HCL.HR

Prednosti i mane novih Xbox Series X/S i PlayStation 5 konzola

Zoran Žalac 11.11.2020.   •   94 komentara


Microsoft i Sony otkrili su svoje next-gen karte. Lansirane su Xbox Series X/S te PlayStation 5 konzole, a mi sumiramo dobre i loše strane jedne i druge konzole.

Od ovoga tjedna pod pojmom aktualnih konzola više ne smatramo PlayStation 4 i Xbox One nego PlayStation 5 i Xbox Series X/S. U trenutku pisanja ovoga članka novi je Xbox već lansiran, a PlayStation 5 na naše tržište stiže za tjedan dana. Međutim, sve je sada napokon transparentno kod tih konzola i vrijedi naglasiti jednu stvar:

Sve su nove konzole izvrsne, svaka na svoj način.

Međutim, svaka platforma isto tako ima svoje prednosti i mane, pogotovo sada po izlasku. Situacija će se tu mijenjati s vremenom jer se funkcionalnosti konzola mogu proširivati putem softverskih ažuriranja. No, nas u ovom članku zanima trenutno stanje – onakvo kakvo jest.

Moram napomenuti da ovaj članak pišem kao kolekciju činjenica, objektivno koliko je to moguće. Naime, osobno u vlasništvu za sada nemam niti jednu od konzola devete generacije i ovome pristupam kao netko tko primarno igra igre na PC-u, ali ga jednako zanima svaki oblik igranja, bilo da se radi o VR-u, streamingu, mobilnom igranju ili igranju preko konzola. Ovo ne pišem da bih jednu konzolu veličao naspram druge, ili drugu kudio naspram treće – ponavljam da su i Sony i Microsoft obavili odličan posao pri izradi novih konzola, ali svaka ima drugačije specifičnosti i upravo bi te specifičnosti nekome mogle odrediti koja je konzola njemu isplativija za kupnju.

Sad kad smo to raščistili, nadam se, krećemo s Xboxom jer je on lansiran malo ranije, premda je u ovom trenutku jednako nedostupan na našem tržištu kao i PlayStation 5.

Xbox Series X/S

Novi se Xbox nameće kao konzola s kojom ulažete u budućnost, a istovremeno dobivate najbolji uređaj za igranje nešto starijih multiplatformskih igara. Glavni adut Microsoftove konzole u ovom trenutku nije next-gen iskustvo nego dostupnost hrpetine igara po niskoj cijeni. Ne samo da je hrpa igara dostupna preko Xbox Game Pass usluge nego se Xbox Series X pokazao kao najbolja konzola za pokretanje igara prethodne generacije.

Prednost: Game Pass – puno igara za najmanje novca

Pretplata na uslugu Xbox Game Pass trenutno donosi najveći katalog igara za najmanje novca. Standardna cijena iznosi 8,99 eura za jedan mjesec, no uz raznorazne popuste možete dobiti pretplatu na godinu dana ili čak više za manji iznos od onoga koji biste platili za jednu jedinu igru za PlayStation 5. Sony možda ima PlayStation Plus Collection i PlayStation Now, no za ponudu Xbox Game Passa ekskluzivne su igre kao što su Doom Eternal, Star Wars Jedi: Fallen Order, The Outer Worlds, Minecraft, Ark: Survival Evolved i druge.

Ne radi se tu samo o starim igrama, među novima su tu Destiny 2 Beyond Light, Deep Rock Galactic, Gears Tactics i druge. Ako pak niste odigrali neke odlične Microsoftove ekskluzive kao što su Forza Horizon 4, Ori and the Will of the Wisps te Gears 5, sve te igre dostupne su u sklopu Game Passa te su posebno dorađene za Xbox Series X/S konzole. Šlag na tortu su igre Electronic Artsa poput Battlefielda 5, Need for Speed Heata ili Dragon Age Inquisitiona. Jednostavno rečeno, nijedna druga konzola trenutno ne donosi toliko dobrih igara za toliko malo novca.

Prednost: Stare igre izvode se bolje i učitavaju brže na Xbox Series X/S

Obje konzole imaju dobru podršku za igranje igara iz ere XBO i PS4 konzola, ali Microsoft je uložio veći napor u to da stare igre više profitiraju od snažnijeg hardvera. Iako PlayStation 5 tehnički ima brži SSD, testiranja su pokazala da od njega nema značajne koristi u većini PS4 igara. S druge strane, novi Xbox iste igre učitava znatno brže, s do pola minute kraćim učitavanjima nego PS5.

Xbox Series X također bolje odrađuje vizualno poboljšavanje starijih igara. Dok PS4 igre na PS5 konzoli imaju koristi samo od ubrzanja (skok s 30 fps-a na 60), na Xboxu se dodatno proljepšavaju uz naprednije filtriranje tekstura, povrh činjenice da su multiplatform igre za stari Xbox One X često izgledale bolje nego na PS4 Pro modelu. Osim toge, Xbox automatski dodaje podršku za HDR prikaz boja starijim igrama koje tu podršku nisu imale. Za kraj, na Xbox Series konzolama može se lokalno pokretati preko 500 igara iz ere Xbox 360/PS3 konzola, dok je to na PlayStationu moguće jedino preko streaminga.

Prednost: Quick Resume opcija i veći disk

Xbox Series konzole donose jednu stvar koju nijedna druga platforma trenutno nema – mogućnost pokretanja više igara istovremeno te brzo prebacivanje između njih. Pauziranje igre dobro dođe kad vas netko pozove u online multiplayer, a vi igrate nešto drugo – ne morate spremati poziciju ili tražiti sljedeći checkpoint, samo se prebacite u drugu igru, a kad se vratite natrag u prvu igru, nastavljate točno tamo gdje ste stali. Još bolje, Quick Resume opcija radi i kad konzolu ugasite, što znači da vam igre mogu stalno biti pokrenute i ne morate svaki put gledati uvodne animacije prije pokretanja igre. Jedina je mana što ne podržavaju sve igre ovu funkciju, ali je za očekivati da će većina novijih igara u budućnosti podržavati Quick Resume.

Druga prednost novog Xboxa, specifično Series X modela, jest ta da ima veći kapacitet diska od PlayStationa 5 te samim time oko 150 gigabajta više prostora za instalaciju igre. To znači 1-2 instalirane igre više, ali prednost je i to što Xbox već sada podržava skladištenje novih igara na eksterni disk, dok to na PlayStation 5 konzolu stiže tek kasnije.

Ostale prednosti Xbox Series X/S konzola

 • trenutno jedine konzole s pravom podrškom za 1440p monitore
 • trenutno jedine konzole s funkcionalnom podrškom za 8K rezoluciju i VRR tehnologiju
 • veličinom su manje od PlayStationa 5, bliže faktoru svakidašnjih konzola
 • nije potrebno otvarati konzolu za nadogradnju diska
 • imaju ugrađen preglednik interneta
 • dodatni kontroleri dostupni u tri različite boje

Mana: Po izlasku nema next-gen igara

Sve igre koje su trenutno dostupne na Xbox Series X i S konzolama dostupne su i na drugim platformama. Nijedna igra koju ćemo igrati u 2020. nije dizajnirana isključivo prema mogućnostima Xbox Series hardvera. Neke su igre optimizirane za taj hardver, ali to nije isto kao da su dizajnirane prema njemu. Dok PlayStation 5 ima barem dvije igre koje nisu dostupne na PS4 konzoli, Xbox nema igre koje pokazuju nešto što nije izvedivo na hardveru koji je star pola desetljeća.

Najsnažniji razlog za kupnju nove konzole odmah prvoga dana njezinog lansiranja jest prilika da se doživi nešto ljepše, brže i bolje od već postojećega. A kod Xbox Series X/S konzola igre za sada izgledaju malo bolje i idu malo brže. Next-gen je kod Xboxa odgođen za 2021. godinu, a što se Microsoftovih ekskluziva tiče vjerojatno i za 2022.

Mana: Isto sučelje, isti kontroler

Xbox Series konzole osim Quick Resume opcije funkcionalno ne donose ništa novo niti drugačije od onoga što se već koristi na Xbox One konzolama. Glavno sučelje im je isto, razlika je tek što Series konzole imaju dinamično animirane pozadine. Sučelje jest brže i preglednije nego što je prije bilo, ali mu nisu dodane nikakve nove ili naprednije mogućnosti kao u slučaju PlayStationa 5.

Slično je i s kontrolerom za Xbox Series X koji je manji i rukama ugodniji, ali donosi stvari koje većina igrača neće ni primijetiti, npr. malo bolji odaziv i štedljiviju potrošnju kad je spojen preko Bluetootha. Dodana je tipka za brže hvatanje screenshota i snimki, no sam kontroler nije mnogo napredovao – nema ugrađen mikrofon, nema naprednije vibracije, punjiva baterija i dalje se prodaje zasebno… Utjeha je jedino što je kompatibilan i sa starim Xbox One konzolama, odnosno to što su i stari Xbox One kontroleri kompatibilni s Xbox Series konzolama.

Ostale mane Xbox Series X/S konzola

 • trenutno samo jedna opcija za nadogradnju diska, i to vrlo skupa (220 dolara)
 • za jeftiniji Xbox Series S treba pristati na kompromise u generalno slabijoj izvedbi igara
 • još uvijek službeno nepodržan na području Hrvatske

PlayStation 5

Sonyjeva nova konzola je masivna, ali obećava i masivan skok u prezentaciji igara. Također donosi funkcionalnosti s kakvima se u prethodnoj generaciji PlayStationa nije baratalo. Dosta toga je još uvijek u zraku, ali prema inicijalnoj prezentaciji budućnost igranja na PlayStationu 5 svakako izgleda zanimljivo.

Prednost: Novi DualSense kontroler

Hardver u samoj konzoli je obično taj koji označava najveću promjenu između generacija. Međutim, u slučaju PlayStationa 5 najprimjetniju razliku čini kontroler. Haptička vibracija DualSense kontrolera sposobnija je u dočaravanju različitih efekata preko kontrolera – od vibriranja jedne strane kontrolera do različitih vrsta i intenziteta vibracije. Adaptivne trigger tipke također obećavaju novo iskustvo kroz otpor koji pružaju dok ih se pritišće.

Upitno je koliko će to igara zapravo znati iskoristiti i hoće li to biti pametno ili usputno korištenje novih tehnologija. Ali načelno je nešto novo i drugačije, što i očekujemo od nove generacije konzola. Iritantno je što se s PS4 kontrolerom neće moći igrati PS5 igre, ali možda upravo to daje potvrdu Sonyjeve vjere u funkcionalnosti ovog kontrolera. Osim dobrih vibracija, DualSense također donosi bolju ergonomiju te ugrađeni mikrofon koji je puno bolje rješenje od onoga kakav se dobivao uz PlayStation 4 konzolu. Smanjeno je i svjetleće područje na kontroleru, što je isto tako dobar pomak za kontroler.

Prednost: Sljedeća generacija igara je na vidiku

Za razliku od Xboxa, PlayStation 5 je u ovom trenutku bliže takozvanom next-genu. Iako je prerada stare igre za PlayStation 3, Demon’s Souls je igra koja je specifično dizajnirana za hardver PlayStation 5 konzole te kao takva demonstrira skok u kvaliteti prikaza i brzini učitavanja. Dok će se na Microsoftove ekskluzive čekati tamo negdje do 2022. godine, Sony je za PS5 obećao snažnu podršku ekskluziva već u 2021., najavivši kako u prvoj polovici godine stižu Gran Turismo 7, Ratchet & Clank: Rift Apart, Returnal i Destruction AllStars, dok se na jesen očekuje Horizon: Forbidden West, moguće i God of War: Ragnarok. PlayStation je također ugrabio i veliku ekskluzivu u Final Fantasyju 16, makar to bila i privremena ekskluzivnost.

Prednost: Nove funkcionalnosti i pogodnosti za PS Plus

PlayStation 5 ispunjava ono očekivanje da nova konzola donosi nešto što na staroj nije omogućeno ili izvedivo. U ovom slučaju radi se o funkcionalnostima poput slanja streama drugom igraču u partyju ili gledanja tuđe snimke za vrijeme vlastitog igranja. Značajno je lakše na PS5 konzoli pratiti napredak u osvajanju trofeja, a moguće je iz menija uskakati u pojedine modove ili dijelove igre. Proces hvatanja slika i snimki također je olakšan i proširen novim opcijama. Konzola ima više načina funkcioniranja u rest modu, omogućava 3D zvuk za sve igre, automatizira odabir težine, jezika i sl. postavki u igrama… Lista promjena i novosti kod PS5 konzole veća je nego kod Xboxa.

Pretplata na PlayStation Plus po istoj cijeni kao i za PS4 na PlayStationu 5 donosi više pogodnosti. Osim što se dobiva jedna igra više, pretplatnik dobiva i pristup PS Plus kolekciji od dvadesetak PS4 igara među kojima su hvaljene ekskluzive God of War, Until Dawn i druge. Osim toga, PS Plus pretplatnici na PS5 konzoli mogu zatražiti pomoć ili savjet u podržanim igrama, što im omogućuje lako i brzo traženje video snimke sa savjetom bez izlaženja iz same igre.

Prednost: PS5 Digital model je jeftiniji, a jednako snažan

Xbox Series S konzola nudi najjeftiniji ulaz u next-gen, ali po toj cijeni donosi neke ozbiljne kompromise u izvođenju igara (niža rezolucija, niži fps, bez raytracing efekata) jer sama konzola ima sporiji procesor, slabiji grafički čip, manje radne memorije i manji kapacitet diska od Xbox Series X modela. U slučaju PlayStation 5 Digital Editiona gubi se samo čitač optičkih diskova dok su ostale komponente identične standardnom PS5 modelu pa korisnik ne mora pristajati na kompromise u izvedbi igara.

Digital model također je stotinu eura jeftiniji pa teoretski možemo reći da je time umanjena prednost Xbox Series X-a kao tehnički nešto snažnije konzole po pitanju procesora i grafike. Jedino što je sporno u ovome jest to da će Digital model u početku biti teže naći u prodaji jer će Sony proizvesti manje primjeraka istoga naspram standardnog modela. Dobro, sporna je i druga stvar – ne postoji način da fizičke primjerke igara za PS4 pretvorite u digitalne kako bi vam mogle ostati sačuvane za PlayStation 5, zato treba unaprijed znati je li vam podrška za Blu-ray diskove vrjednija od 100 eura jeftinijeg modela koji tu podršku nema.

Ostale prednosti PlayStation 5 konzole

 • poneke PS4 igre imaju koristi od Game Boost moda te se vrte u 60 fps-a
 • ima podršku za brži WiFi 6 standard, za razliku od Xboxa

Mana: Većina funkcionalnosti doći će tek kasnije

Prema PlayStation 5 donosi podosta novih mogućnosti, konzola je po izlasku zakinuta za neke značajne pa čak i očekivane stvari. Primjerice, za sada ne možete pohraniti PS5 igre na eksterni disk kako biste si oslobodili prostor na disku. Štoviše, do daljnjega nema nadogradnje diska koje je ionako manji nego onaj u Xboxu. Privremeno nema podrške ni za 8K rezoluciju ili za varijabilno osvježavanje slike. Do daljnjega nema obećane mogućnosti simuliranja 3D zvuka preko zvučnika televizora, a na našim prostorima nije dostupna ni Explore sekcija s informacijama o igrama. Sve će te funkcionalnosti kad-tad doći, a većini ljudi ionako nisu ni presudne. Međutim, zbog ovakvih stvari PS5 konzola djeluje kao proizvod koji je požuren na tržište.

Mana: Skupe igre od 80 eura

S vremenom će većina visokobudžetnih igara poskupjeti za desetak eura, no nismo očekivali da će upravo Sony biti taj koji će prvi podići cijene svojih igara. Ne odnosi se to na baš sve igre – neke su 50 ili 60 eura (npr. Spider-Man Miles Morales ili Sackboy: A Big Adventure), a neke će doći i u sklopu PS Plus pretplate (Destruction AllStars).

Međutim, povećanje cijena za Sonyjeve ekskluzive u potpunom je kontrastu Microsoftovom pristupu kod kojega su sve Xbox ekskluzive dostupne od prvoga dana preko pretplate za manje od deset eura. Sigurno će i ta pretplata poskupjeti u budućnosti, no za sada je PlayStation 5 konzola na kojoj je igranje novih igara malo skuplje nego na Xboxu.

Ostale mane PlayStation 5 konzole

 • nema pravu podršku za 1440p monitore
 • nema preglednik interneta
 • oprema za sada dostupna samo u jednoj, bijeloj boji
 • ne podržava PS4 kontrolere u PS5 igrama

Komentari (94)

 • Žarko Ćurić

  11.11.2020 - 15:26

  Odlične konzole, radujem se novoj generaciji konzola i generalnom napretku gaminga 🙂

 • XLBanana

  11.11.2020 - 15:33

  Ma generlano obe konzole su odlične i lep napredak su odradili u odnosu na prošlu generaciju.

 • Lazy

  11.11.2020 - 15:36

  Kako god cine se ko dobar bang for the buck.

  • Zoran Žalac

   @Lazy, 11.11.2020 - 15:38

   S obzirom na trenutnu situaciju s cijenama novih PC komponenti – da.

  • Lazy

   @Zoran Žalac, 11.11.2020 - 19:56

   Točno to, pa samo grafulja mi kosta skoro ko 2 konzole, a di je sve ostalo fuuuuu…

  • AZRAELxXxGhost

   @Zoran Žalac, 12.11.2020 - 21:32

   Rekao si da je mana skup disk za xbox… a za ps5 i ne postoji sto je jos veca mana…kupujem ps5 ali to je veca mana vec kod iksboksa zamisli koliko ce bit tek skup ssd orginal od sonija…drugo sta sam jos primjetio u clanku cinicno kazes vjerovatno ce poskupit na xbox-u preplata jer je trenutno ispod 10€ da bi nekako opravdao sto je sony skuplji, kao eto poskupit ce vejrovatno, sto je smjesno svi znamo da nam sony izvlaci pare svojim poskupljenjima da ce to prine siromasni sony uradit poskupit preplate ps plus i ps now vec xbox!

   Ali eto ps5 djeluje kao smislenija cjelina, svaka komponenta jedna sa drugom “razgovara”, dok je xbox sirova snaga…mislim da je ps5 blize zamisli konzole sta treba biti konzola da bi se razlikovala od pc-a, dok xbox jeftinija opcija sto se tice igara i pretplata…

  • Zoran Žalac

   @AZRAELxXxGhost, 12.11.2020 - 23:15

   Sony neće prodavati original ssd, koristit će se ssdovi za pc, neće biti jeftini, ali barem će postojati opcije. Ako imaš 512 gb ssd zna se da će biti nešto jeftiniji od 1000 gb ssd. Poskupljenja game passa će doći dominacijom, jer su već toliko daleko od drugih da će si zo naposljetku moći ptiuštiti. Sad je usluga u fazi privlačenja korisnika i izgradnje kritične mase, zato je cijenom niža od stadije, ubisoft+ i dr. Sony tu uopće nije nikakva karika, oni su već potvrdili da im ps now nije u centru strategije kao xgp microsoftu.

  • AZRAELxXxGhost

   @Zoran Žalac, 13.11.2020 - 00:23

   Ne bi da se raspravljam ali mislim da je Microsoft ogorman gigant, pa i ne mora slijediti taj logicki ekonomski/marketinski slijed,cijene moguce nece dizat iznad 12€ i to mozda tek kad dodu neke ogromne igre za par godina…sto je po meni i posteno da igras TES6 i slicne za 12€, sto se tice sony-a oni su vec u oproblemu, vec su u nekim regijama digli ps plus i mislim da ce uskoro rasti jos cijena, a pogotovo ps now a s time da nije fer jer svoje eksluzive vec naplacuju 80€…po meni malo sony bi mogao spustit strasti…

 • 312AE

  11.11.2020 - 15:44

  A pa dobro tek je krenulo, meni važno da se da igrati na njima. Ostalo se bude dodavalo. Stoji mi Valhalla doma i kontroler je danas stigel, sad sam da 19. brzo dodje i da nebude problema. No novi Duelsense ima jako dobar osječaj u rukama, dobro su to osmislili. Inače se ne vidim puno žaliti, htel sam novu konsolu od početka, pa sam i neka vrsta beta testers. Važno da ne rikne brzo . 😉

 • Mariodzgrs19

  11.11.2020 - 15:51

  Ne mogu vjerovati da ste opciju za nadogradnju diska stavili kao manu to bi valjda trebao biti jedan veliki plus pa tko voli nek izvoli i nije skupo kad pogledate koliko kosta ta memorija na internetu. Sta bi mozda trebali davati u pola cijene!? Moj xbox sx je stigao jucer i sto se tice ostalog sve ste upravu. Nakon one x osjeti se velika razlika sve je nekako fluidnije i kontroler me najvise iznenadio odziv je odlican a novi AC izgleda odlicno i itekako da se ima sta igrati na xboxu.

  • Zoran Žalac

   @Mariodzgrs19, 11.11.2020 - 16:06

   Nije mana nadogradnja diska kao takvog nego što za sada nema opcija koliko želiš nadograditi. Cijena je naravno takva kakva je s obzirom na kapacitet i tehnologiju, ali je skupo u smislu da postoji samo 1TB nadogradnja. Da postoji još 500 GB nadogradnje za 100 dolara to ne bi bilo toliko skupo. Ovako je 1 TB zapravo 70% cijene koju bi platio za cijelu Xbox Series S konzolu. S vremenom će dodati više opcija, ali eto, sad je tako kako je.

  • Mariodzgrs19

   @Zoran Žalac, 11.11.2020 - 16:46

   Sve ja to znam ali ako je nesto dodano kao opcija da je izaberes ako hoces onda je to plus , a ne mana ili minus. Sto ako za par mjeseci bude opcija od 500gb ili ovom trenutnom cijena padne na 150€ ( to ce se desiti svi to znamo) hoce li opcija za dodatnu memoriju i dalje biti mana i hocete li onda ispraviti tekst ?

  • Žarko Ćurić

   @Mariodzgrs19, 11.11.2020 - 17:54

   A gle, tekst je pisan sada i donosi trenutno stanje. To je kao da Sony kroz dva-tri mjeseca podrži 1440p. Realno je da se može dogoditi, no trenutno na izlasku konzole nije dostupno. Isto kao što nisu dostupne druge veličine Xbox proširenja niti popis PS5 kompaktibilnih SSD-ova. I ovog trenutka je minus

  • Mariodzgrs19

   @Žarko Ćurić, 11.11.2020 - 18:00

   Nema to veze Zarko s Sonyem nikakve ja nisam fanboy niti jedne konzole i obe cu probati. Situacija je takva da ako netko nesto dodatno ponudi to ne moze nikako biti mana.Ovdje se navodi kao mana i onaj tko gleda kroz ovaj tekst da li da kupi konzolu ili ne cita ovo kao manu sto je pogresno jer prosiriva memorija nikada ne moze biti manaOnom kome je skupo ne mora kupovati ,a onaj koji ce to kupiti za njeg je to veliki plus i nikako mana.

  • Zoran Žalac

   @Mariodzgrs19, 11.11.2020 - 18:15

   Naravno da može, pogotovo kad kupac nema opciju izbora. Sjeti se samo situacije s proširivom memorijom za PS Vitu. Sony stavio svoje kartice i nabio im veću cijenu od običnih SD kartica koje su em bile jeftinije, em bile brže, em su dolazile u puno većem rasponu kapaciteta. Ne kažem da će ista situacija biti s karticama za Xbox, ali krivo je reći da takvo što ne može biti mana čisto jer je opcionalno. Jedan od uspjeha Nintendo Switch konzole koja ima mizernih 32 giga interne memorije je u tome što Nintendo ne prodaje svoje kartice za proširenje nego korisnici mogu dodatno kupiti što žele, koliko i pošto žele. U ovom slučaju baš nije tako.

  • Mariodzgrs19

   @Zoran Žalac, 11.11.2020 - 19:20

   To bi sve bilo tako da ovih 800 i nesto gb nije sasvim dovoljno za par dobrih igara (sumnjam da ce netko kupiti slabiju verziju i ovu memoriju kad za te novce moze kupiti ovaj veci model s 1tb). Da su stavili dosta vecu cijenu to bi bilo nesto drugo ali cijena je ista kao i na internetu nije za xbox ta memorija nista skuplja od trenutnih cijena i da je 100€ za xbox bi bila takodjer 100€.

  • AZRAELxXxGhost

   @Žarko Ćurić, 12.11.2020 - 21:34

   Nema nista od toga…

  • Play for fun

   @Zoran Žalac, 11.11.2020 - 19:14

   Zorane to što PS5 nema internet preglednik nije nikakav nedostatak. PS5 je gaming konzola i tako treba da ostane.

  • Zoran Žalac

   @Play for fun, 11.11.2020 - 19:43

   I ps4 je gaming konzola pa ga ima. Nema to veze s time. Netko je bio dobro naveo potencijalnu komplikaciju . Poneseš konzolu sa sobom na putovanje, dođeš u hotel i ne možeš ju spojiti na hotelski wifi jer nema internet preglednika preko kojega bi potvrdio da se slažeš s pravilima korištenja te veze i tako dobio pristup netu.

  • Play for fun

   @Zoran Žalac, 11.11.2020 - 20:02

   Većini ljudi koji dodju u hotel zadnje je na pameti konzola i igranje igara. Već sam naglasio da smatram da internet preglednik nije trebao biti ni na PS4 baš zbog toga što je to gaming konzola i tako treba i da ostane.

  • Zoran Žalac

   @Play for fun, 11.11.2020 - 20:51

   Onda nisu TRUE GAMERS he he. Nije konzola išta manje za gaming uz prisutnost browsera, jednako kao što nije manje za gaming ako ima netflix app ili spotify… Koje ima. Jedno ne isključuje drugo. Ne očekujem da konzola ima Excel ili Photoshop, ne mora imati Twitter app, ali browser je korisna stvar.

  • Play for fun

   @Zoran Žalac, 12.11.2020 - 08:06

   Dobro, slažemo se da se ne slažemo.
   Drugi nedostatak koji si izdvojio a uopće nije nedostatak. Kontroler za PS4 ne podržava PS5 igre. Pa naravno i da ne treba podržavati. Onaj kome je to važno kupiće PS5 konzolu i deset PS5 kontrolera ako mu trebaju i imaće potpuno kompatibilan sistem. Ovde se radi o novcu i našem Balkanskom mentalitetu da bi mi sve nešto zaobilaznim putem i da bude jeftinije. Daj bilo kako samo da može ali da platim manje. E pa neće da može, mislili su na to ljudi u SONYu i potpuno su u pravu kada takve mogućnosti blokiraju.

  • Zoran Žalac

   @Play for fun, 12.11.2020 - 08:41

   Radi se o softverskom locku na štetu korisnika. Stavili su da se iste ps5 igre preko remote playa na ps4 mogu igrati ps4 kontrolerom, tako da je očito da su mogli omogućiti takvo što direktno na ps5 konzoli ali nisu htjeli jer bi onda prodaja dodatnih kontrolera iša lošije. S obzirom da je xbox gamepad kompatibilan sa svime, ne samo da stari gamepadovi rade u novim igrama, nego i novi rade na staroj konzoli, ovo je definitivno minus. Kao što piše u tekstu neki prigovori neće smetati nekome, ali nema priče o tome da manje opcija i manje kompatibilnosti nije mana. Jer je, objektivno jest.

  • PppPP

   @Play for fun, 11.11.2020 - 20:56

   Haha kakav šok da imaš takvo mišljenje s obzirom na profilnu sliku.

  • Smrad83

   @Play for fun, 11.11.2020 - 22:48

   Ja sam nosio na poslovna putovanja PS4. Posalju me u selo, tam sam 7 dana, radim do 17, sto poslije ima bolje nego spojit se na PS4 u sobi, narucit hranu i picit :)) al velke su sanse da to sto nemaju browser budu rijesili na neki nacin da se mozes spojit – neki window koji se otvori samo za to – mozda ne odmah al bude

  • mvila

   @Zoran Žalac, 14.11.2020 - 10:24

   Konzola ne mora imati internet preglednik da bi bila u mogućnosti otvoriti prozor za potvrdu slaganja sa pravilima korištenja. Just saying.

 • ck7

  11.11.2020 - 16:01

  Malo zbunjen..pise da samo x box ima pokretanje više igara istovremeno..sta nije Igor pokazivao kako skače iz igre u igru i to u ciljani level..a na prethodnoj igri mu pisalo resume a ne start..znaci da i PS5 ima tu mogućnost ili

  • Žarko Ćurić

   @ck7, 11.11.2020 - 16:06

   Nema PS5 tu mogućnost, barem ne sada. PS5 ima brze kartice koje te mogu odvesti na određeni segment igre bez potrebe da prolaziš kroz meni. Npr. za platofrmere, to mogu biti različiti leveli. Za jednu FIFA-u, jednim klikom možeš odmah ući na FUT i slično.
   Opcija pokretanja više igara u isto vrijeme trenutno je samo na Xboxu

  • Zoran Žalac

   @ck7, 11.11.2020 - 16:11

   Kao što Žarko kaže, malo drugačije funkcionira na PS5 to. Npr. igraš jednu igru i prebaciš se na drugu – kad se vratiš na onu prvu konzola neće zapamtiti gdje si točno stao u njoj, nego će te vratiti na zadnji checkpoint, zadnju save točku ili u glavni meni. Na Xboxu se igra cijela preslika iz radne memorije na disk i vrati nazad u memoriju kad ju ponovno pokreneš točno onako kako je bila kad se preslikala. Kao hibernacija, više-manje.

  • Zoran Žalac

   @Zoran Žalac, 11.11.2020 - 16:14

   Ali da bi ta resume opcija uopće radila na PS5, igra mora podržavati te PS kartice, bez toga se uvijek pokreće kako se pokretalo i na PS4, sa intro stvarima i svime. Doduše, ne podržavaju i na Xboxu sve igre taj Quick Resume, logično da ne možeš staviti neki MP naslov na spavanje, ali ne funkcionira ni kad neke igre igraš offline.

 • Duke Croft

  11.11.2020 - 16:24

  Bit će vrlo zanimljivo kad za nekoliko mjeseci razbijem kasicu prasicu.

 • bakyos

  11.11.2020 - 16:25

  Stigao jučer. Nebo i zemlja razlika. Sve je i bolje i brže i oštrije. Valhalla je odlična, no Forza 4 još je uspjela biti ljepša nego prije. Destiny 2, Jedi Fallen order, Gears 5, DMC 5, sve je fantastično. Osjećaj koji se ne može opisati riječima. Prvi put nemam želju za trčanjem za RTX 3080. Naravno, osjećaj će biti potpun kada Series X ne bude sam već u društvu PS 5. Još samo jedan dana do Miles Moralesa.
  Fantastično!

  • undisputed_kiki

   @bakyos, 11.11.2020 - 20:06

   Ajd ne muljaj, neznam kakvu konzolu imas, ali izmedju one X i series X nema trika da ces vidjeti razliku dok igras. Sta buljis u ekran sa 30 cm i zumiras ili sta😂 ok, ako imas one s konzolu koja tjera igre u 900p

  • bakyos

   @undisputed_kiki, 11.11.2020 - 21:49

   Čovjek od 50 godina i profesor na fakultetu ne dozvoljava sebi muljanje. Prešao sam sa One X na series X i imam sve igre jer sam Microsoft ambasador. Moj post je samo moje mišljenje, ne i tvrdnja. I da, pošto sam oćoravio buljim u 65 inch-ni televizor s pola metra udaljenosti.

 • bakyos

  11.11.2020 - 16:27

  Ne znam kako komentaru dodati slike. Ili se ne može?

 • Rogue Stallion

  11.11.2020 - 17:36

  Ono što su mane PS5 prednosti su XBSX, ono što su prednosti XBSX, mane su PS5.

  XBSX je jednostavno superiornija konzola, a Sony je naspram MS oniži hobit.

  • Lazy

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 20:09

   Hah, ja bi dodao jos nesto, i dalje stojim iza onog sto sam govorio, znaci tko ima PC, xbox uopce ne treba, tko ima PC taj treba PS, i pokrio je sve sto se igara tice, u biti nije sve al vecinu, još Nintendo sistem i onda je pokrio sve…meni je osobno box konzola pre ruzna(to mi nije presudni faktor, al moram reci) , igre pre nezanimljive(cast izuzetcima) tj MS excluzive, plus ovdje gdje zivim (Hrvatska) nema comunity s kojim bi trejdao igre(za sicu odigram sve sto zelim) , PC + PS za mene win win…

  • Rogue Stallion

   @Lazy, 11.11.2020 - 20:24

   Bilo bi najbolje i najnormalnije kad bi se kupovinom jednog uređaja pokrilo sve. Zato ne volim Sony niti ekskluzive i ne želim kupiti njihovu konzolu. Uostalom, i te ekskluzive im nisu nešto. Ono što me zanimalo (HZD, D Stranding) su na presvijetlom Steamu.

  • Rogue Stallion

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 22:09

   Pa neću zbog 2-3 igre kupovati cijeli sistem.

  • SanKa

   @Rogue Stallion, 12.11.2020 - 09:22

   gasi portal, zatvaraj članak. Isfrustrirani djevac je dao svoj sud sa lažima i bez argumenata kao inače. Džaba detaljna analiza. Sony sigurno grca u suzama jer ih je stručnjak poput tebe tako posrao.

 • RickBarry

  11.11.2020 - 17:43

  Ček jel Xbox nema USB C il? Ne trollam nego ozbiljno pitam jer nisam upoznat.

  • personauser

   @RickBarry, 11.11.2020 - 17:51

   Xbox Series X nema ni USB C ni Wi-Fi 6

 • Rogue Stallion

  11.11.2020 - 17:45

  Ekskluzive su same po sebi loše te dokaz slabosti konzole – vlastite mane mora nadoknaditi krađom igara/DLC/nekakvih pogodnosti sa drugih platforma kako bi privukli igrače.

  Series X je bolja, brža, kompaktnija konzola sa proconsumer pretplatničkom opcijom koja nije zaključana samo na konzolu. PS5 mogu spasiti samo te ekskluzive no i one su padu jer je taj kalup Sony ekskluziva već dosadio. Mora biti 3. lice, mora biti masu cutscena, walking simulator, po mogućnosti open world. Već je to lagano naporno.

  • Rogue Stallion

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 19:04

   Može se prodavati do sutra ali to ne mijenja činjenicu da je Series X bolji proizvod koji igraču daje bolju vrijednost.

  • Rogue Stallion

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 19:35

   PS5 nema više igara od SeriesX. SX ima cca 3x više igara a pristup istima košta kao 1/8 jedne nove PS5 igre. Ali eto, ti si fanboy Sonya pa negiraš jednostavnu činjenicu da je SX bolja konzola i sustav. Ili ti voliš plaćati više za manje sadržaja.

  • Goblin

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 21:18

   Prvo kažeš liku da može imat svoje mišljenje ali da ne piše to kao zakon, pa odmah u idućem komentaru napraviš isto…

  • Goblin

   @Goblin, 11.11.2020 - 21:50

   Ne moram prihvatit tvoje mišljenje ali moram prihvatit ono tvojih istomišljenika…

  • Goblin

   @Goblin, 12.11.2020 - 21:03

   Ovo je klasika mutavog internetskog “argumetiranja”… odgovaraš na nešto što ja uopće nisam reko niti mislio.
   Ja niti kažem da su te igre loše niti da su večini kao i tebi najvrh vrhova. Ali tvoje nerazumijevanje da nisu svakom, kao i da mnogi od nas više vole druge igre je jednostavno blesavo.

  • LetMeBeFrank

   @Goblin, 12.11.2020 - 01:29

   Uzeo si mi rijeci iz usta.

  • Zoran Žalac

   @Rogue Stallion, 12.11.2020 - 08:45

   Sam sebi proturječiš. Nastojiš prikazati da prodaja igara određuje kvalitetu istih pa tvrdiš da je ps4 igra loša jer se ne prodaje bolje nego gta. A onda kad ti netko kaže x konzola prodat će se bolje od y konzole onda ti je argument: ali prodaja ne mijenja činjenicu da je bolja… Busta, straight busta!

  • SonOfZeus

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 19:07

   Dosadilo? Prodaja ghost of Tsushime govori suprotno. I po čemu je GoT, Tlou 2 ili HZD walking simulator kralja?

  • Rogue Stallion

   @SonOfZeus, 11.11.2020 - 19:29

   Koja prodaja GOT? Pa GTA 5 se bolje prodaje, toliko o prodaji dotične.

  • SonOfZeus

   @Rogue Stallion, 12.11.2020 - 21:43

   I Fortnite zarađuje više novaca nego bilo koja druga igra na svijetu. Usporedba ti je loša. GoT je prodala više od 5 milijuna primjeraka na jednoj jedinoj konzoli.

  • S a l e

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 20:27

   Dugo vremena citam tvoje komentare i nije mi jasno kalo nisi banovan? Mrzis komad hardvera, uredjaj? Ako nemas mogucnosti da ga priustis sebi trazi neku drugu zanimaciju, npr idi igraj klikera, autića, kupi sebi barbiku, lego kockice…Pusti PS i Xbox. Sony kompanija je sa peticom pokazala sta je razvaljivanje i demonstracija sile. Ne trebaju tvoji komentari mrznje xD

  • Rogue Stallion

   @S a l e, 11.11.2020 - 22:43

   Sad sam samo za makeover PC potrošio vrijednost PS4.

   TLOU2 se prodao u manje od 5 milijuna primjeraka, GOT također, a to su glavne ekskluzive. Ekskluzive su prema prodaji mravi naspram popularnih igara, Ljudi kupuju PS za FIFU, COD, Fortnite, GTA Online, PUBG, a ne zbog ekskluziva kako vi fanboyevi volite izvrtati i prikazivati.

   Ali sada MS ima GP, jeftinu konzolu od 300 dolara te će se dodatno svidjeti casualcima koji čine većinu tržišta. Zbog toga se Sony trese. Hehe, demonstracija sile 😀

  • S a l e

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 23:17

   Poredis Fortnite i jednog giganta kakav je The Last of Us 2! I trazis da te shvatim i razumijem. Pozz

  • Rogue Stallion

   @S a l e, 11.11.2020 - 23:27

   Ljudi na PS platformi preferiraju multiplatformske igre naspram ekskluziva. Što ti nije jasno?

   TLOU2 je prema prodajnim rezultatima mrav a ne gigant. Ljudi se rugaju toj igri.

  • S a l e

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 23:48

   Ruganje nekoga necemu ti nesto govori? Ako se oni takvoj igri rugaju, sta onda treba raditi upravo akvimaa 😂. Ekskluzive su te koje prezentuju ono najbolje od gaminga. Jedino jos kne drze do kvaliteta. Ti multiplatform naslovi su deja vu naslovi. Jedina novina i takvim igrama je jedino njihov naslov 🤣

  • Rogue Stallion

   @S a l e, 11.11.2020 - 23:51

   Po tebi, ekskluzive su same po sebi bolje od multiplat igara jer su ekskluzivne? Pišeš teške fanboy nebuloze.

  • S a l e

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 23:54

   Citas izmedju redova

  • SanKa

   @Rogue Stallion, 12.11.2020 - 09:20

   koji k onda radiš ovdje ? uživaj u svom pcu i pusti ljude da uživaju u svojim konzolama. stvarno si više postao naporan koliko žući potrošiš na ovo. odi radije pojebi nešto, ako uopće možeš naći nekoga tko može voljeti tako isfrustriranu osobu. Moš mislit da se Sony trese. Svaka činjenica koju si iznio je blatantna laž , i svaka brojka će te opovrgnuti. Već sad Sony zadovoljno trlja dlanove od prodaje konzole

  • movie

   @Rogue Stallion, 11.11.2020 - 21:34
  • Rogue Stallion

   @movie, 11.11.2020 - 22:45

   Jedna igra, no opet je u 2/3 dijela testa SeriesX pobjedio. Sve osim performanse moda.

  • SanKa

   @Rogue Stallion, 12.11.2020 - 09:16

   kako lažeš ko konjusina sa slike

 • personauser

  11.11.2020 - 17:46

  Sony je jucer izjavio da ce neke od buducih ekskluziva doci i na PS4 najmanje tri godine, pa me zanima sta mislis o tome

 • drazensi

  11.11.2020 - 18:31

  3. 10 eura ce kostati sve ekskluzive od MS-a..i to mjesecno. Ako izadu npr. 2 isti mjesec svejedno ce biti 10 eura. Ili maks 15.

  • Rogue Stallion

   @drazensi, 11.11.2020 - 19:07

   Na series X se može kupiti i fizičko izdanje uz udličan GP.

 • MightyAloy

  11.11.2020 - 19:00

  Zahvaljujući Game Passu imati ćemo sve manje i manje kvalitetnih igara. Hvala svima koji podržavaju.

  • personauser

   @MightyAloy, 11.11.2020 - 20:06

   Postoje i druge pretplatnicke usluge u gamingu, npr. EA Play, Ubisoft+. Te pretplatnicke usluge kao i GP su buducnost gaminga

  • Rogue Stallion

   @MightyAloy, 11.11.2020 - 20:08

   Temeljem čega si to zaključio?

  • vragec25cro

   @MightyAloy, 11.11.2020 - 23:58

   Šta fali gamepassu?Pa i prije gamepassa bile slične usluge,ja naprimjer koristio humble monthly gdje si za 12$ dobio 7-10 igara svaki mjesec za pc,a sad game pass za 13$ gsdje imam 250 igara na xsex i 100+ igara na pc 🙂 Šta je tu loše?Više izbora više mogučnosti na kraju bolje samo u za krajnjeg korisnika.

  • LetMeBeFrank

   @MightyAloy, 12.11.2020 - 01:58

   Kad već želiš baljezgati ajde onda ovako…Zahvaljujući Sonyju i njihovoj politici, neke nove igre koje izlaze neće biti dostupne velikom dijelu igrača nego će biti “zaključane” na jednu platformu. Hvala svima koji podržavaju. Jesam pogodio ton komentara? I što to tebe uopće briga što je na gamepassu? Ionako si Sony fanboy i pričaš stalno o tome kako igraš samo Sony ekskluzive i prelaziš tlou2 po petnaesti put. Igraj što te zanima i to je to i pusti na miru ljude koji možda žele odabrati drukčiju opciju i koje zanima nešto drugo. Ovaj tvoj nastup di ti ljudima tu držiš neke lekcije ko neka moralna vertikala u stilu “oni su krivi što će kvaliteta cijelog gaminga općenito pasti jer ne mogu odoljeti dobroj ponudi, a ja sam inteligentan pa vidim kroz to i plaćam 80 eura za igre i time automatski održavam kvalitetu” je iritantan i samodopadan. Ovo je barem već treći put (po mom sjećanju) u jako kratkom vremenu da pišeš glupave komentare o gamepassu. Ako ti taj gamepass krade san baš u tolikoj mjeri onda evo, imaš za 300 eura pristojnu konzolu u obliku Series S i kupi pa igraj do mile volje.

 • krklj69

  11.11.2020 - 20:14

  Nema na čemu😘
  Nego,kako to da si ovaj put zaboravio spomenuti Trumpa kao glavnog negativca,a i može neki primjer igre tako katastrofalne igre koja je izišla ekskluzivno samo za gamepass kao npr. legendarne “Life of a black tiger”.

 • kuky90

  11.11.2020 - 20:22

  Xbox nije baš podržak kod nas, niti xbox game pass mi kaže kako ne važi za HRV. Tako da sami su sebi pripisali sudbinu za naše prostore

 • krklj69

  11.11.2020 - 20:22

  I jedna i druga su dobri i zanimljivi komadi hardvera i budu jos bolji kada kroz godinu do dvije izade jos igri koje budu i iskoristile taj hardver.Neka svatko izabere ono sto mu odgovara i ono za sto ima mogucnosti.

 • personauser

  11.11.2020 - 20:32

  Cak je Phil Spencer pohvalio PS5 i priznao je da ce uzeti PS5

  “Have I played a PlayStation 5? I have to be careful on this one … I haven’t played a retail PlayStation 5, so I don’t have one. What happens when we go into studios is there are development kits from all the platforms around. So we all kind of know what we’re all doing and I’ve definitely played games. I think Sony has done a really nice job with the PlayStation 5. They’re doing something different than us, which is fine. I think it’s good that you have different platforms doing different things. I know their launch is imminent. I’ll say good luck to Jim and Mark and all the teams there because launches are cool, great events, and congratulations to the team there and what they’ve done. I don’t have a retail unit yet. I will get one. I look forward to it.”

  https://www.gamespot.com/articles/phil-spencer-on-xbox-and-japan-halos-future-playing-elden-ring-and-more/1100-6484316/

  • krklj69

   @movie, 11.11.2020 - 21:56

   I vidi čuda skoro pa iste performanse između te dvije konzole,bez obzira na xboxove silne teraflopse ili PSov čudotvorni ssd,veceras raste stopa suicida u oba fanboy tabora.Sada nesto ozbiljnije,fino obje gone DMC.

  • Lazy

   @krklj69, 12.11.2020 - 19:24

   🙏😂😂😂

 • vragec25cro

  12.11.2020 - 00:01

  Kako xbox nedostupan na našem tržištu ako ga ja naručio na Hr portalu(stranici) Gamershop Hr i jučer mi stigao ujutro u 9h,čak i prije nego Amerikancima(vremenska razlika) 🙂

  • Zoran Žalac

   @vragec25cro, 12.11.2020 - 08:46

   Pa rasprodan je koliko sam zadnje vidio.

  • vragec25cro

   @Zoran Žalac, 12.11.2020 - 09:06

   Isto ko i ps5 u pretprodaji,ali tko ga naručio dobio ga odmah 🙂

  • movie

   @vragec25cro, 12.11.2020 - 18:57

   Tek ćemo vidjeti. SD je najavila da kupci prvog dana neće svi dobiti konzolu. Samo oni koji su kupili do određenog sata što nije fer. Konzole su ljudima naplatili a možda će konzolu dobiti tek krajem 12 mjeseca.

  • vragec25cro

   @movie, 12.11.2020 - 19:58

   Lopovi.Ako sam nešto platio da dobijem do određenog datuma onda ili vrati pare i ispričaj se ili mi daj taj proizvod koji sam platio tog određenog datuma kad je bio dogovor za koji sam platio.Ja više kod njih ne kupujem zbog Rdr 2(ne zbog igre) i kako mi prodali preorder izdanje za 80$ mjesec dana po izlasku igre,a i slab im izbor za Xbox 🙂

  • personauser

   @vragec25cro, 12.11.2020 - 20:12

   U Americi je PS5 igra 69.99 USD, a dok je u Europi 79.99€

 • lepiakadodo

  12.11.2020 - 08:40

  Vezano za anketu o igrama, istu mozemo i ovdje upotrijebiti. Na ps-u se igram od djetinjstva i sony nikad nije razocarao. Uvijek cu kupovat samo Sony proizvode, jer me drugi iskreno niti ne zanimaju (ali niti ne serem po njima i sl).
  Zivio ti meni do playstationa 19!!!

 • SanKa

  12.11.2020 - 09:36

  kad bi trebao novi fable izaci ? samo radi te igre me jako intrigira xbox

  • personauser

   @SanKa, 12.11.2020 - 09:49

   Vjerojatno izlazi 2022.

 • personauser

  12.11.2020 - 11:25

  Microsoft: Are ya winning, son? @Xbox
  Xbox: Yes Dad

  https://mobile.twitter.com/Xbox/status/1326287623439052800

  Najjaci status ikada na twitteru

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?