HCL.HR

Gaming suvenirnica #01: Posteri na temu igara

Zoran Žalac 12.02.2017.   •   3 komentara


Dobrodošli u novi serijal članaka na HCL portalu koji se bavi isključivo genijalnim stvarima iz kulture gaminga i svijeta videoigara.

Autor: Jacob Briggs

Dobrodošli u novi serijal tekstova za koji se nadamo kako će biti vaš jednako koliko i naš. U Gaming suvenirnici cilj nam je prisjetiti se genijalnih stvari zbog kojih nam je igranje videoigara pruža zdravu zabavu u životu. Ciljamo na univerzalne stvari u kulturi gaminga za koje vjerujemo da ih je veći broj igrača doživio u ovom ili onom obliku. Često ćemo biti nostalgični i orijentirani prema retro dijelu gaminga, no optimistično ćemo isticati i lijepe strane igranja u današnjem vremenu.

Ideja je da člancima potaknemo razmjenu uspomena koje vežemo uz gaming. Za razliku od serijala Retro doza ovdje ćemo obrađivati nešto šire teme koje obuhvaćaju veći broj igara bez nekih žanrovskih poveznica. Ili ih ne obuhvaćaju direktno, kao u današnjoj temi koja bi vam ponajbolje mogla ilustrirati o čemu blebećem u ovom predugom uvodu.

Jesu li zidovi vaših soba ikada bili oblijepljeni posterima iz igara?
I kakav ste vi to gamer ako nisu?

Autor: Ron Guyatt

Zidni posteri najčešći su dekor tinejdžerskih soba, ponekad čak i alat mladenačkog bunta. Postavljanje postera jedan je oblik izražavanja teritorijalnosti, što je najlakše shvatiti ako nemate vlastiti prostor. Sjećam se da je lijepljenje postera bila prva stvar koju sam napravio kada sam dobio vlastitu sobu. U sobi još nije bilo namještaja ni računala, ali glavno da su posteri bili ondje. Da ih nisam stavio, bila bi to prostorija kao i svaka druga.

Posteri na mojim zidovima isprva nisu bili gaming tematike. Prvo sam prošao glazbenu fazu, zatim onu sportsku. Premda sam svojevremeno ostao zatečen golišavim posterima koje sam vidio u jednoj automehaničarskoj radnji, erotsku fazu s posterima nisam imao. Videoigre su došle nešto kasnije. Postere bih, naravno, dobivao u časopisima, no bilo je tu eventualno i razmjene po školi.

tomb-raider-poster-angelina

Poster koji mi je uvjerljivo najduže ostao u pamćenju jest onaj za film Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life. Možda nije imao izravne veze s igrama, ali da je bio savršen za igranje… da bih riječ rekao! Osim Lare Croft na zidu sam između ostalih imao Diabla, Snakea, Gran Turismo aute, elficu iz WoW-a, Max Paynea u klinču s Monom i još čitav niz drugih likova.

S vremenom sam od postera jednostavno odustao, kao i s općenitim vješanjem stvari po zidu. Međutim, kada sam ovih dana blejao u zid prostorije koja će mi uskoro postati novo radno okružje, osjetio sam opet onu tinejdžersku želju označavanja svog teritorija. Na moju sreću, posteri na temu videoigara evoluirali su naspram onog vremena kada su dolazili u časopisima. Točnije rečeno, evoluirala je njihova distribucija pa sada genijalne postere možete pronaći u svega nekoliko klikova.

Autor: Jacob Briggs

Ako i vas ponovno udari ta mladenačka želja da posterima, ili se s njom suočite po prvi put u životu, dobro je također znati da posteri videoigara nisu više neozbiljni kao nekada. Bacite li pogled na Etsy, DeviantArt ili možda Gametee, pronaći ćete vrlo domišljata i originalna predočenja igara kojih se ne biste postidjeli ni da vam stoje u dnevnom boravku gdje vam dolaze ljudi koji su od igara čuli samo za Tetris i Super Marija. Naravno, kvalitetu prati i visoka cijena – u nekim slučajevima poster može koštati više od same igre, ali s obzirom na fantastične ilustracije kakve se mogu naći, cijena je najčešće i opravdana.

A sad vas pitamo, kakva vi sjećanja vežete uz gaming postere? Komentirajte nam ako ih još uvijek negdje čuvate, požalite se ako vam ostali ukućani ne dopuštaju da postere koristite kao dekor. Na kraju, ako se i sami bavite stvaranjem postera na temu videoigara – evo vam odlične prilike za besplatnu reklamu.

Komentari (3)

 • PCGamer

  12.02.2017 - 21:52

  Greškom ponovno objavljeno?

  • YeYa

   @PCGamer, 12.02.2017 - 22:12

   Vjerojatno

  • karlod1997

   @PCGamer, 13.02.2017 - 01:31

   Da hahah, taman gledan, jbt komentira san već ovi članak haha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?