HCL.HR

Igranje PlayStation 4 igara na Android mobitelima dosta je razočaravajuće iskustvo

Zoran Žalac 10.10.2019.   •   15 komentara


Sony je napokon otključao opciju Remote Play za sve Android mobitele i tablete. Međutim, učinili su to na krajnje bedast način.

Ovoga tjedna Sony je vlasnicima PlayStation 4 konzole i Android uređaja napokon otvorio korisnu mogućnost streamanja PS4 igara na mobitele ili tablete. I tu ne mislimo samo na prijenos videa nego na to da mobitelom možete kontrolirati igre koje se izvode na PlayStation 4 konzoli. Ranije je ova mogućnost, zvana Remote Play, bila rezervirana samo za PlayStation Vita prijenosnu konzolu, PlayStation TV uređaj, PC te odabrane Sony Xperia mobitele. Prošloga ljeta mogućnost korištenja Remote Playa dobili su vlasnici iOS uređaja, a sada je na red došlo i pučanstvo Androida.

Većinu igrača ova mogućnost neće zanimati jer ima jedno ograničenje – Remote Play možete koristiti samo preko WiFi konekcije. Svejedno, prije nego prokomentiram kako opcija radi, evo kratkog vodiča kako ju uopće aktivirati i koristiti:

Kako igrati PlayStation 4 igre na Android mobitelu ili tabletu?

Sama aplikacija proradila mi je uz male poteškoće. Isprva mi konzolu nije htjelo prepoznati dok je bila spojena LAN konekcijom pa sam to riješio prebacivanjem na WiFi pa sam se opet prebacio na žičanu konekciju pa je sve radilo. Sony zapravo za ugodno iskustvo Remote Playa preporučuje da vam konzola žicom bude spojena na modem, a čitavu stvar ne trebate ni pokušavati bez brzine interneta od minimalno 15 mbps (odnosi se i na download i na upload).

Proces streamanja igre radi. Nije najbolji koji sam vidio, glađe se izvode PC igre preko Steam In Home streaminga ili preko Moonlighta. Opcije su šture pa možete podesiti samo rezoluciju (do 720p s osnovnim PS4, i 1080p s Pro modelom) i framerate (30 ili 60). Nema opcije da isključite streamanje zvuka, što bi moglo biti korisno jer zvuk ovdje češće puca nego sama slika.

Nažalost, cijela ideja Remote Playa brzo pada u vodu. Igre se putem mobitela mogu kontrolirati, ali igrač ne može podešavati položaj ili veličinu tipki da mu igranje bude praktičnije. Sve što zahtjeva korištenje dvije analogne palice i tipki koje se ne pritišću palčevima jako je nezgodno i tu nastaje problem.

Naravno, logično je da ćete u tom trenutku pokušati spojiti DualShock 4 kontroler na mobitel – znate već da se to može i da to funkcionira. Međutim, tu nam je Sony dao priličnu pljusku. Spojite tako kontroler na mobitel i vratite se u Remote Play aplikaciju gdje vas dočeka poruka o tome da kontroler ne možete koristiti na svojoj verziji Androida. Koji vam Android treba? Najnoviji – desetka, ili bolje da kažem onaj kojega trenutno podržavaju samo Googleovi Pixel mobiteli.

Koja je onda uopće svrha da se Remote Play aplikacija može koristiti na Androidu 5.0 ako u paru s njom većina ljudi trenutno ne može koristiti kontroler? Znam da će nagodinu sve više mobitela imati Android 10, ali ovo je baš bezobrazno. Naime, palo mi je na pamet da onda jednostavno zaobiđem tu restrikciju i da kontroler ne spajam na mobitel – umjesto toga igru ću kontrolirati na konzoli, a mobitel će mi služiti samo kao ekran. Sony na to kaže: “Hoćeš maunu” – čim pokrenete Remote Play opciju, kontrolerom više ne možete kontrolirati baš ništa.

Sve u svemu, Remote Play je zgodna opcija, ali u ovom trenutku i dalje besmislena ako nemate novi Android/iOS telefon ili pak Playstation Vitu. Slažem se da to nije najvažnija stvar na kojoj bi Sony trebao raditi, ali s ovako traljavo odrađenom podrškom stvarno su napravili jedan korak naprijed i dva natrag.

Komentari (15)

  • crolink07

    10.10.2019 - 14:50

    Prije nekoliko godina kupio sam Sony Xperiu Z3 samo zbog toga,čak i držač za mobitel i igrao sam ukupno možda pola sata.Razočaranje sada mogu osjetiti i svi ostali.

  • Outback

    10.10.2019 - 15:15

    Probao jučer, imam brzinu od 50 mbsa i lag je ogroman. Probao Injustice 2 i ostao podosta razočaran, kasni kojih pol sekunde slika u odnosu na zvuk i obratno.

    • deanHR

      @Outback, 10.10.2019 - 16:53

      Zamisli onda Google Stadiju…

    • Outback

      @deanHR, 10.10.2019 - 21:30

      Ne želim ni zamišljat haha loše jednostavno lose

    • dukicas

      @deanHR, 11.10.2019 - 13:30

      Videćeš da će raditi vrlo dobro kao što radi i GeForce Now.
      Mešate babe i žabe.
      Prvo, Soni je ovo očajno uradio, a i njihov servis ”PS Now” je očajan, ne znaju oni striming napraviti kako dolikuje, a krajnji korisnik mora imati optički internet jer nije brzina neta ni približno važna kao latencija (ping).

  • drazensi

    10.10.2019 - 15:32

    Od kud vam da moraju biti spojeni na isti Wi-fi? To nije potrebno..

    • undisputed_kiki

      @drazensi, 10.10.2019 - 17:14

      Istina, mozes biti mobitelom spojen recimo naposlu na wifi mrezu, a ps4 kuci na kucnom wifi i radit ce.. Nece na mobu na mobilnim podacima..

  • Chaos777

    10.10.2019 - 15:37

    Za moj Xiaomi Pocophone F1 nema na marketu (Google play se zove znam ali i dalje mi je lepsi onaj nekadasnji naziv za to)
    Nije mi jasno zasto za jedan tako popularan model nije dostupno…

  • almoustevil665

    10.10.2019 - 16:36

    Kod mene radi bez problema probao nekolko igara. Ima fora da se koristi kontroler na bilo kom uređaju. Treba imati dva naloga na konzoli i onda se na u aplikaciju ulogovati sa nalogom sa kojim nećete igrati i onda kada stisnete playstation dugme odaberete nalog suprotan od onog kojem ste ulogovani na aplikaciji

  • GAMEmaher

    10.10.2019 - 16:43

    Ja to s mobitelom nisam probao nit mi se zeza s tim… ne znači mi to nešto. S druge strane igrao sam više puta na Ps Viti i tu sam jako zadovoljan i rađe nju koristim.

    • crolink07

      @GAMEmaher, 10.10.2019 - 17:02

      Isto.PS Vita je zakon za Remote Play,naravno ako igre ne zahtijevaju uporabu tipki L2 i R2,onda je malo nezgodno.

    • GAMEmaher

      @crolink07, 10.10.2019 - 17:14

      Da…istina. To se dade rješit onim dodatkom nekim što se može naći pa se Vita umetne i ima fizičke L2 i R2. Da više igram remote još bih i naručio. Ovako za povremene utrke i neke igre koje pašu skroz ok…

  • undisputed_kiki

    10.10.2019 - 17:15

    A da slojite dualshock 4 usb otg kablom na mob, ha?

  • Strahinja Radonjic

    11.10.2019 - 00:25

    Kada će sony napraviti novu PS Vitu? Ili da se tačnije izrazim, kada će napraviti novu prenosnu konzolu? To bi bilo kul, kao što Nintento Switch može da vrti mnoge igre koje se mogu igrati na PC-u i PS4 tako će isto moći i nova prenosna PS konzola. Čak i bolje ako je naprave da bude 2x snažnije od Switch-a. Mogli bi da igramo sve igre na low-medium detaljima u pokretu.

  • Ducktective

    11.10.2019 - 08:18

    Srećom predvidio sam da će ovo biti srolj žešći. Ne da sam pametan nešto, ali prva stvar kod gaminga mi je big screen…kompleks neki možda xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?