HCL.HR

Pet stvari koje možda ne znate o PlayStation 5 konzoli (a trebate znati)

Zoran Žalac 18.03.2020.   •   21 komentara


U plićaku službenih vijesti i moru glasina o novoj PlayStation 5 konzoli lako je promašiti potvrđene informacije koje su itekako interesantne. Nemojte si to dopustiti – nećemo vam to dopustiti!

Redovni čitatelji našeg portala obaviješteni su o svim relevantnim vijestima vezanima uz sljedeću generaciju igraćih konzola. No, znate kako je to danas u svijetu zasićenom informacija – neke stvari ipak vam prolete „ispod radara“. U slučaju nadolazeće PlayStation 5 konzole mnogi još nisu upoznati s nekim korisnim stvarima koje će konzola donijeti pa na HCL-u pokrećemo serijal tekstova „Pet stvari o PlayStationu 5“. U njemu ćemo vas informirati o svim relevantnim aspektima Sonyjeve nove konzole, a za početak smo se fokusirali na manje razvikane činjenice koje svejedno imaju utjecaja na to kako koristimo konzolu.

Evo što o PlayStationu 5 možda još niste čuli, a trebali biste znali.

PS5 (p)održava komunikaciju s PS4 konzolom

Preko PlayStation 5 konzole moći ćete komunicirati s onim igračima koji se igraju na PlayStation 4 konzoli. Naime, nova konzola koristit će istu infrastrukturu PlayStation Networka, što znači da nećete morati praviti novi korisnički profil/račun ako isti već imate za PS4. Kad prijeđete na PlayStation 5 bit će dovoljno da se prijavite s postojećim korisničkim računom i sve vezano uz njega bit će vam preneseno na novu konzolu, a to uključuje listu prijatelja te popis communityja kojima ste se pridružili. Svojim ćete kontaktima preko PS5 moći slati poruke koje će oni moći čitati na starom PS4.

Štoviše, u pojedinim igrama koje to budu podržavale, igrači s PS5 i PS4 konzola moći će igrati online multiplayer zajedno ili jedni protiv drugih. To znači da će se moći stvarati grupe (partyji) za glasovnu komunikaciju (voice chat) bez obzira što igrate s nekim tko nema PlayStation 5 nego stariju četvorku. Doduše, neće sve igre podržavati tzv. cross-play, a u budućnosti će sve više igara izlaziti samo za PlayStation 5 tako da ih se na prethodnoj konzoli ni neće moći igrati.

Bit će lakše spojiti kabel na kontroler PS5 konzole

Kontroler iliti gamepad za PlayStation 5 konzolu ponovno će biti u bežičnoj izvedbi, a baterija će mu biti većeg kapaciteta tako da ćemo moći igrati duže bez potrebe za punjenjem. No, kad se i pojavi potreba za spajanjem kontrolera na izvor struje, odnosno umetanje kabela, to će biti jednostavnije i brže nego u slučaju kontrolera za PS4 konzolu. Naime, PS5 kontroler koristit će USB-C utor čija je prednost, između ostaloga, što je simetričnog oblika pa je svejedno kako okrenete utičnicu kabela kad ga spajate na kontroler.

Zašto je to bitno? Mnogi o tome ne moraju razmišljati, ali općenito su manje šanse da će se nešto slomiti ili oštetiti, pogotovo ako kontroler koriste djeca. Na PS4 kontroleru koristi se micro-USB utor kod kojega donji i gornji rub nisu isti pa postoji samo jedan način na koji kabel može ući u utor. U slučaju nepravilnog umetanja uz korištenje sile može doći do oštećenja kontrolera ili kabela za punjenje. Kod PS5 konzole takvih opasnosti neće biti. Osim toga, vrijedi spomenuti da danas sve više mobilnih uređaja koristi isti USB-C utor za punjenje baterije pa će ponovno postojati opcija da preko punjača mobitela punite bateriju kontrolera.

PS5 će trošiti manje struje dok se „odmara“

Ne znamo još koliko će električne energije PlayStation 5 trošiti dok vrti videoigre, no znamo da će biti štedljiviji dok je u Rest modu, odnosno na tzv. stand byju. Potrošnja električne energije na PlayStationu 5 u fazi mirovanja trebala bi iznositi 0,5W, što je blizu potrošnji kakvu PS4 konzola ima dok je u potpunosti ugašena, ali spojena na strujni priključak.

Iako sama konzola nije veliki potrošač struje, ovo bi trebalo biti od koristi onima koji imaju sporiju vezu s internetom pa preko noći ostavljaju igre da se skidaju na konzolu. Ušteda će biti mala, ali će ipak postojati u usporedbi sa starijom PS4 konzolom. A ako se ne bojite držati konzolu u Rest modu cijelo vrijeme, igre uopće nećete morati ni zatvarati tako da im se možete vratiti instantno odmah čim probudite konzolu iz njezinog sna.

Igranje će na PS5 biti bolje uz slušalice

Proizvođači gaming headseta predviđaju da će prodaja istih rasti dolaskom nove generacije konzola, a glavni razlog za to bit će fokus na kvalitetniji zvuk u igrama. PlayStation 5 tako će imati posebni čip tvrtke AMD za procesiranje zvuka u 3D-u. Prednosti reprodukcije takvog zvuka nećemo osjetiti koristeći zvučnike TV-a već samo kad su nam slušalice spojene na kontroler, ili bežično uparene s konzolom.

O kakvim se tu prednostima radi? U teoriji, igre za PlayStation 5 zvučat će bolje utoliko što ćemo u njima moći preciznije odrediti izvore zvuka. Kako će se ovo sve odvijati na razini samog sustava, to znači da igre neće morati imati podršku za kojekakve tehnike reprodukcije zvuka već će ih sustav moći simulirati ako to igrač bude želio. Evo kako bi to trebalo zvučati:

PlayStation 5 moći će pokretati igre za PlayStation 4, ali ne sve

Dakle, ovo je 100% službeno i potvrđeno – igre koje su rađene za PlayStation 4 radit će i na PlayStationu 5. Ako imate neku igru na Blu-ray disku, u fizičkom izdanju, moći ćete ju instalirati na PS5 jer će konzola imati čitač Blu-ray diskova. Pod minimalno možete očekivati brže učitavanje starih igara, ali nije isključeno ni da će se njihova izvedba poboljšati, a grafika proljepšati.

Međutim, ovdje je važno naglasiti jednu stvar – neće odmah svih 4000 igara za PS4 raditi na PS5. Sony će podršku za te igre dodavati postupno, a na dan lansiranja PlayStation 5 konzole nadaju se da će na konzoli raditi 100 najpopularnijih igara za PS4. Dakle, ako vam neka PS4 igra ne bude odmah radila na PS5, postoji nada da će podršku dobiti nešto kasnije.

Komentari (21)

  • GREATPCGAMER

    18.03.2020 - 12:52

    Super. Kupujem peticu nakon što odigram nešto više od 5 igara (s obzirom da su skupe) na četvorci.

  • liam

    18.03.2020 - 13:04

    Vezano ovo za zvuk,sta ce slusalice imati 3D zvuk samo ako se prikljuce u kontroler..?

    • Zoran Žalac

      @liam, 18.03.2020 - 13:12

      Vrijedi i za bežične, samo će morati imati izravnu vezu s konzolom, mislim da neće funkcionirati ako slušalice priključiš na TV… iako ne znam zašto bi to itko radio.

    • liam

      @Zoran Žalac, 18.03.2020 - 13:22

      To je jasno,al malo zbunjuje kako se napisali u tekstu.

  • GAMEmaher

    18.03.2020 - 13:39

    Onda vjerovatno fizičke igre neće odvojeno dolaziti i za ps4 i ps5 pakovanje neg će valjda ove novije za ps5 (ako izgled kutije bude drukčiji) vjerovatno imat neku oznaku da je igriva i na ps4 dok još budu davali podršku? Ove koje naravno samo budu za ps5 nadalje će i biti tako bez oznake igrivo na ps4. Hmmm…

    • movie

      @GAMEmaher, 18.03.2020 - 16:07

      Logično da nećeš. Koja bi bila svrha nove generacije konzola kada bi se mogle pokretati igre na staroj generaciji konzola? I ono najbitnije, kako da benzinac ide na dizel? Znači nemoguća misija

    • Sinek

      @GAMEmaher, 18.03.2020 - 19:24

      wut?

  • Ki-ya Karate Monster

    18.03.2020 - 13:48

    Još uvijek čekamo potvrdu hoće li PS4 igre u digitalnim verzijama (kupljene na PS Store) biti kompatibilne s PlayStation 5 konzolom, ali ako nas pitate šanse su 99% da hoće. Da, samo zato što onda ne bi imalo smisla nekakva nadogradnja hardware-a mislim na PC smisao nadogradnje.

  • Wik7im

    18.03.2020 - 18:02

    Prodano! Samo kak curu nagovorit da mi ju kupi..

    • GAMEmaher

      @Wik7im, 18.03.2020 - 20:12

      Reci joj da ćeš ju uvijek mazit i pazit i da je to vrijedno tih 4000+ kn 🙂

    • HorvaG

      @GAMEmaher, 19.03.2020 - 23:01

      S obzirom kolko moraš trošiti na nju, to je malo zauzvrat

  • marko1106

    18.03.2020 - 18:48

    Ako ne budem mogao digitalne igre sa Ps4 igrati na ps5 bojim se da u tom slučaju neče vidjeti moje novce. Prevelika kolekcija da bi je se tek tako odrekao.

    • chocobo_047

      @marko1106, 18.03.2020 - 18:58

      Koliko imaš igara?

    • marko1106

      @chocobo_047, 19.03.2020 - 13:41

      Imam nekih stotinjak naslova nisu svi Bog zna šta ali 20 ih je odličnih naslova kojih se nisam spreman odreči. Ali mislim da će oni ući u taj rang. Vidjet ćemo uglavnom kako će to ići

    • chocobo_047

      @marko1106, 19.03.2020 - 18:30

      Kod mene su sve igre na CDu, sveukupno trinaest igara pa bih i mogao prijeći na PS5 ali mislim da ga neću kupiti.

    • beerbong

      @marko1106, 19.03.2020 - 12:47

      zasto ne bi zadrzao ps4 i uzeo ps5? ja imam kolekciju od nekih 150+ digitalnih igara ( samo death stranding na cd jer sam dobio uz ps pro limited ) i naravno da ne planiram se rjesavati ps4 kad izadje ps5.

    • marko1106

      @beerbong, 19.03.2020 - 13:38

      Pa zadrzat cu ga sigurno ali nisam siguran koliko ce moci gurati. Pa kad ode Ps4 nemam ništa. Ali malo sam čitao o temi pa koliko sam shvatio većina igara će se moći igrati ali Sony ne može garantirati baš za svaku igru koja postoji na Ps4 da će biti kompatibilna. Sad šta to točno znači vidjet ćemo.

    • GAMEmaher

      @marko1106, 19.03.2020 - 23:17

      Kupi dupli ps4 kad bude na rasprodaji nekoj, crni petak i slično. Onaj od 500 GB za 900 kn lijepo zapakiran stoji i mirna ti duša ako se pokvari ovaj, tako ja radim 🙂 Definitivno se ne oslanjam na ps5 kad neće da čita sve niti ga kupujem par godina dok sigurno cijena ne padne nekih 50% možda ps5 slim neki a do tad imam što igrat ps4 hrpe svega…

  • Kikash

    22.05.2020 - 15:21

    Bog, može li savjet. O PS nemam blage veze a sinu sam obećao u bliskoj budućnosti kupiti PS 4pro.Dali da kupim ili pričekam Ps5. Sin također nije imao PS do sada i igrice igra na mobitelu koje prijatelji igraju na ps4. Hvala unaprijed.

    • Zoran Žalac

      @Kikash, 22.05.2020 - 19:55

      Zavisi koliko bi izdvojio. Ps možeš naći oko 250 eura, dok se ps5 očekuje da će biti oko 450 eura. Ps4 će biti aktualan još max 2 god, a nakon toga će igre dolaziti samo za ps5. Tako da – manje novca, kraće trajanje, više novca – ulaganje na duže vrijeme.

    • Kikash

      @Zoran Žalac, 24.05.2020 - 20:29

      Hvala

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?