HCL.HR

EKSKLUZIVE! – Sony Playstation 3

Zoran Žalac 13.08.2009.   •   7 komentara


Nakon što smo na ovaj način obradili Wii i Xbox 360, na red je došao Playstation 3. Provjerite koji je naš izbor za pet najzanimljivijih nadolazećih PS3 ekskluziva.

Legendarni Sonyevi serijali koji potječu još s prvog Playstationa možda su popustili pritisku (i Microsoftu), no istovremeno se pojavio val nove generacije igara koje su se odlučile na odanost Sonyu. Iako PS3 i X360 nisu toliko hardverski različiti da bi se uočila neka bitna razlika, mora se priznati kako su PS3 ekskluzive ipak nešto progresivnije te se trude dočarati ono što još nitko nije uspio. Epske scene, dašak inovativnosti, naglasak na kreativni community te promicanje simbioze s bratskom PSP konzolom, glavne su odlike PS3 ekskluziva.

God of War serijal oduvijek je izgledao kao svojevrsni plagijat prethodnih uspješnica akcijskog hack’n’slash žanra. No oduvijek mu se to i opraštalo jer je izgledao prokleto dobro. Ni treći dio nije iznimka, a kako se radi o prvom GoW naslovu na konzoli nove generacije, hype koji okružuje igru sasvim je opravdan. Kojim riječima opisati ono što smo od trojke do sada vidjeli? Brutalno, krvavo, akcijom nabijeno epsko iskustvo. Zahvaljujući hardverskim sposobnostima PS3 konzole na ekranu će se naći pedesetak neprijatelja (naspram 15 koliko je omogućavao PS2), interakcija s okolišem bit će znatno veća, a šuška se i da je nativna rezolucija igre 1080p. Bijesni Kratos na Sonyevu konzolu stiže u ožujku 2010.

Ono što Kratos čini kentaurima i drugim beštijama, Nathan Drake čini dvaput eksplozivnije svakome tko mu stane na put. A na put mu zaista staju mnogi. Prvi Uncharted bio je ugodno iznenađenje, a drugi sa svojim integralnim unapređenjima i poboljšanjima slovi za nepogrešivi hit. U gameplay je uveden stealth element, a tu je i multiplayer zajedno s co-op modom. Pratit ćemo priču vezanu za povijesnu misteriju Marka Pola, a ona će biti zaokružena psihičkom borbom glavnog lika u kojoj ćemo otkriti porijeklo njegovih kleptomanskih sklonosti. Uncharted 2 dolazi u studenom ove godine.

Postoje arkade i simulacije, postoje igre i igrice, a postoji bome i Gran Turismo. Polyphony Digital vjerojatno je jedini tim koji nam može prodati demo igru naziva Prologue i pri tome izvući naše osmijehe. Ali nije nas Prologue toliko razveselio kao iznenadni E3 trailer na kojemu pokazaše nove licence i naznaku da oštećenja automobila ipak dolaze. Zapravo i nema smisla objašnjavati zašto je GT5 na ovoj listi. Jer ako ga ne očekujete podjednako nestrpljivo kao i mi, vjerojatno nikada nećete shvatiti čemu toliko svršavanje na jednu auto-simulaciju.

Pitanje je mogu li se igre poput Fahrenheita i Heavy Raina trpati u kategoriju avantura, no bilo kako bilo, potonji naslov zasad izgleda jako privlačno. Okarakteriziran kao noir triler, Heavy Rain stavit će nas u uloge četiriju likova, normalnih ljudi koji su se našli u nenormalnim situacijama. Suočeni s mnogobrojnim moralnim pitanjima, naši junaci tražit će ubojicu pod aliasom Origami. Zajedno s interesantnim gameplay rješenjima, Heavy Rain ističe i neke nekonvencionalne ideje poput nastavljanja priče ako jedan od likova pogine, ali i završetak iste ukoliko vam svi likovi poginu. Sudeći po posljednjoj odgodi, Heavy Rain trebao bi biti spreman tek početkom 2010. godine.

Simpatični klinac i još simpatičniji mješanac mnogih životinja nisu impresivni ako ih se gleda iz nekog nepoznatog kuta. Ali ako se zna da je The Last Guardian zapravo spiritualni nastavak Ico-a, odnosno Shadow of the Colossus-a, stvari odmah postaju jasnije. Umjetnost jednostavnosti čija je srž daleko kompleksnija od onoga što je prikazano, vraća se po treći put. Naglasak je stavljen na fiziku te interakciju s golemom živinom u obliku ptice/mačke/štakora/…, što će dakako utjecati na način rješavanja zagonetki. The Last Guardian trenutno nema službeni datum izlaska, no sigurno je kako ga nećemo dočekati prije 2010. godine.


I to je naš izbor pet najatraktivnijih PS3 ekskluziva koje nam dolaze. Mislite da neka igra fali na ovoj listi? Smatrate da neka igra ne zaslužuje biti na listi? Sve nas to zanima, pa nam svakako ostavite kakav komentar u boxu za komentare ispod ( morate biti registrirani korisnici )

POVEZANO: Nintendo Wii ekskluzive POVEZANO: Xbox 360 ekskluzive POVEZANO: PC Eskluzive

Komentari (7)

 • gta_fan

  13.08.2009 - 10:03

  Nice

 • V-dog

  13.08.2009 - 10:45

  a L.A Noire??

 • Ementaler

  13.08.2009 - 11:02

  LA. Noire smo eventualno mogli umjesto Heavy Raina, ali ipak je odluka pala na Heavy Rain. O LA noireu se ne zna baš previše, iako izgleda prilično atmosferično i dobro (osobno obožavam igre tog settinga i takve atmosfere). Bit će možda u kasnijim ekskluzive tekstovima. jer je plan za par mjeseci, nakon što neke od ovih ekskluziva izađu, ponovno napisati nove tekstove, o novim nadolazećim ekskluzivama za sve glavne platforme.

 • ivekbbb

  13.08.2009 - 21:13

  Realan izbor, tako bi i ja složio. Inače od tih 5 igara mene najviše privlači Heavy Rain, a odmah iza njega Uncharthed 2.

 • Lazy

  15.08.2009 - 20:21

  Iznad svega Heavy Rain

 • Shimmy

  21.08.2009 - 09:16

  COME AND FACE ME, ARES!!!! ups, I mean Zeus

 • konoko1

  08.11.2009 - 20:40

  nekako MAG i bad company2 mi idu ispred H.R i the L.G

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!