HCL.HR

TOP 10 promjena koje FIFA treba uvesti u Career Mode

Dominik Vadas 22.04.2022.   •   11 komentara


Izdvojili smo za vas neke od glavnih promjena koje bismo voljeli vidjeti u Career modu nadolazećih FIFA igara.

Serijal igara FIFA već dugi niz godina doživljava mnoštvo kritika od strane igrača, unatoč svojoj popularnosti. Najčešći prigovori tiču se single-player segmenta u kojemu samostalno preuzimate kontrolu nad određenim klubom. Sada već davne 2003. godine FIFA je u svoje igre implementirala Manager Mode, u kojem su igrači po prvi puta mogli osjetiti kako je to voditi momčad. Cijela stvar evoluirala je 2011. godine u Career Mode koji se pod tim imenom održao do dana današnjeg..

Fanovi su očekivali kako će Career mode predstavljati svojevrstan spoj zabavnog gameplayja FIFA igara i delikatnog te realističnog upravljanja klubom preuzetog iz naslova poput Football Managera. EA Sports je godinama obećavao kako je takav projekt ne samo moguć, već i isplaniran, što je dodatno rasplamsalo maštu svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Nažalost, Career Mode nikad nam nije dostavio obećano trenersko iskustvo, a čini nam se kako, zbog profitabilnosti Ultimate Teama, mod karijere za jednog igrača pada u drugi plan i postaje irelevantan. Da stvar bude gora, svaki puta kada Career Mode učini maleni korak naprijed, on je gotovo odmah popraćen s barem isto toliko koraka unatrag.

Unatoč svim problemima i zaostacima, velik broj zajednice još uvijek kupuje FIFU isključivo zbog menadžerskog iskustva. Upravo zbog toga odlučili smo navesti deset promjena koje bismo mi htjeli vidjeti u novim izdanjima Career Moda u FIFA igrama (ili kako god da se budu zvale).

Politika transfera

Kupovina i prodaja igrača predstavlja neke od najvažnijih segmenata upravljanja klubom. U stvarnom životu razmjena i akvizicija nogometaša popraćena je planom određenog kluba, a raznoliki su motivi koji stoje iza transfera. Na primjer, neki klubovi računaju na marketinšku dobit zbog popularnosti novopridošlog igrača, drugi grade svoj Ultimate Team, treći pak namjerno uzimaju igrače ne bi li unazadili konkurentske klubove. Iza tih zavrzlama i milijunskih odšteta uvijek stoji jasna i dugoročna vizija kluba, što nikako nije slučaj u svijetu FIFA igara.

Da pojednostavimo, nama je jasno kako pojedini klubovi posjeduju nepresušne izvore kapitala, no nismo sigurno koliko je realno gledati kako PSG kupuje petog vrhunskog vratara u nizu, dok im u napadu istovremeno stoji četrdesetogodišnji penzioner. Baš kako je za uspjeh na terenu potrebno igrati pametno, tako ne bi bilo loše da klubovi u Career modu igraju pametno i van terena, što se trenutno ne događa.

Osobnost igrača

Nogomet je nekoć bio razonoda u kojoj su bogati ljudi gledali sportaše znatno slabijeg ekonomskog stanja kako ih zadivljuju svojom vještinom. Stoljetni razvitak sporta donio nam je sasvim nove uloge, pa smo tako svjedoci sve većeg bogaćenja i prestiža povezanog s obuvanjem kopački. U stvarnom svijetu, sav taj novac i slava pojedinim igračima može udariti u glavu, što neminovno dovodi do sukoba s klubom, trenerom ili navijačima. Premda je FIFA 20 unijela element osobnosti igrača kroz veoma površnu mehaniku naziva Player Chat, to je jako daleko od širine situacija i problema s kojima se treneri i menadžeri susreću u stvarnosti.

Posao nogometnog trenera danas uvelike obuhvaća poslove odgajatelja i psihologa, što uopće nije reprezentirano u FIFA igrama. Dajte nam scenarije u kojima se moramo sukobljavati s razmaženim zvijezdama koje iz čista mira traže da ih prodamo, ili pak situaciju u kojoj moramo češće podizati moral igračima slabijeg karaktera. Želimo imati mogućnost kazniti Pogbu kojemu se ne da igrati kup utakmicu jer je cijelu noć proveo uz Fortnite.

Lige za dobne uzraste

Način na koji FIFA pristupa sustav mladih igrača u potpunosti je promašen i zastario. Sadašnja mehanika za stvaranje domaćih igrača putem akademije opcije ne pruža dovoljno raznolikosti i kompleksnosti. U današnjem nogometu veliki se naglasak stavlja na klupske akademije i lige za pojedine uzraste, što bi se trebalo precrtati i na virtualne travnjake.

Lige poput U18 ili U23 mjesta su na kojima bi treneri, putem statistika i izvještaja pomoćnih trenera, trebali pratiti i kaliti svoje buduće zvijezde. Bilo bi divno kada bi u ulozi pomoćnog trenera mogli igrati i te utakmice, no poznajući EA, bit će dobro ako ih ikada uopće uvedu.

Dugoročne statistike

Neshvatljivo je kako najpopularnija nogometna simulacija nema razrađen sustav dugoročnog praćenja statistika nogometaša. Najkraće rečeno, nogomet je igra brojki. Asistencije, golovi, stvorene šanse, prosjek ocjena- sve to čini zanimljivu i potpunu sliku svakog pojedinog igrača. I pomalo je bizarno što FIFA ne nudi opciju dugoročnog praćenja vaših nogometaša, već su podaci dostupni samo za aktualnu sezonu. Izuzev detaljnijeg analiziranja vaših igrača, FIFA ne nudi ni opciju analize vaše igre.

Jedna od najzanimljivijih komponenti ove timske igre upravo je poseban načini na koji svaka momčad pristupa utakmici. Želim znati koliko puta sam preokrenuo utakmicu, na koji način sam primio najviše golova, s kojih pozicija sam najčešće stvarao prilike… Svatko tko imalo prati nogomet reći će vam kako Liverpool u prosjeku ima puno udaraca na gol, dok Atletico Madrid daleko prednjači po broju pretrčanih kilometara. Nedopustivo je što ne postoji mogućnost da saznamo na koji način zapravo igramo virtualni nogomet. Ako u obzir uzmemo činjenicu kako je postojala nogometna igra kojoj nije žao što je uvela kakvu-takvu opciju dugoročnog praćenja, ne postoji razlog zašto FIFA ne bi mogla napraviti isto.

Audiovizualna prezentacija izvan terena

Česte su rasprave zajednice kada je riječ o vizualnoj prezentaciji FIFA serijala. I dok se žestoke bitke vode oko toga izgleda li Salahova kosa jednako gusto kao i na televiziji, svi se slažu u jednom- prezentacija izvan travnjaka je poražavajuća. Iz godine u godinu igrači slušaju iste beživotne replike komentatora. Nakon jedne sezone na terenu, gotovo je nemoguće ne predvidjeti iduću liniju teksta.

Osim što su monotoni, dijalozi su vrlo šturi i nemaštoviti. Nedostaju usporedbe s drugim momčadima, prisjećanja na neke povijesne utakmice, karakteristični anglosaksonski sarkazam, humor, blaga (ne)sklonost komentatora pojedinim načinima igre, klubovima i/ili ligama. Drugim riječima, fali sve ono što krasi dobre sportske komentatore koji nas zabavljaju svakog vikenda na malim ekranima.

Novinski članci još su gori. Ne pretjerujem kada kažem da se oni godinama nisu mijenjali, a predstavljaju toliko važan dio igračeve imerzije. Ti članci koji analiziraju utakmice, natjecanja, trenera i igrače predstavljaju jedini način na koji vi vršite interakciju s vašim navijačima. Naime, upravo u njima vidite na koji vas način percipira virtualni svijet igre: što misle o vašoj igri, ligi u kojoj se natječete, na kojeg igrača stavljaju najveći naglasak te što od vas očekuju. Paradoksalno, ovako važan element odrađen je iznimno loše i šlampavo. Naprosto ne postoji opravdanje za ovako lijen pristup krucijalnom segmentu upravljanja kluba.

Ništa bolje nisu ni konferencije za novinare, za koje smatram da su u igru dodane jedino zato da bi “utišale” prigovore fanova. Za početak, činjenica da su samo uvodna pitanja glasovno snimljena, dok su druga magično nijemo prenesena u potpunosti je poražavajuća. Nadalje, od beskrajnog potencijala kojeg otvara sustav koji se bazira na konceptu pitanje-odgovor, EA se odlučio na najljeniju moguću kombinaciju. Osim što igrač zapamti apsolutno sva pitanja nakon tri odigrane utakmice, ona su toliko nemaštovito koncipirana da cijelo odgovaranje gubi smisao.

Želimo realna, “škakljiva” novinarska pitanja koja djeluju na više segmenata u isto vrijeme. Primjerice, odgovorom na njih podiže se moral napadača ali se istovremeno spušta obrambenim i veznim igračima. Ako već ne možemo dobiti opciju u kojoj novinara nazivamo đubretom i gađamo ga sendvičem, najmanje što možemo tražiti je da cijeli razgovor bude popraćen glasovima sudionika.

Valja istaknuti i propust u kojima ta pitanja ponekad čak ni ne korespondiraju s vašim odigravanjem. Na primjer, redovito vas tako pitaju kakav je osjećaj biti neporažen u sezoni, a vi se još uvijek sjećate sramote i crvenila koje vas je oblilo kada ste izgubili prvu utakmicu kod kuće na otvaranju prvenstva.

Značaj zarađenog novca

Igrajući kao menadžer u FIFA igrama lako je moguće da će vam se dogoditi da u potpunosti zaboravite kako ste vi za taj posao zapravo plaćeni. Treneri poput Kloppa i Guardiole od svojih se virtualnih dvojnika razlikuju po jednoj bitnoj stvari; oni naime svoj novac zapravo mogu i trošiti. Nevjerojatno je da u igri nije dodan nikakav način koji bi opravdao novac koji vi kao glavni trener zarađujete. Problem se može riješiti na bezbroj kreativnih načina.

Primjerice, uz pomoć zarađenog novca možemo kupovati razne kozmetičke dodatke za našeg stratega- bilo da je riječ o kapama, majicama i narukvicama, pa sve do sakoa, kravata i svečanih cipela. Osim kozmetičkih promjena, uloga vaše plaće može se i produbiti kroz opciju angažiranja raznih stručnjaka koji bi, privremeno ili trajno, poboljšali vaše karakteristike. Plaćanje PR eksperta omogućilo bi vam veći broj odgovara na novinarska pitanja, a angažiranje ekonomskog savjetnika postizanje boljih uvjeta prilikom dogovora financijskog dijela transfera.

Kako sada stvari stoje, EA još uvijek nije ispravio bug u kojemu se vaša plaća praktički ne mijenja ako odlučite ostati u istom klubu. Tako vam se lako može desiti da vas Arsenal, nakon dugog niza uspješnih godina, umjesto novog Wengera tretira kao trenera pristiglog iz Brdovečkog Kraljevca.

Igranje s autentičnim trenerima

Nije tajna kako pojedini treneri, uz nezaobilazno nogometno znanje, posjeduju obilnu dozu posebnosti i karizme, zbog čega su ponekad jednako popularni kao i nogometaši koje treniraju. Imajući to na umu, FIFA 22 detaljno je modelirala 31 menadžera iz različitih svjetskih liga, ne bi li što vjernije prikazala okršaje koji se na aut-linijama paralelno vode s onima na terenu.

Pomalo je nelogično što još uvijek ne postoji način da s autentičnim trenerom započnemo svoje menadžersko iskustvo, već smo uvijek ograničeni na izradu vlastitog lika. Štoviše, ne samo da ne možemo igrati kao stratezi s malih ekrana, već nemamo niti mogućnost izrade vlastitog lika koji bi izgledom podsjećao na trenerske ikone. Brojni ljubitelji sporta zasigurno bi htjeli promijeniti tijek karijere Diega Simeonea ili slaviti na punom Anfieldu u cipelama Jurgena Kloppa. Osobno, ne mogu dočekati scenarij u kojem, kontrolirajući španjolskog stratega Unaya Emeryja, neprestano ljudima govorim ”Good Ebening”.

Sustav posudbe igrača

Razvijanje mladih igrača u stvarnom svijetu vrši se kroz mnogobrojne posudbe. Osim što vaši mladci dobivaju prijeko potrebne minute, dolaze u dodir s raznim trenerima i stilovima igre, pa se u matični klub vraćaju bitno promijenjeni. Posudbe u FIFI ne igraju nikakvu ulogu. U odrađivanju samih dogovora o prijelazu nedostaje nam detaljniji sustav kontroliranja uvjeta posudbe.

Na primjer, željeli bismo osigurati minimalan broj minuta koje naš igrač mora upisati za vrijeme posudbe. Nadalje, od trenera koji posuđuje našeg igrača možemo tražiti da nam obeća kako će s njime posebno vježbati na uigravanju određene pozicije ili rješavanju nekih nedostataka. Smiješno je i spomenuti kako niti ne postoji opcija praćenja napretka vašeg igrača na posudbi. Jednom kada je posuđen, igra prestaje pratiti igračevu statistiku, što rezultira time da vi nemate blagog pojma dodiruje li uopće vaš nogometaš travnjak, ili cijelo vrijeme grije klupu.

Naravno, ne treba ni naglašavati kako vam manjak statistika ne govori ništa o njegovim postignućima. Šećer na kraju predstavlja poražavajuća informacija da se vaši igrači nimalo ne mijenjaju, bez obzira koliko se njihovo okruženje te način treniranja razlikovao od metoda koje se prakticiraju u vašem klubu.

Veća sloboda u upravljanju klubom

Slaganje taktike i vođenje s aut linije svakako je neizmjerno važan segment vođenja kluba. No, postoji i čitav niz stvari s kojima se menadžer mora detaljno pozabaviti i prije sučeva početnog zvižduka. FIFA očajnički pati od nedostatka inovacije u upravljanju klubom. Igraču je potrebno pružiti veću slobodu, jer u postojećem stanju gotovo je nema.

U nekim prijašnjim igrama iz serijala mogli smo utjecati na važne stavke poput dogovora sa sponzorima, cijena karata, kapaciteta popunjenosti stadiona i slično. Uvođenje ciljeva koje pred igrača postavlja uprava kluba dobrodošao je novitet, no ostaje nejasno zašto nemamo priliku pregovarati oko nekih zadataka ili apelirati na preraspodjelu postojećih ciljeva.

Treninzi igrača

Bez puno zadrške možemo reći kako je sadašnji koncept treninga dosadan i besmislen. Koja je poanta uvođenja treninga ako nam igra dopušta da, nakon jednog odrađivanja s najboljom ocjenom, simuliramo ostatak. Simulacija spomenutih treninga je nepostojeća, pa tako one treninge koje niste odradili vlastoručno vaši puleni beziznimno polože s ocjenom D iliti dovoljan.

Treba istaknuti i to kako svako odrađivanje treninga traje neko vrijeme, dok se simulacija odvrti, a kako to morate raditi svakih par dana, čitava stvar vrlo brzo postaje zamorna. Ako EA Sports odluči zadržati mehaniku treniranja, ona će morati biti promijenjena na jedan od dva načina: ili će navigacija kroz treninge biti samo animacija koja će ići glatko i brže nego sada, ili će u igru biti dodan mnogo veći broj raznih vježbica koje će igrači morati savladati.

To je sve od nas, a sada je došao red na vas. Koje su promjene koje bi vi rado voljeli vidjeti u idućem naslovu iz FIFA serijala? Slobodno nam u komentarima ispod pišite o vašim razmišljanjima i dojmovima!

Komentari (11)

 • lepiakadodo

  22.04.2022 - 16:31

  Uf.. dobro da niste pisali sto promjeniti u PESu, jer bi tekst valjda bio na 17 araka….

  • Vujo777

   @lepiakadodo, 22.04.2022 - 16:50

   hahahahaha XD

  • PppPP

   @lepiakadodo, 23.04.2022 - 03:05

   Polako, dok nabave bolji server, onda će 😁

 • Todd Alquist

  22.04.2022 - 16:54

  Takođe bi trebali uvesti promjenu stila dresova svake sezone, uvesti neke prave kompanije (ili mogu i lažne, nebitno) i sklapanje dogovora s njima kako bi ti bili sponzor na sredini dresa, rukavu itd. Ima puno potencijala ovaj career mode, ali džabe, to je EA.

 • SanKa

  22.04.2022 - 16:56

  koliko sam ja skuzio, vi zapravo zelite football manager hahaha. sve elemnti iz te igre..iako ono sto me bolesno smeta kod managera vec 10 godina, to je interakcija s igracima. glupo ko 3 k…i odbijaju to mijenjati.

  • Darcoolio

   @SanKa, 22.04.2022 - 17:17

   da ne pričamo o tome kad pregovaraš oko sopstvene plate, apsolutno beznačajno.

 • Zoran Žalac

  22.04.2022 - 17:32

  Moja lista:
  1) Da možeš igrati kao menadžer i razvijati vlastitog nogometaša u isto vrijeme
  2) interaktivni Hall of Fame vlastitih uspjeha, sa snimkama najboljih golova, najvažnijih utakmica, cijelom statistikom karijere, i sl.
  3) smisleniji sustav treninga, možda kroz nekakvu gamifikaciju kao s fitness karticama u FUT-u i sl.
  4) Rejting sustav menadžera – jedna lista na kojoj bi se kroz nekakav napredni izračun vidjelo koliko sam uspješan kao menadžer – neovisno o uspjehu kluba, score karijere / posla u više klubova i sl.
  5) Mini-igra flertanja s čistačicama i fizioterapeutkinjama, mini-igra opijanja u baru u slučaju izgubljenog prvenstva ili kupa.
  6) da Electronic Arts nema veze s igrom

  • RickBarry

   @Zoran Žalac, 22.04.2022 - 19:07

   Pa više manje da bude kao NBA 2K myCareer. Doduše i oni su otišli u ekstreme.

  • Ki-ya Karate Monster

   @Zoran Žalac, 22.04.2022 - 20:54

   Mislim ovo prvo kreiraš sebe pa onda treniraš.

 • Fenner

  25.04.2022 - 11:20

  Također bilo bi dobro kada bi uveli da ja kao trener mogu poslati zahtjeva za vođenje bilo kojeg kluba a ne samo onima koji su ponuđeni, pa da oni onda odluče da li me žele za trenera ili ne?! Ono tražim novi klub a ponuda je jadna. Također vrlo rijetko se događa da neki klub tebi ponudi posao!

 • sljuk

  25.04.2022 - 17:27

  Kad ce se malo spomenut eFootball verzija 1.0…..posto je nastupilo puno promjena u samoj igri….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?