HCL.HR

Najbolji parovi u svijetu videoigara

Zoran Žalac 14.02.2019.   •   35 komentara


U obaveznom tekstu na dan zaljubljenih analiziramo različite vrste virtualnih romansi koje su obilježile svijet videoigara.

Jeste li danas osjetili nešto drugačije kad ste izašli van? Ni mi, ali navodno je ljubav u zraku. I po internetskom zakonu obavezno moramo izbaciti neki tematski specijal inače ćemo ispasti iz trenda i više nas nitko neće ništa pitati (što je ponekad i dobro, ali samo ponekad). Razmišljao sam cijeli tjedan kakav tekst napisati, onako – dubio sam na glavi baš. Svi znamo da nas videoigre ne uče neke velike istine o ljubavi i da opcija zavođenja u igri najčešće znači opciju odvođenja u krevet. Međutim, ako se uz veliki napor upustite u kopanje po hrpetini igara u zadnjih 30-40 godina, sigurno ćete pronaći… nešto. Zrnce mudrosti ili piksel romantike, ne znam, nešto sigurno postoji. Evo što meni prvo pada na pamet kad se sjetim psihofizičke ljubavi u svijetu videoigara.

PLATONSKA LJUBAV: Link i Zelda od Hyrulea

Ovo dvoje često se naziva najboljim parom u videoigrama. To je uvijek dvojbeno jer, tehnički, hrabri Link i razborita Zelda nikad zapravo nisu, znate, bili u vezi. Formalno. Očijukaju oni jedno s drugim u skoro svakoj igri, ali je njihova ljubav uglavnom platonska iliti u prijevodu nije čisto seksualna.

Link i Zelda prije svega iznimno poštuju i cijene jedno drugo. To je kamen temeljac za bilo koji partnerski odnos, pogotovo onaj romantični. Druga stvar, njih se dvoje međusobno nadopunjuju, što nije važno samo za razbijanje rodnih stereotipa o tome da vitez spašava princezu i nikada obrnuto. Tko god da je u sretnoj vezi/braku/nečemu trećem reći će vam da je nadopunjavanje najbolja stvar u vezi. Ili će reći da je to seks. I to je regularan odgovor.

Međutim, uvijek sam cijenio što su Link i Zelda ostali na toj platonskoj razini, tj. na neodređenom „jesu li ili nisu“ odnosu. Što to vas briga jesu li ili nisu? Tuđa veza je tuđa stvar! I ne, ne volite se ništa više ako na Instagramu to pokazujete svakog drugog dana osim Đurđevdana. Eto, dakle, od Linka i Zelde možemo naučiti da ljubav može imati i privatnost. I ne, to nije zato što je Link mutav.

BOLNA LJUBAV: Max Payne i Mona Sax

Sljedeću sam anegdotu negdje već napisao, ali neka sam – opet ću. Prije nekih sto godina pita dijete lokalnog preprodavača piratskih igara kakva je to igra Max Payne 2. A preprodavač kao iz topa izvali: „A to ti je, ono – ljubav do bola.“ Preciznijeg opisa za jednu igru od tada još nisam čuo. Uglavnom, Max Payne i njegova Mona Sax nisu nužno formalni par u vezi, ali definitivno su ono što bi se poetski i miješano reklo star-crossed ljubavnici iliti par čiju ljubav spriječi ili rastavi neka vanjska sila. Jebiga, događa se – i važno je da takvo što postoji i u igri.

Strast je ključna komponenta u njihovom odnosu i Max Payne 2 je fenomenalan u izricanju njezine važnosti. Kako kaže Max: smrt je neizbježna, strah od nje blokira nam emocije i to je gubitnička igra jer si bez strasti ionako već mrtav. Ne znam za vas, ali mene je ovo prokuhalo, onako, na tvrdo.

Iz dinamike odnosa Maxa i Mone također možemo naučiti da ljutnja na partnera ne znači automatski kraj ljubavi prema istome. U jednom segmentu Mona poruči Maxu, citiram: „Idi kvragu“, a onda mu trči u pomoć. Ili još bolje, kad Max kaže: „Bila je prelijepa. Mrzio sam ju zbog toga što me tjerala da se tako osjećam.“

Znam da Max Payne (2) oslikava teatralnu verziju ljubavi s prenaglašenim pesimizmom, ali ja ju iskreno obožavam. Ne volim generalizirati, ali uvijek sam bio mišljenja da čovjek ne zna što je ljubav dok ju nije osjetio u dvije krajnosti, odnosno patio zbog nje. Max Payne nas vodi kroz taj proces i na kraju pita: vrijedi li sve tolikog truda? Odgovor, pomalo ironično, dostavlja na najvećoj težini, Dead on Arrival. To je duboko, brate mili!

LJUBAV NA DVA STOLCA: Geralt od Rivije i Triss Merigold ili Yennefer od Vengerberga

Kad je The Witcher 3 izašao ja sam se nalazio između jednog prekida i dvije veze koje sam htio. I onda mi je ta igra opalila toliku šamarčinu, jao, nikad to neću zaboraviti. Igru sam igrao po standardnom „povali-sve-BioWare“ principu, što je značilo da sam u isto vrijeme zavodio i Triss Merigold i Yennefer od Vengerberga. Vidim vas već da me osuđujete, ali hej – između jednog prekida i dvije veze! WE WERE ON A BREAK!

I onda je moj Geralt dobio ono što je zaslužio. A mislio je da je zaslužio ménage à trois. „Koliko malo samo znaš o ženama.“ – zafrkavao ga je Dandelion. „Zar si stvarno mislio da ih možeš imati obje?“ Mislim, nije me Witcher tome naučio, ali svakako ima vrlo važnu pouku: ljubav je odanost.

Kako god okrenemo, mislim da je Witcher 3 izvrsna igra za naučiti ponešto o vezama. Za naučiti da ponekad možeš učiniti sve i to jednostavno neće biti dosta za ljubav. Za naučiti da ljubav može iznenaditi kad se najmanje nadaš. Za naučiti da ljubav nije magija koja veže dvoje ljudi istim lancima pa da jedno uvijek osjeća isto što i drugo. Igre obično ne zalaze toliko kvalitetno u tu temu, a Geraltove romanse posebne su svaka na svoj način.

LJUBAV ZA PRSTEN: Nathan Drake i Elena Fisher Drake

Da ovo ne bi bio pesimistični tekst, anti-valentinovski nedobog, evo za kraj jedne sretne veze iz svijeta videoigara koja je rezultirala brakom. Veza između Nathana i Elene iz Uncharteda pokazuje nam da čovjek zbog ljubavi može promijeniti sebe i svoje prioritete. I onda sve to pogaziti pa se vratiti starim navikama, ali to je ok dok je uz partnera/partnericu koji/koja za to ima razumijevanja.

Nathan i Elena prihvaćaju slabosti i manjkavosti koje oboje imaju. Ona je impulzivna, svojevoljna i često ljubomorna. On je sklon nepromišljenim potezima i laganju te općenito nije tip koji se može smiriti na jednom mjestu. Sve te međusobne različitosti stvaraju tenzije u ovoj vezi, ali Nate i Elena ih nadilaze uz malo humora i onog začina koji nazivamo kemijom. Nije lako kemiju prepoznati izvana, ni u igrama ni u stvarnom životu, no kad u vezi postoji neka posebna komunikacija, kad se partneri razumiju pogledom i na istoj su valnoj duljini što se humora tiče, to je kemija. A upravo je to iznimno dobro prezentirano u Uncharted serijalu, posebice četvrtom dijelu istoga.

BONUS: NESHVAĆENA LJUBAV: Tim i Princeza

Igra zvana Braid predivna je kontemplacija o temi ljubavi, ali i jedna iz koje nema univerzalne pouke. Tako je to i s romantičnim odnosima – nijedan nije isti pa da statističkom analizom možemo izvući recept za neku optimalnu ljubav, zlatnu sredinu vječne radosti. Braid nas uči da moramo živjeti sa svojim greškama koje radimo jer ne možemo sve aspekte života shvatiti u cijelosti. I ako nekad poželimo poništiti te greške i „povući sve natrag“, posljedica toga možda ne bude ono što smo htjeli.

SPOILER ako niste igrali! Glavni lik Tim u igri vraća vrijeme kako bi spasio svoju Princezu, no igrač vraćanjem vremena otkriva kako je Princeza zapravo bježala od njega i da on nije njezin spasitelj nego progonitelj.

Problematika shvaćanja (ljubavi, odnosa i veza) više se puta proteže kroz Braid. Vidljivo je to kroz završni citat: “He cannot say he understood all of this. Possibly he’s more confused now than ever. But all these moments he’s contemplated — something has occurred. The moments feel substantial in his mind, like stones. Kneeling, reaching down toward the closest one, running his hand across it, he finds it smooth, and slightly cold. He tests the stone’s weight; he finds he can lift it, and the others too. He can fit them together to create a foundation, an embankment, a castle.”

Priča u Braidu je zamišljena tako da ima više mogućih interpretacija. Moja je sljedeća: nikad ne možemo u potpunosti shvatiti što se događa kad je čovjek zaljubljen niti kamo taj osjećaj naposljetku ode, ali to iskustvo može poslužiti za nešto konkretno – kao temelj za izgradnju čvršćih odnosa koji se ne ruše na prvom neshvaćanju.

Komentari (35)

 • crolink07

  14.02.2019 - 20:36

  Link i Zelda a uskoro Ellie i Dina.???

  • Zoran Žalac

   @crolink07, 14.02.2019 - 20:43

   She dead. She so dead. Sjeti se samo Billa:
   “And in this world, that sort of shit’s good for one thing: gettin’ you killed.”

  • crolink07

   @Zoran Žalac, 14.02.2019 - 21:16

   Bill: How do I look?
   The Bride: You look ready.
   ( Gets up,turns,takes five steps and falls dead)

  • sedf

   @Zoran Žalac, 15.02.2019 - 07:47

   A Master Chief I Cortana,gde su oni nestali

  • Zoran Žalac

   @sedf, 15.02.2019 - 10:50

   A bogati, naslov teksta nije “Svi parovi u videoigrama ikada”.

  • sedf

   @Zoran Žalac, 15.02.2019 - 13:03

   Izvini,samo sam napomenuo za iduću listu

  • Masterchief

   @sedf, 23.02.2019 - 08:11

   Ja sam ovdje

 • Negan

  14.02.2019 - 20:38

  Triss>Yen. Znanstveno dokazano…

  • spajk

   @Negan, 14.02.2019 - 21:30

   Yen>Triss 😉

  • hyperion

   @Negan, 14.02.2019 - 21:54

   Mah nigga.

  • KhorneFlake

   @Negan, 14.02.2019 - 22:35

   Ne znam, ja nekako volim crnke…

  • ck7

   @Negan, 14.02.2019 - 23:51

   @Negan i @Spajk..eto dileme kome lajkati post

  • Jokerhere

   @Negan, 15.02.2019 - 12:44

   Yen masa bolja riba, Triss bolja za skrasiti se. Ali Yen je bogato iskustvo. Mislim da sam 2 puta igrao oba puta sa Yen ,ali ipak o Triss mislim da je dobra zena?

 • sedf

  14.02.2019 - 20:41

  A Leo s Kanedi i Ada,Jonh Marston I Abigail Marston,gde su oni nestali sa ove liste

 • sedf

  14.02.2019 - 21:05

  I Travis Touchdown i Sylvia Christel it No More Hero,I oni zaslužuju da budu na ovoj listi

 • sedf

  14.02.2019 - 21:11

  Iz takozvana veza iz Braid nije romantična

 • sedf

  14.02.2019 - 21:15

  Evo šta se stvarno dešava u Braid je Ako je princeza atomska bomba, završni nivo gubi svu svoju emocionalnu težinu. Voljan da se uključi u čitanje da je Tim naučnik sa Projektom Manhattan, ali destruktivna, nepovratna snaga atomske bombe služi samo kao metafora za Timovu nesposobnost da izmeni svoje destruktivne, ljudske greške, i uticaj koji su imali na njegov lični život. Tim je naučnik sa briljantnim analitičkim umom, ali pokušaj i greška se može iskoristiti za rešavanje analitičkog pitanja koje nije moguće koristiti za rešavanje međuljudskog problema Ovo je scenario koji je za nas prikazan u prologu Svetu 2 ( Tim je prvi stvarni svijet koji se može igrati): Tim je sjebao svoj osobni život i želi da može vratiti vrijeme da pokuša ponovo i ponovo dok ne sazna što je to što treba da uradi. Sama igra djeluje kao metafora za ovo, glavni mehaničar igre se ponavlja kroz povratak. Princeza je ili njegova kćerka / bivša žena / bivša devojka / devojka koja je zajebana i koja uhodi,previše zbijeno i previše je potreban.

 • IvanHR

  14.02.2019 - 21:24

  Ma uncharted je zakon! 😀

 • dukicas

  14.02.2019 - 22:34

  Kingdom Come: Deliverance

  Henry je čak i metnuo Teresi.

  • SanKa

   @dukicas, 15.02.2019 - 10:04

   i onda ju zoveš van na šetnju, a ona neće jer pada kiša :-/ najjace kad su henry i pop metnuli onim seoskim kurvama 😀 obozavam tu igru

  • dukicas

   @SanKa, 15.02.2019 - 16:47

   I ja je obožavam, stukao sam u nju mojih rekordnih 354č za jednu igru. Nikad u životu toliko nisam dugo igrao jednu igru. I još je planiram igrati.

  • SanKa

   @dukicas, 18.02.2019 - 11:26

   ja sam napravio veliku pauzu, na vise od pola sam, ali sad cu nastaviti…jos ovi dlcovi jao….taman sam dosao do dijela gdje treba obnovit pribislavytz…kak da najbrze zaradim lovu ? fkt je sve skupo

 • Saren

  14.02.2019 - 22:46

  Cmdr. Shepard i ME trilogija xD

 • bozicni_zeko

  15.02.2019 - 04:08

  Mario i princeza Peach. To je ljubav. Prolaziti onih 8 levela u SMBros, biti sretan pa ljut i tužan kad dođeš do prvog dvorca, pobijediš onog smrada i onda umjesto svoje ljubavi shvatiš da si spasio neku nezahvalnu žensku (vjerojatno feministicu, makar sumnjam jer ova ti zahvali prije nego te odj…), prolaziš mrak i dan, podzemlje i oblake, sjekire, lude biljke mesozderke, mutiranje kornjače, jezeve i svakakve vragove, tunele (srećom, ne plaćaš vinjetu pošto igra nije EAova) i sve to zbog svoje ljubavi. Ma nema veće u niti jednoj drugoj igri.

 • GizdaviApolon

  15.02.2019 - 06:57

  Ma samo CJ i one tri fotomale

 • Metalni

  15.02.2019 - 07:37

  Ezio i njegove žene…

 • ellinor

  15.02.2019 - 08:06

  Cloud i Aerith? Anyone?

 • NastyGT

  15.02.2019 - 09:14

  A Guzbrush Threepwood i njegove dogodovštine zbog Elaine Marley???? Manny & Meche ??? Zar se više niko ne seća klasika???

 • bojler

  15.02.2019 - 09:38

  Slažem se s kolegom – Guybrush Threepwood & Elaine Marley uvjerljivo najbolji par! Isto tako George Stobbart i Nico Collard!

 • SanKa

  15.02.2019 - 10:05

  Guybrush Threepwood i Elaine su prva ljubav u igrama koju sam vidio 😀 i osobno meni najdraza… Onda ide Ezio Auditore i 50 top zena iz Firenze 😀

 • Zloco

  15.02.2019 - 13:36

  Princ noctis i lady lunafreya? Sora i kairi?

 • Meeple666

  15.02.2019 - 16:30

  Mario & Bowser (Peach je tu samo da se zavaraju konzerve).

 • marko1106

  16.02.2019 - 17:03

  Kad sam vidio naslov odmah sam pomislio Max Payne i Mona Sax i reko idem da vidim listu sta su oni to stavili kad se nadjose bas ovih dvoje. Reko mora da je dobra lista. 🙂

 • vragec25cro

  16.02.2019 - 19:15

  Mario i princeza prvi par koji sreo u igram i do danas najbolji.Kolko se samo Mario muči za njuu 🙂

 • MaliMicek

  22.02.2019 - 00:57

  Ziher Nathan i žena mu. Baš su naporno dosadni i cringy par, ko da su ih ljepilom prisilili. To mi je osobno najdosadniji duio Uncharteda, kad se svadi s njom. Znači stalno 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?