HCL.HR

Jeste li ikada igrali… Chip ‘n’ Dale igre?

Zoran Žalac 17.02.2022.   •   14 komentara


Disney je odlučio oživjeti avanture svojih poznatih vjeverica, a tim povodom dobro se prisjetiti da su nekad postojale odlične Chip & Dale igre.

Ovih se dana priča o još jednom korporativnom iživljavanju nad voljenim serijalom. Ne mislim pritom na Call of Duty niti na Battlefield, nego na Disneyjev serijal Chip ‘n’ Dale koji se nakon 30 godina pauze vraća u obliku hibridne komedije s igranim i animiranim segmentima. Slično kako su se prošle godine “vratili” Tom & Jerry. Fanovi nisu osobito sretni, a ima i onih koji se pitaju: tko su uopće Chip i Dale?

Kanadske vjeverice Chip i Dale prvi su se put pojavile u Disneyjevim crtićima davne 1943. godine. Najveću su slavu ipak doživjele 1989. i 1990. kada su se počele baviti detektivskim poslom u animiranoj seriji Chip ‘n Dale: Rescue Rangers. Upravo je ta serija bila podloga za odličan serijal videoigara u režiji japanske tvrtke Capcom koja je prethodno napravila odlični DuckTales.

Chip i Dale nisu bili velike zvijezde među klincima na našim prostorima, ali su nekako došli do moje konzole u periodu kad nisam birao što ću igrati. Zaigrao sam najprije drugi dio i pamtim ju kao prvu igru koju sam odigrao do samoga kraja.

Obje su igre bile akcijski platformeri s vrlo zanimljivim mehanikama za to vrijeme. Osim skakanja osnova igre bila je u bacanju kutija i drugih predmeta na protivnike. Leveli su u Chip ‘n Dale igrama bili specifični jer su predstavljali stvarni svijet, za razliku od levela kakve smo gledali u Super Mario ili Mega Man igrama. Skakalo se tako po kuhinjskom priboru, knjigama, telefonima… Baš kao u Capcomovom Mega Manu, često se moglo birati kojim će se redoslijedom rješavati leveli.

Igre su se mogle igrati kooperativno, u dvoje, a čest izvor humora bio je taj da su igrači mogli nositi i bacati jedan drugoga. Chip ‘n Dale: Rescue Rangers 2 grafički je dosta uznapredovao iako je bio namijenjen istom NES hardveru kao i prva igra. Donio je još zanimljivije boss bitke te ga i dan danas smatram vrlo fluidnom igrom koju je ugodno igrati.

Chip i Dale prestali su dobivati igre kako je i animirana serija završila s emitiranjem. Srećom, igre nisu izgubljene te ih danas možete zaigrati u sklopu The Disney Afternoon kolekcije na gotovo svim aktualnim platformama.

Označeno sa:

Komentari (14)

 • Sayan

  17.02.2022 - 15:49

  Na NES-u obadva dijela,super igre.

 • ILoveGaming

  17.02.2022 - 16:05

  Da igrao sam na PolyStationu sa NES igrama kao maleni i slatki dečkić. Sjećam se da je konzola primala kazetice koje sam stalno puhao da bi proradile hahaha. Nisam se puno igrao na PolyStationu jer sam veoma brzo dobio Segu Megadrive za rođendan.

  • ulalume

   @ILoveGaming, 18.02.2022 - 20:59

   Same here, ne mogu vjerovati da je jos netko imao poly station

 • Smike

  17.02.2022 - 16:09

  Naravno na lažnom nintendu koji je imao žute diskete. 😀

  • Deratizat0R

   @Smike, 17.02.2022 - 17:58

   Isto, sjećam se da sam se razočarao kad sam dobio ovu igru jer mi je bila izuzetno teška ali kasnije sam je prelazio sa uživanjem, iz jednog sjedenja.

  • Ovcaodnovca

   @Smike, 17.02.2022 - 18:55

   to je fumicom u biti, a on je koristio zute diskete, japansko trziste

 • Darcoolio

  17.02.2022 - 17:07

  Kako ne, skoro sam sa klincem probao onu Disney Afternoon Collection, na kraju sam prešao sam, preteška je još za njega.

 • sparrowpunk

  17.02.2022 - 18:36

  Sjećam se ove prve igre. To sam sa sestrom svakodnevno igrao kao klinjo. Igrati u dva igrača je baš bila uživancija samo je bila šteta što se drugi kontroler na tim kineskim kopijama NESa brzo kvario. A jednom kad se pokvari slobodno možeš kupiti novu konzolicu jer su svi bili napravljeni za prvog igrača, nisu funkcionirali za drugog igrača. Ali igra je stvarno bila među boljima koje sam igrao na kopiji NESa.

 • Bojko

  17.02.2022 - 21:24

  Ajme sad ste mi otključali skoro zaboravljeni dio djetinjstva. Dvojku sam sa frendom tukao kao pomahnitao. Bila mi je u to vrijeme izuzetno teška igra.

  • KhorneFlake

   @Bojko, 17.02.2022 - 21:30

   Meni je dvojka bila prvo svjedočanstvo grafičkog unapređenja, gdje likovima oči više nisu samo crne tačkice, već ima i bijelog oko njih, lol.

 • KhorneFlake

  17.02.2022 - 21:26

  Bilo je nivoa koje sam jedva dočekao da stignem samo da slušam muziku iz njih. Danas je tu jutub…

 • Skoropazao665

  17.02.2022 - 21:29

  Na NES klonu sam je igrao samo tako.

 • blagoja

  17.02.2022 - 22:40

  Na terminator konzoli igrao, odnosno kopiji SNES-a na tzv. žutoj disketi ili “kasetici” kako smo je tad zvali. Jako dobra igra koja je igriva i dan danas. Pre 10ak godina sam je se setio pa je igrao malo na emulatoru čisto iz nostalgije. 🙂

 • Klaudio89

  22.02.2022 - 20:22

  obje sam igrao na ručnoj konzoli,treba priznati da obje igrice imaju dobar temelj za puno bolje

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?