HCL.HR

Vratili smo se u djetinjstvo i izabrali pet najdražih Looney Tunes igara

Filip Zorić 12.08.2021.   •   18 komentara


Nastavak Space Jama nedavno nas je pokušao vratiti u vrijeme kad su nam likovi Looney Tunesa pružali neizmjernu zabavu. Mi smo se stoga prisjetili njihovih najzanimljivijih igara.

Često mi padne na pamet kako su neke filmske franšize ili serije savršene za adaptaciju u obliku videoigre. Po mom mišljenju, jedna od takvih je franšiza Looney Tunes. Luckasta priroda ovih animiranih filmova idealna je za videoigre. S obzirom da je nedavno izašao Space Jam: A New Legacy, kao i popratna igra bazirana na tom filmu, mislimo da je sad idealno vrijeme za odabrati pet najdražih Looney Tunes igara.

Zašto pet, a ne petnaest? Puno me pitate, imam završni rad za završiti. Bez daljnjeg odugovlačenja, evo naših favorita:

5. Looney Tunes: Back in Action

Looney Tunes: Back in Action nije bio posebno dobar film, većinski zato što je fokus stavljao na odglumljeni dio nego na puno interesantniju postavu animiranih likova. Igra koja je napravljena po filmu možda nije remek djelo, ali mi je ostala u dobrom sjećanju zato što su ludorije Looney Tunes likova ovdje glavna stvar. U ovom ste platformerskom naslovu mogli igrati kao patak Dodo ili Zekoslav Mrkva koji pokušavaju zaustaviti glavnog zlikovca u namjeri da pretvori sve ljude u majmune.

Gameplay se sveo na klasičnu collectathon formulu već poznatu onima koji igraju 3D platformere, ali je sve bilo začinjeno Looney Tunes šarmom.  U svakom području igre morali ste rješavati izazove koji su najčešće imali neku simpatičnu poveznicu sa svijetom Looney Tunesa. U jednom trenutku morate promijeniti sve znakove u šumi tako da na njima piše Fudd Season, što će vam pomoći da zaustavite zlobnog lovca Elmera Fudda. Ova igra nije dobila najbolje kritike, ali mislim da je dobro dočarala luckavost po kojoj su poznati crtani filmovi.

4. Sheep, Dog ‘n’ Wolf

Ova igra je bila specifična po tome što se fokusirala na jednu Looney Tunes dinamiku koja možda nije najpoznatija široj publici – onoj između Sama Ovčara i vuka Ralpha. Ralph je lik koji je praktički identičan Wile E. Kojotu, ali umjesto Ptice Trkačice želi uhvatiti ovce. Sam je pas čuvar koji svaki put uspije poraziti kojota i zaštiti krdo u crtanim filmovima. Tako nas Sheep, Dog ‘n’ Wolf stavlja u ulogu Ralpha koji mora u različitim levelima ukrasti ovce bez da Sam to primijeti.

Igra možda na prvu liči na obični platformer, ali zapravo je ovdje bilo dosta mozganja i korištenja stealth mehanika. Ralph se mogao šuljati na prstima te se skrivati u grmovima, a stvari bi za njega postajale sve opasnije što bi bio bliži psu čuvaru. Dosta ste vremena u ovoj igri proveli tako što ste rješavali razne zagonetke tj. pronalazili idealne načine za ukrasti ovce, a pri tome su vam pomogle razne ACME naprave koje ste mogli prepoznati iz crtanih filmova. Ukratko, ova igra vas je uspješno stavila u šape Ralpha, te ste imali osjećaj da će ovaj put planovi nesretnog vuka napokon funkcionirati.

3. Bugs Bunny and Taz: Time Busters

Bugs Bunny and Taz: Time Busters je zapravo indirektan nastavak još jedne Looney Tunes igre pod nazivom Bugs Bunny: Lost in Time. Priča ovaj put ide nešto drugačije –  patak Dodo je slomio Bakin vremenski stroj, a u tom su se procesu dragulji koji pokreću stroj izgubili u različitim vremenskim razdobljima. Bakica tako odluči uposliti Zekoslava Mrkvu i svog ljubimca Taza da pronađu već spomenute dragulje. Bugs Bunny and Taz: Time Busters je na prvi pogled dosta sličan kao Lost in Time, ali glavna inovacija je bila dodatak novog igrivog lika u obliku tasmanske nemani.

Dok se Zekoslav mogao šuljati ili lebdjeti pomoću svojih ušiju, Taz je mogao podizati teške predmete ili svojim agresivnim vrćenjem uništiti prepreke. Između ova dva lika ste mogli prebacivati u slučaju da ste igrali sami, ali vas ništa nije sprječavalo da zaigrate ovo s prijateljem u co-op modu. Puzzle aspekti su u ovoj igri bili u velikom fokusu, a većinu zagonetki ste rješavali tako što ste kombinirali specifične moći oba lika. Bugs Bunny and Taz: Time Busters je možda bio manje orijentiran na platformiranje od svog prethodnika, ali dodatak novog igrivog lika i kreativne mozgalice su učinile ovu igru jako zabavnom.

2. Looney Tunes Racing

Kad razmislim o idealnim žanrovima za Looney Tunes, kart racer bi definitivno bio pri vrhu moje liste. Na svu sreću, 2000. godine smo dobili Looney Tunes Racing, koji je praktički bio Mario Kart u kombinaciji sa svijetom ovih crtanih likova. U igri ste imali široku paletu vozača na raspolaganju, a svaki od njih je imao specifični kart. Zekoslav Mrkva je imao vozilo u obliku mrkve, patak Dodo je vozio kart u obliku vlastitog kljuna, a Tazovo je vozilo imalo zube nacrtane na sebi koji  su savršeno dočaravali njegov agresivni karakter.

Ovdje smo isto tako imali gomilu ikoničnog Looney Tunes šarma. Likovi bi si konstantno nabacivali uvrede dok bi se natjecali utrkama, a staze su zapravo bile bazirane na nekim od najpoznatijih crtanih filmova iz franšize.

Imali ste šumu u kojoj su lovac Elmer Fudd i Zekoslav vodili mnoge bitke, laboratorij u kojem je stvoreno crveno čudovište Gossamer te grad u kojem živi futuristički alter ego Dode zvan patak Frka. Ova kart racing igra je imala i jednu interesantnu inovaciju što se tiče prikupljanja oružja za koristiti na stazama.

U drugim sličnim igrama bi dobili nasumični item kad npr. razbijete kutiju, ali ovdje ste prikupljanjem novčića dobivali sve jača oružja. S jednim novčićem ste mogli baciti pitu, dok ste s pet mogli baciti nakovanj na ostale igrače. Looney Tunes Racing možda nije bio na razini velikana poput Crash Team Racinga ili Mario Karta, ali je svejedno nudio kvalitetnu kart racing avanturu u svijetu Looney Tunesa.

1. Bugs Bunny: Lost in Time

Postoji dosta Looney Tunes igara koje sam igrao, ali još uvijek mi je Bugs Bunny: Lost in Time najdraža među njima. U ovom 3D platformeru Zekoslav Mrkva slučajno aktivira vremenski stroj u nekom skladištu i kao posljedica toga se izgubi u vremenu. Kako bi se vratio u svoje vrijeme, mora sakupiti satove i zlatne mrkve u različitim dobima. Mislim da mi je ova igra najdraža zato što je na idealan način adaptirala Zekoslavove najpoznatije animirane avanture.

Svaki je level imao reference na povijest ludog zeca, a neke su od njih bile dosta opskurne i pokazivale su da je developerima bilo itekako stalo do izvornog materijala. U piratskom svijetu smo se borili protiv Yosemite Sama i vidjeli dosta podsjetnika na crtić Rabbitson Crusoe, dok su veći fanova Looney Tunesa mogli prepoznati mafijaše Rockyja i Mugsyja u trećem svijetu igre. Cutscene su imale one klasične Looney Tunes fore, a i neke od uvodnih špica iz crtića su iskorištene tijekom učitavanja za ovu igru.

Developeri su ovu bogatu animiranu povijest povezali sa zanimljivim mehanikama, što je rezultiralo 3D platformerom koji možda nije bio najkvalitetniji, ali je imao neku svoju čar. Igrači su morali koristiti svoje vještine za proći klasično dizajnirane platformerske levele poput kanjona u kamenom dobu, no ponekad su developeri zapaprili stvari s vožnjom po ulicama ili klizanjem po ledu. Sve u svemu, ne bih rekao da je Bugs Bunny: Lost in Time fantastična igra. Međutim, itekako bi volio vidjeti neki remaster.

Vjerojatno se neće svi složiti s našom listom, ali zato postoje komentari. Napišite nam koje su vama najdraže Looney Tunes igre i zašto.

Komentari (18)

 • Sayan

  12.08.2021 - 14:49

  Sheep dog n wolf definitivno zasluzuje remake,meni najdraza igra.Mrvicu bolja od lost in time.

  • butjer1010

   @Sayan, 12.08.2021 - 15:55

   Da da, i meni daleko bolja od svih ovih. Ne smijem se sjetiti kad sam posuđivao u igraonama PS da bi to igrao. Naravno, bez memory carda, upaljen danima bez gašenja. Ona legendarna misija gdje je na francuskom opisano što moraš raditi onom dlakavom divu mi je oduzela 50 sati. Na kraju sam našao lika koji zna francuski, platio mu da dođe do mene da mi prevede šta piše!!! I tu nije bio kraj mukama! Bez interneta, traži po medicinskom leksikonu šta je ta bolest – vrtoglavica, i tek onda sam skužio kako se to pređe! Savršena igra tada.

  • lepiakadodo

   @Sayan, 12.08.2021 - 16:32

   Meni najdraza i najsmjesnija….

 • Junejkas

  12.08.2021 - 15:10

  Ahh kad se setim ovih igrica a i wolle igrice najdraze

 • razer1234559

  12.08.2021 - 15:23

  Bugs Bunny: Lost in Time sam samo igrao i bila mi je jeziva kao klincu. Nije mi bila dobra igra.

 • Vujo777

  12.08.2021 - 15:55

  Najdraži crtić ikad, i dan danas znam pogledat, ❤️nostalgija

 • Fran23

  12.08.2021 - 15:58

  Za mene osobno je također Bugs Bunny Lost in Time numero uno
  Prva igra koju sam igrao na PlayStationu 1…soundtrack je atmosferičan i danas odličan

 • Cro_Maher

  12.08.2021 - 16:00

  Remake “Bugs Bunny: Lost in Time” bi bio pun pogodak.

 • tuvvok1701

  12.08.2021 - 16:03

  Stvarno je teško reć koja mi je bolja, Sheep’dog’n’wolf, Time busters ili Lost in time. Obožavao sam sve tri i svaka ima nešto što je čini posebnom i izvrsnom. U Lost in time su to zanimljivo napravljeni likovi, u Time bustersima nenadmašni Taz, a u Sheep’Dog’n’Wolf su zagonetke vrh vrhova. Možda mi je S’D’n’W ipak najbolji, zbog čitavog settinga i prezanimljivih fora.

 • tuvvok1701

  12.08.2021 - 16:04

  I da, remake, ramaster ili šta već od ovo troje bi sgvarno dobro došlo, pogotovo za S’D’n’W.

 • Zoran Žalac

  12.08.2021 - 16:16

  Bugs & Taz su mi bili izvrsni. Na Sheep Dog’n Wolfu izgubio previše živaca, ali koncept odličan. Na moj bi se listi još našao Bugs Bunny Crazy Castle sa NES-a.

 • Mixa

  12.08.2021 - 20:04

  Kao da ste znali! Pre par dana sam zaigrao opet Bugs Bunny: Lost in Time, posle jedno 20-tak godina! 😀

 • TheCaptainCrash

  12.08.2021 - 20:45

  Meni osobno najdraza je Taz Wanted

 • Klaudio89

  13.08.2021 - 01:11

  Pamtim jako dobro Time Busters,ja i moj brat smo ga stalno igrali,najbolje od svega u toj igrici je bilo kad si igrao protiv svake ekipe u bilo kojem sportu(Košarka,Hokej na ledu,Nogomet,Američki nogomet),ali posebno mi je i najdraže bilo pogađanje pojedinih tonova i koraka kod svakog pojedinog lika kod kojeg si došao,posebno po tom pitanju mi je ostao trenutak kada si na ledu morao pogoditi par tipki,kad si pogriješio,ili bi zec ili taz smotali same sebe,kod taza mi je bilo najsmješnije kada je projurio ko sajla i odletio tko zna kamo,šteta je da sam kasnije tu igricu zagubio i da ju nikad nisam uspio preći,ali zato se jedan dan nadam da ću ju ponovo imati prilike igrati

 • TheCaptainCrash

  13.08.2021 - 11:12

  fellow man of culture

  • TheCaptainCrash

   @TheCaptainCrash, 14.08.2021 - 08:30

   znaci to je jedina igra koju mi je komp mogo pokrenut u to vrijeme, tj mogao je i vise samo da sam znao vise o tome haha i taman ga zaigram neki dan opet kad me samo oprala nostalgija hahah najbolja mehanika mi je bila to sto kad se kreces normalno, muzika je isto chill, ali kad se pocnes vrtitm pocne mlatit teski metal i jbmu sve to mi je najbolji aspekt igre hajhaha

  • TheCaptainCrash

   @TheCaptainCrash, 15.08.2021 - 08:34

   nisam nigdje je mogao naci pa sam kopo po sobi i nasao cd, netko ga je sprzio davnih dana hahah

 • Triksterica

  13.08.2021 - 13:33

  Bila je neka igra na “disketi” za fejk kobzolu koju sam kao dijete imala (mislim da je u pitanju Sega Saturn ali ne sjećam se više) s Looney Tunes likovima. Sjećam se samo nekog levela u kojem si kao lik onog praščića trebao skakat preko prepreka na nekom vlaku. Znam da to nikad nisam prešla pa ako netko, na temelju ovih “izdašnih” informacija zna koja je to igra, bila bih jako zahvalna. 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?