HCL.HR

Isplati li se u 2021. kupiti PlayStation 4 konzolu?

Zoran Žalac 02.09.2021.   •   73 komentara


PlayStation 4 nije više aktualna konzola, no isplati li ju se nabaviti pri zalasku njezine “karijere”, u slučaju da nemate dovoljno novca za snažniju peticu?

Prije sedam godina imali smo članak na temu isplativosti kupovine PS3 konzole u trenutku kad je PS4 već bio na tržištu. Smjenu generacija imamo i sada pa smo se odlučili zapitati isplati li se u 2021. kupiti PlayStation 4?

Kao i obično – nema jednog jedinog odgovora i svatko sam najbolje zna što mu je više ili manje isplativo ovisno o financijama kojima raspolaže. Ono što mi nudimo je uvid u trenutno stanje vrednovanja konzola i dostupnosti igara na tržištu, što bi vam moglo pomoći u donošenju zaključka je li vam PlayStation 4 isplativa nabavka 2021. godine ili čak nekog kasnijeg datuma.

Prije nego krenemo, treba naglasiti da je sadašnji prijelaz između dvaju generacija PlayStationa značajno drugačiji nego kad se prelazilo s PS3 na PS4. Tada je izbor bio ili-ili jer PlayStation 4 nije mogao pokretati igre s PS3 konzole. Sada je PlayStation 4 automatski manje isplativa opcija pokraj PlayStationa 5 jer nova konzola može sve što i stara – samo bolje. Naravno da je PlayStation 5 skuplji, no je li PlayStation 4 još uvijek toliko na cijeni da je manje isplativ čak i kao jeftinija opcija?

Koliko sada košta nova PlayStation 4 konzola?

PlayStation 4 tijekom svog životnog ciklusa prodavao se toliko dobro da od 2016. godine nije bilo trajnog sniženja cijene za tu konzolu. Tako je ostalo i kad se pojavio PlayStation 5 – konzola u redovnoj prodaji košta onoliko koliko je koštala i prije pet godina.

Trenutno se na našem tržištu pretežno prodaju PlayStation 4 Slim modeli konzole – najčešće od 500 GB, rjeđe s diskom od 1 TB. Snažnijeg PlayStation 4 Pro modela u redovnoj prodaji gotovo da više ni nema. Redovna maloprodajna cijena PS4 Slim 500 GB konzole u trgovinama se kreće od 2250 kuna (bez igara u paketu) do 2500 kuna (obično s 2-3 igre u paketu). Ta cijena obično zna pasti ispod 2000 kuna u periodu pred blagdane, tijekom 11. mjeseca.

U svakom slučaju, to je otprilike upola niža cijena od trenutne cijene PlayStation 5 konzole.

Trajno sniženje cijena PS4 konzole za sada nije na vidiku. Još uvijek nije najavljeno ni gašenje produkcije PS4 konzola pa će se zalihe istih obnavljati barem još neko vrijeme i ne trebate se brinuti da će presušiti.

Koliko sada košta rabljena PS4 konzola?

Rabljeni/polovni modeli PS4 Slim konzole koji su u ispravnom stanju mogu se pronaći najbliže po cijenama od 1000 kuna pa na više. U rasponu od 1700 kn pa do 1900 kn mogu se pronaći zapakirani modeli PS4 Slima s 12 mjeseci jamstva.

Rabljeni PS4 Pro modeli mogu se pronaći po cijeni od 1600 kuna pa na više. Ima i jeftinijih ponuda, ali u prosjeku se cijene rabljenih PS4 Pro modela kreću od 1600-2000 kn. Početni modeli PlayStationa 4 pronalaze se dosta rijetko i u principu nemate nikakvu korist da specifično ciljate na njih umjesto na Slim ili Pro modele.

Izlaze li nove igre za PlayStation 4?

Po prijašnjim iskustvima usudimo se prognozirati da će PlayStation 4 konzola dobivati nove igre barem još dvije godine, tj. do 2024. Razlog je taj što PS4 još uvijek ima veći broj korisnika nego PS5 – ipak je to druga najprodavanija PlayStation konzola do sada. Uostalom, PS4 i PS5 u principu imaju sličnu arhitekturu hardvera pa je developerima lakše razvijati igre paralelno za obje platforme nego što im je to bilo tijekom prethodnih generacija PlayStation konzola.

Otprilike 95% ovogodišnjih igara izašlo je na PlayStationu 4, a čak je i Sony najavio kako će njihove buduće igre dolaziti na PlayStation 4 sve dok to bude imalo smisla. U 2022. tako stižu Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7 i sljedeći God of War. Prema tome – na PlayStationu 4 moći će se igrati hrpa novih igara barem još dvije godine.

Nakon 2023. će ponuda novih igara zasigurno biti prorijeđena, ali ono što je potencijalno problematičnije jest što mnoge igre za PS4 s vremenom gubiti online funkcionalnosti kako im se budu gasili serveri. Naravno da će one popularnije ostati na životu u idućih 5-6 godina pa i dulje od toga. Međutim, postoji već čitav niz PS4 igara kojima su serveri ugašeni prije nego je konzola izašla iz prodaje, npr. DriveClub, Guitar Hero Live i sl.

Kakva je ponuda igara za PS4?

Glavni razlog zašto je PlayStation 4 druga najprodavanija Sonyjeva konzola upravo je taj što je ponuda igara za tu konzolu više nego izvrsna. Tu se PS4 konzoli ne može prigovoriti ni na jednom frontu: ima ekskluzive, ima skoro sve multiplatform naslove, ima cijenjene indie bisere… I dobra je vijest da se dosta igara u digitalnom obliku može pronaći na popustu svaki drugi mjesec. Osim toga, lako se pronađu i rabljene verzije igara na oglasnicima.

E sad, dobar dio igara u toj ponudi izvodi se bolje na PlayStation 5 konzoli tako da upola manja cijena PS4 konzole u usporedbi s PS5 zapravo ima i manju isplativost. Ne samo da kupujete uređaj koji nije ulog za budućnost, nego ste na pola puta prema toj budućnosti i korak u zaostatku za boljim doživljajem prošlosti. Ali, isplativost si u konačnici trebate definirati i nekim drugim stavkama.

Što vam definira isplativost konzole?

Evo nekih banalnih zaključaka. Ako vaši prijatelji većinom imaju PS4 konzole (i ne planiraju uskoro kupiti PS5), a želite igrati s njima u multiplayeru – isplati vam se kupiti PS4. Igre poput Fife 22 ili Battlefielda 2042 ne mogu se igrati između PS4 i PS5 verzija, a premda tehnički možete igrati PS4 verzije na PS5 konzoli u tom slučaju igru plaćate skuplje da biste igrali manje naprednu verziju, što nema smisla.

Ako nemate 4K televizor/monitor i nije vam u planu kupnja istoga u skorijoj budućnosti – isplati vam se kupiti PS4. Šteta je skuplji PS5 zakinuti za njegovu punu snagu kombinirajući ga s 1080p TV-om jer konzola ionako ne izvodi igre bolje na nižoj rezoluciji (osim u slučaju 120fps moda za koji vam svejedno treba novi TV).

Ako želite odigrati što više igara, a nitko od vaših kolega nema vam ništa za posuditi – ne isplati vam se baš uzimati PlayStation 4. Istina je da smo rekli da je ponuda igara za PS4 izvrsna te da su često na popustu, ali ako krećete od nule i ne zanimaju vas besplatni Warzone, Fortnite ili Apex Legends, onda vas čeka značajan trošak za igre zbog kojega se kao isplativija opcija nameće druga konzola – Xbox Series S.

Je li bolje kupiti Xbox Series S nego PS4?

Xbox Series S je konzola aktualne generacije i slabiji dio Xboxovih modela, ali je zato cjenovno u rangu starog PlayStationa 4. Na našem se tržištu prodaje za 2340 kuna, a rabljeni se modeli mogu pronaći i ispod 2000 kn. Osim što Xbox Series S donosi bolju izvedbu igara nego PS4, velika mu je prednost Xbox Game Pass – pretplatnička usluga s kojom za 13-ak eura mjesečno dobivate pristup katalogu od skoro 400 igara.

Istina je da Xboxu za sličnu cijenu ne možete zaigrati Sonyjeve cijenjene hitove kao što su God of War, Marvel’s Spider-Man, Ghost of Tsushima ili The Last of Us, ali ako konzolu ne kupujete specifično zbog tih igara onda sa XSS više dobivate nego što gubite.

Jedna od prednosti Xboxa također je u tome što ima bolju podršku za igre s prethodnih generacija konzola – npr. s tom konzolom možete zaigrati igre kao što su GTA 4 ili Red Dead Redemption, dok to na PS4 izravno ne možete. Xbox Series S je također praktičniji izbor za emulaciju retro igara jer svaka konzola podržava developer način rada te korisnik slobodno i legalno može emulirati igre s drugih konzola. Uz to je Xbox Series S za isti iznos veći ulog za igranje novih igara u budućnosti nego PS4. A izuzmemo li ekskluzive koje čine jedva 10% platformi, Xbox s PlayStationom ima više sličnosti nego Nintendo Switch ili PC.

Što smo zaključili?

Kao što smo rekli na početku ovoga članka, nema jednog jedinog odgovora na pitanje isplati li se u 2021. kupiti PlayStation 4. Ako na niži cjenovni rang konzola ciljate isključivo zbog financija, Xbox Series S je po nama isplativija opcija. No, veliku ulogu u biranju konzole ipak ima okruženje te specifične igre koje želite igrati. Na našim je prostorima PlayStation popularnija platforma i ako vam je cilj igrati igre u domaćoj zajednici onda je PS4 (naj)sigurniji odabir jer je cross-platform multiplayer u igrama još uvijek iznimka više nego pravilo.

Ako vam je dilema na relaciji između jeftinije PS4 i skuplje PS5 konzole, po nama je pametnije strpjeti se još neko vrijeme i štedjeti za PS5. Ako PlayStation 4 niste kupili u zadnjih osam godina vjerojatno vam se nikamo ne žuri – a igre neće nigdje uteći. Dojma smo da će PS4 prije izaći iz prodaje nego što će mu se cijena spustiti (ako izuzmemo blagdanske akcije) jer trajno rezanje cijena nije baš izgledno usred globalne nestašice poluvodiča.

Sve u svemu, PlayStation 4 je u 2021. još uvijek solidna konzola koja ispred sebe ima barem još dvije godine aktivnog života. Zanimljivo je ipak da je PS4 u ovom trenutku skuplja konzola nego što je PS3 bio godinu dana nakon pojave samog PlayStationa 4. Možemo to pravdati time da je PS4 kvalitetnija konzola nego što je to bio PS3, možemo reći da je sve poskupilo u zadnjih osam godina pa tako i elektronika. A možemo na to gledati kao i na suptilnu taktiku Sonyja da čuvanjem cijene stare konzole usmjeravaju kupce prema novoj i skupljoj opciji te si osiguravaju mušterije u dugoročnijem pogledu. Na kraju krajeva, u Sonyju sami priznaju da im je jedan od najvećih uspjeha to što svaki četvrti kupac PlayStationa 5 prethodno nije imao PlayStation 4.

Komentari (73)

  • Bojko

    02.09.2021 - 17:49

    Dobar članak, Zoki. Nikad nisam imao Xbox, ali ova moć emulacije me najviše zanima, ima toliko toga na starim konzolama što me zanima a nisam igrao. Možda si ju ćopim. A do tad – PS5.

    • A vi kakote

      @Bojko, 02.09.2021 - 18:01

      Imam retroarch emulator na xssu. Zaigram koju nostalgicnu igru od ps2 ere (mx vs atv, punisher itd) . Tu i tamo bacimo Split screen crash team racing za ps1 😁

    • Bojko

      @A vi kakote, 02.09.2021 - 20:41

      Split screen ❤️ najbolji izum gaming industrije.

  • Dajsikeks

    02.09.2021 - 17:56

    “Razlog je taj što PS4 još uvijek ima veći broj korisnika nego PS4”, nisam znao da je Ps4 veći od Ps4 😁

  • Dad of Boy

    02.09.2021 - 18:00

    “Jedna od prednosti Xboxa također je u tome što ima bolju podršku za igre s prethodnih generacija konzola – npr. s tom konzolom možete zaigrati igre kao što su GTA 5 ili Red Dead Redemption, dok to na PS4 izravno ne možete.”
    Nisam znao da se GTA 5 ne može igrati na PS4

    • A vi kakote

      @Dad of Boy, 02.09.2021 - 18:39

      Da to ni meni nije bilo jasno. Vjv je mislio na cetvorku.

    • Dad of Boy

      @A vi kakote, 03.09.2021 - 00:17

      Naknadno je ispravljeno, prvo je pisalo GTA 5, kopirao sam taj dio teksta

    • A vi kakote

      @A vi kakote, 03.09.2021 - 00:29

      Ispravio*

    • kebbab

      @Dad of Boy, 02.09.2021 - 19:00

      ??? A odakle ti to da se GTA 5 ne može igrati na ps4 konzoli?

    • Dad of Boy

      @kebbab, 03.09.2021 - 00:18

      Prvo je pisalo GTA 5, što je i vidljivo u dijelu teksta koji sam kopirao, naknadno su ispravili

  • hrga007

    02.09.2021 - 18:03

    sve preporuke za XSS. Imam ga pola godine i stvarno je dobra konzola, pogotovo u usporedbi sa prošlom generacijom.

    Najbolje od svega mi je kombinacija sa kojom dobijete xbox game pass ultimate na 3 godine za svega 100 eura.

    • Iceman73

      @hrga007, 02.09.2021 - 18:24

      Sa Hr acc???

    • hrga007

      @Iceman73, 02.09.2021 - 19:10

      ne

    • Sackboy

      @hrga007, 03.09.2021 - 03:07

      Šta bi se desilo da te netko prijavi ili hakira i baniraju account, i onda traže kopiju osobne za potvrditi identitet? Ne znam kako rade sada u tom slučaju, meni je blizzard jednom to tražio kada mi je wow acc bio hakiran kopiju osobne.

    • Goblin

      @Sackboy, 03.09.2021 - 11:06

      Microsoft Hrvatska postoji, account mi ima Hrvatsku adresu i regiju… za Xbox koji je povezan s tim imam shipping adrese u Londonu i Americi. Hoće me tražit putovnicu i selfie kraj Big Bena da dokažem da sam bio u UK kad sam kupio Rise of tomb raider?

    • hrga007

      @Sackboy, 03.09.2021 - 12:49

      ništa od tog se neće dogodit, dapače njihov customer service pomaže ljudima u aktivaciji te usluge. (to sam provjerio i sam)

      Njima je u cilju da oni imaju što više korisnika, nije ih briga jesi li ti zapravo iz hrvatske ili njemačke.

  • Nemanjazzz

    02.09.2021 - 18:07

    Mozda bi i pročitao da ima cene i u evrima

    • agresv

      @Nemanjazzz, 02.09.2021 - 18:16

      al zato si komentiro

    • Nemanjazzz

      @agresv, 02.09.2021 - 19:32

      i ti si

    • ImeiPrezime

      @Nemanjazzz, 02.09.2021 - 20:35

      Na hrvatskom portalu ne očekuj “cene” u “evrima”. Postoji google, na kojem upišes tečaj, pa uz kalkulator i jednu matematičku operaciju dobiješ “cenu” u “evrima”. Stvarno nije komplicirano.

    • Nemanjazzz

      @ImeiPrezime, 02.09.2021 - 20:40

      a nije li lakse da to uradi jedan lik i napise u tekstu nego da svako ko nije iz hrvatske pali sajt pa racuna za svaku od cena.

    • Zoran Zabac

      @Nemanjazzz, 02.09.2021 - 21:55

      2250 kn = 300€
      2340 kn = 280€

    • LetMeBeFrank

      @Nemanjazzz, 02.09.2021 - 22:07

      Pa ovo je primarno hrvatski portal (iako su korisnici s podrucja cijelog balkana). To je kao da britanac ode na americku stranicu i onda se zali sto je cijena u dolarima, a ne u funtama i trazi od urednika da uvijek stavljaju i cijene u funtama. Takve stvari se ne ocekuju ni ne traze od ljudi koji vode portal.

    • Dragan[MKD]

      @LetMeBeFrank, 02.09.2021 - 22:44

      Ma biće za godinu ili maksimalno dvije, euro u Hrvatskoj pa nitko se neće ni sjećati HRK, euro je budućnost i označava fiskalna stabilnost. Nacionalne valute su povijest i totalno nepotrebne.

    • MaximCroGamer

      @Dragan[MKD], 02.09.2021 - 23:15

      Euro donosi još veće vezanje i zavisnost o Europskoj Uniji, donosi porast cijena a plaće će ostati iste.

    • Dragan[MKD]

      @MaximCroGamer, 03.09.2021 - 00:26

      Ma tu priču guraju ove konzervativne stranke iz Mađarska, Češka i Poljska koji neće uzeti euro.

    • Saren

      @Dragan[MKD], 03.09.2021 - 04:33

      Da hajmo ovisit o prokletoj valuti koju ti odreduje netko deseti, a place + mirovine ce bit jos gora mizerija. Euro moze onoga trenutka kada se RH place izjednace sa Njemackim. Sto ce bit nikad – na Sveto Nigdarjevo. Pogledaj Slovence i kako su cijene skocile u nebesa, zar stvarno mislis da ce sve bit bajno i krasno ? Nemoj bit naivan. Zar su Englezi bili idioti sta se nisu odrekli svoje valute ? Funta je usprkos Brexitu i dalje jaca nego Euro. Kako rekoh – Euro moze onoga trenutka kada place postanu jednake stranim – do tada neka si zadrze tu svoju valutu. A ako je izlika da nam “jadni turisti jelte moraju u mjenjacnicu” ha boze – zato i postoje. A to sta tvrdis da te price o Euru guraju jelte tamo neki beznacajni nije istina. Svi smo obvezani na Euro – no poanta price je ne kad i gdje. Sta se mene tice ne treba je sljedecih 100+ godina. Sa ovakvom vladom i drzavom – prije 5000 godina.

    • Nemanjazzz

      @Saren, 03.09.2021 - 10:07

      Zamisli da je cena svega kao što je cena igara, ista kao u zemljama evrope. Pa onda da plaćaš rent stana po 300-400€, a tolika ti je i plata

    • Saren

      @Nemanjazzz, 03.09.2021 - 14:24

      Probao sam i sam i to ne jednom, znam kako to izgleda.

    • Saren

      @hrga007, 03.09.2021 - 14:23

      Nisu mitovi nego istine. A dobro je poznato da se uslo u EU navrat na nos, pod vrlo sumnjivim okolnostima, da su se referendumi krali i izmjenjivali do zla boga ili ih nije ni bilo na prvom mjestu. A ovo da ga treba uvesti posto smo usli u EU – lako rjesivo. Engleska ih je dobre mjere vukla za nos sta se Eura tice, prema tome ako mogu jedni, zasto ne bi i mi ? Ah da, jel se moramo dodvoriti kako birokrati kazu. Kao sto sam rekao moze onoga trena kada nam place postanu identince onima vani – sto se nece dogodit.

    • hrga007

      @Saren, 04.09.2021 - 14:14

      nisi ponudio ama baš nijedan argument, samo naklapaš bezveze ko neki teoretičar urota.

    • Saren

      @hrga007, 04.09.2021 - 16:23

      A ti zvucis ko PR-ovac kojem je sve bajno i krasno. Argument ti stoji od toga kako se uslo u EU kao i cinjenica da se sve i svasta potpisalo “ispod stola”. Nadalje ako trazis argumente Google ti je prijatelj inace. Primjer : Slovenija. Uveli Euro sta se dogodilo ? Cijene frizerskih usluga, kava i pivo – otisli za 48% gore, nakon nekog vremena pojeftinila hrana, narasle cijene nekretnina. Kod nas je vec odavno to otislo u nebesa, zar stvarno mislis da ce bit jeftinije i bolje kada se uvede Euro ? Hoce vraga. Nadalje kreditni rejting Slovenije podignut je na razinu koji je omogucavao vrlo niske kamate, ali i pretjerano zaduzivanje, sto se promijenilo tek s nastupom globalne financijske krize, a posebno krize u eurozoni. To je drugi problem u cijeloj prici – ovisis o Uniji koja diktira sta je sa novcem i kada dodje kriza ili pandemija – posljedice osjete svi. Sta se fino vidi. Nadalje za razliku od nas Slovenci nisu rasparcali i dali svoje banke za ice i pice ko mi, sto dovoljno govori podatak da nam je 90% bankarskog sustava u stranom vlasnistvu. Prvi i najvazniji trosak nakon uvodenja Eura ce nam bit prilagodba gospodarstva kada to isto gospodarstvo ostane bez vlastite valute, a to ce se prelomiti na trzistu rada ko je ionako ocajno kao i na neizbjeznom otpustanju radnika ili nize place. A place u ovoj su zemlji ionako mizerija s obzirom na to koliko je vec narasla cijena svega – od energenata, do hrane, do obuce i odjece. Pa ti reci ionako siromasnom radniku da ce mu se placa svesti na 4 novcanice eura i to je to. Od toga ce morati 5+ dati za dugove/kredite, rezije i hranu. Da istom tom radniku das 5000 Eura ako je dosad primao 5000 kn to je drugo, pod uvjetom da ne skoci cijena svega sto vec sada jest, a bit ce jos gore. Drugo da bi dobio optimalno valutno podrucje nakon sto uvedes Euro, se takodjer podrazumijeva mobilnost rade snage, iliti laicki receno da podrazumijeva slobodno kretanje radne snage u oba smjera: iz Hrvatske prema europodrucju ako se Hrvatska nalazi u recesiji, a druge zemlje europodrucja ne i obrnuto. Prema tome ne – Euro nije med i mlijeko kako ga dozivljavas ti i slicni. Bilo bi dobro da postoji normalno gospodarstvo koje nemamo, da ne zivimo iskljucivo od turizma – kao sto zivimo i da imamo bar nekoliko banaka koje nisu u stranom vlasnistvu. A kad smo kod turizma – pricekaj samo porez na nekretnine, pa kad kao u Grckoj krene i porez na bazene kod svih tih iznajmljivaca koje svi masovno grade, vidjet ces sta ce sve dogoditi. Ponavljam da ni Madjari, ni Poljaci, a ni Cesi nisu ludi sta ne uvode euro. Samo ocito nama i Rumunjima koji su nas isto btw po dosta toga presisali pase Euro. Pogledaj sta se dogadja ovih dana – ovi gmazovi u HNB-u nisu u stanju ni zakon napraviti da ti banka ne odere presutni minus ili si uzmi Zakon o Obnovi i svadju koju izaziva – EU nam prijeti oduzimanjem love. Sve zbog korupcije i nesposobnosti onih koji vode drzavu i takvima bi trebalo vjerovati na rijec da ce nam Euro sredit sve probleme ? Stvarno mislis da ce paziti i pomagati i stiti interese gradjana jednom kada se uvede Euro ? Da ce povecanje cijena bit ono ultra sitno i nestati za manje od godine dana, te da ce i dalje sve biti med i mlijeko ?

    • hrga007

      @Saren, 05.09.2021 - 00:36

      dragi, ja se slažem sa tobom u velikoj većini toga što si napisao, ali se definitivno ne slažem da će uvođenje eura razultirat masovnim poskupljenjem. Dapače, to potvrđuje i ovaj znanstveni rad koji govori da je percepcija ljudi takva da je sve zivo poskupilo iako to u stvarnosti nije tako:

      https://www.hnb.hr/documents/20182/2070704/p-034.pdf/2c586702-d372-4446-a1da-3f451a4806cd

      Za ovakvo stanje države smo si krivi mi sami, jer godinama biramo jedne te iste lopove i debile. Tu nam EU ne može nikako ni pomoći. S obzirom da je stanje takvo, hvala bogu da smo EU pa da nam ljudi mogu ić radit na zapad. Pazi, odljev ljudi u zapadne zemlje se događa i u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj. Ne spašava ih tu njihova vlastita valuta.

      Što će se dogodit, vrijeme će pokazat a po dosadašnjem iskustvu drugih članica neće se promjenit na bitno gore

    • Saren

      @hrga007, 05.09.2021 - 01:25

      Slazemo se da se ne slazemo. 1000% potpisujem sta si rekao oko odabira vlasti – zato ni ne izlazim glasati – jer je uvijek isto. Sto se poskupljenja tice – tu se ne slazem. Osjeti se i to poprilicno, a kvaliteta proizvoda jest prica za sebe. Da nemam vlastiti vrt – sumnjam da bi se prezivjelo. Ne zelim znati kako je ljudima u gradovima, svejedno poskupljenja ima i to osjetnog.Mozda si ti boljeg zivotnog standarda pa ne osjetis. Ako je tako svaka cast i zavidim ti. Da smo si sami krivi za stanje drzave tu se slazem. No opet ponavljam iako EU ima dobrih stvari i mehanizama – za Euro se ne mogu sloziti. Samo zato jer znam kakve ce sve gadarije izvesti vladajuci, a sve ce bit jos gore. Od placa do rezija, ne manje. Iskreno se nadam da si u pravu, no sve sta vidim da se radi i kakav je standard me doslovno nagovara da ponovno iselim i ovaj put trajno. Ovdje je kruha sve manje i zbog ovakve vlade i ovakvih fix ideja. Da netko kaze radnicima da ce dobit 4000 eura umjesto dosadasnjih kuna – sve pet pod uvjetom da se nista drugo ne dize. A ovako cijene otisle u nebesa, ne zelim znati sta ce bit kad se ta valuta pojavi kod nas.

    • LetMeBeFrank

      @Dragan[MKD], 04.09.2021 - 00:10

      Ne slazem se s apsolutno nijednom stavkom koju si iznio u tom komentaru, ali necu sad diskutirat o tom ovdje.

    • Queae

      @ImeiPrezime, 03.09.2021 - 01:47

      Nije “komplicirano” ali nije ni primenljivo.

    • Saren

      @Nemanjazzz, 03.09.2021 - 04:35

      Da Google i valute ne postoje…. tesko napraviti konverziju inace….

    • SanKa

      @Nemanjazzz, 03.09.2021 - 09:29

      preračunaj si, jesi toliko nesposoban? portal je hrvatski, i naravno da će biti cijene u kunama. ne seri

    • Zoran Zabac

      @SanKa, 03.09.2021 - 10:32

      Što napadate čovjeka bezveze, a imao je suvislu primjedbu…vjerojatno je pola čitatelja portala van Hrvatske, stvarno ne košta ništa dodat cijenu u €…benchmark npr. uvijek navede prvo cijenu u dinarima, a potom i u €

    • Queae

      @SanKa, 03.09.2021 - 18:02

      Nebitno je dal je portal hrvatski ili mongolski, apsolutno je normalno i potrebno staviti i cijenu u opštepoznatoj valuti ($ € …), ako već imaš čitatelje i van Hrvatske.

    • Nemanjazzz

      @SanKa, 04.09.2021 - 01:18

      Upravo to, mislim to je njihova odluka ali mislim da sam baš ovde vido u jednom članku da je pored cene u hkm bila približna cena u eurima. Niko ne traži da se zameni umesto hkm-a da bude èuro, nego bi bilo lepo da pored cene u hkm bude i u evrima. A to da li će i šta da koriste ne odlučuje ni ti ni ja. U Srbiji na znaku pored puta ime grada piše i latinicom i ćirilicom. Zamisli da piše samo ćirilicom i ispod da piše da googlas gde si

  • Triksterica

    02.09.2021 - 18:14

    Kupib PS4 slim 1TB krajem prošle godine i nisam požalila ni trenutka. Em nemam fantastičan TV koji može iskoristiti sve potencijale PS5, a niti imam mjesta za nju jer, realno, konzola je ogromna. Izbor igara je odličan i većinu onih koje imam nisam još ni prvi put pokrenula. Jedini system seller bi, za mene, za PS5, bila Persona 6 ako ne bi izlazila na PS4 i tada bi našla mjesta za nju (za konzolu ne za Personu 😉) makar probušila zid preko, do susjeda. 😂 Do tad neka PS4 kod mene, a u budućnosti će vjerujem, izać i neka manja verzija PS5 i imat ću bolji TV tako da nek njezina kupnja tamo i ostane.

  • Tudum

    02.09.2021 - 18:15

    Imam PS4 i XBone. XBone je bolji zbog GamePassa

  • A vi kakote

    02.09.2021 - 18:34

    Dobar clanak zoki ali zaboravio si najvažniju stvar. Ssd. Od bootanja, ucitavanja igara do quick resume opcije, ssd cini ovu konzolu 100 puta boljom nego ps4/xone. Glej ili ces igrat ps4 ekskluzive, ili ces imat ssd, 60fps boost jgre, backward compatibility, ps1/n64/ps2 emulator, Microsoft edge(ovo je mzda najjaca stvar za mene jer ima mk support i doslovno je identican chromeu, za filmove bomba), i naravno odlican cpu za next gen igre. Crossplay ulazi u sve vise igara, fortnite, cod itd. Os najbolju opciju? Kupi xss i posudi od frenda ps5 za odigrat ekskluzive u 60 fpsa 😉

    • Smike

      @A vi kakote, 03.09.2021 - 08:14

      Vidis ima nekih ljudi koji su normalni na ovom portalu 😀. Iskreno iznio si zanimljive podatke koje recimo ja nisam znao o xboxu. Ovo za Chrome ili slično njemu je odlična stvar. Neki dan sam htio preko pleya gledati neki film online, užasno iskustvo. Stvarno ću dobro razmisliti pri kupnji nove konzole, ali igram plqysation od keca,a posto sam Balkanac valja sad mjenjati 😀

    • A vi kakote

      @Smike, 03.09.2021 - 09:14

      Hahaha da kuis. Imam i ja sivonju doma i ps2, ali uvijek me zanimala i “druga” strana. Ja ti nisam ono neki gejmer a i volim kad dam pare za konzolu da moze jos neke stvari a ne samo igrat igre i youtube. Tako da masinica od 2k dobro zamijeni jedan laptop bas zbog tog browsera.
      Evo ti link : https://youtu.be/FORwvUFBMo8

    • Smike

      @A vi kakote, 03.09.2021 - 10:21

      Pogledao sam video i stvarno odličan internet pretraživač. Mene samo ekskluzive zezaju,jer stvarno sam ih sve odigrao i odlične su. Ni ja nisam Aman neki gamer,pley koristim i za netflix, hbogo i youtube.. Bilo bi mi zao da preskočim nove GOW ili LOUs uncharted zbog Xboxa. Pričekat ću još da vidim sta ce ponuditi obje konzole

    • A vi kakote

      @Smike, 03.09.2021 - 10:43

      Pa neces propustit kad sljd gow itd dolazi na ps4 😉

  • RickBarry

    02.09.2021 - 18:34

    Isplati li se u 2021. kupiti uređaj koji većinu (sad već starijih) igara pokreće u 30fps sa rezolucijom koja nekad ide ispod 1080p? Ne baš. Series S bolja opcija.

    • A vi kakote

      @RickBarry, 02.09.2021 - 18:37

      Series s ima tako rec istu res kao ps4 sa boljim teksturama itd i naravno 60 fps opcije tako da definitivno xss. 30 fps u 2021 should be illegal.

    • RickBarry

      @A vi kakote, 02.09.2021 - 19:15

      Istina, na kraju krajeva, ps4 ima hardware iz 2013. koji je realno zastario. I po performansama i po hlađenju… Series S GPU ima 2 TFLOPS-a više od ps4 gpu-a. CPU kod xboxa je moderniji i radi na većoj frekvenciji, u globalu bolji od ps4 cpu koji je nekakav ekvivalent kao amd fx 8350 čini mi se.

    • kebbab

      @RickBarry, 03.09.2021 - 07:47

      Da da, i ps5 će 2027 imati hardware iz 2020 ali treba gledati igre i naručito ekskluzive na jednoj i drugoj konzoli 2027.

    • RickBarry

      @A vi kakote, 02.09.2021 - 19:19

      A pazi, neke nadolazeće igre koje su možda tehnički manje zahtjevnije će Series S moći izgurati u 2K rezoluciji dok ps4 ne.

    • kebbab

      @RickBarry, 03.09.2021 - 07:42

      Imaš 4K tv i ps4 pro?

    • RickBarry

      @kebbab, 03.09.2021 - 09:43

      Pro je skuplji i od Slim i od Series S, ako gledamo nove zapakirane s police.

    • moordrak

      @RickBarry, 03.09.2021 - 08:13

      Sve stoji, ALI prekočio si još jedan, prilično moćan model plejke : PS4Pro.
      Imaš li 150cm dijagonale i 4k, da onda slim verzije nisu neka radost ALI, ne bi vjerovao, veliki broj ljudi NEMA panel na kojem bi PS5 ili Series S zasjao punim performasma. Realno, za igre moraš plaćati razno-razne pretplate jednima i drugima tako da sa financijskog stajališta, posve svejedno što ćeš uzeti. Apsolutni kralj ekskluziva je PS. To je jasno 🙂 Za sve ostalo je PC. Ako ćeš mene pitati, uz sve one Microsoftove usluge, Xbox je kompletno nepotreban komad hardvera.

    • RickBarry

      @moordrak, 03.09.2021 - 09:47

      I zašto se svi hvatate tih ekskluziva koje se prodaju u 2-3 mil primjeraka na 80-99 mil prodanih konzola?

    • A vi kakote

      @RickBarry, 03.09.2021 - 12:15

      Jedina ps eksluziva koju bi htio odigrat je uncharted 4 i tjt. Dosta njih sepravi ko da x nema ekskluziva, starfield, novi elder scrolls tj sve buduce bethesdine igre nece bit na psu i to je big W za xbox.

  • Smike

    02.09.2021 - 18:56

    Ne slažem se sa napisanim, ali to je sa moje tačke gledišta. Ps4 se itekako isplati i sad nabaviti, ako ništa zbog ekskluziva. Pazi molim te igre:Uncharted Collection i 4,GoW,Ghost of Th.,Horizon zero, Spiderman i Miles Morales, Days gone,Last of us 1 i 2,..i većina igara su bas po niskim cjenama. Mislim da je velika greška da jedan iole ozbiljan gamer preskoci ove hitove zbog Xbox i halo pucacine iz prvog lica…

  • kebbab

    02.09.2021 - 19:03

    Ne, ne isplati se kupovina ps4. Bolje pokušat kupit ps5 jer tam rade sve ps4 igre. Zašto bi trošijo 200€ na ps4 kad sve radi na ps5?

    • RickBarry

      @kebbab, 02.09.2021 - 19:16

      Jbg da nema aspekta novca ovaj članak nebi ni postojao. Neki nemaju 500€ za ps5 i traži se alternativa.

    • moordrak

      @RickBarry, 03.09.2021 - 07:32

      E kad bi bio 500€ … Pusti cijene na papiru 🙂

    • RickBarry

      @moordrak, 03.09.2021 - 09:48

      Dobro, svejedeno, skuplji od ps4 i series S a neki si ne mogu priuštiti više od toga. Za takve je ovaj članak.

    • RickBarry

      @RickBarry, 03.09.2021 - 09:49

      Svejedno*

  • undisputed_kiki

    02.09.2021 - 20:18

    Xbox series S mi djeluje kao fantasticna konzola, ali microsoftova politika podrske za hrvatsku me odbija.. Jbg, inat tjeram!

  • Zoran Zabac

    02.09.2021 - 21:57

    Tko god kupi PS4 ispred Xbox series S moze se osjećat prevareno…a još prevarenije se treba osjećat onaj tko kupi Series S ispred Series X/PS5

  • Saren

    03.09.2021 - 04:39

    Slicnu dilemu imam i sam – samo ne sa PS4 vec starijom generacijom – tocnije PS1 + PS2. I u posljednjih par mjeseci vrtim pricu u glavi i istrazujem sto nudi trziste emulatora i koliko su rabljene konzole. Iskreno ni sam nisam na cistom sto da ucinim. Ima toliko PS1 + PS2 naslova koje bih volio odigrati (neke ponovno, neke po prvi put) da ni sam ne znam sto da radim. S jedne strane ne bih zelio otimati dev-ovima kruh pa rokati preko Emulatora (mada postoje itekako kvalitetni sad handheld i ini emulatori), a sa druge pitam se koliko mi ima smisla kupovati PS1 ili PS2 konzolu, a da ne pricam gdje da nadjem MAME, SNES, NES konzole – i po kojoj cijeni, a kamoli igre. Ako nista ovaj clanak mi je barem dao uvid u “trenutnu” situaciju. I na tome Vam hvala.

  • moordrak

    03.09.2021 - 08:28

    Kupiš ono što ima većina. Čopor u našim krajevima još uvijek predvodi PS4. Nije upitno hoće li svi prijeći na novu igračku, neko kada kada će se to dogoditi. Veliki val promjena će uslijediti nakon pojave pravih next-gen igara. Očekujem takvo nešto za godinu do dvije. Mislim da svatko tko sada kupi stariju verziju plejke, neće pogriješiti. Dugoročno, četvorka se neće “zagasiti” još najmanje 5 godina. Microsoft i Xbox? Primamljivo. Kada uključe Hrvatsku u podržane zemlje razmisliti ću o nabavi. Do tada, ne hvala.

    • Goblin

      @moordrak, 03.09.2021 - 17:27

      Za šta vama treba podrška?

  • Annabella_M.

    03.09.2021 - 14:37

    Definitivno se isplati sad kad je jeftiniji. Ps3 sam tek kupila 2014 a ps4 2018. Naravno ovo se odnosi za nas siromahe. A onaj tko ima para logično da će kupiti ps5 😂

  • Buuks

    19.03.2022 - 10:44

    Može link gdje kupiti jeftino PS4 konzolu po mogućnosti sa preuzećem.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?