HCL.HR

Igrali smo novog Robin Hooda i druge demo igre na Steam Next Festu, evo najzanimljivijih

Stjepan Fikter & Hrvoje Smoljić 18.10.2021.   •   16 komentara


Stjepan i Hrvoje zaputili su se u avanturu isprobavanja demo igara i među stotinama njih odabrali su nekoliko naslova za koje smatraju kako bi mogle biti zanimljive igre kad izađu u punoj verziji.

Početkom desetog mjeseca održan je još jedan Steam Next Fest na kojemu se opet moglo isprobati više od stotinu demo igara. Bilo je tu svega: pucačina, gradnje, strategija, preživljavanja, RPG-a… Ukratko, ničega nije falilo, a među troznamenkastom brojkom demo naslova, Stjepan i Hrvoje probrali su njih desetak koje pokazuju zanimljivi potencijal. Sam izbor igara išao je prema vlastitim preferencijama i bez prethodnih dogovora jer je tako što dokazano nemoguća misija u redakciji HCL-a.

Stjepan se je tako više bazirao na retro i FPS igre s ponekim odlaskom u strateški i istraživački segment, a Hrvoje se okušao u nekoliko sidescrollera te suprotno svakoj vrištećoj stanici u svom tijelu – jednoj survival igri. Spoiler: preživio je.

U slučaju ako smo po vašem mišljenju preskočili nešto što smatrate kako se je trebalo istaknuti, slobodno nam napišite u komentarima. A sad, idemo vidjeti što je to bilo interesantno u Steamovom “Oktoberfestu”.

Blood West

Stjepan: Ovog ljeta svjedočili smo najavama većeg broja retro FPS igara, a među njima našao se i Blood West koji mi je odmah upao u oko. Riječ je o naslovu smještenom na Divlji Zapad, a kombinira FPS i RPG mehanike. Meni dovoljno, a demo verzija mi je samo potvrdila kako nisam pogriješio kada sam kliknuo na dugme za dodati igru u listu želja.

Što se tiče odigranog, igra svakako pokazuje potencijal, barem za ljubitelje navedene kombinacije žanrova. Ima tu šuljanja, pucanja, skupljanja predmeta, prodavanja, a nadam se u finalnoj verziji i igranja Tetrisa u torbici s predmetima. Može se reći kako je ovaj prikaz igre bio ugodno izazovan, a kada se umre, igra nam stavi i prokletstvo kako bi gameplay bio još malo izazovniji.

Naravno, prokletstva se skupljaju ako se uzastopno umire prije nego ih se uspije skinuti pa… Ono što je još interesantno, kod ciljanja nije riječ o klasičnom pogledu na nišan nego se zumira točkica nišana kako bi se lakše moglo gađati u glavu. Kad ponestane metaka mogu se koristiti i hladna oružja, no onda se mora paziti i na izdržljivost jer bez snage nema niti udaranja protivnika.

ANNO: Mutationem

Hrvoje: ANNO: Mutationem bio je među popularnijim demo igrama Next Festa i to pokazuje koliko igrače privlače distopijska cyberpunk estetika. U svojih 40-tak minuta demo ovog 2D/3D hibrida stvarno dobro prenese sav trud koji je u njega uložen. Pusti vas da se donekle upoznate svijetom i likovima, katanom ubijete pokojeg neprijatelja u vrlo zadovoljavajućoj borbi, a sve to uz odlične pikselizirane vizuale i vrhunsku synthwave glazbu.

Igra se na momente čini preambicioznom za malen tim koji na njoj radi pa se nadam da u punoj verziji neće biti široka kao ocean, a plitka kao lokva. Znate ono: kao Ubisoftove igre. Može na wishlistu uz dozu optimističnog opreza.

Fallen Aces

Stjepan: Među FPS igrama s demo verzijama, našao se i Fallen Aces koji veliki dio gameplaya ima u obliku borbe hladnim oružjem. Barem u demo verziji. Boce, šipke, biljarska kugla i sve drugo što je dovoljno tvrdo da može nanijeti štetu. Šaketanje je isto tako prisutno kada se ostane praznih ruku te cijeli taj segment poprilično dobro funkcionira bilo to jedan na jedan ili kada je više protivnika u pitanju.

Drugi dio gameplaya odnosi se na rješavanje zadataka. Može se igrati glasno i agresivno, a neki dijelovi se mogu proći u tišini ako se odluči na takav stil. No, to će ovisiti o dijelu levela jer se kombinira linearni i otvoreniji pristup.

Pucanja isto tako ima, no izgleda kako fokus neće biti toliko na sipanju olova. Barem se tako može zaključiti po vrlo ograničenom broju metaka u demo verziji. Grafički igra također obećava uz cell shading stil koji dobro dočarava gangstersku atmosferu. Preporuka za listu želja? Kod mene je igra završila.

Starship Troopers – Terran Command

Stjepan: Kultni filmski klasik zaživjet će kroz još jednu igru i srećom po ljubitelje franšize, potencijal za dobru zabavu postoji. Ono važnije, po odigranom teško da se igra svrstavati na razinu kvalitete kao što su drugi i treći nastavak filma. Terran Command tako predstavlja interesantnu mehaniku s kojom ako jedinice u liniji paljbe imaju prijateljske vojnike, neće pucati po protivniku.

Samim time igre je više akcijski i taktički orijentirana pa gradnja baze u klasičnom smislu ne postoji. Mikromenadžment vojnika je u glavnom fokusu, no do izlaska pune verzije nadam se kako će njihova kontrola biti još preciznija. Pohvale idu i za animirane segmente koji nose radnju.

Robin Hood – Sherwood Builders

Hrvoje: Sherwood Builders je kao kad naručite kebab pa za priloge kažete “Ma može sve”. Ukratko ovo je city-builder survival RPG otvorenog svijeta, a ima tu i mehanika koje izlaze iz okvira i ovih, službeno nabrojanih žanrova. Definitivno je vidljivo da je dostupan demo bio isječak vrlo rane verzije igre, ali kostur gameplaya je tu – lov na životinje, cijepanje drva, skupljanje resursa, crafting, borba prsa o prsa ili na daljinu i slično. Demo je tek zagrebao površinu onoga što znači biti Robin Hood pa nisam krao bogatima da bi dao siromašnima, ali developer obećava takvo što u punoj verziji igre.

Ono što je posebno je što imate svoje malo selo u šumarku čijom infrastrukturom možete upravljati kao u malom srednjovjekovnom Sim Cityu. Dobro, ni blizu tako kompleksno, ali mehanika ima potencijala. Osim građevina, moguće je regrutirati seljane i zadati im razne uloge u kojima će vam pomoći u ultimativnom cilju svrgavanja Nottinghamskog šerifa.

Igra koristi Unreal Engine 4 pa šuma Sherwood i okolica nude neke lijepe vizure dovoljno vrijedne za zgrabiti koji screenshot. Začudo, radi se o singleplayer igri, ali developer je otvoren za mogućnost implementacije multiplayera po uzoru na viđeno u igrama poput Valheima. Definitivno popratite ako ste ljubitelj survival igara sa zanimljivim zapletom.

Supplice

Stjepan: Ljubitelji retro FPS igara zasigurno su čuli i za Supplice koji je najavljen ovog ljeta. Igra stiže od veterana Doom mod scene što se odmah vidi i osjeti kada se zakorači u ovaj znanstveno-fantastični svijet. Sve ono što nas je zabavljalo sredinom 90-ih godina prisutno je i ovdje. Kvalitetno pucanje s kvalitetnim vizualima koji će nas vratiti u neka stara vremena.

Također, ono što bi moglo iznenaditi neke igrače koji su naviknuti na moderne pucačine – ovdje nema skakanja. Očekivano reklo bi se s obzirom na to kako se igra ugledala na prvi Doom, a ne posljednja dva dijela. Demo me nije osvojio samo s vizualnom i akcijskom stranom nego i s kvalitetom levela. Treba li ići ovo na listu želja? Definitivno ako je retro FPS vaš stil.

Into the Pit

Stjepan: Into the Pit mogao bi se opisati nešto slično Zigguratu. Roguelike FPS samo se ovdje puca rukama u koje se stavljaju različite “magije”. Sam koncept je vrlo jednostavan. Ulaskom u jamu moraju se riješiti četiri sobe nakon čega se može zaputiti razinu dublje. Svaka soba na kraju nosi nagradu s kojima ojačavamo lika.

Demo verzija pokazala je kako igra ima čvrste temelje te ludi vizualni stil. Ono čemu se nadam po izlasku cijele verzije odnosi se na veću raznolikost soba koje se čisti od protivnika. Isto tako, koncept spašavanja ljudi iz jame kako bi se otvorile dodatne mogućnosti unutar sela zvuči zanimljivo. Preporuka za ljubitelje ovakvih pucačina da stave igru na listu želja jer bi moglo biti veoma ugodno iznenađeni.

Blind Fate: Edo no Yami

Hrvoje: Moja druga distopija za redom, Blind Fate: Edo no Yami je akcijski sidescroller koji bi se trebao svidjeti onima koji vole malo izazovnije igre. Zaplet je što je opaki tehnološki samuraj kojim u igri upravljamo zapravo slijep i koristi senzore kako bi se snalazio po igrinom svijetu – primarno sluh. Gameplay posljedica toga je da neprijatelje ne vidite ako ih prvo ne pomazite po faci – katanom, dakako.

Potrebno je određeno vrijeme prilagodbe na ovu mehaniku, ali jednom kada uspijete sve se opet svodi na napadanje, izbjegavanje i pravovremeno blokiranje. Glavni lik padne vrlo brzo od protivničkih napada pa je potrebno podosta opreza da bi se svakog protivnika svladalo.

Iako je kretanje levelima atraktivno, u isto vrijeme djeluje i pomalo ukočeno pa tu vidim prostora za napredak. Uz to ostaje pitanje hoće li mehanika sljepoće glavnog lika ostati jedina posebnost koju će igra koristiti u svojoj borbi tijekom cijele kampanje. Jer meni se osobno ne da sporo i metodično, stisnute stražnjice prolaziti levelima u nadi da me netko ne zaskoči. O da, igra također vizualno izgleda vrlo dobro. Dovoljno dobro za listu želja? Procijenite sami.

Project Warlock II

Stjepan: Još jedan retro FPS na listi, no ovdje je riječ o nastavku poznate igre. Prvi dio mi bio mi je i više nego dobar stoga su očekivanja od nastavka na razini jednako kvalitetne ili još bolje igre. Doduše, nastavak će biti nešto drugačijeg stila jer će sada biti tri različita lika za igranje, no tu se je mogao isprobati samo jedan.

Demo verzija predstavila je isto tako samo jedan level, a novitet unutar drugog dijela bit će nelinearni pristup. Po onome što sam vidio, to dobro funkcionira, ali onaj bitniji dio koji se odnosi na akciju mogu samo pohvaliti. Nisam se razočarao s kvalitetom napucavanja, no isto tako nisam imao nikakve magije. Moguće je kako sam i promašio njihov pronalazak. U svakom slučaju, još jedna preporuka za listu želja za one koji vole retro FPS igre.

Urban Strife

Stjepan: Postapokalipsa, zombiji, preživljavanje, bande, borba na poteze i ono možda najbitnije, igra izgleda kao spiritualni nasljednik Jagged Alliancea 2. Iako je demo ograničen po pitanju određenih gameplay elemenata kao što je nadogradnja vlastite sigurnosne zone, dobio sam dobar prikaz kako funkcionira borba i skupljanje predmeta za preživljavanje.

S te strane mogu reći kako sam zadovoljan viđenim iako treba još malo poraditi na umjetnoj inteligenciji, no svi oni koji vole preživljavati u svijetu pregaženom zombijima trebali bi držati na oku ovaj naslov. Potencijal za poprilično zanimljivu igru je na vrlo visokoj razini.

Aeterna Noctis

Hrvoje: Aeternu Noctis pratim već neko vrijeme i konačno sam ju uspio isprobati za vrijeme Next Festa. Ono što me prije svega privuklo su rukom nacrtane vizuale i tu definitivno nisam ostao razočaran kada sam zaigrao demo. Castlevania vibre pratile su me cijelim putem, a svaki ekran i udaljena pozadina ispred koje se vaš lik kreće može proći kao kakav wallpaper. Igra jednostavno izgleda odlično i teško da će vam neće barem u prolazu zapeti za oko, čak i ako niste pretjerano zagrijani za 2D metroidvanije.

Po pitanju gameplaya otprilike znate što očekivati od jedne metroidvanije, ali moram priznati da su stvari nešto ukočenije nego sam očekivao. Kretanje nije fluidno kao u sličnim, popularnim 2D igrama, ali zasad ću to pripisati priči i činjenici da je glavni lik na njenom početku standardno ogoljen svih svojih sposobnosti.

Po pitanju priče, igra me donekle podsjeća na Hades. Likovi, iako pričaju izmišljenim jezikom, zvuče opako, intrigantno, i kao da iza sebe kriju bogatu misterioznu prošlost koju ćemo potencijalno u punoj verziji igre razotkriti. Može na listu želja. Ako ništa, zasad barem zbog odličnih vizuala.

Dread Delusion

Stjepan: Bez pretjerivanja, Dread Delusion sam instalirao zbog vizualnog stila. Igra izgleda kao kombinacija The Elder Scrolls II: Daggerfall i Wizardry 8 s time kako se prije igranja mora uzeti LSD listić. Nije da promoviramo nelegalna rekreativna uživanja, ali kombinacija boja i cijelog svijeta jednostavno ostavlja takav dojam.

Inače je riječ o RPG naslovu stare škole u kojemu se posjećuju otoci i rješavamo različite zadatke. Mač i magija u otvorenom ludom svijetu. Također, glazba, odnosno jedna stvar koja svira izvan naselja je poprilično dobra pa se nadam i kvalitetnom soundtracku kada izađe cijela igra. Lista želja? Ako volite RPG naslov neobičnog izgleda, može ići.

Exo One

Stjepan: Ako bi morao Exo One usporediti s nečim, to bi bio valjda Journey. Ova igra vodi nas na opuštajuće putovanje u kojoj se upravlja kuglom koja može mijenjati i oblik. Kontroliranje gravitacije za brzinu i let funkcionira dosta dobro iako tutorial u demo verziji to ne objašnjava najbolje.

Ono što će ostati pod velikim upitnikom su gameplay mehanike, odnosno koliko će ih na kraju biti u igri. Let i sve to je zabavno, ali postoji i šansa da će brzo dosaditi ako ne bude raznolikosti. S druge strane, okruženje u kojemu se igra u demo verziji izgleda vrlo dobro kao i druga koja se mogu vidjeti po završetku demoa. Kod mene je igra završila na listi želja jer mi se čini kako će ovo biti vrlo dobra igra za opuštanje u zanimljivim okruženjima.

Clid The Snail

Stjepan: Među svim isprobanim demo igrama, Clid se je istaknuo s boss borbom koja nije samo vizualno zanimljiva nego je i sam protivnik s napadima zanimljiv. Inače, riječ je o top down shooteru s pužem u glavnoj ulozi koji je iz nekog razloga poprilično dobro naoružan.

Demo verzija osim spomenute boss bitke nije ništa posebnog pokazala, ali je sam gameplay napucavanja dosta ugodan. Ništa posebno kako bi se reklo, ali isto tako nije niti loše iskustvo. Treba li igra ići na listu želja? Trenutačno ne osim ako baš volite ovakav tip igara.

To je to s našeg popisa odigranih demo igara. Jeste li vi probali išta iz nedavne ponude? Slobodno u komentarima podijelite s nama svoje favorite ili možda pak upozorenja koje bi igre trebalo izbjegavati.

Označeno sa: ,

Komentari (16)

  • SonOfZeus

    18.10.2021 - 20:28

    80% od ovih igara je komotno moglo izaći prije 10 godina i bile bi prosjek.

    • darijoman

      @SonOfZeus, 18.10.2021 - 21:32

      Uglavnom su to retro igre i one neće nikada biti neki prosjek. Uvijek će zadržati svoj određeni šarm sad pa i za sljedećih 10 godina, jer ljudi ih nevjerojatno vole

    • pleto

      @darijoman, 19.10.2021 - 09:55

      Vole ih ali očito ne kao COD, FIFU, Fortnite, Ubisoftove igre itd….

  • ILoveGaming

    18.10.2021 - 20:57

    Aeterna Noctis jako podsjeća na Castlevaniu Symphony of the Night pa tako i glavni lik sa kojim igrate na Alucarda.

    • NorthCorps

      @ILoveGaming, 18.10.2021 - 21:16

      jesi ti razer hahah

    • Bronson

      @NorthCorps, 18.10.2021 - 23:45

      Mutirao u velikog digimona nas razer :((

    • ILoveGaming

      @Bronson, 19.10.2021 - 00:14

      Sada sam razer lvl. 2 i samo čekam pravi trenutak kada ću vas sprašiti po turi hehehe…

    • Bronson

      @ILoveGaming, 19.10.2021 - 17:32

      Cekamo i mi

  • Saren

    18.10.2021 - 21:24

    Starship Troopers – Terran Command se ceka 🙂

  • Kikindo

    18.10.2021 - 23:15

    E ovo se ceka i cini mi se zanimljivo Don’t Buy This Game

    • Agent

      @Kikindo, 19.10.2021 - 09:03

      To ona igra što će koštat 60e i trajat 1 sec manje od 2h?

    • Kikindo

      @Agent, 19.10.2021 - 11:28

      E iskreno s tim nisam upoznat hahha

    • Agent

      @Kikindo, 19.10.2021 - 11:34

      Ma znam da su pisali za takvu igru ali se ne sječam kako se zvala.Po nazivu možda bi čak mogla i bit ta haha

  • mili1985

    19.10.2021 - 09:19

    Što je ovo Aeterna Noctis? Izgleda identično kao Hollow Knight. Nije da se žalim naravno.

  • SanKa

    19.10.2021 - 11:39

    ovaj robin hood izgleda potencijalno kao najjaca igra ikad.

  • kebbab

    19.10.2021 - 12:05

    Robin Hood mene najviše zanima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?