HCL.HR

Odabrali smo nama najdraže trailere za igre, evo što nam je podizalo adrenalin

HCL redakcija 02.05.2022.   •   50 komentara


Dobra prezentacija videoigre kroz trailer iliti foršpan ponekad je umjetnost za sebe. U redakciji HCL-a prisjetili smo se nama najdražih trailera i složili svoju listu za podizanje adrenalina.

Battlefield 1 – Reveal Trailer

FILIP: Battlefield 1 je jedna od onih igara koja je bila otkrivena točno kada je to bilo potrebno. U to vrijeme izašao je trailer za Call of Duty: Infinite Warfare koji nije dobio dobru reakciju od publike. Jednostavno je ljudima dosadila futuristička estetika u pucačinama. I odmah nakon toga stigao nam je prvi trailer za Battlefield 1 i bio je kao dašak svježeg zraka.

Dobili smo prikaze borbe na kopnu, na moru, u zraku – čak i na konju! Vješti rezovi i odlična režija u traileru kombinirani s remixom pjesme “Seven Nation Army” izgradili su nevjerojatan hype za ovu igru prije nego je izašla. Plus, vlak hajpa je doslovno u videu. Onaj posljednji kadar u kojem vojnika zasjeni ogromni cepelin u zraku za mene simbolizira epsku i brutalnu atmosferu kakvu je na kraju imala i sama igra.

Assassin’s Creed 2 – E3 2009 Trailer

ZORAN: Serijal Assassin’s Creed u svojim počecima nije birao podneblja i ere prema njihovom mitološkom potencijalu. Italija za vrijeme Renesanse iz Assassin’s Creeda 2 bila je nešto svježe ne samo za serijal, nego i za svijet videoigara općenito. A njezino prvo predstavljanje bilo je zaista maestralno. Prvo su nas pustili da 90 sekundi upijamo ugođaj venecijanskog karnevala prije nego su nam premijerno otkrili Ezia – tada novog protagonista igre.

Iako se ovdje radilo o CG traileru, bile su prikazane nove mehanike u gameplayu, poput otimanja oružja neprijateljima. Glazba je bila zaista božanstvena, a onda imamo i završnu scenu u kojoj Ezio umjesto skrivene oštrice koristi vatreno oružje. Šokantna odjava koju nitko nije očekivao, najmanje sam protivnik. Sjećam se da sam zinuo na prikazano i mislim da više nikad nisam ostao toliko impresioniran najavom neke AC igre.

WOW: Wrath of the Lich King – Cinematic Trailer

HRVOJE: Pet godina ni traga ni glasa od najutjecajnijeg lika u Warcraftu, i onda ga ugledate u ovom traileru točno gdje ste ga ostavili. Na zamrznutom prijestolju, kako se konačno budi, spreman da se prošeće u svom opakom oklopu i pokaže Azerothu tko je faca. Blizzard uvijek majstorski odrađuje ovakve CG filmiće i kao da sam njegov vizualni spektakl nije bio dovoljan, glazba i naracija Arthasovog oca čini ga nemjerljivo boljim.

Dan danas mi se svaka dlaka na tijelu naježi od gorke ironije, gdje se sve što mu je otac nekada rekao donekle obistinilo, ali na totalno uvrnut, iskrivljen način. Arthas po meni ostaje jedan od najboljih likova/negativaca u gamingu, a da nisam jedini koji to misli dokazuje i da je WoW upravo s ovom ekspanzijom dosegao svoj vrhunac od nekih 12 milijuna aktivnih igrača.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Switch Presentation 2017

IVAN: Ocean, pustinja, snježna planina, šuma. A u srcu zarasle šume legendarni Master Sword. Trailer za The Legend of Zelda Breath of the Wild započeo je pitomo, kao da se radi o nekoj klasičnoj Zelda avanturi, no vrlo brzo nam je dao do znanja da nadolazeća Zelda neće biti nimalo predvidiva. Divlja priroda isprepletena sa zapuštenom civilizacijom, svaki novi kadar zanimljiviji od onog prethodnog i pažljivo odmjerena količina naracije poigrali su se s maštom svakog ljubitelja serijala.

Trailer je nekako pogodio ama baš sve, od epske glazbe, borbe i jahanja konja, pa do prezentiranja pojedinih gameplay mehanika . K tome je to sve smješteno u novi, ogromni Hyrule koji poziva na detaljno istraživanje. Nakon ovog smo trailera jedva čekali 3. 3. 2017. i izlazak Switch konzole.

God of War III – Official Trailer 2009

DOMINIK: Treći dio priče o Kratosu igračima je dostavio toliko željenu osvetu protiv Zeusa i ostalih vrhovnih bogova Olimpa. Najavna špica za God of War 3 u svega nekoliko minuta pružila nam je široku paletu osjećaja koje se ne bi posramili ni antički dramatičari. Trailer započinje sa snažnom simboličkom porukom u kojoj gledamo kako gavrani, vjesnici ratnih bojišta i nesreće, kljucaju ljudsko tijelo. U kadar uskoro ulijeće i Kratos te poput razjarenog bika nasrće na mnogobrojnije protivnike. Prekrasno animirane scene nasilja narušava sam Duh iz Sparte koji nam poručuje kako više nema što izgubiti i kako je Had odnio šalu.

Kao da sve to nije dovoljno, na samom kraju špice vidimo kako se Kratos s neprijateljima obračunava na leđima titana. Dok se kamera lagano udaljava, vidimo kako gorostas polako dolazi do vrha mistične planine Olimp, mjesta na kojemu će igrači, zajedno s Kratosom, doslovce s neba skinuti nedodirljive bogove.

BioShock – Beyond the Sea trailer

IVA: Ako spominjemo najupečatljivije trailere mogla bih vam ih nabrojati podosta, ali jedan od meni najdražih je “Beyond the Sea” trailer za prvi Bioshock. Muškarac koji tone u dubinu dok ispod njega, iz mraka izranja prekrasni Rapture jedan je od prvih kadrova koji će vam se urezati u sjećanje. Samo par trenutaka kasnije saznajete o kakvoj se igri radi: retrofuturističnoj horor pucačini smještenoj u utopijski grad ispod površine mora. Borba s Big Daddyjem izgleda fenomenalno te ledi krv u žilama, dok isječci plahe Little Sister nagovještaju da je sama priča puno dublja i zanimljivija.

Ono što ovaj trailer uistinu izdvaja od drugih je spoj dobro režiranih kadrova i engleske verzije pjesme “La Mer” Charlesa Treneta čiji pomni izbor stihova i stila savršeno pristaje radnji Bioshocka. Jazz note poznate pjesme u izvedbi Bobbyja Darina podižu razinu jeze i nelagode na jedan sasvim drugačiji način nego što smo do sada navikli.

ARK: Survival Evolved – Announcement Trailer

LOVRO: Svima nama je poznat i drag Ark: Survival Evolved. Jedni su ga otkrili na svoju ruku, drugima je Igor otvorio svjetla suživota s dinosaurima. Ja spadam u ovaj prvi dio jer sjećam se da sam sasvim slučajno naišao na najavni trailer za Ark. U to vrijeme nisam pretjerano puno igrao druge naslove – samo su Assassin’s Creed i Call of Duty igre bile na repertoaru, uz dodatak League of Legendsa. Kad sam pogledao trailer, ostao sam pozitivno iznenađen jer nisam vjerovao da ću ikad doživjeti igru takvog tipa.

Odmalena sam volio dinosaure i uvijek bih se zainteresirao pogledati filmove, serije, pa čak i crtiće u mlađim danima. Jasno je da me Ark kupio na prvu, pogotovo početna scena kad igrač bježi od T-Rexa, a ista mrcina nekoliko sekundi kasnije razbija sve pred sobom. Na to dodajte još prikaz pripitomljavanja dinosaura, jahanje i letenje na istima – meni je Ark u tom trenutku imao sve što sam mogao poželjeti. I ne samo meni, već i mom bratu s kojim sam dijelio oduševljenje jer smo obojica toliko bili ispunjeni trailerom da smo čak i prijateljima dosađivali kupnjom igre. Prisjećanjem na najbolji trailer i spomen Arka, probudila mi se želja za igranjem pa ga idem ponovno instalirati!

IGI: Origins – Teaser Trailer

JOSIP: Iako sam svoj gaming staž započeo uz oca s NES i prvom PS konzolom, igra koju sam prvi put zaigrao na računalu je Project I.G.I. Možemo sad razglabati nadugo i naširoko jesam li mogao izabrati neobičniji primjer za najdraži trailer, ali onog trenutka kada sam pogledao I.G.I. Origins, otvorio se prozor nostalgije za nekim jednostavnijim gaming vremenima. Uz to, ne možemo se baš pohvaliti kako taktički FPS-ovi izlaze svaki dan.

Iako tek trebamo vidjeti kakav će ispasti ovaj prequel originalne I.G.I. igre, zaista se nadam da će nam dostaviti pomalo zaboravljeno iskustvo stealth pucačina. Bilo kako bilo, siguran sam da ću se 22 godine poslije, opet osjećati kao klinac kad zaigram IGI: Origins.

Final Fantasy 7 Remake – E3 2015 Trailer

ŽARKO: I dan danas se savršeno sjećam svake sekunde tog famoznog E3 sajma koji se dogodio prije skoro sedam godina. Zeleni pulsirajući val iza Adama Boyesa, uvodne riječi koje najavljuju povratak klasika. I onda trenutak mraka prije nego što počnemo gledati trailer. I kakav je to tek trailer bio! Trailer koji je vrlo lako mogao poslužiti kao savršen alat za određivanje poznavanja svijeta ove igre. Migovi na svakom koraku, postaju sve jasniji što trailer više odmiče! Prepoznatljiva svijetla. Natpisi na pločama. Pogled na mako reaktore. Prekrasni zvuk klasika. Poznata strojnica na ruci Barreta. I ikonični ogromni mač na leđima poznatog plaćenika.

Svakim korakom postaješ sigurniji da je ovo stvarno najava nečega vezanog uz Final Fantasy VII. No uz svaki hint se osim osjećaja sreće povećava i strah. Hoćemo li dobiti neku mobilnu verziju igre? Je li ovo samo najava za novi Final Fantasy VII film? Je li ovo samo demo prikaz mogućnosti novih konzola?

Sve naše strepnje na kraju su bile otpuhane jednim malim logom i natpisom. Prikazom meteora i natpisom Remake, nakon čega je uslijedio gromoglasni pljesak. Jer ovoj igri uopće ne treba napisati puno ime, dovoljan je mali prikaz meteora da ljude baci u trans. Odrasle ljude koji u kasno doba noći skaču po svojoj kući te vrište od sreće. Gaming novinare koji u odijelima stoje na stolicama u nevjerici. Milijune ljudi diljem svijeta koji su se sa suzom u oku sjetili ovog klasika iz djetinjstva.

Trailer koji je savršeno tempirao misteriju i otkrivanje. Strah i sreću. Prelazak iz zlokobnih tonova u zvuk nade. Čitav niz emocija smještenih u manje od dvije minute čistog adrenalina i dopamina. Čisti 10/10, preporučio bih svima da pogledaju i kompilaciju reakcija na trailer.

Cyberpunk 2077 – E3 2018 Trailer

MATEJ: Rijetko koja igra uspije dosegnuti razinu uzbuđenja koju je imao Cyberpunk 2077. Razlog tome je kombinacija brojnih obećanja, visokih očekivanja, dugog čekanja i prekrasnih trailera. Naravno, sada gledajući unazad vidimo kako su to većinom bila pusta obećanja i čista šminka, no svejedno se svi možemo složiti da je sve što smo čuli o Cyberpunku do tada zvučalo uzbudljivo, a s Cyberpunkovom E3 prezentacijom iz 2018 ta uzbuđenost se podigla na nove razine.

Do tada je puno ljudi vidjeli teaser od prije 9 godina, no nitko nije znao o čemu je bila riječ i kakva igra nas čeka. Upravo to je bilo ono što je prvi Cyberpunkov trailer i pokazao: velika i prekrasna igra u “gradu snova”. To je bilo godinu dana prije nego što se znalo da će se Keanu Reeves pojaviti u igri, no čak i bez njega, trailer je bio dovoljan da Cyberpunk postane poznato ime u gaming svijetu.

Pregršt bugova i silni problemi bili su neiscrpljivi izvor za stotine raznih verzija, a uzrečica koju V kaže u traileru se zbog toga pretvorila u “It’s a city of memes and I am a big memer”. Jedino je šteta što smo u tom traileru vidjeli što je Cyberpunk mogao biti, a to ili nećemo imati priliku nikada zaigrati ili ćemo trebati čekati još dugo vremena.

Disgaea 4 – Official English Trailer

STJEPAN: Od ozbiljnog uvoda do šašave prezentacije – trailer za Disgaeu 4 donosi vrhunsku 6-minutnu prezentaciju. Sve je unutra što jedan trailer treba imati: nikakve CG gluparije, samo gameplay i euforični narator. Kad trailer može prodati igru nakon prvog gledanja to je odlično odrađen posao. Čak i ako vas Disgaea kao serijal nije nikada zanimao, Disgaea 4: A Promise Unforgotten trailer bi mogao to promijeniti. Uostalom igra ima Ultra Super Transforming Unification sustav. To je to – pobijeđen svemir.

Ovim čudnim trailerom došli smo do kraja liste nama najdražih trailera za videoigre. Sad ste vi na redu: u komentarima podijelite svoje najdraže foršpane, bilo CG, gameplay, live-action ili nekog trećeg oblika. Želimo čuti: koji su traileri vama ostali u sjećanju?

Komentari (50)

  • SanKa

    02.05.2022 - 15:51

    iako je AC 2 uvjerljivo najbolji AC, trailer za AC 2: Revelations je sve

    • SanKa

      @SanKa, 02.05.2022 - 15:56

      i kao takav, mora biti uključen na ovu listu !

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 02.05.2022 - 16:32

      Branit ću taj trailer do vječnosti! Kvalitetni su i svi ostali, ali baš kao i same igre, izgubili su kompas sa onoga što bi trebalo predstavljati bit assassina. Već u brotherhood i revelations trailerima Assassin izlazi u otvorenu bitku kao show-off heroji. U ovom traileru assassin vreba pravu priliku. pokazuje da nije fakin akcijski heroj nego atentator koji će po potrebi izbjeći nepotrebni rizik u borbi s X neprijatelja da bi eliminirao svoju metu. Koliko god ti kasniji traileri bili nabrijavajući, i s dobrim odabirom glazbe, toliko su i zamutili i odbacili mit assassina i pretvorili serijal u akcijski spektakl, tj. prekinuli s tradicijom od koje je krenulo. Istina da svaki assassin ima nešto svoje, ali trailer za relevations je meni samo dobro složena koreografija borbe s dobro odabranom pjesmom. Ovo je all-round trailer koji prenosi bit AC igre.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 02.05.2022 - 16:50

      ok, mogu se sloziti !

  • Gebro_gaming891

    02.05.2022 - 15:57

    Zezate me da ste pored trailera za AC Brotherhood, Unity, 3, Black Flag i Valhallu odabrali AC2.

    • Cipelcug

      @Gebro_gaming891, 02.05.2022 - 16:01

      AC Brotherhood trailer mi je vjerojatno najdraži, uz Origins cinematic trailer.

    • Gebro_gaming891

      @Cipelcug, 02.05.2022 - 19:34

      Brotherhood trailer mi je najdraži odmah nakon Unity trailera. Ali ona parodija na Brotherhood trailer je legendarna.

    • hyperion

      @Gebro_gaming891, 02.05.2022 - 17:14

      Bome nije lagano odabrat njihov najbolji, baš je svaki odličan.

  • Moonlight22

    02.05.2022 - 16:01

    BF1 trailer je definitivno među najboljima kojeg sam vidjela

    • Artyom

      @Moonlight22, 03.05.2022 - 15:59

      Slažem se! Meni je u sijećanje poprilično urezan ostao i Battlefield 3 Caspian Border Trailer. I dan danas se naježim kad ga pogledam, najviše zbog načina na koji su glazba/zvuk odrađeni. To su bili dani!
      https://www.youtube.com/watch?v=NDDfPxF3EFE

  • Cipelcug

    02.05.2022 - 16:03

    Jedan od najuznemirujućih trailera mi je definitivno Silent Hill 4: The Room https://www.youtube.com/watch?v=GW_is7yL6_U. Odlično korištenje filtera.

  • Apocalypse4987

    02.05.2022 - 16:25

    Malo morbidno, al najbolji trailer kojeg sam vidija u životu je za mobilnu igru, drugi svjetski rat đir, video ajme, muzika još bolja. igra užas. Al trailer može posramit pola hollywooda. Koga interesira evo LINK

  • Cone3006

    02.05.2022 - 16:32

    Pritisak mi se posdgao kada sam vidio tada trailer za god of war 3

  • ajdin_sa

    02.05.2022 - 16:46

    Samo ću ovo ostaviti tu , a tebi Zorane na čast 😁

    https://youtu.be/nfjWANrhl5g

  • Saren

    02.05.2022 - 16:46

    WOTLK legenda 😀 Meni Mass Effect 3 te nezaobilazni NFS MW iz 2005-te te bih jos dodao i meni omiljeni Batman Arkham Knight

  • Burke

    02.05.2022 - 16:50

    Apex legends trailer za 11.sezonu

  • ScoobyDooo

    02.05.2022 - 17:14

    Witcher 2 trailer pa 3 mjesta prazno!

  • hyperion

    02.05.2022 - 17:15

    Sve je to fino ali kad Blizzard sklepa cinematic nitko im nije ravan. AC traileri dođu blizu.

  • Duje0506

    02.05.2022 - 17:26

    Death Stranding

  • Dragan[MKD]

    02.05.2022 - 17:33

    Pa većinom Blizzard cinematic traileri su vrhunski, ako bi morao da biram onda ovaj mi je najdraži BFA
    https://youtu.be/jSJr3dXZfcg

  • StargateFan

    02.05.2022 - 18:29

    Battlefield1? Stvarno? 😅😅

  • Sick Individual

    02.05.2022 - 18:35

    Ma jel moguće da Skyrim trailer nije na listi 😔 Meni osobno top 3 Skyrim i Wrath of the Lich King skupa sa ovim remek dijelom https://youtu.be/7zwQPJmg-Kg za maksimum haype preporuča se pojačat ton do daske 💪🏻
    Bonus runda: znam da nije za igru nego za godišnjicu al ovo je sve, Blizzard je lvl iznad svih što se trailera i CG stvari tiče
    https://youtu.be/jfBAns2gzNg

    • Zoran Žalac

      @Sick Individual, 02.05.2022 - 19:13

      Previše je dobrih! Ako išta znači, Skyrim bi mi bio 2nd pick.

    • ImeiPrezime

      @Sick Individual, 02.05.2022 - 19:19

      I mene iznenadilo. Onaj dio kad lik rokne Fus-Ro-Dah pa muzika krene je vrh.

    • Hrvoje Smoljić

      @ImeiPrezime, 02.05.2022 - 19:41

      Meni isto bio second pick baš zbog tog trenutka

  • Dajsikeks

    02.05.2022 - 18:57

    1. Spiritfarer (launch trailer)
    2. Subnautica (najbolji: prvi teaser trailer prije 7 godina, ali ostali uključujući BZ trailer su dobri bili)
    3. Kena Bridge of Spirits (announcement trailer)

  • Payday 4 Dallas

    02.05.2022 - 19:13

    Meni MoH Warfighter trailer je najbolji i stvarno je podcjenjen zajedno s igrom:https://m.youtube.com/watch?v=pXBH6TC-Ojs

  • ImeiPrezime

    02.05.2022 - 19:18

    “I doubt you could even imagine it. That which commanded the stars…”
    Ajme koliko sam ga puta pogledao prije releasea, moglo bi se u satima brojat.

  • kanidja536

    02.05.2022 - 19:31

    Prvo sam se sjetio trailera za Skyrim i krenem pisati kako to da ga nitko nije spomenuo i onda se sjetim dva meni osobno najbolja ikad, Witcher 2 (kad Letho smrzne brod) i Witcher 3 (kiling monsters…)

  • Virty

    02.05.2022 - 20:38

    WOW: Wrath of the Lich King!

  • Cotomash

    02.05.2022 - 21:35

    A što je sa trailerima od Star Wars The Old Republic, uz Blizzardove meni jedni od najboljih i najdražih

    • markan3333

      @Cotomash, 02.05.2022 - 22:39

      Uz Blizzardove i Star Wars The Old Republic. The Elder Scrolls Online su mi odlični.

  • ukek

    02.05.2022 - 22:22

    AC 2 tada u ono vrijeme jebt, znaci bukvalno sam se navlazio 🔥

  • Nardev

    02.05.2022 - 22:36

    Dead island2 i SCUM Merry Christmas from Gamepires;Nisu mi podizali adrenalin nego osmijeh pa su mi zbog toga jedni od dražih.

  • mr.labud

    02.05.2022 - 22:37

    Prvi trailer za Dead Island… Pametnome dovoljno… Znaci tko nije pogledao trailer, pravac youtube

  • dariodesu

    02.05.2022 - 22:49

    MGS2 E3 2000

  • JCD-Bionicman

    03.05.2022 - 00:10

    Stari dobri dani isčekivanja Cyberpunka 2077… Ponekad želim da se vratim u prošlost i iskusim ponovo sav taj hype..bilo je lepo dok je trajalo 🙂

  • Andout

    03.05.2022 - 00:34

    Meni definitivno Trailer za Dead Island 2

    Taj mi je vec dugo Top ✌️

  • Nori0322

    03.05.2022 - 00:40

    Zaboravit na gta v i rdr 2 je stvarno sramota

    • JCD-Bionicman

      @Nori0322, 03.05.2022 - 00:48

      Rockstar je izgubio sav respect toliko da niko ne želi ni da spomene GTA V.

    • Nori0322

      @JCD-Bionicman, 03.05.2022 - 01:33

      To i dalje ne umanjuje vrijednost njihovih trailera za dvije ( top 10 all time) igre, a pogotovo ako na istoj listi imaš trailere od kompanija kao EA i ubisoft.

    • JCD-Bionicman

      @Nori0322, 03.05.2022 - 04:32

      Ne kažem da su loše te dve igre ali su mnogo daleko od top 10…popularne su jer ih najviše teen publika igra..

  • MrDonDux

    03.05.2022 - 19:28

    Witcher 3?

  • John_Constantine

    09.05.2022 - 18:18

    Baš ste me podsjetili. Ovo mi je bio vrhunski trailer
    https://youtu.be/TDlB2P1leRM

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?