HCL.HR

E3 2021 – najzanimljivije (male) indie igre

Zoran Žalac 07.06.2021.   •   11 komentara


Provjerite koje manje igre indie produkcije dolaze u 2021. godini i ubuduće. Tko zna, možda vam za oko zapne nešto originalno.

Visokobudžetne igre na E3 sajmu i pratećim manifestacijama dobivaju najviše pozornosti, no činjenica je da manjih indie naslova ipak ima više. Često su oni izvor originalnih ideja, a ovdje ćete pronaći neke od najistaknutijih najava tijekom ovoga mjeseca.

Evo što je do sada prikazano.

Lamentum

jesen 2021. PC, PS4, XBO, Switch

Amerika, sredina je 19. vijeka. Mladi aristokrat Victor Hartwell traži lijek za svoju smrtno bolesnu suprugu te odlazi u mrakom obavijenu vilu Grau Hill, čiji mu vlasnik obećava pomoć. No, ta pomoć ima svoju cijenu pa se Hartwell nađe okružen svijetom iz najgorih noćnih mora.

Lamentum je 2D avantura preživljavanja inspirirana klasicima horor žanra kao što su Resident Evil i Silent Hill, a tematski spada pod kozmički horor te obrađuje motive Cthulhua.

Legend of Tianding

10/2021. PC, Switch

Jeste li ikada čuli za Liaoa Tiandinga? Vjerojatno niste, ali ove jeseni možda vam bude pravio društvo. Liao Tianding u suštini je tajvanski Robin Hood – u srcu grada Taipeija, za vrijeme ranog 20. stoljeća, Tianding krade od bogatih i hrani siromašne.

U njegovoj videoigri borit ćemo se protiv kolonista koristeći kung fu i magične talismane. Bit će to akcijska igra u 2D izvedbi, s dinamičnim levelima i rukom crtanom grafikom.

The Eternal Cylinder

2021. PC, PS4, XBO

Upoznajte Trebhume – simpatične mutante koji obitavaju u vanzemaljskom svijetu pod konstantnom prijetnjom gigantskog cilindra. The Eternal Cylinder je igra istraživanja i preživljavanja koja će igrača poticati na eksperimentiranja s živućim ekosustavom kako bi razvio nove mutacije za svoje krdo Trebhuma.

Cilj je igre popeti se na višu razinu hranidbenog lanca, a to je aspekt koji nas je nekoć najviše zabavljao u početnim satima igre Spore. Nadamo se da novi projekt tvoraca Zeno Clasha može ponuditi nešto slično na razini cjelovite igre.

Omno

ljeto 2021. PC, PS4, XBO, Switch

Evo i jedne indie igre solo produkcije. Developer Jonas Manke uskoro će lansirati Omno, 3D puzzle platformer u kojemu otkrivamo magiju drevnih svjetova. Preko šuma, pustinja pa čak i oblaka tražit ćemo tragove nestale civilizacije, susretati čudna bića i surfati na svom štapu.

Omno je rađen na Unreal Engineu i izgleda meditativno u svojoj minimalističkoj estetici. Osobno sam isprobao demo verziju prije nekih godinu dana i ostao sam ugodno iznenađen te mi je igra od tada na listi želja.

Endling

2021. PC, PS4, XBO, Switch

Lisice su hit među indie developerima, a upravo je ta životinjska vrsta protagonist u igri Endling. Ova 2D avantura stavlja nas u ulogu posljednje lisice na svijetu koja nastoji prehraniti svoje mlade i očuvati svoju vrstu na životu. Igra počinje nakon što jedan član lisičje obitelji biva otet, a igrač ga svojim istančanim osjetom njuha mora pronaći u svijetu koji je na rubu ekološke katastrofe.

Premda je Endling linearne naravi, imat će razdijeljena doba dana i noći. Po danu ćemo morati paziti na zamke, a noću u lov izlaze predatori od kojih se lisice trebaju skrivati.

Trifox

početak 2022. PC, PS4, PS5, XBO, XSX/S, Switch

Dok gornja lisica preživljava na prirodan način, u Trifoxu se pak koristi vatreni pristup napucavanja pomoću para strojnica na ramenima. Zaplet igre je u điru Johna Wicka – netko lisici provali u jazbinu i ukrade, pazite sad, daljinski upravljač za TV. I taj netko treba platiti za to. KRVLJU!

Trifox je brza arkadna igra napucavanja (twin-stick shooter) u kojoj ćemo moći birati između tri klase, koristiti tridesetak vještina uključujući i one magične. Čekaju nas četiri svijeta, horde neprijatelja i veliki obračuni s ljutim boss protivnicima.

Grow: Song of the Evertree

2022. PC, PS4, XBO, Switch

Nekoć vibrantni svijet zvan Alaria izgubio je svoj sjaj nakon što mu je uvenulo stablo života zvano Evertree te su njime zavladala bića Witheringa. No, alkemičari klana Eveheart imaju plan za oživljavanje svijeta, a igrač je član upravo tog alkemičarskog društva.

Grow: Song of the Evertree spojit će istraživanje u sandbox okruženju s elementima menadžmenta. Cilj će igre biti razviti nove svjetove s unikatnim karakteristikama, a obećano je da ćemo moći graditi gradove po svojoj volji kako bismo se u njima osjećali kao kod kuće.

Vertigo

jesen 2021. PC, PS4, PS5, XBO, XSX/S, Switch

Španjolski tim Pendulo Studios, kojega se možda sjećate po avanturističkom serijalu Runaway, upravo je najavio svoju novu igru. Zove se Vertigo i osim samog naziva s kultnim filmom Alfreda Hitchcocka dijeli žanr i motive. Bit će to psihološki triler u kojemu pisac Ed Miller hoda na tankoj liniji između stvarnosti i fantazije.

Radnja igre bit će smještena u Kaliforniju, gdje spomenuti pisac doživi automobilsku nesreću. Nakon te nesreće on tvrdi da je izgubio ženu i kćer, iako njihova tijela nisu pronađena. Od traume također dobije kroničnu vrtoglavicu, a kad se terapijom pokuša nositi sa svojim stanjem, to ga vodi prema varljivim sjećanjima.

Elderand

2022. PC, PS4, XBO

Elderand je akcijski RPG retro štiha i metroidvania formata. Ako su igre poput Shovel Knighta, Dead Cellsa i Rouge Legacyja vaš đir, obratite pozornost na ovo. Igra obećava borbu u kojoj se cijene dobro pozicioniranje i pravovremenost napada, što u prijevodu znači da kažnjava igračevu nesmotrenost.

Osim borbe, značajan aspekt Elderanda bit će prikupljanje raznoraznih predmeta. Artefakti, napici, oružja, štitovi i ostala oprema moći se prodavati i nadograđivati kako bi pohod na mistične svjetove bio barem mrvicu lakši.

Ultra Age

jesen 2021. PC, PS4, XBO

Futuristički naslov Ultra Age vodi nas u budućnost u kojoj je čovječanstvo pred istrebljenjem, a na nas pada zadaća spašavanje svijeta. Protiv raznih robota i magičnih beštija od koristi će nam biti različite oštrice, futuristička verzija kuke kao i sposobnost teleportiranja. Devil May Cry je očita inspiracija, ali Ultra Age idejom ne vuče ni daleko od Final Fantasyja.

Industria

2022. PC

Berlinski je zid pao i u istočnom Berlinu vlada prava ludnica. No, to nije mjesto na kojemu se odvija radnja nadolazeće igre Industria. To je mjesto s kojega protagonistica Nora odlazi u nepoznati svijet iz paralelne dimenzije. Ondje ju u industrijskom okolišu vrebaju robotizirani “psi”, a njezina četverosatna avantura ugođajem podsjeća na klasik FPS žanra – Half-Life 2.

El Paso Elsewhere

2022. PC

Što dobijete kad spojite napucavanje s forama usporavanja vremena i bacanja u stilu Maxa Paynea, te fantastična bića poput vukodlaka i palih anđela? Odgovor je – El Paso Elsewhere. U ovoj noir pucačini iz trećeg lica posjetit ćemo hotel u kojemu se stvarnost počinje izvrtati svakim sljedećim katom, a zadatak nam je uništiti zlu osobu koju smo nekoć voljeli.

Fire Tonight

12. 08. 2021. PC, Switch

Mračna su vremena 1990. godine, prije mobitela i interneta. Doslovno mračna jer je u gradu nestalo struje, a igrač u igri Fire Tonight mora spojiti zaljubljeni par Mayu i Devina. Maya se na rolama probija kroz vatrom pogođeni grad kako bi došla do svog partnera koji se u svom stanu prisjeća uspomena iz njihove veze.

Označeno sa: ,

Komentari (11)

  • kebbab

    07.06.2021 - 18:24

    Endling mi dosta vuce na Spirit of the North koji sam igrao prije 2 mjeseca.

  • razer1234559

    07.06.2021 - 18:43

    Elderand sa tom retro grafikom izgleda vrlo privlačno i mogla bi to biti jedna genijalna i nevjerojatno igriva igra. Naravno igrat će se i Ultra Age jer me akcija podsjeća na Phantasy Star igre za PSP i DS, znači na Phantasy Star Portable (PSP) i Phantasy Star Zero (DS) što mi se sviđa jer to su jedne fantastične i velike igre.

  • Agent

    07.06.2021 - 18:58

    OMNO, Endling i VERTIGO izgledaju zanimljivo

  • Kikindo

    07.06.2021 - 20:16

    OMNO bi mogla bit jako dobra igra po traileru. Malo mi baca na Journey.

  • MightyAloy

    07.06.2021 - 22:27

    Ima zanimljivih igara, šteta što nemam vremena da igram sve što me zanima. 😬😕

  • Bojko

    07.06.2021 - 23:38

    Podosta indie dragulja 💎 Nakon što sam probao Limbo, svijet mo se okrenuo naglavačke i više niti ne igram blockbustere, uz pokoju iznimku.

  • Strange Man

    08.06.2021 - 00:01

    Endling mi je dosta zanimljiv. Podsjeća me na The First Tree i Spirit of the North. Koliko mi daje sjećanje, mislim, da je ta igra bila najavljena još 2018. ili 2019. Evo izlazi napokon ove godine i igru bi mogao najvjerojatnije i odigrati. Ostale igre su isto zanimljive, mojoj kćerki je zapeo OMNO tako da bi i to mogli, a sve ovisi i ako izađe jedna igra koju dugo čekamo, a prije neki dan stavili gameplay i moguće je da uskoro dolazi datum izlaska.

  • darkness666

    08.06.2021 - 00:44

    Bez ljutnje al ovih indie igara preko usiju..95 %proizvodnje igara svodi se na indie naslove..niti cu ih ikada podrzavati niti kupovati..

    • Duje0506

      @darkness666, 08.06.2021 - 09:29

      S druge strane ti je vjerojatno preko ušiju AC-a, Far Cry-eva, Call of Duty-ja, FIFA i sličnih, eli. OK, da ih ima, ima ih, što je i jasno. Ali u tom moru indie igara ima vrhunskih i originalnih ideja/igara. Zašto ne podržati nešto ako je dobro, i još uz to dolazi od par kreativaca.

    • Kikindo

      @darkness666, 08.06.2021 - 20:18

      Pa čuj kada bih znao kako je zahtjevno napravit igru ne bi ni govoria da ti je dosta tih indie igara. Jer za jednu indie igru kao npr Hollow Knight ili Stardew Valley je bilo potrebno 4 godine da se napravi jer kao prvo, u takvim timovima radi max 5-6 ljudi, dok npr. sa GoW radi preko 500 ljudi. Za CP2077 jer radilo preko 1000 ljudi pa eto ti sad kalkuliraj prijatelju… Plus ne moras ih ti podrzavat bit ce ostalih 80% gamera koji će ih podržavat jer te igre većinom više kvalitetnog sadržaja daju nego “AAA” naslovi…

  • Perfect Sense

    08.06.2021 - 01:56

    Odlicno. Svaka koja mi se svidjela izlazi za ps4

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?