HCL.HR

Može li se po cijeni PlayStationa 5 složiti dobar gaming PC?

Zoran Žalac 13.04.2023.   •   147 komentara


Istražili smo kakvu se PC konfiguraciju za igranje može složiti u rangu cijene koju biste platili za aktualnu PlayStation 5 konzolu.

Vječne su one prepirke oko toga što je financijski isplativije za gaming: PC ili konzola. Odgovor na to ovisi o čitavom nizu aspekata i popratnih čimbenika. Na primjer: koliko često igrate, kakve igre volite, koliko su vam bitne performanse u izvedbi igara, itd. Vjerovali ili ne, sve to utječe na objektivno sagledavanje financijske isplativosti. No, može se financijska usporedba povući i čisto da vidimo što za okvirno sličan iznos dobijete od konzole, a što od PC-ja. I zanimljivo je to razmotriti, jer situacija nije uvijek ista nego se mijenja s vremenom.

Zadnji put ovakvu smo usporedbu radili 2019. godine, kad smo pokušali složiti PC za gaming na budžetu od 400 eura. Tada je to bio predviđeni iznos jer su toliko koštale PS4 i XBO konzole u trgovinama. Danas su cijene konzola veće od tog iznosa, a promijenili su se i neki hardverski standardi. Upravo je to prilika da ponovno vidimo što se sada može sastaviti blizu okvirne cijene koju trgovine traže za konzole.

Budžet – 600 eura

Gornja cijena aktualnih konzola na tržištu Hrvatske kreće se od 549 eura (Xbox Series X) do 599 eura (PlayStation 5). To se odnosi na konzole u novom stanju, koje se prodaju u trgovinama. Cijene na polovnom tržištu nismo uzimali u obzir. Isto tako nismo u obzir uzimali ni skuplje pakete konzola s igrama ili nekim popratnim dodacima.

Pod tim uvjetima, budžet za naš gaming PC je 600 eura, što obuhvaća samo kućište s komponentama. U budžet nismo računali periferiju (miš, tipkovnica, zvučnici ili slušalice, monitor). S obzirom da nismo gledali cijenu rabljenih konzola, isto tako nismo gledali ni polovne komponente. Svjesni smo toga da se po oglasnicima komponente mogu pronaći i po nižim cijenama, ali te cijene variraju i nisu pouzdane za neku korektnu usporedbu. Iz tog razloga, u obzir su uzete samo komponente u novom stanju koje se prodaju u trgovinama.

I naravno, odlučili smo se za pristup kombiniranja više različitih komponenti, a ne na kupovanje gotovog, već složenog PC-ja, jer se to u pravilu uvijek pokazuje kao jeftinija opcija. Doduše, imajte na umu da u budžet nismo računali nikakve troškove dostave za komponente koje se možda može kupiti jedino preko webshopa.

Što je to “gaming PC” u 2023.?

Prije svega moramo definirati što se uopće može smatrati PC-jem za gaming u 2023. godini. Tu će svatko imati neke svoje definicije, ali mi ćemo reći da od gaming PC-ja u 2023. očekujemo hardversku snagu na sličnoj razini s aktualnim konzolama, ili još jaču, samo nikako slabiju.

Naravno, treba reći da hardver konzola funkcionira na malo drugačiji način nego onaj u PC-ju, tako da egzaktna usporedba 1:1 nikad nije moguća. Međutim, ako današnje konzole koriste SSD, to je prag koji smatramo da i gaming PC u 2023. mora prijeći. I ako konzole imaju 16 gigabajta memorije, naš gaming PC ne smije ići ispod toga. Doduše, ne uzimamo sve doslovno, pa ako konzole imaju čitač diskova, to ne znači da ga moramo ubaciti u gaming PC kad većina PC igara ni ne dolazi na optičkim diskovima.

Procesor – 180 eura

PlayStation 5 i Xbox Series X koriste AMD-ove procesore rađene na arhitekturi Zen 2. Procesore na toj arhitekturi sve se teže pronalazi u trgovinama, no tu bismo mogli ciljati na AMD Ryzen 5 3600X koji bi nas s hladnjakom izašao otprilike 129 eura. Međutim, taj je procesor star već skoro četiri godine, a za 35 eura više može se pronaći znatno recentniji AMD Ryzen 5 5600. Najniža cijena po kojoj smo ga pronašli je 164 eura, zajedno s hladnjakom.

Ipak, u ovom cjenovnom rangu po pitanju performansi relevantnih za gaming, više bi se moglo izvući s Intelom koji još uvijek ima nešto bolje single core performanse, a to čini razliku u igrama. Intel Core i5-12400F može se pronaći po cijeni od 179,50 eura, u paketu s hladnjakom.

Grafička kartica – 260 eura

Ova komponenta ima najviše utjecaja na sposobnost gaming PC-ja, a moramo priznati kako tu uopće nismo imali nikakvog prostora za kalkuliranje. Novije grafičke kartice prilično su skupe, onih starih u domaćim trgovinama više se ne može pronaći, a nekakav nisko-srednji rang ili ne postoji ili nije dovoljno snažan za usporedbu s konzolama. Evo što pod tim mislimo…

Većina grafičkih kartica nižeg ranga dolazi s 4GB video memorije, što više jednostavno nije dovoljno. I nisu to nikakva pretjerivanja s naše strane – počinju se pojavljivati igre kojima su minimum kartice s 8GB memorije. Je li to opravdano ili je do loše optimizacije – nije bitno, činjenično je jedino da kartice kao što su Radeon RX 6400 ili 6500 te GeForce GTX 1650 ili 1660 jednostavno nisu za ravnopravnu usporedbu s konzolama. Famozna RTX serija je cjenovno visoko za sveukupni budžet od 600 eura, a iako postoji Intel Arc A750 po 288 eura, prva se serija grafičkih u vodu baca – tako kažu.

Kao jedini kandidat za grafičku tako nam se nameće AMD Radeon RX 6600. Najniža cijena po kojoj smo pronašli je ASRockov model Challenger D za 259,88 eura. Ima 8GB memorije, što je dobro za tu cijenu, a iz AMD-a ju promoviraju kao karticu za 1080p gaming. Nije baš na razini aktualnih konzola, ali je jedino što se nameće u okviru određenog budžeta. Iako smo rekli da tržište rabljenih komponenti ne uzimamo u obzir, brzi pogled na oglasnike otkriva da se ni tamo snažnije kartice ne prodaju po puno nižim cijenama. U ovom cjenovnom rangu s rabljenim hardverom pucali biste na RTX 2060 Super – malo bolju, ali i više nego duplo stariju karticu ako gledamo datum lansiranja.

Memorija i disk – 49+26 eura

Možda biste se kod nekih igara mogli izvući s 12 gigabajta radne memorije (8+4 kombinacijom), ali minimalni prag ipak je 16GB ako već ciljamo na približnu snagu konzola. S obzirom na financijski limit, DDR5 memorija je izvan dosega, zadržavamo se na prethodnom formatu i biramo Kingston Fury Beast DDR 4 brzine 3200MHz, dvije pločice po 8GB.

Što se diska tiče, još uvijek nema igara koje izričito traže SSD, ali ne želite da vaš gaming PC učitava igre sporije nego konzola sa solid state diskom. Loša vijest je da u okviru budžeta nećete naći ni približno brz SSD onima iz konzola, a neće imati ni kapacitet diskova s konzola. Dobra je vijest da naknadno uvijek možete ubaciti tvrdi disk većeg kapaciteta, za one igre u kojima nema puno učitavanja. A s obzirom da pucamo na SSD, i to s M.2 sučeljem, Western Digital Green SN350 od 240GB pronašli smo za 25,86 eura.

Znamo – nije to disk za performanse koje traži gaming, a 240GB nije dovoljan ni za cijeli Call of Duty. Međutim, tu već primijetite stvarnost. Samo na grafičku karticu i procesor, koji su najbitniji u cijeloj priči, otišlo nam je skoro 75% budžeta. Nažalost, sve ostalo je krpanje kraja s krajem.

Matična, napajanje, kućište – 91+44+23 eura

S obzirom na ranije odabrane komponente, treba nam matična ploča s LGA 1700 socketom koja podržava M.2 diskove. Među najjeftinijim opcijama tu smo odabrali ASRock H610M-HDV/M.2 po cijeni od 91,10 eura.

Minimalno napajanje, s obzirom na grafičku karticu, mora biti 450W. Iako napajanje možete nabaviti već od 20 eura, uvijek kažemo da kod te komponente ne bi trebalo kupovati ono najjeftinije. Ako tražimo 80 plus certifikat, najniže što bismo išli je Gigabyte Pulse 450W 80+ Bronze za 44,10 eura.

Konačno, ostaje nam kućište, a iako je to jedini segment vanjštine PC-ja, za potrebe budžeta tu se uzima najjeftinije moguće. Znači MS Element M300 za 23 eura.

Koliko će me koštati sve to?

Bilo da računamo kalkulatorom ili pješke, odabrane komponente izašle bi nas sveukupno 673 eura. Što bi značilo da smo probili budžet i da nismo uspjeli složiti gaming PC po cijeni PlayStationa 5.

U našu obranu, 673 eura je u rangu PlayStationa 5 i jedne igre! Za koju vam možda treba pretplata da biste ju igrali online! No, budimo realni, u troškove PC-ja nismo uračunali kupnju ključa za Windowse – jer to eto, nije nužnost; imate Linux besplatno, heh. I da se razumijemo, tražili smo najniže dostupne cijene za odabrane komponente po različitim trgovinama, što znači da bi vas kupnja tih komponenata na jednom mjestu možda izašla više.

Istina je da smo mogli uštedjeti 50 eura da smo odabrali slabiji i stariji procesor. Neko vrijeme bi čak i 12 GB radne memorije moglo proći, a kućište nam možda i ne treba ako već imamo ono koje koristimo. Tu bismo onda bili bliže budžetu od 600 eura. Međutim, u tom slučaju bili bismo dalje onome što hardverski pružaju aktualne konzole.

Treba priznati i to da smo s konfiguracijom od 673 eura još uvijek u svojevrsnom zaostatku za konzolama. Grafička kartica predviđena nam je za igranje u 1080p rezoluciji, koju igre na aktualnim konzolama sve rjeđe koriste. Disk nam je isto tako značajno manjeg kapaciteta i značajno sporiji od SSD-a u konzolama.

Što nas ultimativno vodi prema zaključku da se za 600 eura u ovom trenutku ne može složiti PC s novim komponentama koje su podjednako snažne kao hardver u aktualnim konzolama. Naravno, to ne znači da se s ovakvim PC-jem ne može ugodno igrati danas, pa i u neko dogledno vrijeme. Međutim, one priče o tome da se za cijenu konzola složi bolji gaming PC za sada ne drže vodu. Osim možda u slučaju da zalazite u domenu cjenjkanja i riskiranja na tržištu rabljenih komponenti.

Komentari (147)

 • esseGesse

  13.04.2023 - 18:17

  O bože…

  • Stitrek

   @esseGesse, 14.04.2023 - 21:12

   Puno bolja opcija je Ryzen 5500 sa RX 6700 10gb, i5 12400 je preskup.

  • Matija6114

   @Stitrek, 17.04.2023 - 15:16

   rx 6600 xt može s novim driverima gonit re village na 4k na 57 fps. sinoc isprobano

  • Stitrek

   @Matija6114, 17.04.2023 - 16:57

   Rx 6600 xt je snaznija od obicne 6600, 6700 sa 10gb je snaznija od obje i moze biti solidna kartica za 1440p ekrane, sa Ryzen 5500 je po snazi uz PS5.

  • Matija6114

   @Stitrek, 17.04.2023 - 19:23

   ryzen 9 5900x. mislim da u ovom slucaju vram kompenzira za ram-om pa zato dobijem više. iako nije mi jasno, nakon tih drivera uzimao je i po 25 giga rama za village vram naravno pun. sad je oko 10.
   fali vrama i to ga očito koči za više

  • Matija6114

   @Matija6114, 17.04.2023 - 19:28

   krivo sam napisao. nakon update-a drivera uzima oko 10 gb rama za igru a prije je uzimao 25 i cak nisam mogao ni 50 fps-a dobit.
   To je bila ona verzija drivera šta je optimizirana za the last of us part 1.
   ova nova 23.4.1 je puno bolja

 • Agent

  13.04.2023 - 18:22

  A dobro ali se uvijek treba uzet u obzir i TV koji dođe puno više od monitora pa s time buđetom uložiš još u PC

  • Bojko

   @Agent, 13.04.2023 - 18:27

   Onako “od oka” bih rekao da dugovječnost konzole to debelo anulira. Ono što bi mene interesiralo vidjeti je koliko je na takvom stroju ugodno igrati novije naslove. Za mene bi to bila prava usporedba isplativosti.

  • Agent

   @Bojko, 13.04.2023 - 18:35

   Misliš za PC kako bi bilo igrat? Imam i slabiji i igranje je super. Barem nemam lockano na 30 fps-a kao na konzolama (uskoro će i na ps5 bit standard 30 fps-a, polako već idu s nekim igrama prema tome).

  • Bojko

   @Agent, 13.04.2023 - 19:02

   Tako je, mislim na neki omjer izvođenja, grafičkih detalja i rezolucije. Npr. da li bi se na takvoj konfiguraciji mogla igrati neka nova AAA uspješnica na high detaljima, u 1080p (4K?), i 30 (60?) FPS-a. Pošteni PC nisam imao već desetljeće i nemam pojma kakva je situacija na tržištu.

  • Agent

   @Bojko, 13.04.2023 - 19:15

   Mislim da većinu možeš pokrenut 1080p 60 fps-a na high detaljima. 4k već puno teže.

  • Bojko

   @Agent, 13.04.2023 - 20:09

   Pa to je super. Imaš osjećaj da kupuješ šrot komponente, a u biti sve gura.

  • Agent

   @Bojko, 13.04.2023 - 20:31

   Da, samo zadnje vrijeme igre koje prebacuju s ps na pc su problematične, loše ih optimiziraju pa ih kasnije popravljaju.

  • Iceman73

   @Agent, 14.04.2023 - 12:14

   Je baš…s tim pcom za 600 eura i moreš više 0d 30 fps-a…daj naj…

  • Tomislav88

   @Agent, 15.04.2023 - 21:16

   A do tada se nadamo pro vertiji ps5 koja moze gurat u stabilnih 60fps-a

  • Wizz

   @Agent, 17.04.2023 - 07:20

   tv svatko ima no onaj ko kupuje baš pc monitor vjerojatno nema, tako da na žalost tvoja teorija ne drzi vodu

  • Zoran Žalac

   @Agent, 13.04.2023 - 18:28

   Ne nužno. Možeš konzole koristiti i na monitoru. I rekao bih da su cijene zapravo tu negdje, ovisno na što pucaš. Imaš monitore za 200 eura i televizore za 200 eura. A imaš i monitore od 1000 eura jednako kao i televizore od 1000 eura.

  • Agent

   @Zoran Žalac, 13.04.2023 - 18:32

   Mislim da 90% koristi ipak TV kod ps i xbox, a imao sam tv za nekih 250e pa mi se freezao jer nije mogao podržavat ništa što je bilo uštekano dugotrajno. Dok monitor za 100e je dovoljno dobar (imam ga).

  • AngryMosquito

   @Zoran Žalac, 14.04.2023 - 19:29

   A velntilacija/hladjenje kucista/procesora? Itu ti ode jos minimalno 100 eura,i jos plus ruke ko bu ti to slozil,jer ima ljudi koji neznaju,a na youtubu svako svoju pricu ima u tuttorialu

  • SonOfZeus

   @Agent, 13.04.2023 - 19:04

   Huh? Ko ti brani koristiti monitor za konzolu? Plus moj monitor je koštao soma eura.

  • Agent

   @SonOfZeus, 13.04.2023 - 19:16

   Kažem gledaš ono što većina koristi kod toga a to je tv pa to uzimaš u obzir i cijenu toga.

  • mg

   @Agent, 13.04.2023 - 20:02

   Ne koristim TV samo za igrice, to je obiteljski TV.

  • BeLLicus

   @Agent, 13.04.2023 - 23:58

   Ali tv ionako vec svi imaju u kuci danas pa ti samo treba konzola. Dok netko ko kupuje pc ocigledno je da ce trebati i monitor.

  • Agent

   @BeLLicus, 14.04.2023 - 09:22

   Imam i ja par televizora ali samo 1 je u stanju podržat kako treba. Kao i 60% oko mene znam da imaju TV koji ne može držat konzolu jer bi se freezao.

  • marko1106

   @Agent, 14.04.2023 - 12:44

   3000 kuna platio hisense qled 4k135cm. Za tu cijenu odličan.4400 sam platio konzolu sa dva joysticka disc verziju. To je 7400. Nije jeftino slažem se.da sam mogao uzeti PC za te pare koji može vrtiti nove igre u 60 fpsa i monitor 4k i miš i tipkovnicu u vrijednosti ta dva joysticka cca 1000kn uzeo bih. S tim da će konzola trajati minumium 5 godina i da će sve igre za nju biti optimizirane. PC ce uvijek biti bolji i volio sam ja nekad PC kao i sada ali na kraju dana da bih imao PC koji ce me slutiti sljedećih 5-7 godina morao bih izdvojiti popriličnu svotu novaca.

  • Agent

   @marko1106, 14.04.2023 - 13:10

   Ja sam izvojio cca 6000 i služi me već 8 godina bez da sam mjenjao, jedino sam memoriju sa 8 GB povečao na 16 GB nakon par godina jer uz neku online competetiv igru volim u isto vrijeme imat pokrenutu još neku igru koju mogu pauzirat kad počne gejm, a igram ju dok mi ne počne, tj dok traži gejm. A za to 8 GB nije bilo dovoljno ponekad.A igram i najnovije naslove tako da nije slab. Za miš,tipkovicu,slušalice dao još nekih 1000 sveukupno (računajući da sam ih i mjenjao u ovih 8 godina.)

  • Agent

   @Agent, 14.04.2023 - 13:10

   Naravno govorimo sad o kunama

  • marko1106

   @Agent, 14.04.2023 - 14:06

   Ok koju si to konfiguraciju kupio prije 8 godina za 6000kn da traje 8 godina? Znam te puško dok si pištolj bila 😅

  • Agent

   @marko1106, 14.04.2023 - 14:16

   i5 7600k, rx 480,za matičnu nezz točno koja je

  • marko1106

   @Agent, 16.04.2023 - 00:24

   Može biti samo 6 ako cemo gledati kad je procesor izašao 😅 ali opet svaka cast, i što je zanimljivo graficka jeftinija od procesora. Što jest jest dobro je to izdrzalo. Ali danas ako uspiješ sastaviti pc za te pare svaka cast i da ti traje toliko pošto govorimo o danasnjem vremenu. I ja sam 2017 platio ps4 2400kn i 1800kn full HD televizor.

  • Agent

   @marko1106, 16.04.2023 - 08:47

   Procesor sam imao rabljen mislim da više od godinu dana dok nije ovaj izašao. Gledao sam 3 godine kasnije čak i ove komponente koje sam kupio su poskupile (iako kasnije kad je kripto smanjio su se vratile malo) tako da za iste pare teško. Opčenito komponente mogu dugo izdržat samo često otiđu prije zbog slabog održavanja (updatanja prekasno,ne reinstallacija windowsa) pa se grafička i procesor muče više nego što bi trebali.

  • Agent

   @marko1106, 16.04.2023 - 08:54

   Inače i PC prije ovog je isto dosta izdržao. Samo mu je grafička otišla pa smo ga prodali bez grafičke. Nije vrijedilo obnavljat jer je bio zastarjeli.

  • Wizz

   @Agent, 17.04.2023 - 07:25

   misliš prije 6g, 7gen 7600k intel je izbačen 2017g. ne ranije, rx 480 par mj. ranije

  • Agent

   @marko1106, 14.04.2023 - 14:20

   Nije punih 8 ali nije ni toliko daleko

  • movie

   @Agent, 15.04.2023 - 16:13

   Imam jedan LG tv star 10 godina i neki put PS5 stavim na njega jer mi tako odgovara. TV je 1080p i igranje je jednako ugodno kao i na novom Oled TV. Naravno, razlike ima u prikazu ali i na 1080p sve izgleda lijepo i vrti se fluidno. Nemam problema s igranjem na njemu. U uredu imam jedan Philips star 15 godina i na njemu sam igrao bez problema u 1080p. Imam i jedan crt 16:9 tv star preko 20 godina koji mi stoji u skaldištu jer mi ga žao baciti i brijem da bi i na njemu sve radilo bez problema. Za okladu mogu probati. Frendovima sam znao setapirati PS5 i nagledao sam se svakakvih smeća od televizora ali nisam naišao na tv koj radi kao freeza.

  • Tomislav88

   @movie, 15.04.2023 - 21:25

   Imas jos kakav tv na balkonu? :))

  • movie

   @Tomislav88, 15.04.2023 - 23:02

   Zapravo imam, ali samo ljeti.

  • Tomislav88

   @SonOfZeus, 15.04.2023 - 21:19

   Tako i ja na tv dao 1200€ po meni monitor/tv nebi trebo biti uracunat u cijenu

  • pleto

   @Agent, 14.04.2023 - 07:44

   Jebote pa kupio sam dvije konzole a ni jedan tv, hvala što si mi napomenuo da mi treba i tv. Jel to treba biti baš neki novi? Ne može se koristit ovaj što sad imam? Ne može se ni monitor od PC-a koristit? Pa šta da sad onda radim, imam 2 konzole a nemam tv-a. Ništa spremit ću ih nazad u kutiju dok ne kupim veću kuću u koju će mi stati još 2 tv-a koji će biti novi i bolji i namontirati ću ih odma iznad konzola i kupit najkraći kabal jer mislim da i kabal drugi novi treba kupit, pogotov zato da signal ne putuje predugo. Ako mi ostane para kupit ću si i sendvič da pojedem nešto u pauzama od igranja, bit će sa kulenom, a ne onaj od one obićne jeftine salame koju zovu šunkom a svi znamo da to nije. Ko ne jede dobar sendvič a uzeo je novu konzolu totalna je seljačina i nema pojma šta radi i treba i cijenu sendviča ubrojat u cijenu konzole ili ovaj članak stvarno nema smisla. Ček da vidim tko je pisao članak…Zoran…mogao sam i mislit, ni sendvič nije ubrojao, Isuse…

  • Tomislav88

   @pleto, 15.04.2023 - 21:27

   Hahaha legendo vristim, kako si pivu mogo zaboraviti loslje sendvica da se podrignes kako spada. Coca-cola je za papke

  • m@rko

   @Agent, 14.04.2023 - 09:09

   Tv ne bih uopce uzimao u obzir, jer vecina ps5 igraca igraju na monitoru.

  • Agent

   @m@rko, 14.04.2023 - 09:22

   Statistika ne govori to.

  • m@rko

   @Agent, 15.04.2023 - 13:40

   Dobro govorim iz osobnog iskustva. Svaki moj frend koji ima ps5 igra na monitoru

  • Tomislav88

   @m@rko, 15.04.2023 - 21:30

   A di si to izvuko takav zakljucak? Mislik da pricas nebuloze iskreno

  • Bogy

   @Agent, 14.04.2023 - 11:34

   Ako ideš tom logikom treba ti za pc gaming i ostala periferija poput tipkovnica,miš,zvučnik ili slušalice.

  • Tomislav88

   @Bogy, 15.04.2023 - 21:32

   I naravno gaming stolica, ps mogu igrat s kauca ili fotelje :))

  • Chronosus

   @Agent, 15.04.2023 - 14:35

   Ma o čem ti? Rijetko tko uzima TV zbog PS-a,većina ljudi ima od prije TV i ne upgradea ga za PS nego streaming i ostalo.
   Da bi imalo smisla 600 eur je trebalo uključivati i dobar joystick.

  • movie

   @Agent, 15.04.2023 - 16:03

   Daj mi reci tko kupuje tv uz PS5 kao monitor uz PC? Svatko doma ima bar jedan tv i mijenjaš ga kada mu dođe kraj ili kada tehnologija ode toliko naprijed da je tvoj zastario a ne kada kupiš konzolu. Imam doma 4 televizora. Svi su došli u kuću prije PS5. Zbog konzole nisam kupio niti jedan od njih. Stoga je glupo uz trošak konzole dodavati i televizor.

  • moordrak

   @movie, 15.04.2023 - 22:47

   Šta a ti kao mjenjaš svaki put monitor kada kupiš novi PC? Kvalitetan monitor će nadživjeti svaki PC. Garantiram. Je, tehnologija se mijenja, sve stoji, ali monitor je jedna od onih stvari koja traje i traje. Jedno što se rapidnije mjenja je moja dioptrija pa zato kupujem sve veće dijagonale, nu to je već neka druga priča…

  • movie

   @moordrak, 15.04.2023 - 23:00

   Ne kužim što hoćeš reći? Ja samo kažem da nitko tko kupuje prvi put konzolu uz nju ne kupuje tv kao što kupuješ monitor uz PC kad ga prvi put kupiš. Prvo računalo sam kupio 1994. Tada sam uz njega kupio i monitor. Prvu konzolu sam kupio isto negdje 1994. Uz nju nisam kupio tv jer sam ga već imao doma. Stoga stavljati televizor kao trošak uz konzolu je glupo. Svi već imamo televizor. Monitor nisam imao doma dok nisam kupio računalo. Znači uz trošak računala imao sam i trošak za monitor. To je bitna razlika ako može shvatiti, ako ne nema veze.

  • moordrak

   @movie, 16.04.2023 - 00:15

   Fuck. 1994. Prvi monitor. A jesi zlopamtilo! 😂 A kad si kupio prvi TV sa HDMI ulazom?! A da da, to nisi kupio jer si naslijedio od pokojne babe il si ga dobio u miraz. 😂😂😂 Joj ufff… da, vrlo je vjerojatno da ti TV već imaš doma i da ti ne treba drugi. Nemaju svi takav slučaj pa trošak za TV za nekoga može ući u “matematiku”. Posebno ako se radi o drugom ili trećem uređaju za dječju sobu recimo. Neznam zašto bi to bilo toliko glupo.

  • movie

   @moordrak, 16.04.2023 - 12:00

   Prvi tv s HDMI ulazom sam kupio zbog blu ray playera a ne zbog konzole.

 • Bojko

  13.04.2023 - 18:23

  Kakav mučki provokatorski članak. Oboružajmo se uvredama i krenimo!

 • esseGesse

  13.04.2023 - 18:24

  Baš sam bio neki dan kod Tomića i kompanije i pitao mogu li mi složiti dobar BMW po cijeni Golfa…

  • pleto

   @esseGesse, 14.04.2023 - 08:18

   Šta oni “slažu” aute tamo? Pitaj ih onda jer mogu složit golfa po cijeni BMW-a.

 • Vujo777

  13.04.2023 - 18:31

  Tehnički gledano, mislim da nemozemo, sama konzola ce duze da traje iz razloga sto je doslo da gaming na pc-u se neisplati, igre sve zahtjevnije, cijene komponenti previsoke, a svodi se na to da komp moras unaprijeđivat svakih 4-5 godina, i zato sam i presao na konzole jer ako se baziras samo na igre, isplatljivije je kupiti konzola

  • d3x

   @Vujo777, 13.04.2023 - 20:50

   Zato ja jos igram na ps2 to je najisplativije i traje konzola vec 20 god i racunam da ce trajati jos 50 god.

 • Dick Johnson

  13.04.2023 - 18:47

  Cjene PC hardwarea kod nas su glatko 20% sukplje neg vani. Radije riskiram sa zejebancijom slanja postom u slucaju garancije neg ovim lihvarima domacim i jednog centa dat.

  • SonOfZeus

   @Dick Johnson, 13.04.2023 - 19:05

   Meni u futuri redovno daju 10% rabata na sve. I dalje nije ko vani (EU), ali blizu.

  • rejki_84

   @SonOfZeus, 13.04.2023 - 19:35

   Ja sam donedavno preko frendove firme uzimao opremu bez pdv-a, pa eto ako imate koga poznatog… ipak je to 25% povoljnije 😀

  • Zoran Zabac

   @rejki_84, 13.04.2023 - 21:36

   sa PDV-om je 25% skuplje, a bez PDV-a je 20% jeftinije 😋

  • BeLLicus

   @rejki_84, 14.04.2023 - 00:00

   Ne ide to samo tako. I dalje ti platiš pdv pa tvoj prijatelj kad radi povrat pdva jednom godišnje dobije to nazad i na to se čeka…

  • Tomislav88

   @BeLLicus, 15.04.2023 - 21:35

   Tako je ja vodim firmu i slazem se s tobom.

 • rejki_84

  13.04.2023 - 19:19

  Ja imam Asus ROG i5 sa gtx 960, star jedno 7, 8 godina. Sjecam se da sam za njega dao nekih 8,500 kn. Ali mi zadnje 4 godine sluzi samo i iskljucivo za posao, ni portale vise ne citam sjedeci za kompom…
  Prva konzola uopce (one konzole iz Madjarske od prije nekih 30-ak i kusur godina ne racunam pod konzole 😀 ) mi je PS4 kupljen prije 4 godine, a PS5 uzeo prije 2 godine.
  Eto, donedavno sam bio hardcore PC gejmer, ali nekako sto sam stariji mi sve vise odgovara gejmanje na kaucu 🙂

  • MAJSTOR RINGO

   @rejki_84, 13.04.2023 - 20:39

   Slicno kolega i ja, iako imam solidan lap top, igre na PC-ju ne igram pa vec mozda 7-8 godina. Iako sam u velikoj meri konzolas (ps1-ps5, sve imao do sada)
   Danas, zbog obaveza i nekih drugih aktivnosti, lap top mi sluzi u neke druge svrhe, igre igram iskljucivo na konzoli(ps5)
   A nema se puno vremena kolega, da se sada bakćem sa PC i komponentama, i to sto imam zelim samo da ukljucim konzolu i roknem par sati, opustancija, casual igranje. Zelim samo da ima sto vise kvalitetnijih PS eksluziva za igranje.

  • rejki_84

   @MAJSTOR RINGO, 13.04.2023 - 21:24

   PS4 sam uzeo najvise da napokon odigram eksluzive uncharted, horizon itd. A sad mi vise i nije do eksluziva. Najvise sto igram je GOT legends od prvog dana, i gt7, a sve ostalo onako pomalo. Sta dalje da pricam, pa nisam zavrsio ni novi horizon niti ragnaroka, a obje uzeo day one.

  • moordrak

   @rejki_84, 15.04.2023 - 23:14

   Identična priča i kod mene. Muka mi je kad se sjetim koliko se toga promijeni u par godina. Radim sa novim tehnologijama gotovo svakodnevno i već mi je postalo naporno pratiti sve te novotarije jer mi generiraju sve više i više posla. Novi hardver – novi problemi. Puno toga se nadograđuje po LEGO sistemu ali dođe do onog da starog konja više ne možeš naučiti novim trikovima i onda ajmo sve iz početka. Nekakv ciklus kompletne izmjene hardvera kreće sa najdalje petom godinom korištenja. Idealno bi bilo “updejtati” stroj svake 2-3 godine ali tko će mi se nadavati para za to. Zato sam odustao od igranja na PC-u. Pratiti PC trendove je Sizifov posao. Uparivanje što sa čim također iziskuje gomilu vremena. Odavno sam prekrižio PC za igranje. PC/LAP za posao, konzola za igranje, NAS za pohranu, tableti za sve ostalo…

 • GogicM99

  13.04.2023 - 19:45

  Problem je ako i slozis PC slicnih specifikacija kao konzola opet nece raditi kao za konzolu jer su igre optimizovane specificno za te komponente koje odredjena konzola posjeduje.

  • rejki_84

   @GogicM99, 13.04.2023 - 19:54

   Najveci problem je sto je optimizacija igara za PC u zadnje vrijeme, da ne kazem sta… Tak da sta ti i vrijedi dobar gejming PC kad igre ionako trzaju 😆

  • Bogy

   @rejki_84, 14.04.2023 - 11:42

   Kakav god da gaming pc složiš za 600 pa čak i 700 eura ne može se doći do performansi kakve ima konzola, jer igre na konzolama su većinom 4k ili 2k. A takva rezolucija je u puno pc igara nemoguća postići uz takav hardver.

 • Samson

  13.04.2023 - 19:57

  Konzola je konzola, PC je PC. Sviđa mi se članak i mislim da je bespotrebno unedogled se raspravljati šta je bolje. Na kraju krajeva svi mi sami biramo šta želimo i na čemu želimo igrat. Ja iskreno koristim PS5 kao glavno sredstvo za igranje iz više razloga među ostalim to je napravljena za igranje igara. I s obzirom na ograničeno vrijeme u danu nisam odavno ništa zaigrao na PC-u. Jednostavno mi PC služi za druge stvari danas, a za igranje igara služim se Playstationom, i tako si bolje organizujem vrijeme i produktivnost.

  • PickleBoi

   @Samson, 16.04.2023 - 18:45

   Uopće nije nepotrebno, mislim da je ovaj članak jako dobro dođe kao mjerilo ljudima koji se dvoume između PC-a i konzole da im stavi stvari u perspektivu

 • smolisimus

  13.04.2023 - 21:01

  sama usporedba je meni osobno ne potrebna iz vise razloga, neki su vec i spomenuti, svako sebi bira ono sto mu odgovara za gaming, ja sam odrastao kao gamer na PC-u iz jednostavnog razloga sto je mojim roditeljima samo igranje igrica bila najveca glupost koja postoji i nije bilo sanse da bi mi ikada kupili konzolu, PC im se nekako uvijek moglo “prodat muda pod bubrege” da treba za školu 🙂
  ali obozavao sam gejmat na PC-u i mislim da je u moje doba polovica 90tih i 2000-tih PC ubijao u tome, barem po izboru igara koje su se meni svidale. RTS strategije, izometrijski RGP, mislim da to nije bilo ni za sanjati na tadasnjim konzolama, a i nije to to bez misa i tipkovnice..
  u danasnje doba mi je i lakse i jednostavnije u ono malo vremena sto imam gemati na konzoli a i jednostavno zauzima manje mjesta sve u svemu prakticnije su konzole.
  a usporedivanje cijena stvarno nema smisla, koliko bi kostalo obicnog korisnika da kupuje komponente koje se nalaze u pojedinoj konzoli… puno vise od tih 600eura, no Sony ili MS slazu konzole na milione i ciljaju zaradu ionako na drugim frontama, pa nam zato konzole i jesu pristupacnije cijenom

  • vjk zg

   @smolisimus, 13.04.2023 - 21:11

   Sve rečeno..Majstore kapa dolje

  • Dick Johnson

   @smolisimus, 13.04.2023 - 22:20

   Ma debilana uopce usporedivat konzole i PC po pocetnim troskovima samo. Konzola je jeftinija u startu, jer si naplate kroz skuplje igre i online itd, PC obratno. Jedino neka usporedba troskova kroz godinu dana ima smisla il dve. Al ziher ni jedni nije bolje od drugog, samo je razlicito.

  • pleto

   @smolisimus, 14.04.2023 - 08:35

   Bravo, ti i kolega Samson u komentaru iznad ste sve rekli. Kod mene je slična situacija kao i kod tebe, prije igrao PC, sad više konzolu iako kad se zaželim nekih igara kao što su WoT, American Truck Sim ili neka strategija vratim se malo na PC na kratko vrijeme. Jedna konzola mi je spojena i na TV i na monitor koji koristima i za PC pa se prebacujem po potrebi ali kada bi se sve zbrojilo većinu vremena provodim na konzoli. Mislim da se ne može kupit PC za cijenu konzole u današnje vrijeme, a i da se kupi opet bi se igre vrtile lošije jer PC osim na igru trosi resurse i na mnoštvo drugih programčića, Windowsa itd… Jedino što se danas može solidno igrat s mišem i tipkovnicom na konzolama.

 • Cros80

  13.04.2023 - 21:08

  Windows dodje 10 eura. A taj budjet je za danasnje klince i ono sto oni igraju je dovoljan. I roditelji ce vjerovatno kupiti konzolu nego pc. Za ove ozbiljnije klince vjervatno vec im brada raste i vec imaju posao i mogu si ustedjeti za bolju grafu ako bas zele igrati na pc.

 • vragec25cro

  13.04.2023 - 22:53

  Svatko igra na cemu mu bolje odgovara iako gejming pc moze posluziti i za puno vise od samoga gejmanja naspram konzola.Po meni ste skroz krivu cijenu postavili jer je trebalo biti 1200 euri ako uzmemo da su os5 i xboxsex po 600euri samo zbog cinjenice da na pc mozes igrati eskluzive i od sonya i od xboxa

  • pleto

   @vragec25cro, 14.04.2023 - 08:42

   Ako tako gledaš onda možeš i reći da ti uz te 2 konzole ni ne treba PC. Ako ti treba možda za posao onda ti može poslužit i neki stari ili možda najjeftiniji, rijetko kome treba neka mrcina za posao. A i na mobitelu danas radim puno stvari koje sam nekad radio na PC-u…tako da ako gledamo krajnosti može se reći i da ti PC u današnje vrijeme ako posjeduješ obje konzole i nije baš potreban… Da me se krivo ne protumači ja bi uvijek imao i PC ako mogu ali za one kojima je preskup mogu ga na neki način zamjenit konzolom.

  • vragec25cro

   @pleto, 14.04.2023 - 10:20

   Pa da,zato rekoh svatko igra nacemu zeli,ja jedno vrijeme imao i pc i ps5 i xsex i na svi troje igrao dok pcnije riknuo,a ps5 prodao

  • SanKa

   @vragec25cro, 14.04.2023 - 09:40

   ne mozes igrat sve i ove koje mozes su katastrofalno optimizirane

  • vragec25cro

   @SanKa, 14.04.2023 - 10:22

   Da,to vido ovdje na portalu ali teoretski mozes. 🙂 Nisu bas sve eskluzive,ali one najglavnije koje svi spominju,iako si ja rade uzmem konzolu pa kad odigram kaj me zanima prodam

  • Bogy

   @vragec25cro, 14.04.2023 - 11:51

   Pa upravo to, ti stalni ratovi između pc vs konzole su smiješne. Ja npr neke igre ne bih taknuo na konzolama (cod i strategije), iako većinu igara koje igram na konzolama i općenito preferiram plug and play.

  • pleto

   @Bogy, 14.04.2023 - 13:54

   COD je jedini fps koji je bolje igrat kontrolerom nego mišem i tipkovnicom i zato ga igram na ps5. Igra je lagana nema recoila kao neke druge igre i lagana je za igrat kontrolerom, a autoaim je prednost.

  • spoony

   @pleto, 14.04.2023 - 16:09

   autoaim je prednost? mentalitet konzolasa. steta sta nema i autowalk pa onda stavis kontroler sa strane i samo gledas.
   jasno da vam treba autoaim jer se pucačine ne mogu igrati s tim smećem bez autoaima.

  • vragec25cro

   @pleto, 14.04.2023 - 21:09

   Istina.Spojio misi tipkovnicu na xsex za cod i nakon par meceva se opet prebacio na kontroler,a cijeli gejmerski staz mi mis i tipkovnica bili op za fps

 • monacor

  13.04.2023 - 23:15

  Iako uvijek imam neki gaming PC,objektivno gledajući konzola je puuuno isplativija. Ja bih je prvi uzeo da mogu igrati sve igre sa mišom i tastaturom, jer pretežno igram FPS a tu mi džojstik teško pada.
  Ali konzole su dugovječnoje. Kada kupiš ps5, on može da gura bez problema sve igre narednih 5-7 godina da ne zastari, a PC gira kedno dvije godine i kupuj novu grafiku koja sama košta kao konzola. Skup je gaming na pc-u u pm.

 • Malimicek89

  13.04.2023 - 23:29

  Dobra tema ali tema koju stvar odabrat (PC ili konzolu) ima previse onog: Ovisi. Ja sam hc PC igrac oduvijek i kao sto i neki vele unutar par zadnjih godina PC je postao za rad, sutfanje itd a konzola i kauc za igranje. Dan danas moj komp melje Crysis i ne grije se nista i izgleda sa samo 2moda 10 puta bolje nego Crysis Remaster na PS4 usporedbe radi. PS4 danas melje recimo RDR 2 (na pocetku prije svih patchanja je trzao) ali isti komp taj RDR 2 ne moze ni poktenut. Dx issues, shaderi itd. E to je dobra stvar kod konzola. Optimizacija i samo građenje igre kod pC verzija i konzola su drugacije pa eto nema dugorocno nikakvog kupovanja dodatnih grafickih,procesora itd. Takodjer bitna stvar: kad se sjetim piratizacije (prvi sam pokrenuo nekoc piratski GTA 5 u hr majke mi) i koje su to zajebancije bile pa rihtaj ovo pa rihtaj ono, pa RAM, pa OS, pa neki ini. File itd itd. Muke iako me uvijek strasno to sve zanimalo pa nije bilo tesko guglat po znj forumima do 5 ujutro. Kod konzole: dva klika i vozi Misko. Naravno da PC ima 1000 opcija vise bego konozola ali svaka strana ima svoje cari. E sad sto se tice novaca. Ja kad doista zbrojim konzolu, dva gamepada, punjace i skoro 200 igara na mom profilu kupljenih ne radi se o malo novaca ali realno gledajuci cijene hardwera danas do dana danasnjeg nisam potrosio u skoro pet godina vlasnistva konzole vise od 1000 eura. A tolko bi danas bio dosta dobar komp. Imat jako jako jak komp je oduvijek bio skup sport. Konzola toliko i nije.

 • butjer1010

  14.04.2023 - 00:30

  Najjebenije ovdje mi je da niti jedan komentar ovdje nije o tome kako se igre za PC i dan danas skidaju besplatno na torrentima, i da ako kupiš samo 5 igara za playku ili xbox (da ne pričamo koliko igara godišnje prosječni igrač kupi – ili skine), već si debelo premašio cijenu tog nekog srednjeg PC-a. Svi se ovdje prave da kupuju samo originale ili što? Sony i Microsoft namjerno, kao štosvi ovdje i znate, prodaju konzole sa minusom, ali sve to dobro naplate Amerima, kojima su mozgovi isprani još davnih dana, da je skidanje sa torrenata krađa! Nije uopće sada to ni bitno, tko šta misli o tome, bitno je da na PC-u s igrama prođeš puno jeftinije nego na konzolama, pa čak i kada ih kupuješ, a ne skidaš (primjera ima jako puno, ali neke stranice kao Allkeyshop, koje daju uvid u sve ostale stranice gdje se mogu kupiti jeftiniji ključevi). Smetalo koga ili ne, ja i dan danas prvo skinem igru sa neta, pa ako odlučim da su zaslužili da im dam pare, kupim ju, ako ne, samo izbrišem (kao svojevrsni DEMO). Većina ovdje (balkan, istok europe,…) ne kupi, igra “scrackanu” igru. Zamisli kakav stroj si možeš kupiti za cijenu konzole i igrara koje kupiš u samo jednoj godini??? Mislim da se tu ova priča gore mijenja!

  • mate321

   @butjer1010, 14.04.2023 - 05:48

   slazem se. ja isto tako, samo ja kradem igre u trgovini. prodem igru vidim jeli valja, ako nevalja prodam ju dalje. nedavno sam poceo i ne placati gorivo na bezninskoj jer mi je jeftinije voziti tako a i danas nam svasta podvaljuju pod gorivo jednostavno covjek vise nezna sta uopce ulije u auto.. srasno kakva su vremena dosla

  • Maki6

   @mate321, 14.04.2023 - 08:16

   😂😂😂👍

  • butjer1010

   @mate321, 14.04.2023 - 09:36

   U pravu si u ovome kakva su vremena došla, kad ovakvi kao ti pišu po forumima ovakve gluposti. Šta ti sve uspoređuješ, i još uz to misliš i da si humorističan…. strašno, kako si i sam napisao. Kladim se u moj pimpek da skidaš igre na netu, a ovdje glumiš velikog frajera, punog vrlina. Ogledalo je stalno ispred tebe, čisto da vidiš kako izgledaš, da znaš kako te drugi vide. Ideš vjerojatno i u crkvu, glumiš vjernika, a ženu ili curu si prevario s prvom koja ti je rekla lijepu riječ. Mogu ja i dalje opisivati takve kao ti, ali nema veze s ovom temom. Samo sam ti htio napisati da mrzim licemjere, što ti definitivno jesi.

  • mate321

   @butjer1010, 14.04.2023 - 11:07

   pa sto ti mislis kako igre nastaju? same se spawnaju i onda ih ea prodaje glupim amerikancima? pa na igrama koliko god lose bile radi po troznamenkasti broj programera godinama i onda se javi neki seljober balkanac i on ce to s torrenta jer je pametan i uzvisen. ali ne, on ne krade, to nije krada, usporedba je glupa, jer di je igra di je benzin, igra je zrak to je nista. ja s torrenta ne skidam igre jer sam pleb konzolas. ja svoje platim kako i mene na poslu plate i zajebem se cesto. na kompjuteru za razliku od tebe imam ipak neke podatke koje moram cuvati od ruskih keyloggera i kineskih botneta. a ti prijatelju uzivaj u svom smradu i besparici. projeciraj mene i sto sam ja i kako se ponasam sto radim ako te to cini sretnim, ja kad pogledam u ogledalo vidim osobu koja opet ima 300kn mjesecno za svoj hobi. vjerovatno si i antivirus krekirao pa mislis da su igre s torrenta ciste a rusi i kinezi dobrovoljno krekiraju igre za mir u svijetu. glup si ko stup i ne samo to nego si i kriminalac, obicni lopov

  • mg

   @mate321, 14.04.2023 - 11:11

   Plejstejšen-master-riješen

  • butjer1010

   @mate321, 14.04.2023 - 13:48

   Ja imam preko 500 kupljenih igrara doma, ali ti ne kužiš o čemu se priča ovdje uopće. Čim si spomenuo Ruse i Kineze kao tvoj veliki problem, vidim gdje ti je domet. Upali si dnevnik i uživaj (u svom smradu kako si napisao). Bitno samo da zapamtim nick, pa da se ne zajebem opet i nasjednem na debilan razgovor.

  • mate321

   @butjer1010, 14.04.2023 - 15:16

   iskrene cestitke na impresivnoj kolekciji. prije nego zapamtis moj nick molio bi te samo da procitas/zapamtis svoj prvi komentar i shvatis da nije problem samo u meni i mojim komentarima. sto se tice kine i rusije sama cinjenica da impliciras na rat/tiktok me zabrinjava, stvarno ti ne zelim lose molim te guglaj “russian warez virus” za svoje dobro

  • mg

   @mate321, 14.04.2023 - 15:47

   Ruska carica se jedino bavi denuvo, ako si voljan platiti da se probije Dead Space ili neka igra po treženoj želji.Trenutno je carica pustila na test Assassin’s Creed Valhalla, pa si javi kako radi:)

  • Chapter Master

   @butjer1010, 14.04.2023 - 15:48

   Cuva podatke od navodninh hakera cijiu je etnicku pripadnost predpostavio znaci ide ban za sovinizam.Kinezi pokrali otprilike 4 tb podataka o f-22 raptoru i f35- lightningu a da nece od nekog rvatine.Ala cirkusa ovdje na portalu xDDDDD

  • gundogan

   @mate321, 15.04.2023 - 07:32

   😂😂
   Odličan komentar. Ali ne može ovaj to skužiti

  • ukek

   @butjer1010, 14.04.2023 - 05:59

   Da impresivno 😂 Vjerujem da i dan danas prosjecni console fanboy nema blage veze sta su to key stranice u 2023, i koliko se samo igara (cak i AAA moze nabaviti za PC dok za konzole eventualno 1), a bijedne i cringave “popuste” koje tu i tamo daju na konzolama suvisno je i komentirati. Da ne pominjem uopce moding scenu i pirateriju, te tisuce i tisuce indie gemova koji su PC only, i tako u nedogled tona prednosti dok si na PC. I da, to je najjace kada se prosjecni console fanatik po obicaju hvali kako ima svu snagu PC u svom tosteru dok prolazi za 3 puta manju cijenu, meanwhile kupuje igre po basnosnovnim cijenama. Bas se pitam tko tu prolazi jeftinije, gledajuci samo jednu godinu, da ne pricam o duzem periodu .. 🤦‍♂️ Ta ne zovu ih dzabe console peasanti .. sluzbeno zaostali sicusni mozgovi.

  • smolisimus

   @butjer1010, 14.04.2023 - 13:13

   koji glup komentar.. pa zasto uopce onda kupovati PC, lijepo ga uzmes u ducanu i ne platiš.. a pod drugu ruku jos uzmes i konzolu, pa nema ni svade imas i Top PC i najnoviju konzolu proizvodaca po izboru za 0 eura iliti kuna 😀

  • butjer1010

   @smolisimus, 14.04.2023 - 13:49

   Još jedan veliki vjernik…. ali mrvicu mutav. Šteta, objasnio bi ti neke stvari, ali nema smisla gubiti vrijeme.

  • ukek

   @butjer1010, 14.04.2023 - 16:50

   Ubuduce prvo im otvoris profil .. shvatis da su oba nova profila, treba li dalje govoriti .. zzz

  • smolisimus

   @ukek, 14.04.2023 - 19:40

   od kuda ta neobjasnjiva moć shvacanja, ako smijem pitati? ako nemam par tisuca komentara ne znaci da je nov profil

  • ukek

   @smolisimus, 15.04.2023 - 01:47

   “neobjasnjiva moc shacanja” iz iskustva sa portala, posjeduje ju svatko tko je tu malo duze, odvec poznato da pacijenti dolaze na dnevnoj bazi i prave nove profile i pokusavaju lijeciti svoju bolest i ono sto ih muci u njihovim bijednim zivotima, kroz komentare ovdje

  • smolisimus

   @butjer1010, 14.04.2023 - 19:37

   kako volim ovakve konstruktivne odgovore.. spominjanje vjere, vrijedanje a nikakav konkretan stav. isto kao i u prvom komentaru…

   mogao bi i ja vrijedati, drzim se one da se sa budalom ne raspravlja

  • Chapter Master

   @smolisimus, 14.04.2023 - 15:52

   Odgovor za tebe i matu posto trolujete ocigledno.Kradja IT opreme elektronike i benzina je krivicno djelo u HR.Skidanje igara sa torrenta nije.

  • mg

   @Chapter Master, 14.04.2023 - 16:02

   Nije skidanje, ali ovdje javno
   promoviranje piraterija je zabranjeno:)

  • butjer1010

   @mg, 14.04.2023 - 18:04

   Pa tko promovira pirateriju…..(ne smijem staviti riječ koju sam ti htio nakačiti)????? Ja sam samo rekao da svi ovdje skidaju s torrenata, ali da se svi prave fini, kao ja ne skidam nikako!!!! Čitaj malo, ne seri bezveze.

  • mg

   @butjer1010, 14.04.2023 - 18:38

   Nisam te prozvao i nečeš se meni tako obračati!robert bujteru svoja sranja i frustracija ostavi sebi i svojima.

  • Djelo_Jerboa

   @mg, 14.04.2023 - 21:02

   Ok boomer

  • mg

   @Djelo_Jerboa, 14.04.2023 - 21:22

   Izgubljeni jazavac sa izmišljenim specifikacijama

  • butjer1010

   @mg, 14.04.2023 - 22:23

   Pa ni ti nisi svoje ime stavio, niti ništa drugo, a nekome drugome soliš pamet??? Ja u usporedbi sa tobom sam barem svoje pravo prezime stavio, da ljudi znaju s kim pričaju, ovaj malac barem neke gluposti, a ti baš ništa. Sramota da od takvoga dolaze ovakve riječi.

  • Djelo_Jerboa

   @mg, 14.04.2023 - 23:24

   Misliš?

  • Djelo_Jerboa

   @mg, 15.04.2023 - 13:41

   Zavist i frustracije izviru iz tebe ko failovi iz Ubisofta. Po dokazanom ponošanju si ili 45+ bivši geek ili ustrtareni keyboard warrior kojem smeta da netko ima više od tebe,i pritom raspravljaš kao zatucani deda pred izbore. Da si imalo sposoban možda bi i mogao sebi nabaviti nešto skuplje od plastične kutije. Btw moj PC nije ništa posebno, mogao sam bez problema napisati da imam i9 i 4090 i glumit baju pa nisam.

  • mg

   @Djelo_Jerboa, 15.04.2023 - 13:53

   To si sebe opisao. Tvoj profil je napravljen za provokacije jer drugo ne znaš ništa o živutu.

  • Djelo_Jerboa

   @mg, 15.04.2023 - 14:55

   Pa ne znam ništa o “živutu”.

  • butjer1010

   @mg, 14.04.2023 - 22:20

   Daj mi hint samo, jel’ sam se ja sad trebao uplašiti? Boli me ona stvar kome si se obratio, ja sam ti odgovorio da ovdje nitko ne promovira pirateriju. Vrlo lako za shvatiti ako pročitaš sve poruke. Ove fore sa uskličnicima i nepismenim uvredama ti pale možda kod nekih balonja. Smiri se lagano ili pa-pa, meni svejedno što ćeš napraviti.

  • ukek

   @butjer1010, 15.04.2023 - 01:51

   Pazi, mogao bi te zbost kroz ekran, pari mi se kao prosjecni uzareni internet warrior 😂 .. cuj “nečeš se meni tako obračati!” hgahahahahahahaha hooligan nema sta. Jebt ovo postaje bolje nego index 😋

  • butjer1010

   @ukek, 15.04.2023 - 02:12

   hahahahahahha, dobraaa

  • Chapter Master

   @butjer1010, 15.04.2023 - 11:00

   Znaci jos jednom da utvrdimo pravila skidanje piraterije je dolazak u posjed nelegalno umnozene kopije nekog proizvoda.Kradja je kada ukrades igru iz santa domenice ili kak ose vec zove shop nisam iz hrvatske.

  • mg

   @Chapter Master, 15.04.2023 - 13:29

   Zašto pišeš samo za hr, kad besplatne igre važe za čitav Balkan??

  • Chapter Master

   @mg, 15.04.2023 - 16:05

   Jer su vecina korisnika ovde iz hr kao i hcl

  • Djelo_Jerboa

   @butjer1010, 15.04.2023 - 13:27

   Ma ti i @ukek ste izbili social justice iz njega. Samo udri po internet warriorima. 🗿👌
   Btw Djelo je živina iz Igorovog legendarnog Ark serijala. Mislim da niko ne koristi prava imena u gaming svijetu, a mg očito misli da je neki za*ebani internet pravednik pogotovo kad mu vidiš dikciju rečenice.

  • mg

   @ukek, 15.04.2023 - 02:24

   jedino i mozeš širiti krilca na internetu:)

  • Chapter Master

   @mg, 15.04.2023 - 10:56

   Ko promovira?

  • mg

   @Chapter Master, 15.04.2023 - 12:10

   Šta nije postavljen taj pravilnik?
   Inače, da li je fino da netko kaže da može isplatiti djelomično auto na kredit besplatnim igricama?

  • Chapter Master

   @mg, 15.04.2023 - 16:06

   Odgovori ko

 • tuvvok1701

  14.04.2023 - 06:10

  Meni je dobar ovaj dio gdje se postavlja budžet od 600 eura i kaže da se ne mora imat čitač diskova jer postoje konzole bez njega. Da, postoje, ali nisu 600 eura nego 560 s igrom😁

  • Zoran Žalac

   @tuvvok1701, 14.04.2023 - 09:04

   Ne kaže se to, nego da većina PC igara ni ne izlazi u disk izdanju nego samo digital.

 • ihneacho

  14.04.2023 - 07:49

  Ne mogu vjerovati koliko ima iskompleksiranih ljudi da se ide raspravljati oko ovog. Stvar je ukusa, netko voli ps5 radi praktičnosti i sofisticiranosti. Ko voli fps igre ili competitive fps igre pa taj ce ici na pc logicno.

 • Lazy

  14.04.2023 - 08:44

  Ma sve analize svijeta nece uciniti da mi ispadne ispod 1500-2000€(najvise sam dao 3000€)… nikad i nisu 🙄, tako da usporedbe s konzolom meni nikad nisu bile in,ugl osobno “moram” imati oboje, ako netko moze sloziti PC i da mu pase za igranje, i to za cijenu konzole, samo naprijed, ja ne igram pod tim uvjetima. Jbga svaka budala ima svoje veselje💪

 • SanKa

  14.04.2023 - 09:39

  ukratko: ne. zato je ps5 best buy. za takvu cijenu ne mozes dobit ni priblizno dobro iskustvo na pcu

 • lkuka13

  14.04.2023 - 09:40

  PC je prvenstveno namjenjen za posao a tek onda za igranje a ne obrnuto.

  • moordrak

   @lkuka13, 15.04.2023 - 23:41

   Svakako. Bio je za samo posao negdje do 1958. a onda su napravili prvu video igru. Zapravo, prvu “pravu” videoigru su napravili , naravno, studenti MIT-a 1960. haknuvši skupi i preskupi PDP-1. Steve Russell i njegov Spacewar je tako ušao u gejmersku legendu…

  • lkuka13

   @moordrak, 16.04.2023 - 08:43

   Pa to sam i napisao 🙂 Ponavljam prvenstveno za posao a tek onda igre.

 • croBilly394

  14.04.2023 - 10:37

  Gaming na PC-u mi je uvijek bio ugodniji i draži ali zbog cijena sam izdao master rasu i prešao na konzole

 • Daky_13

  14.04.2023 - 11:35

  Ne moze se to upoređivati niti će isto raditi.To su dva različita sveta

 • mg

  14.04.2023 - 12:15

  Od kada su pojavile ‘konzolaške”
  pretplate(game pass/ps plus extra) , konzolaša’ ima ih kao Kineza:)

 • PrydaCro

  14.04.2023 - 14:58

  Igram na konzolama al pc ima svoje prednosti kao sto su sloboda. Biras OS, ne placas online igranje, emulacija ❤️ itd itd…

  • mg

   @PrydaCro, 14.04.2023 - 17:12

   Dobra ta tvoja:Kad si slobodan nisi zauzet:)

 • Chronosus

  15.04.2023 - 14:41

  Zaboravili ste uključiti i joystick u gaming pc ako ne i dobar HDMI ili DisplayPort kabel. To još bar 60 ak eur gore.

 • moordrak

  15.04.2023 - 22:28

  Budimo realni, moćnija grafa i samo grafa u cjenovnom je rangu konzole. Još uvijek. Stalno čekam to pojeftinjenje i neke nove , jeftinije generacije GPU-ova ali vidim da bu mi brada potpuno posjedila. Konzle i PC-jevi su dva različita svijeta. PC je apsolutni kralj performansi. Bez rasprave.
  Vrijeme jeftinih , a moćnih PC konfiguracija je prošlo. Želim li stroj otporan na starenje barem 4-5 godina, šesto eurića bojim se, nije niti izdaleka dovoljno. Konzolu ću imati i duže. Stvar je što su se konzole profilirale kao uređaji namjenjeni usključivo zabavi. Govorim li o suparničkom taboru, izbacim li iz PC jednadžbe igranje, dobio sam vrlo sposobni švicarski nožić. Upravo zato ne ulažem u PC hardver gomilu novca iako volim imati up to date stroj. Za poslovne potrebe, nema razlike između računala od 500 i 5000€. Dobro. Osim ako se ne bavite nekim vrlo specifičnim poslovima no onda vam ionako 5000€ ne predstavlja problem jer će te dobiti adekvatno računalo od tvrtke za koju radite. Za po doma, mislim da nikome ne “treba” takva kanta osim za potrebe preseravanja. Svatko zna koliko ima u svom novčaniku pa ako ga takve stvari vesele, Bože moj. Kvalitetno računalo je ukras svakog dobro opremljenog man cave-a. Što jes, jes.
  Iz moje perspektive kežual gejmera, konzole imaju odličan omjer uloženog i dobivenog zato ću uvijek biti ponosni console peasent bez obzira na inovacije iz PC svijeta.

 • delight353

  16.04.2023 - 13:14

  Konzola je top! Nema tu diskusije. I sam imam PS 5 prikopčan na monitor PCa. Ali blesave su to komparacije. Za mene je to kao da raspravljamo je li bolji Mercedes S500, ili Renault Clio. Oba će te dovesti od A do B, naravno, ali je nepobitno da ćeš u Meci imati nekoliko razina bolje iskustvo vožnje. Time rečeno, moja poanta je slijedeće: performanse. Igrati u višim rezolucijama na višim detaljima i 100+ FPSu je nenadjebivo! Sorry, ali tko god tvrdi drugačije, očito nije (dugo) iskusio takvo igranje. Neki dan sam završio TLOU part 1 na PCu. Odmah sam se bacio na part 2 na plejci. Ma razlika u iskustvu je ogromna: lock 60 FPS i niži detalji su primjetni iz aviona. E sad, dobar PC košta, jbg. Ali i ona Meca s početka komentara ne košta kao Cliač, jelte. Sve ovisi koliko tko ima mogućnosti i želje za izdvojiti novce na, relano, nevažnu glupost kao što je gaming.

 • Jasterrr

  16.04.2023 - 18:43

  Čak i ako je samo gaming u fokusu, PC je puno svestranija mašina i samim time čak i ima smisla da košta više iako su komponente slabije. Ali, evo gotovo identični build ali na njemačkom tržištu na stranici Geizhals.eu (slično kao domaći Nabava.net ali uglavnom za njemačko tržište). Izabrao sam gotovo sve identične komponente, onog čega nema na DE tržištu sam zamijenio sa sličnon komponentom. Ako bi naručivali u HRV dostava bi bila oko 20-25 eura preko forwarder servica tipa Mailboxde.com. Ušteda nekih 10% čak i s dostavom (koja nije nužno bestplatna niti u hrvatskoj).

 • Wizz

  17.04.2023 - 07:30

  Bitna i najbitnija stavka je da se pc ne koristi samo za igranje i u kalkulaciju nije uvedena pretplata za ps i cijena igranja, koja stoji ne mali iznos, dok na PC se kako svi znamo može igrati free jel 🙂

  Za koristiti računalo treba određena doza znanja dok je ps i druge konzole bezmozga iskustvo

 • Azurr0

  18.04.2023 - 14:33

  Sve to stoji za gaming. Ovisi o prioritetima osobe. Zato je ta rasprava pc vs konzole uvijek bila besmislena.

  Pc ima svoje draži (miš i tipkovnica, jeftine igre, piratstvo za neke, nije da bi osobno ikada bio pirat naravno, drugi programi, plug-inovi i bla bla svašta)

  Konzola je zabavnija meni osobno, al skup sport, pa ne koristim. Kauč i joystick (zdravije za leđa, iako moš tako i na pc-u), ekskluzive, jednostavno sučelje, organizirano od strane jedne korporacije što ima svoje prednosti isto. Lakše je s konzolom pustiti mozak na pašu iz svih tih razloga.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?