio neki kinez sa drugog kraja mape šakama. To mi je i ogadilo igru.

  • svraka12_LIX

   @movie, 26.02.2019 - 17:00

   Da ali danas postoje načini za spojiti miš i tipkovnicu na konzolu.

 • Toma_HR

  24.02.2019 - 08:56

  Zamislite da vas je netko 2005. pitao kako će igre na VR-u izgledati 2020.-te. Ja bi rekao čudo, CoD u 3D, senzor-sto ideja bi imao – sve samo ne ovo šta je danas, neiskoristiva zamorna glupost

 • Goran1234

  24.02.2019 - 09:08

  Za mene je to kraj gaminga. ?

 • Febo34

  24.02.2019 - 11:00

  ostaje nam samo da preživimo jos 5-6 godina i da vidimo kako ce se stvari odvijat.

 • Slim1992

  24.02.2019 - 11:24

  S obzirom kakva je sadasnjost, crna uz batlerojal i slicne zanrove..uz developere kojima je samo do novca i sto cesceg izbacivanja nastavaka…siguran sam da kao gamer necu docekati tu buducnost

 • undisputed_kiki

  24.02.2019 - 12:21

  Dok god konzola ima barem harddrive gdje mogu skinuti igru i igrati bez stalnog interneta, igrat cu i kupovati konzole.. Streaming me ne zanima… Al mislim da je najveci problem EA trenutno!

  • Zvonimir Komar

   @undisputed_kiki, 24.02.2019 - 14:18

   EA sam po sebi nije problem. Oni su tek simptom.

 • vinca1982

  24.02.2019 - 12:29

  Po mom mišljenju, igre trebaju otići na novi nivo. Više interakcije s okolinom, više fizike u istima. Grafika kad je lijepa, svima nam se to sviđa, ali mislim da developeri trebaju poraditi na drugim aspektima igre. I samu igrivost treba osvježiti, jer danas je sve više manje isto kao i kad sam počeo baviti se igrama.

  • bozicni_zeko

   @vinca1982, 24.02.2019 - 16:01

   I AI i fizika treba nadogradnje. Slažem se.

 • Saren

  24.02.2019 - 23:38

  Nista nevidjenoga ovdje. Ima i dobrih stvari i zamisli tu ali i losih jednako tako. Moci ce se igrati igre s prethodne generacije – pozitivno. Za PS5 se navodno suska da ce imat backwards compatibility i da ce stariji naslovi biti igrivi i na novoj konzoli. Kakva je situacija sa novim Xboxom neznam. Ne posjedujem konzole (mozda Switch dogodine zbog putovanja) tako da ne pratim za niti jednu novosti bas usko. U svakom slucaju dobrodosla promjena. Nestat ce granice izmedju platformi – tu sam misljenja da je ovo dvosjekli mac. Sto se samih konzola i izmedju konzola tice ovo se bar meni cini ok. Sto se tice PC / konzola djela za cross platform nebi se slozio za sve igre da je to bas mudra ideja. Da pojasnim na samo jednom primjeru – trenutno u RB6 Siege-u kojeg igram na PC (jer mi to jedina platforma koju imam) svako malo se dogodi kod novih patcheva i dodataka igri da netko vice u komentarima negdje kako zele da Ubi bana ljude koji igraju na konzoli a koriste mis i tipkovnicu jer su prema njima – gotovo nemoguci za ubit. I to traje vec poduze vremena. E sad, Siege od pocetka i na PC-u nudi mogucnost da si prikopcas kontroler pa igras Siege i tako u 90% slucajeva tesko ces nekog roknut (subjektivno misljenje bazirano na frendu koji povremeno trola sa kontrolerom). Za non fps igre mozda ce jos i radit kako je spomenuto u tekstu (FIFA, PES, CIV i sta ti ga ja znam) za shootere mislim da bi razlika bila prevelika. Katalozi igara su vec prakticki ovdje – Origin sa svojom uslugom Basic i Premiere vec dugo radi tako. Doduse da su bas jeftini uvijek i nisu (sta bi ti badava ? ne samo normalizaciju cijena a ne Njemacki standard / RH placa i da kad usporedis kolko te kosta nova igra koju dobis za 60 eura il koju imas badava jer si vec platio access na odredjeno vrijeme – uglavnom subjektivno misljenje). Ide se sve vise prema tome tako da smatram isto korisnim (iako istina u pocetku mozda ces iskesirat malo vise love al ajd vise dobrog nego loseg dobijes nazad). Biti ce toga jos definitivno. Igre cemo igrati u sezonama i nastavcima – ima vise njih takvih vec sad na PC-u, pa ako me koja zanima radije cekam da se pojave sve skupa na trzistu i onda si ih uberem u kompletu. To je ko i serije danas – nemozes se docekati nastavka. Nisam fan toga i nadam se da toga nece bit vise u buducnosti al kako stvari idu cini se da hoce. Sami cemo stvarati sadrzaj za igre – “Tu ne mislimo na ubacivanje klasičnog editora nego na integriranje kreacije u sam gameplay” to je vise manje fora meni osobno bar ako mozes kao napravit nest da svijet u koje igras se na nacin na koji zelis mijenja ovisno o tvoji akcijama i doprinosima kako zelis. Svega toga vec je u nekim igrama doduse ne toliko veliko kako mislim da se misli u samom tekstu gore. Za modding ipak smatram da moras si dat truda i vremena da naucis malo developer edit tool (ako ga daju)pa da kreiras nesto za svoj omiljeni naslov. Modderima svaka cast na trudu, volji i vremenu da kreiraju sve te sadrzaje koji nam na ovaj il onaj nacin uljepsavaju odredjene naslove ali da bih se zdusno sam time bavio – jok. xD

 • moordrak

  25.02.2019 - 19:18

  U poslovanju je sve više prisutan ekonomski koncept maksimalne zarade pri minimalnim ulaganjima. Gaming je lukrativna industrija samoj sebi dostatna ili bolje reći, postala je samoj sebi svrha. To je loše. Općenito u IT svijetu sve ide prema oblaku i usluzi kao servisu koji se naplaćuje. Virtualno vlasništvo postalo je svakodnevnica. Zovite me staromodnim, ali ja volim imati nekakav fizički komad poštenog proizvoda u svojem posjedu.

  Milijuni ljudi još uvijek razmišljaju poput mene. Gaming će se novom generacijom hardvera i softvera popeti par stepenica više, no radikalnih promjena neće biti. Nitko od nas nema magičnu kristalnu kuglu za gatanje i čistu viziju gaminga u budućnosti. Pretpostavljam li na temelju iskustva i znanja, siguran sam samo u razvoj novijeg i moćnijeg hardvera , sve ostalo otvoreno je za diskusiju.
  Igre postaju veće, kompliciranije, hardverski zahtjevnije, ulaže se veliki broj radnih sati u razvoj i izradu , potreban je sve veći broj ljudi za realizaciju projekata i onda sa druge strane, imamo zahtjeve kupaca za što manjom cijenom konačnog proizvoda.

  Jedini način kako pomiriti ove dvije nespojive suprotnosti je količina, masovnost, brojnost, kako želite. Udruživanje vodećih proizvođača digitalne zabave u jedan veliki konglomerat nije utopija već je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi. Svima njima se isplati imati jednu zajedničku platformu na kojoj bi nudili svoje proizvode. Ovime sam se vratio na početak komentara. Ekonomska opravdanost jedino je mjerilo nekog budućeg poslovanja tvoraca digitalne zabave koje zovemo igrama.

  • Stitrek

   @moordrak, 26.02.2019 - 16:07

   Gaming je postao ogroman biznis, i u skladu s time neki proizvodi postaju ogledalo velikih korporacija. Ista stvar je i kod većine drugih proizvoda. Dobra vijest je da i dalje imamo vrhunske AAA single player igre koje nude odličnu priču, igrivost i grafiku. Ima još dosta velikih samostalnih studia i izdavača koji rade vrhunske igre i takve treba podržavati tako da održe svoju kvalitetu i jedinstvenost.

  • svraka12_LIX

   @Stitrek, 26.02.2019 - 17:02

   Da, ali ih je sve manje i manje.

 • Jan_zboz

  27.02.2019 - 13:53

  Bilo bi odlično da nova generacija konzola moze pokretati vecinu igara u 60 fps-a…..iako to moze i ova generacija,na svom ps4 pro-u igram assassins creed 4 u jadnih 30 fps-a…..znam da nije do konzole vec do sonya ali nadam se da ce vecina igara biti u 60 fps-a….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?