HCL.HR

Gaming suvenirnica #04: Isplativi lopovluk

Zoran Žalac 27.03.2017.   •   10 komentara


Brojni junaci u videoigrama su kradljivci, no nema svaka igra jednako dobar sustav za aktivnosti lopova, kleptomana i švercera.

CriminalScum3

Krađa je jedna od najčešćih aktivnosti u igrama bilo da se radi o Grand Theft Autu, Assassin’s Creedu ili Falloutu. Negdje je to osnovna mehanika, negdje popratna, ali najčešće je strogo kontrolirana kako igrač ne bi na „nepošten“ način poremetio balans igre. Primjerice, u Divinity: Original Sinu imate korisnu opciju krađe, ali daleko veći profit ostvarujete od standardnog lootanja i preprodaje. U starijim Fallout igrama uspješnost krađe uvijek je ovisila o postotku vještine vašeg lika, pa iako ste na NCR Bazaaru mogli pokrasti ozbiljan arsenal, patuljasti prodavač brzo bi vas uhvatio na djelu ako niste uložili bodove u svoju lopovsku karijeru.

Međutim, postoje i one igre u kojima se rizik bivanja kradljivcem itekako isplati. U legendarnom GTA: San Andreasu tako ste mogli natući ozbiljne novce krađom automobila već pri sredini same igre. Kasnije se taj novac mogao udeseterostručiti kockanjem pa CJ više nije bio obični provalnik kao u početku igre. Opcije krađe i kockanja pritom nisu bile ograničavane do te mjere da zgrnete lovu koju jednostavno niste mogli potrošiti nego je za njih samo trebalo malo truda, vještine i upornosti.

Osobno obožavam takvu slobodu kada se u igri „zločestim putem“ može napredovati jednako kao kad ste Sv. Petar i Pavao. Iz toga se onda može razviti avantura koja zna biti podjednako zanimljiva, ako ne i zanimljivija od onoga što ćete vidjeti na glavnome putu igre.

Primjer koji najbolje pamtim za to jest igra Pirates of the Caribbean iz 2003. godine. U toj igri, koja inače nema skoro nikakve veze s istoimenim filmom, od samog se starta susrećete sa sustavom krijumčarenja. Dolaskom u grad možete vidjeti koja su dobra (materijali, začini, hrana i piće) zabranjeni za prodaju. Zatim nakrcate brodove u svojoj floti s tim dobrima i sa švercerom dogovorite da ih iskrcate na zabačenom dijelu otoka.

lopov

Dolaskom na plažu doznate kako šverceri za prokrijumčarena dobra nude novac o kakvom samo možete sanjati da igrate kao pošten gusar. Naravno, krijumčarenje ima i svoju negativnu stranu ako vas obalna straža ulovi dok švercate zabranjene stvari. U tom slučaju ne možete se izvući prodavanjem magle, ali imate malu šansu da uz dobre reflekse i vrsno upravljanje kormilom pobjegnete ruci pravde. A jednom kad ugledate čist horizont pred sobom, s hrpom zlatnika u džepu, možete zadovoljno predahnuti prije nego kupite još jedan brod, složite novu listu za švercanje i kontaktirate lokalnog švercera.

Dobra mehanika ilegalnog poslovanja ima moć da dosadnu igru učini zanimljivom, da blagu igru učini težom i da ispriča priču koja nije dio glavnog narativa. Podijelite zato s nama svoja iskustva virtualnog lopovluka u ovo korizmeno doba. Volite li neovlašteno posuđivati stvari u igrama? Osjećate li se uspješno ako na kriminalan način ostvarite veću dobit nego što vam to pošteno igranje omogućava?

Označeno sa:

Komentari (10)

 • nikola65478

  27.03.2017 - 15:38

  Pa zapravo volim ,radim to u witcheru 3 radio sam to u skyrimu.

 • rotkvica45

  27.03.2017 - 19:30

  Krađa u igrama mi je uvijek bila jako zabavna zato što je u pravom životu ipak ozbiljno kažnjiva.

 • Apocalypse4987

  27.03.2017 - 20:23

  Pirates of carribean, kako dobra igra, nisam toliko šverca, više sam gusarija al moglo se radit sve i svašta. Međutim MGS the phantom pain ima najzabavniju metodu krađe; sve fultonom u zrak, od vojnika, minobacača pa do tenka 🙂

 • l)oolvl

  28.03.2017 - 01:17

  Elder Scrolls…. krađa krađa krađa gdje god se stigne, i onda dođeš jednog dana do situacije da moraš bacati dijamante i drago kamenje jer niti možeš više nositi niti ima smisla, lol.

  • croBilly394

   @l)oolvl, 29.03.2017 - 02:34

   A joj, kad se sjetim kako sam u Oblivionu skupljao i krao boce kako bi ih prodao.. Sjećam se da je podrum u jednom gradu bio krcat bocama, i skinuo sam sve sa sebe kako bi ih mogao što više ponijeti, pa sam s bocama takav gol bježao od stražara po gradu jer je netko skužio krađu.. Good times.

 • AaboOs

  28.03.2017 - 01:38

  Desi se da zaboravim da nisam u igri pa odem u trgovinu i ukradem puna kolica, pa aj ti sad sutkinji objasni situaciju. Ove igre su katastrofa! SVE to treba ukinut i zabranit.

 • Le_gen_da

  28.03.2017 - 13:39

  U witcheru je to najzabavnije 😀

 • CoolGAMER4879

  28.03.2017 - 18:52

  da dobor je krasti najbolje je u witcheru 3

 • veki666

  28.03.2017 - 22:09

  A daj mi pokaži balkanca a da nikad nije nis ukral ili prošvercal…

 • nedzon

  29.03.2017 - 17:14

  Inace nemam naviku krasti u igrama, medjutim znalo se zalomit pa na new vegasu u nekom hotelu “slucajno” provalim u neku sobu kad na stolu tona capsova, ili jednostavno u outpostu legije klepim koji sword!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?