HCL.HR

Case Modding

Igor Belan 28.12.2006.   •   0 komentara


Ova tema naučiti će vas osnove case modinga. O čemu razmišljati pri kupovini case moding opreme? Što kupiti i gdje, te kako ugraditi…

UPOZORENJE: Ovaj tekst je isključivo obrazovnog karaktera i autor teksta ne može biti smatran odgovornim za eventualnu štetu nastalu primjenom ovog teksta.

� to je Case modding?

U današnje vrijeme stvarno nije cool imat običnu bijelu kantu pa se sve više ljudi zanima za case modding. Case modding je ustvari preuređivanje kućišta vašeg računala u mali osobni hram :- ). Bilo kakva preinaka na vašem kućištu se smatra case modom, od dodavanja dodatnih ventilatora, zamjenjivanja Power i HDD LEDica sa ultra bright LEDicama do rezanja bočne stranice, brušenja, bušenja, bojanja itd. Danas se nećemo bavit navedenim «profesionalnim» modovima ( rezanjem, bušenjem, bojenjem i sl.) već ćemo se baviti lakšim i popularnijim modovima ( neonke, LED ventovi i sl.). Computer shopovi u Hrvatskoj danas imaju širok izbor case modding opreme, od najobičnijih thumb screwa i adaptera za ventilatore do raznih neon stringova i gadgeta koji će vam biti potrebni za uspješano modanje. U sljedećem tekstu uz opise pojedinog dijela case modding opreme pročitati ćete općenite savjete o modificiranju vašeg računala.

Gdje početi?

…Je pitanje koje se uvijek pitam prije nego počnem modati neko računalo. Pa, početi bi se trebalo ustvari već spomenutim «profesionalnim» modovima. Dakle prvo bi trebalo izrezati bočnu stranicu ( ukoliko već nemate plexiglass) i namontirati plexiglas, zatim razna bušenja rupa zbog boljeg protoka zraka, dodavanja ventilatora i slično, onda bi trebalo malo izbrusiti rubove, sve obojati itd. No budući da se u ovom tekstu nećemo bavit takvim modovima ( koje rade pravi PC entuzijasti ) dat ću vam par savjeta gdje strpat sve te case modding dijelove. Prije nego krenete sa modanjem preporučujem da razradite plan modanja. Znači, zamislite si kako bi vaše računalo trebalo izgledat nakon modanja i zapišite to negdje…Tek toliko da kasnije ne zaboravite na neki važan detalj koji bi se po vašem mišljenju svršeno uklapao u vaše računalo. Nakon što ste razradili plan i vidjeli da li ga je moguće izvest( sve je moguće, no ako niste na « ti » sa bušilicom ili dremelom, bolje ne pokušavajte sami izvesti ozbiljnije modove) skoknite do prvog dućana kompjuterske opreme i pitajte ako imaju potrebne dijelove za vaš mod. Nakon šta ste nabavili potrebne dijelove izvedite plan. Budite odlučni i izvedite plan do kraja ma koliko prepreka se našlo na putu.

Modding

Nakon ovog uvoda u case modding svijet možemo početi sa modanjem. Predstavit ću vam par načina modanja raznih komponenti, dat vam par savjeta kako namonitrati modding opremu itd.

Ventilacija

Kad mi netko spomene case modding prva asocijacija su mi razni ventilatori. Vjerujem da je manija case moddinga i počela od dodavanja dodatnih ventilatora u kućište računala radi boljeg hlađenja. U početku to su bili najobičniji crni ventilatori slabe kvalitete, a danas su popularni razni LED i UV reaktivni ventilatori od raznih priznatih proizvođača. Među najkvalitetnije( i najskuplje ) proizvođače se svrstavaju PAPST, Thermaltake, CoolerMaster, Zalman. Ako nemate plexiglass na bočnoj stranici poslužit će vam i no name crni ventovi, kod kojih uz malo više buke dobijete slabije performanse( tako da se opet ne isplate previše ,ali jeftini su). Ventilatora ima većih i manjih, a za kućišta su standardni 80mm, 92mm i 120mm ventovi. Svaki ventilator upuhuje zrak s jedne strane ,a ispuhuje s druge strane. Važan dio case moddinga je dobro postavljanje ventilatora po kućištu. Većina današnjih kućišta imaju na zadnjoj strani dva 80mm otvora za ventilatore, a neki imaju jedan od 120mm. Na ta dva ( ili jedan 120mm) otvora preporučujem staviti dva ventilatora koji ispuhuju topao zrak iz kućišta. Ukoliko se pitate kako podesiti ventilator da ispuhuje zrak umjesto da upuhuje, odgovor nije baš kompliciran. Jednostavno okrenete vent na drugu stranu! Ako imate u kućištu prostor za ventilator na vrhu, tamo je također najbolje staviti ispuhni ventilator jer, kao što znate, topao zrak se kreće prema visini. Zapamtite: Uvijek je bolje imati više ispuhnih nego usisnih vetilatora ( preporučam omjer 2:1 – 2 ispuhna : 1 usisni ). Najbolje mjesto za stavit usisni ventilator je na bočnoj stranici tako da hladi najzagrijanije komponente ( CPU, GPU ). Idealno bi bilo imati dva ispuhna 80 ili 92 mm( ili jedan 120mm) ventilatora na zadnjoj strani kućišta, jedan ispuhni na vrhu te dva usisna na bočnoj stranici ( jedan koji puše direktno na GPU i jedan koji puše na CPU). Većina kućišta mjesto za ventilatore ima i na prednjoj strani, ali kod većine kućišta taj dio je zatvoren prednjom maskom, tako da ventilatori ne pušu onako kako bi trebali. Ukoliko imate kućište poput Antec Super LANBOY ( slika ) ne morate se bojati da vam prednji ventilator ne vuče dovoljno zraka…

Antec super LANboy je vrlo lijepo aluminijsko
kućište sa vrlo dobrim modderskim mogućnostima
.

Vrlo lijep dodatak ventilatorima je neki kewl Fan grill. Fan grillovi su metalne rešetke koje se stavljaju na ventilatore ukoliko može doći do dodira prstiju sa lopaticama venta( a to zna dosta boljet, govorim iz iskustva ;-)). Kada stavite koji ( npr.) Sharkoonov Fan grill umjesto STOCK fan grilla to vrlo lijepo izgleda, ali ne štiti prstiće od lopatica venta . Tako da malo pripazite gdje gurate prste.

Primjer STOCK fangrilla.Na lopatice venta koje
on štiti teško se ozlijediti
.

Sharkoon-ov fangrill imena Biohazard.Vrlo
Lijepog i točnog dizajna. MPC 35kn

Sređivanje žica

Da bi dobili što bolji protok zraka u kućištu vrlo je važno maknuti žice sa puta ventilatora. Ako je ispred ventilatora puno žica on gotovo pa gubi svoju funkciju. Žice možete strpat u slobodni 5.25˝ slot. Ako su baš svi popunjeni produžite žice i potrpajte ih kamo god stanu samo da nisu na putu ventilatora. Osim što poboljšava protok zraka sređivanje žica može izgledati vrlo lijepo i uredno. Nakon što ste sakrili žice bilo bi dobro staviti round cabele za IDE i FDD. Nije potrebno kupovati neku marku tih kabela jer svi odrađuju svoj posao vrlo dobro, a razlika je vrlo mala ili nikakva( čak obični plosnati kabeli često pobjeđuju u testovima performansi). Ako kanite osvijetliti svoje kućište UV ( da ne bi došlo do zabune, UV nije isto što i fluorescentno, UV je ultravioletno, a fluorescentne stvari svijetle u mraku ) neonkom preporučam da kupite i UV reaktivne round kabele ( efekt je stvarno lijep, a nisu toliko skupi). Žice možete omotati raznim spiralnim omotačima, a za najljepši efekt možete koristiti neon stringove. Lijepo izgleda i tzv. Sleaving ( doslovan prijevod = rukaviranje ) kabela. To je «rukav» u koji uložimo kabel( obično četiri kabela iz molex konektora) i time dobijemo na izgledu. Sleavingom dobijemo i veću urednost u kućištu jer su četiri žice zajedno u jednom sleav-u ( rukavu). A ukoliko nabavite UV reaktivni sleaving kit, to izgleda fenomenalno ( ofskroz, samo ako imate UV neonku ;-)).

Primjer dobro sređenih žica

Osvjetljenje

Najuočljiviji dio cijelog moddinga je osvjetljenje u kućištu. Kućišta često znaju biti nakrcana neonkama, LEDicama i LED ventovima šarenih boja i to ne izgleda baš dobro. Moja preporuka je da miješate tople boje sa toplima i hladne sa hladnima, a ne da nakon što ste kupili crvenu i zelenu neonku skužite da to baš i ne ide zajedno. � to se sve može kupiti da osvijetli vaše računalo? Pa , mnogo toga. Od raznih vrsta neonki ( duge – 300mm , kratke -120mm, aqua…), neon stringova do raznih LEDica, LED ventova i sl. Najprije morate odrediti boju osvjetljenja( ponavljam, ne miješajte hladne i tople boje), zatim morate kupiti opremu kojom ćete osvijetliti kućište. U HR trgovinama zaista imate dobar izbor rasvjetne modding opreme. Nemojte prekrcavat kućište neonkama i LED ventovima, sasvim dovoljna je jedna neonka(ili dvije , ovisno o veličini kućišta) i tri LED venta. Već sam spominjao u tekstu Neon stringove, to su tanke svjetleće niti koje možete savijati po volji. Sami po sebi ne svijetle previše ali omotani oko nekog uočljivog dijela izgledaju vrlo lijepo. Moguće je kupiti i male reflekore koji služe za isticanje pojedinog detalja u vašem računalu. Osim kućišta često se modaju ( osvjetljuju ) miševi i tipkovnice. Najčešći mod je u tipkovnicu staviti neon string ili crvenu LEDicu u mišu zamjenit plavom.

Spajanje LED-ica

Među težim modovima je spajanje LEDica za dodatni sjaj u vašem modanom čudovištu. Obična Ledica ima dva pola ( duži i kraći tj. pozitivan i negativan, katoda i anoda). Ako su oba pola istih duljiina onda je ,najčešće, negativan pol( anoda ) onaj zaravnjen sa jedne strane. Ako kupujete LEDice u paketu iz prodavaonice električnih komponenta onda ćete na poleđini naći sve upute koje otpornike trebate koristiti. Također će pisati nazivna voltaža i maksimalna voltaža. Na primjer, tri 1.6V ledice će spojene u seriju vući 4.8V ali njihova maksimalna kombinirana voltaža će biti 5.4 V, tako da ih možete koristiti na 5 V liniji bez brige. Ledice ćete spajati na molex konektore. Molex konektor se sastoji od četri žice i to žute( 12V),crvene( 5V) i dvije crne( negativne). Ako spojite negativnu žicu na crvenu i pozitivnu na žutu dobit ćete 7V. Dakle možete dobiti 12V, 7V i 5V preko molexa. LEDice možete spajat u seriju i paralelno.

Serijski spoj LED dioda

Paralelni spoj LED dioda

Kako nas uče osnove elektrotehnike u serijskom spoju struja je ista a voltaža se zbraja. Tako da će 4 serijski spojene LEDice od 4V tražiti napon od 12V ( 4V+4V+4V+4V= 12V). Spajanje u seriju se vrši spajanjem negativnog pola jedne ledice sa pozitivnim druge. U paralelnom spoju sve LEDice moraju biti iste ( ili ih možete izjednačiti sa otpornicima) i sve će crpiti isti napon ( 7V+7V+7V = 7 V).

Ne pokušavajte ovaj način modanja ako nemate bar neko znanje o elektrotehnici( barem ohmov zakon: R = U/I – evo sad ga znate ;-)).

Modanje Napajanja LED ventom

Ovaj mod je već vrlo popularan te ga je vrlo lako izvest, ali loša stvar je da ako niste oprezni možete učiniti poprilično veliku štetu. Napajanje izvadite iz računala, odšarafite i otvorite, a zatim ga detaljno očistite od prašine ( najbolje čistim kistom za bojenje ). Skinite stari ventilator i spojite novi ( LED ) pazeći pritom na orijentiranost vent-a ( upuhivanje ili ispuhivanje) i na +/- naponskih pinova. Pri sastavljanju napajanja pazite da interni kabeli ne ulaze u ventilatore. To je to! Ako ste sve dobro napravili ponosni ste vlasnik vrlo kewl napajanja ;-).

Prednja maska

Prednja maska je najuočljiviji dio kod računala i vrlo je važno da su komponente( CD, DVD ,gadgeti) lijepo sređeni tj. istih boja i da se slažu jedno s drugim. Zamislite da imate crni DVD rom i bijeli CD RW drive… Na srebrnom kućištu! To bi izgledalo poprilično glupo, i koliko god vi sredili bočnu stranicu taj defekt će upadat u oko. U našim trgovinama moguće je kupit raznobojne ( crne, srebrne ) maske za CD /DVD rom uređaje. Problem kod tih maski je cijena od 15-50kn ( možda se nekima ne čini tako puno ali kad se sjetite da je to za komad plastike… ). Ako ne želite dati toliko novaca za komad plastike, za prekrivanje DVD /CD uređaja možete koristiti i sa kućištem dobivene maske (one iste koji prekrivaju ne zauzete 5.25˝slotove, ), naravno ukoliko ih još imate. Budući da je svaka maska drugačija ne mogu napisat kako točno da to napravite, malo se poslužite maštom i snaći ćete se ;-). Za ovakav mod bit će potrebno malo rezanja i turpijanja tako da ovime malo odstupam od svoje politike « neće biti profesionalnih modova ».. ali oprostit ćete mi… right? ;-).Često se prednja maska sređuje neon stringovima, a ponekad i neonkama ( ako stanu ).

Primjer sakrivenog CD/RW i DVD drivea STOCK maskicama

Coolermasterova verzija maske za prikrivanje
CD/DVD uređaja. MPC 50kn

No name maske za prikrivanje CD/DVD uređaja
MPC 15kn( kom).

Gadgeti

Definitvno najkorisniji modding dodatci su razni gadgeti. Ima ih svakakvih, osvijetljenih, analognih, digitalnih, za 5.25 ˝slot, za 3.5˝slot itd. Najčešći gadgeti imaju samo sposobnost regulacije vrtnje ventilatora. Napredniji gadgeti imaju termalne diode i LCD display pa uz kontrolu vrtnje ventilatora daju i sposobnost očitanja temperatura i brzine vrtnje digitalno. Instalcija gadgeta nije teška, a svodi se na spajanje žica tj .instalacija se vrši prvenstveno hardwaerski ( osim Thermaltakeovog Hardcano 13 koji ima i card reader pa je potrebna i instalacija softwarea ). Ako ste pravi cool tip napravit ćete vlastiti gadget. Evo jednog primjera:

– Kupite 4 sklopke u trgovini električnih uređaja

– Za glavni dio gadgeta koristite jedan od prekrivača 5.25˝ slota.

– Na tome prekrivaču izbušite 4 rupe tako da sklopke lijepo ulaze u njih

– Spojite sklopke na ventilatore

– TADA!!! Imate efektivan uključivač / isključivač ventilatora

Primjer kako ovaj mod izgleda kod 3.5˝slota.
Uz malo mašte možete napraviti vrlo dobar gadget.

Ovaj mod možda ne izgleda dobro kao kupljeni gadget ali je puno jeftiniji i dobro radi. Ako hoćete veću kontrolu nad ventilatorima umjesto sklopke kupite promjenjivi otpornik (potenciometar ).

Thumb screw

Kvalitetnija kućišta imaju tooless design. To znači da ne trebate koristiti alate za otvaranje kućišta, mjenjanje hard diska i sl., već je dovoljno koristiti vlastite ruke. Takva kućišta umjesto standardnih vijaka koriste Thumb screw-e. To su vijci koje možete odšarafiti i zašarafiti prstima, a i ljepše izgledaju nego obični. Ako niste vlasnik jednog od takvih kućišta, Thumb screw-e je od nedavno moguće kupiti u svakoj većoj trgovini kompjuterske opreme. Ima ih u raznim bojama i nisu skupi.

Utišivači buke

Veliki problem kod moddanih kućišta ,sa puno ventilatora, je buka. Ako kupujete kućište koje planirate moddati valja uzeti u obzir njegovu zvučnu izoliranost, također je bolje uzeti kućište sa 120mm ventilatorima nego ono sa 2 x80mm jer jedan120mm vent čini isti posao kao dva 80mm, uz manju buku. Najtiše kućište dobiti ćete ugradnjom vodenog hlađenja, ali i tada vam treba par ventilatora koji mogu proizvodit neugodne vibracije.

Akasa zvučna izolacija – Specijalni materijal koji «dampiranjem» utišava računalo , ako imate plexiglass može izgledati pomalo ružno.

Sharkoon HDD silencer – ovaj utišivač buke hard diska prebacuje vaš HDD iz 3.5˝slota u 5.25˝ i postavlja ga u mekani ležaj od gumirane spužve. Ako imate problema sa bukom hard diska kupite ovaj odličan proizvod( iako malo skup). Ukoliko nemate novaca za investiciju od popriličnih 120kn za utišavanje HDD-a, probajte sa gumenim podmetačima za vijke.

Sharkoon gumeni podmetači za ventiltore – Služe za amortiziranje vibracija( tj. smanjenje buke)

Sharkoon Fan silencer – smanjuje vibracije kod ventilatora.

Akasa zvučna izolacija.

Gumeni podmetači za ventilatore.

Sharkoon fan silencer( za 80mm fanove)

Sharkoon HDD silencer

Window kit

Ukoliko nemate prozirnu bočnu stranicu na kućištu( a željeli bi ju imati ) kupite Window kit. Kod nas su najpoznatiji Sharkoonovi modeli, ima ih različitih oblika a instalacija im nije vrlo komplicirana( ako se znate služiti alatima).

Sharkoonov window kit, model Oval. Inače, ovi
Window kitovi dođu sa uputama za instalaciju

Plexiglass naljepnice

Savršen završni dodir vašem modanom kućištu može biti naljepnica za plexigllas koja reagira na svjetlost. U HR ih ima za kupit od Sharkoona i idu savršeno uz njihove window kitove.

Sharkoonova window kit naljepnica,
model atomic

Kućišta

Za case modding je vrlo važno kućište. Lets face it, od Peglice se ne može napravit Toyota Supra. Tako isto od ružnog kućišta ne možete napraviti neki pretjerano lijepi case mod. Pri odabiru kućišta morali biste paziti na sljedeće:

– Pazite da kućište ima što više mjesta za ventilatore( najbolje da ima mjesta za 120mm ili 92mm ventilatore jer manje zuje od 80mm)

– Ako mislite moddat kućište najbolje bi bilo da već ima prozirnu bočnu stranicu, a ako vam se sviđa neko kućište bez plexiglasa pazite da je moguće izrezati bočnu stranicu i staviti plexi…

– Kad gledate kućišta probajte si zamisliti kako bi ga izmodali. Zatim pobliže pogledajte ako su modovi koje ste zamislili mogući.

– Razmislite koliko 3.5˝i i 5.25˝slotova vam je potrebno i shodno tome izaberite kućište.

– Kućište koje kupujete ne mora biti neka marka ali takva kućišta je najlakše dotjerati. Izaberite kućište koje vam se sviđa a za marke se ne brinite. Ako vam se kućište sviđa i imate viziju kako bi ga `zmodali na kraju može izgledati bolje i kvalitetnije od mnogo skupljih kućišta.

– Pazite na unutrašnjost kućišta koje kupujete, jer postoje mnoga radikalno dizajnirana kućišta koja teže boljem hlađenju. Jedno takvo kućište je Sharkoonov silvation ( slika ) u kojemu je matična pri dnu kućišta a procesor hlade dva 120mm venta( s prednje strane usisni, a sa stražnje ispuhni). Vrlo učinkovito hlađenje za procesor, ali upitno hlađenje za hard diskove koji su postavljeni iznad matične i stoje vertikalno.

– Za case modding je potrebno dobro napajanje pa bi bilo najbolje da napajanje kupite odvojeno od kućišta, tj. kupujte kućišta bez napajanja( osim ako je kućište od jedne od poznatijih marki – Sharkoon, Chiftec, Coolermaster i dolazi sa kvalitetnim napajanjem).

– Uvijek kupujte 20-30% jače napajanje od potrebnog da bi bili sigurni.

Sharkoon – Silvation

Coolermaster – Big Dragon

Coolermaster – stacker

Thermaltake – armor

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!