HCL.HR

Freeware Božićne Igre

Igor Belan 28.12.2006.   •   1 komentara


Vrijeme je Božića i vrijeme kad nas “raznježe” sve one božićne stvari poput božićnih filmova ili božićnih pjesama. A gdje tu spadaju božićne igre pročitajte u sljedećem Specialu.

Na televiziji gledamo razne božićne filmove, na radiju slušamo božićne pjesme, čitamo božićne priče i iako se gotovo redovito recikliraju iz godine u godinu, sve su to djela koja volite pogledati, poslušati, pročitati… Sa božićnim igrama situacija je nešto drugačija. Gotovo da i nema kvalitetna igre božićne tematike, a pogotovo su rijetke takve igre sa freeware licencom. Zato smo samo za vas, na dan prije Božića, poskidali mnoštvo besplatnih božićnih igara i izabrali deset najboljih. U daljnjem tekstu možete pročitati recenzije istih, pogledati screenshot te ih downloadati sa priloženog linka.

Elf Bowling Recenzirao: Illidan
Download: Ovdje

Igranje božićnih igara u vrijeme blagdana je uvijek bila super ideja, isto kao slušanje božićnih pjesmica, stavljanje božićnih wallpapera na vaše desktope i sl., pa je onda stvarno super recenzirati i kratke freeware / shareware igruljke božićne tematike. Dobro, budući da je ovo blitz recenzija ne smijem više trošiti dragocjeni prostor na moje filozofske rečenice, pa da kažem riječ-dvije o igri(ci). Nalazite se u koži djeda mraza ( zar je to uopće bilo upitno ) kojemu je dosadilo raznositi darove po cijelom svijetu i okolici te je odlučio svratiti na partiju elf bowlinga, ili u slobodnom prijevodu, vilenjačkog kuglanja. Sve je isto kao u klasičnom kuglanju, samo vam ovdje mete nisu čunjevi nego mali zeleni pomoćnici djeda mraza aka vilenjaci. Kada ih uspijete sve srušiti djedica će u pravom blagdanskom duhu prozboriti “ho ho ho, merry christmas”. Da stvar ne bi bila tako monotona, povremeno će na traku za kuglanje skočiti bijeli zekan ili zelena žaba, koju onda možete pogoditi s kuglom ako ste dovoljno brzi, a u slučaju da uspijete bit ćete nagrađeni bonus bodovima i animacijom ptice koja odnosi lešinu s trake. To je u biti sve što je bitno, igra ima 800 kilobajta, i idealna je da se zabavite dok čekate da završe reklame na RTLu, Novoj ili nekoj sličnoj dragoj nam TV kući.

  

Klabutong Recenzirao: Ementaler
Download: Ovdje

Iz Božićne radionice poznatog Švedskog developera malih 2D igara sa naglaskom na igrivost, Free Lunch Design, dolazi nam vrlo zarazna i zabavna božićna igra koja će vas zabavit barem nekoliko minuta. Za divno čudo ova igra ima i priču, koja ide otprilike ovako. Dan je prije Božića, i svi Božićni vilenjaci užurbano rade poklone za djecu diljem svijeta. Jednom kad poklon zapakiraju vilenjaci ga jednostavno bace kroz prozor tvornice gdje bi trebale biti parkirane saonice Djeda Mraza. No čini se da godine ipak sustižu starog Djeda te je on parkirao saonice ispod krivog prozora. Ako se nešto ne učini svi pokloni biti će razbijeni i sav trud vilenjaka otići u pepeo. Pišući ovo došlo mi je da se zapitam što točno ti vilenjaci rade ostalih 364 dana u godini kad moraju baš na sam badnjak užurbano zamatati poklone za nekoliko milijardi ljudi… No dobro nastavimo s recenzijom. Dakle pokloni će biti razbijeni i nešto se mora učiniti… Tu uskačete vi kao nadobudni vilenjak te sa jednom od onih crveno-bijelih lizalica u rukama pokušavate usmjeriti padajuće poklone prema Djedovoj vreći na saonicama. Free Lunch Design napravio je vrlo zaraznu i zabavnu Božićnu igru. Muzika je u midi formatu i odlično se uklapa uz setting igre, grafika jednostavna i prigodna. Postoje dva osnovna moda igre – Arcade i Time Attack. U Arcade modu bitno je što više poklona baciti u vreću i ne dopustiti im da padnu na pod, dok u Time Attack modu morate to isto činiti u ograničenju od 60 sekundi ( s time da u time attack modu pokloni puno brže padaju sa prozora ). Uz Singleplayer mod igra nudi i mod za dva igrača, a budući da su vam za igru potrebne tek tri tipke vrlo lako se može igrati na jednoj tipkovnici. Sve u svemu ovo je jedna od onih božićnih igara koje vam neće biti žao skinuti i odigrati ( pogotovo gledajući da je teška tek 0.84 MB ).

  

NorthpoleShowdown Recenzirao: Duksy
Download: Ovdje

Northpole Showdown je Stardockova fajting igra u flashu. Nalazite se u ulozi pomagača Djeda Mraza: elfa nemaštovitog imena – Elfington. Roboti napravljeni da pomognu Djeda Mrazovim elfovima pokvarili su se i pokušavaju preuzeti Sjeverni Pol, a Elfington i njegov debeo prijatelj Panza moraju izboriti put do Djedove radionice i spasiti Djeda dok nije prekasno. Gameplay je sasvim solidan, kontrole jednostavne (možda malo prejednostavne), a glazba prigodna. Elfington nakon nekog vremena u borbi skupi adrenalin te može izvesti special comboe, koji vam omogućuju da protivnike sredite izdaleka. Igra se sastoji od nekoliko levela, a na kraju svakog levela čeka vas novi boss (majmuni svakim levelom postaju sve teži). Igra ima i multiplayer, pa u ovim blagdanskim danima pozovite kojeg prijatelja i zajedno razvalite pokvarene robote. S obzirom da je kratka, ali zabavna flash igra, Northpole Showdown zadržati će vas pred monitorom barem pristojnih pola sata ( koliko je potrebno da se igra pređe ). Moja preporuka!

  

Super Santa Ski Jump Recenzirao: Illidan
Download: Ovdje

Još jedna sezonska igra, u kojoj se nalazite u ulozi… pogodite koga i točan odgovor pošaljite na adresu Prisavlje 3, 10000 Zagreb, s naznakom “Za djeda” i ukoliko budete imali sreće dobiti ćete lampice za bor. No dobro, dosta lošeg humora. U igri izvodite skokove u kojima vam cilj nije skočiti što dalje, već skupiti što više zvjezdica koje su poredane u obliku bora. To radite tako da pritisnete space da biste odredili stil skakanja (možete napraviti čak i salto), te nastavite držati space da biste regulirali jačinu skoka. To je u biti to, igra ima čak i nivoe, a autor ovih redaka je uspio doći do trećaga, i za to mu je trebalo dobrih 15 minuta igranja, tako da ovu igru niti nemojte igrati ukoliko nemate bar 10 godina igraćeg iskustva. Ova igra, ukoliko vas ne naživcira bi vas mogla čak i zabaviti, skinite ta bijedna 173 kb i zaigrajte ovaj prikriveni hit.

  

Santa Claus in Trouble Recenzirao: beaver hunter
Download: Ovdje

Pred nama je još jedna platforma sa božićnom tematikom. Nalazite se u ulozi Djeda Božićnjaka, kojemu je glavni zadatak skupljati poklone koji su razbacani po cijelom nivou. Uz to, glavne vam prepreke predstavljaju provalije u koje ne smijete upasti, poneki strašni protivnik koji i nije toliko strašan (kako izgledom, tako i to skillom da vam osujeti planove). Cijelu razinu morate prijeći u zadanom vremenu. Cilj ove igre jest skupiti što više bodova skupljajući te poklone u što kraćem vremenu (jer dobivate nešto bodova i za brzinu). Posebno mi se sviđa što igru možete igrati i sa mišem, tipkovnicom, ali i gamepadom (preporučujem ovo zadnje). Kamera je uvijek lijepo postavljena, tako da se nikad neće dogoditi da ne vidite neku rupu ili protivnika. Sama glazba lijepo zaokružuje ovu igru koja će u ove zimske dane biti i više nego dobar način za utrošiti jedno hladno poslijepodne.

  

Santa’s Gift drop Recenzirao: Wildboy
Download: Ovdje

Santa’s Gift drop pravi je primjer kako freeware flash igra ne bi trebala izgledati. Ova nam služi isključivo za reklamiranje njenog proizvođača, u ovom slučaju Gameporta. Tematika je totalno debilna. Ukratko, vi ste u ulozi vilenjaka čiji je cilj strojnicom privezanom za saonice djeda božičnjaka uništavati horde sve brže i brže dolazećih svemirskih brodova, dok u isto vrijeme dostavljate poklone u kuće sve djece ovog svijeta… Igrate isključivo mišem i tipkom space, pa ukoliko ste spremni izgubiti nekoliko minuta svog života šireći veselje i sreću (dok ubijate aliene) ovo je igra za vas.

  

Santa Ride! 2 Recenzirao: Duksy
Download: Ovdje

Daklem, tvrtka Invectum nam je dobila jednu sasvim inovativnu ideju. Hajde da napravimo igru u kojoj će se gameri (pretpostavljam da se ciljalo na najmlađu publiku) naći u ulozi Djeda Mraza, te u svojim saonicama dostavljati darove na Badnjak. E, ali nemojmo da razmažena dječica čekaju, jer bi mogla početi gubiti nadu u Djeda Mraza, čime naš Deda gubi posao (ili barem plaću, ne znamo…). Eh, kad bi barem i sama igra bila barem upola dobra kao ideja po kojoj je rađena…. Naime, igrivost je ama baš nikakva, a kontrole su (blago rečeno) retardirane: strelicama upravljate saonicama (to jest barem pokušavate upravljati, nažalost saonice najčešće baš i ne slušaju), spaceom doslovce lansirate darove iz saonica u kuće, a tipkom “h” proizvodite “ho-ho-ho” zvuk, tako da dječica znaju da ste bili tu. I da, to je sve od kontrola, no kao što sam spomenuo – samo upravljanje saonicama nije nimalo jednostavno. Ako ništa grafika je trodimenzionalna i ponekad zanimljiva, ali dizajnerski gledano Djedovi sobovi i pomoćnici izgledaju prilično zastrašujuće… Ako nekim čudom, ipak odlučite downloadati ovu igru, barem isključite zvučnike, jer igra obiluje pokušajima “smješnih” obrada Božićnih pjesmuljaka, što sve skupa jako iritantno zvuči. Mi vam preporučujemo da 55 megabajta potrošite na nešto drugo, osim ako nemate flat rate i jaaako vam je dosadno.

  

Christmas Bound Recenzirao: mr.solidus
Download: Ovdje

Zli kukci ukrali su djedu sve darove! U ulozi Yelloa, teniske loptice (?), zadaća vam je pronaći svih 32 darova skrivenih u isto toliko soba. Igra je napravljena kao svojevrsna kombinacija Arkanoida i Super maria. Na nemaštovito nacrtanim 2D pozadinama, kontrolirat ćete skakutajuću tenisku lopticu i rješavati jednostavne logičke zagonetke na putu do darova. Igrina najveća mana je ta da loptica jednostavno presporo skače, što rezultira brzim prekidom igre zbog dosade. Nije jaka ni na drugim poljima; prezentacija je ograničena na 10ak boja, a glazba je neugodna i previše se ponavlja. Igra teži 900kb.

  

Super Santa Snowland Recenzirao: mr.solidus
Download: Ovdje

Dva dana prije Božića pomoćnici Djeda Mraza dovršavaju darove. No odjednom, zli kralj đumbira i njegovi pomoćnici ih napadaju, i zatoče u tamnicu. Kada su se napokon uspjeli osloboditi, shvate da su đumbirovci otišli i pokrali sve darove. Vaš zadatak je, u ulozi Djeda Mraza, vratiti sve darove i spasiti Božić. Pošto je ovo klasičan Super Mario klon, sve bi trebalo biti jasno čim uđete u igru. Razine su dosta maštovite sa mnogo raznih power-upova koji čine igranje zabavnijim. Grafika je pristojna, a melodija većinom vrlo dobra i zarazna, u midi formatu, s tim da svaka razina ima vlastitu. Teži 1,5 Mb.

  

WinterBells Recenzirao: Ementaler
Dostupno: Ovdje

Ferry Halim poznati je Web dizajner, a između ostalog i glavni odgovorni za igru koju vam u ovom kratkom tekstu prezentiram. Riječ je o maloj, ali vrlo zaraznoj zimskoj igri WinterBells. Iako u igri i nema onih specifičnih povezanosti s Božićem poput Djeda Mraza ili Božićnih vilenjaka, ova igra savršeno dobro dočarava božićnu atmosferu kako muzikom tako i grafikom te opuštajućim gameplayom ( barem u početku igre, kasnije je već nešto napetije ). Vi ste u ulozi savršeno bijelog zeca kojemu je jedini cilj u životu skočiti na što više lebdećih zvona. Da ne bi bilo toliko monotono u igru je ubačena i nekakva ptica koja se povremeno pojavi i podupla vam score ukoliko skočite na nju. Vašeg zeca u potpunosti kontrolirate koristeći miša i tek jednu tipku na njemu ( za početni skok ). Osim vrlo zaraznog gameplaya moram pohvaliti izvanrednu muzičku podlogu te razne zvukove po igri, kao i samu grafičku prezentaciju koja izvrsno predočava zimsko raspoloženje. Stoga vam svakako preporučam da kliknete na donji link, pričekate loading i isprobate ovu odličnu malu igru. Razbibriga zajamčena.

  

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ovime i završavamo naš pregled najboljih Božićnih Freeware igara. Vjerujemo da će, budući da smo svi u ovom Božićnom duhu, svatko od vas među ovim igrama naći nešto za sebe. Uostalom igre su besplatne, a svi volimo besplatne stvari, bilo da su to štipaljke za rublje, decilitar Domestosa gratis ili u ovom slučaju božićne igre.

HCL tim vam želi blagoslovljen Božić i
sretnu Novu Godinu!

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!