HCL.HR

Prva godina PlayStationa 5: jesu li očekivanja ispunjena?

Zoran Žalac 16.11.2021.   •   73 komentara


Konzola PlayStation 5 na tržištu je punih godinu dana i vrijeme je za prvu evaluaciju: je li Sony ispunio obećano i što je PS5 na kraju dostavio, a što nije?

Tri šest pet je prošlo dana otkako je PlayStation 5 krenuo u prodaju. Ne baš točno danas, ali nemojmo sitničariti oko toga – ima i drugih detalja koji traže analizu. Ovim ćemo tekstom stoga napraviti kratki pregled prve godine postojanja PS5 konzole. Iz općih i vlastitih iskustava analizirat ćemo što je kod Sonyjeve aktualne konzole bilo dobro, a što manje dobro u zadnjih godinu dana. Idemo redom, iako možda malo obrnutim fokusom na igre.

NEXT-GEN ISKUSTVO?

Nove generacije konzola obično se pojavljuju jednom ili dvaput u desetak godina. Zato se uvijek očekuje da igre iskoriste snažniji hardver i dostave ljepšu grafiku te vizualno iskustvo za koje možemo reći da je takozvani next-gen. Je li PlayStation 5 u prvih godinu dana imao takvo next-gen iskustvo za koje se usudimo reći da nije bilo moguće na starom hardveru?

Pa… i nije baš. Prerada Demon’s Soulsa bila je blizu tome, ali nije koristila napredne tehnike poput raytracinga. Kasniji Ratchet & Clank: Rift Apart bio je dizajniran upravo kao demonstracija moći PlayStationa 5 i premda igra izgleda kao najslađi bombončić ikada, malo je zakazala tamo gdje je trebala donijeti najveću revoluciju – u naglim transformacijama levela koje su navodno bile moguće jedino s brzim diskom PlayStationa 5. Transformacije levela u Ratchet & Clanku su atraktivne, ali isto tako unaprijed skriptirane, te je vrlo diskutabilno tvrditi da se nisu mogle izvesti bez SSD-a.

Tijekom godine gotovo da i nije bilo igara izvan Sonyjeve produkcije, a da su rađene isključivo za novu generaciju PlayStationa. Za to je djelomično kriva pandemija koja je rezultirala kašnjenjima igara, ali ni one next-gen ekskluzive koje smo igrali nisu nam djelovale kao da pripadaju nekom višem rangu. Dapače, Deathloop je kao jedna od rijetkih 3rd party next-gen ekskluziva bio najmanje impresivan upravo u svom tehničkom i vizualnom segmentu. Sve u svemu, taj next-gen još uvijek čekamo.

EKSKLUZIVNI TRETMAN

PlayStation 5 je u svojoj prvoj godini imao solidan broj ekskluzivnih igara, što u Sonyjevoj što u tuđoj produkciji. Jedino što baš nije bilo igara iz najpoznatijih serijala nego smo imali ili skroz nova imena (Returnal, Deathloop, Kena: Bridge of Spirits) ili proširenja nedavnih ekskluziva (Ghost of Tsushima, Death Stranding).

Dio ekskluziva je isto tako bio totalno zanemarive kvalitete, na primjer Destruction All-Stars ili Oddworld: Soulstorm. Najveću su prazninu ipak ostavile odgode izlazaka. Ove godine trebali smo igrati Gran Turismo 7 i Horizon Forbidden West, ali očito nije bilo suđeno.

Obećanje o bržem učitavanju

Učitavanja na PlayStationu 5 imaju tehničku predispoziciju da budu brža zahvaljujući SSD-u. I u usporedbi s PlayStationom 5 gotovo uvijek jesu brža. No, koliko je to zapravo brže? Pokreću li se igre u svega nekoliko sekundu, slično kao na PC-u uz naredbu –skipintro?

Odgovor je – zavisi od igre. Još uvijek nema standardiziranog ni forsiranog skraćivanja kod loadinga prilikom pokretanja igre. Na primjer, neke igre preskaču uvodne animacije kad ih pokrenete te su u stanju iz konzolinog menija do igrivog dijela doći za otprilike 10 sekundi (vidi Death Stranding: Director’s Cut). Druge pak igre idu klasičnim putem pa svaki božji put prikazuju animacije koje se ne mogu prekinuti i produžuju vrijeme potrebno za ulazak u gameplay (vidi Marvel’s Guardians of the Galaxy). Prilikom prebacivanja iz igre u igru PS5 je još uvijek znatno sporiji nego Xbox Series konzole sa svojom Quick Resume opcijom.

Pozitivna stvar koju kod „ubrzanja“ mogu spomenuti jest ta da se PlayStation 5 relativno brzo pokreće kad je ugašen, kao i iz Rest moda. Isto sam tako zadovoljan brzinom pokretanja aplikacije za PlayStation Store, koja je neusporedivo brža nego na PS4.

Obećanje o novom doživljaju kroz kontroler

Haptička vibracija i adaptivni triggeri glavne su posebnosti DualSense kontrolera za PlayStation 5. I u tehničkom pogledu stvarno su zanimljive mogućnosti koje taj kontroler čine unikatnim. Međutim, podrška za te stvari nije obavezna i to je ono što nas je zabrinjavalo u cijeloj toj priči – da će haptička vibracija i adaptivni triggeri biti tek kratkoročna zabava koju će developeri brzo početi ignorirati.

U prvoj godini PlayStationa 5 rezultati su podijeljeni. Bilo je zanimljivih implementacija posebnosti DualSensea, a bilo je i igara koje su ga totalno ignorirale. Najviše su se u implementaciji istaknule Sonyjeve igre (Returnal i Ratchet & Clank), no bilo je i onih koje su s DualSenseom učinile jako malo (Ghost of Tsushima). Što se tuđih igara tiče, rezultat je isto tako podijeljen: dobru podršku imali su npr. Deathloop, Far Cry 6 i Call of Duty igre, dok je FIFA imala slabašnu podršku, a Marvel’s Guardians of the Galaxy praktički nikakvu podršku za posebnosti DualSensea.

Iako sam inicijalno bio pesimističan oko ovoga, sada ipak mislim da posebne vibracije DualSense kontrolera imaju svijetlu budućnosti. Iznenadilo me koliko su brzo iste omogućene i na PC platformi (Steam nativno podržava DualSense) pa ipak vjerujem kako će developeri i dalje raditi na tome iskoriste haptičku vibraciju i adaptivne triggere. Uostalom, postoje indicije da će i budući kontroleri za Xbox prekopirati DualSense po tom pitanju, što je svakako dobra stvar jer će onda još više developera biti zainteresirano za implementaciju tih tehnologija u svojim igrama.

Dobra iskustva s PlayStationom 5

U ovom dijelu potpuno prelazimo na osobna iskustva. Prvo ona pozitivna. Dvije mi se stvari iznimno sviđaju kod PlayStationa 5. Prva stvar i vrlo kratka: konzola je iznimno tiha. Nije da mi je to presudno jer ionako koristim slušalice tijekom igranja, ali barem nema onoga da se zabrinem kad konzola zvuči kao mlazni zrakoplov u uzletu. Petica je naspram PlayStationa 4 i Pro verzije znatno tiši uređaj po mom iskustvu, neovisno o težini zadaće koju izvršava.

Druga stvar: u 20+ godina mog igranja na konzolama nisam ovoliko često igrao igre u 60 fps-a kao što ih igram na PlayStationu 5. Više sam nego ugodno iznenađen što je velika većina igara u prvoj godini PS5 konzole imala opciju igranja u 60 sličica po sekundi. Kao nekome tko se primarno igra na PC-u, takva izvedba je iznimno važna stvar. Hitman 3, Far Cry 6, Riders Republic, Genshin Impact i Marvel’s Guardians of the Galaxy samo su neke od zadnjih aktualnih igara koje sam na PS5 igrao u 60 fps-a.

Čak je i razočaravajući Life is Strange: True Colors, koji je isprva bio zaključan na 30 fps-a, kasnije dobio poboljšanu izvedbu. Naknadnu podršku za izvođenje u 60 fps-a čak su dobile i stare PS4 igre poput Horizon Zero Dawn i Assassin’s Creed Odyssey, za koje se nikad nisam nadao da ću ih na konzolama igrati u glatkoj izvedbi.

Ne znam hoće li se ovaj trend zadržati nakon što više ne budemo imali cross-gen naslove nego pune next-gen igre, ali se iskreno nadam da će 60 fps-a postati novi standard za igre na konzolama. Ipak se na PC-u igre igraju u 120+ fps-a.

SMOLA™ stvari kad si korisnik PlayStationa 5

Iako su moja iskustva s PlayStation 5 konzolom u prvih godinu dana pretežno pozitivna, mogu joj uputiti i nekoliko prigovora.

Baterija DualSense kontrolera – blago razočaravajuća. Iako je kapacitetom veća od one u DualShocku 4, dojma sam da se isprazni brže od nje. Prilikom intenzivnog igranja Death Stranding: Director’s Cuta baterija jedva da je znala izdržati pet sati u komadu. Nije svima tako, ali generalno nije bila za pohvalu ni čim je kontroler izašao iz kutije.

PlayStation Activities kartice su… slabo iskorištene u većini slučajeva. Imaju smisla u igrama koje imaju odvojene multiplayer i singleplayer modove, npr. FIFA igrama gdje mogu izravno pokrenuti određeni mod izvan igre. Ali ne mogu npr. “zakvačiti” određeni Activity na glavni meni odakle biram igre. Ovako Activities služe samo za listu predloženih trofeja koje treba osvojiti i brzi pogled na to koliko mi vremena treba za koji trofej. Ok, nije to skroz loše, ali nije ni ono što sam očekivao. Pokretanje igre kroz Activities ionako nije puno brže od standardnog pokretanja iz glavnog menija.

Sonyjeva politika za nadogradnje PS4 igara na PS5 verzije u prvoj je godini bila dosta konfuzna. Dopustili su besplatne nadogradnje Spider-Man: Miles Moralesa i Sackboy: A Big Adventure, a onda su za Ghost of Tsushimu nadogradnju na PS5 zaključali iza ekspanzije. Pa su Horizon Forbidden West nadogradnju prvotno zaključali iza skuplje digitalne verzije PS4 inačice da bi se predomislili nakon negativne reakcije fanova, ali samo za tu igru a ne i buduće naslove čije će se nadogradnje na PS5 verzije plaćati 10 eura. Nije stvar koja me se osobno dotiče, ionako ne planiram nabavljati PS4 verzije igre, ali da je moglo jednostavnije – mislim da je moglo, i trebalo je biti jednostavnije.

Manji prigovor: PS Plus Collection je interesantan dodatak pretplati na PS Plus za vlasnike PS5 konzole, ali pomalo je šteta što se katalog igara nije proširio punih godinu dana. S druge strane, na PS Now pretplatu redovito stižu novije Sonyjeve igre.

Ostali prigovori koje možemo uputiti na temelju tuđih zapažanja, a osobno do sada nisam imao problema s njima: problem driftanja analognih palica na PS5 kontroleru javlja se češće nego kod DualShocka 4; postoje određene poteškoće s Rest modom kad konzola ne reagira nakon “buđenja” – srećom ne toliko često.

Konačno, tu je i prigovor onih koji još nisu vlasnici PS5 konzole – da ju je teško pronaći u slobodnoj prodaji te da joj je cijena skočila za skoro tisuću kuna u periodu od godine dana. Premda to nisu prigovori na samu konzolu već na trenutnu situaciju s eksternim čimbenicima, i to treba spomenuti u osvrtu na prvih 12 mjeseci postojanja PlayStationa 5.

SRETAN ROĐENDAN, ŽIVIO

Prvi rođendan PS5 konzole nije baš za potpuno slavlje jer se Sony sa svojim ekskluzivama već ispucao pa za kraj godine nemaju ništa na repertoaru. Međutim, prvih godinu dana PlayStationa 5 pokazalo nam je neke pozitivne trendove – poput sve češćeg izvođenja igara u 60 fps-a i solidnog interesa za implementacijom posebnosti DualSense kontrolera. Budućnost je i dalje svijetla te na vidiku za sada nema većih briga za ekipu Sony Interactive Entertainmenta.

Označeno sa:

Komentari (73)

  • Topsi

    16.11.2021 - 20:22

    Steta, PS5 je trebao izac 2022 barem 15-18 teraflopsa ovako vidimo samo poboljsanu grafiku sa PS4, nema tu nextgena zbog tog preskacem PS5

    • Danilo Boljevic

      @Topsi, 17.11.2021 - 01:45

      I sta igraces na PS4 dok ne izadje PS6.😂

    • kebbab

      @Topsi, 17.11.2021 - 16:09

      Pa preskočijo si ti i ps4 ja mislim.

    • Toma_HR

      @Topsi, 17.11.2021 - 18:37

      Nema problema sa time, lakše se druh 100 miliona željnih kupiti 🙂

    • PppPP

      @Topsi, 18.11.2021 - 07:46

      kako misliš preskačeš ps5, kao da izlaze svakih pola godine 😂😂

  • m9i8r8ko

    16.11.2021 - 20:29

    Ocekivao sam možda i više, ali ispalo je da je marketing i dalje što se prodaje kupcima. Kada sam pokrenuo čudo tehnike u igrama i nisam baš primijetio neku top grafiku. Reko možda je tv slab, ajmo po novi 4k 120Hz ali se nisam ni tu nešto usrećio. U svakom slučaju je konzola sposobna. Sam Sony je zakazao u proizvodnji iste da je ima po trgovinama, a ništa bolji nisu ni u odgodama igara.

    • movie

      @m9i8r8ko, 16.11.2021 - 21:16

      Cijeli svijet je u problemima s proizvodnjom svega i svačega a po tebi zakazao sony? Za jebeni bicikl ne mogu nabaviti dijelove jer ih nema i neće ih biti tako skoro. O čemu pričamo? BMW smanjuje proizvodnju i otpušta ljude zbog nestašice chipova i da sad dalje ne nabrajam… Ako nisi primjetio, svijet je otišao u kitu zadnje dvije godine i ne vidi se svjetlost na kraju tunela.

    • MAJSTOR RINGO

      @m9i8r8ko, 16.11.2021 - 23:17

      Tesko druze, u stvari je nemoguce da sony 5 moze da gura 4k i 120 fps-a, barem ne nativni zakucani 4k, uglavnom je to dinamicna rezolucija i 60 fps-a, naravno ako ides na fidelity mod sa RT onda moraju kopromis da naprave na 30 fps, meni kao konzolasu i 60 fps-a je extra, moze i 30 stabilnih za neke igre koje nisu nabrijane fps multipleyer pucacine. Mislim da su vanguard pustili na 120 ali uz snizenu rezoluciju mislim u fhd, pre toga je microsoft odradio mislim dirt 5 u 120 fps-a na seriji x, ali uz debeli graficki kompromis, toliki da je igra izgledala smecasto, mislim da ce u buducnosti igre izgledati sve bolje i bolje kada se developeri bolje upoznaju i iskoriste maksimalno novi hardwer, dokaz za to je ono dto smo videli za 2022 hzd 2 i ragnarok kao i jos neke igre.

    • PppPP

      @m9i8r8ko, 18.11.2021 - 07:47

      nema sony veze s tim maheru

  • xx1111

    16.11.2021 - 20:42

    Grafika na ps5 je ista kao na ps4 samo ps5 ima veću rezoluciju i nešto više detalja u igri

    • marko1106

      @xx1111, 16.11.2021 - 20:50

      Ma nema još prave igre za ps5. I tko zna kad ce doci.

    • Pajo Paksu

      @marko1106, 17.11.2021 - 20:21

      kad izađe PS6 bit će najjača grafika na PS5

    • marko1106

      @Pajo Paksu, 17.11.2021 - 20:58

      Pa baš to, žalosno ali je tako.

    • PS2MASTE®

      @marko1106, 18.11.2021 - 02:52

      Imaš Returnal, Ratchet, Demonse koje su striktno za PS5 napravljene. Ne treba se to ignorirat, jel

    • marko1106

      @PS2MASTE®, 18.11.2021 - 17:11

      Ma ne treba naravno. Ali pod prave igre za PlayStation 5 ja bih rekao nešto od Rockstara ili Noughty Doga jer oni su ti koji uvijek izvuku maksimum iz konzole pa se nekako po njima mjerim. Ne znam pricam iz iskustva, mozda griješim. 😅

    • Toma_HR

      @xx1111, 17.11.2021 - 19:02

      Puno je bolja grafika i nema pada FR u odnosu na iste igre sa PS4

  • Filip Zorić

    16.11.2021 - 20:48

    Ja sam ga doslovce pokupio na datum godišnjice. Zasad me Rift Apart oduševio – očekivao sam dobru igru, al mi je ovo među GOTY kandidatima.

    • kebbab

      @Filip Zorić, 16.11.2021 - 21:13

      To je moj kandidat za igru godine 😁

    • PppPP

      @Filip Zorić, 18.11.2021 - 07:49

      ma daj, to igra za dijecu

  • marko1106

    16.11.2021 - 20:51

    Sve u svemu nije bajno. Isto što dolazi ili je vec došlo da se pojedine igre rade duže od konzole.

    • Smike

      @marko1106, 16.11.2021 - 21:03

      Tu si u pravu. Famozni gta6 se čeka duže ili Arkham igra ili Skqyrim, pa Cyberpunk…Neke igre jednostavno preskoče cijelu generaciju..

  • vjk zg

    16.11.2021 - 21:01

    Kao korisnik s ponekim stažom 1997. do iznemoglosti sve mi sa svalom generacijom booooljeeeee tako i sada.Tko voli…A ko ne,ne kupuje ju i ćiao!

  • DjokaBA

    16.11.2021 - 21:09

    Ma ja sam prezadovoljan mojom prvom konzolom. To sto nema jos uvek puno igara mi ne pada tesko jer igram one sto na PS4 nisam igrao. Jedino sto mi je zao je sto nemam toliko vremena za igranje..

    • Maki6

      @DjokaBA, 16.11.2021 - 21:21

      Isto tako i kod mene. Imam ga nekih dva mjeseca i što god sam igrao na njemu zabavio sam se što je po meni najbitnije. I da, vremena je premalo!

    • Pajo Paksu

      @DjokaBA, 17.11.2021 - 20:23

      to i mene j***

  • blacklist0907

    16.11.2021 - 21:13

    Ja sam prezadovoljan i imao srece ju nabavit prvi dan…ova godina bila je samo zagrijavanje vec slijedeca ce bit epic

  • Dick Johnson

    16.11.2021 - 22:07

    Astro’s Playroom, Demon’s Souls, Destruction AllStars, Final Fantasy XVI, Ratchet & Clank: Rift Apart, Returnal. Zbog ni jedne od ovih igri nemam želju iskeširat se PS5 zasad, ak dođe nekaj po mom ukusu kaj nemogu igrat na PC-u, onda možda.

  • tuvvok1701

    16.11.2021 - 22:19

    “Prilikom intenzivnog igranja Death Stranding: Director’s Cuta baterija jedva da je znala izdržati pet sati u komadu.”
    Ma to te konzola kažnjava što to igraš tako dugo bez prestanka😁

  • Smike

    16.11.2021 - 22:46

    Ako neko želi kod nas u Bosni ima ps5 sad na stanju. Jedna radnja kod moje zgrade ima 2 na stanju već 7 dana, ako neko želi bujrum. 😉

    • blacklist0907

      @Smike, 16.11.2021 - 23:01

      Ovaj podatak je za Guinnessa😅

    • Srpski Gameplay

      @Smike, 18.11.2021 - 01:46

      Kod nas u Bosni u jednoj radnji pored moje zgrade. Je li moguce da si toliko glup? Kazi da se samo zajebavas. Bolje da si napisao, ima da se kupi kod Mire i Sloba preko puta Nove godine

    • Smike

      @Srpski Gameplay, 18.11.2021 - 09:35

      Radnja se zove D store za tvoju informaciju, možeš provjeriti na neku. Drugo,kad sam ti kavu namirivo neku noć nije govorila da sam glup..

  • Srpski Gameplay

    16.11.2021 - 23:48

    Koristim ga dva mjeseca, navescu samo 2 mane! Jedine 2 mane koje se mozda njima ne mogu nazvati jer mozda pvo nece drugome smetati. Prva, cijena igara, jednostavno preskupo i druga, plastika koja pucketa na toplo-hladno, uzasno iritirajuce. Navece kada gasim konzolu, 10tak min dok se ne ohladi i ujutru isto toliko kada je palim. Siguran sam da u periodu proljeca i ljeta ovo se mece desavati ali svakako iritira. I to je sve sto se tice kritike… Predivna, gotovo necujna, hladna konzola. Godinama svjetlosnim iznad cetvotke. Radi kao Doxa, sve leti, naprosto klizi. Dual Sense, ma Dual Sense je magican. Posle njega nema nazad. Budu li igre koristile isti kao Astro bice fenomenalno. Miles Morales 60FPS, RTX, 4K. Na uredjaju od 700 Evra. Svaka im cast sto su mi to ponudili za pisljivih 650-700 evra be da moram bito Ovca koja ce za to isto dati 4-5 hiljada evra na kompjuteru… Minus veliki zbog ekskluziva, sramota. Posle godinu dana ni jedne prave PS5 igre!

    • MAJSTOR RINGO

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 00:10

      Sto se tice druze M.Moralesa moras da biras od svega toga, uglavnom je tako u svim igrama, mora biti kompromisa, 4k nije nativni vec dinamicni i 60 fps-a, fidelity uz RT i 30 fps-a, sto je opet odlicna stvar po meni kao konzolasu, bice to jos mnogo bolje druze u 2022 god.

    • Bojko

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 08:04

      Čitao sam da pucketanje prestane ako upališ grijanje u kući.

    • Srpski Gameplay

      @Bojko, 17.11.2021 - 11:15

      Da, da. Ako ti je hladno u prostoriji u ovom zimskom periodu to se desava kad upalis konzolu. Zato sam kupio vise drva ove godine 😂

    • Bojko

      @Srpski Gameplay, 18.11.2021 - 09:04

      Obavezni dodatni troškovi PS5 gamera. Nešto kao biljega. 😅

    • Antonio_HR

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 10:07

      Čovječe, nije RTX nego je RT. Naziv RTX je vezan samo za NVIDIA GPU, npr. Nvidia GeForce RTX 3080

    • Sherlock_Holmes

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 19:13

      Aleksandre Jovanoviću, kako objašnjavaš činjenicu da je DualSense loše kvalitete

      If you play a less stick-intensive game than a first-person shooter, rotating 80 times per minute, you’ll hit 2,000,000 rotations in 25,000 minutes, or 417 hours—that’s just 209 days, playing 2 hours per day. At a more kinetic 120 rotations per minute, that’s 139 days at 2 hours per day. So Alps’ own rating for accurate joystick measurements is, in one gamer’s hypothetical experience, 4-7 months—and that’s with a very non-pandemic 2-hour cap on your game time.

      Here’s Why PS5 Joysticks Drift (and Why They’ll Only Get Worse)

    • Toma_HR

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 19:17

      Igre nisu skupe ako kupuješ na svim silnim rasprodajama, ove gluposti po 500 kn- 60 eura jednostavno zaobidji. Ako su ti uvalili onaj glupi M.M. i bezvrijedni Destruction all-stars – to nije mjerilo vrijednosti

    • Srpski Gameplay

      @Toma_HR, 17.11.2021 - 19:44

      Destruction All sam dobio uz konzolu, ni otpakovao ga nisam, jos stoji folija na njemu xD. Sranje. Ma kod nas u Bosni i Republici Srpskoj je sve naopako. U prodavnici ako kupujes nema nove igre ispod 140-150 maraka, to je 70-75 evra. Ima sajt za online kupovanje, tu narod prodaje i kupuje, tu i uzimam, pretezno polovnu predjenu igri uzmem ko izbaci da prodaje jer mu ne treba. Inace, uzimam samo igre na diskovima pa valkda zato ne mogu koristiti snizenja.

    • Toma_HR

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 19:56

      Nisi ga dobio prijatelju nego platio 500 kn, tako uvaljuju i kod nas to smeće. Napravi PS plus članstvo, registriraj se na ne-znam gdje (hrvatska, london, šta ja znam) i kupovat ćeš igre po normalnim cjenama, naravno ne nove, ali vrhunske

    • Srpski Gameplay

      @Toma_HR, 17.11.2021 - 21:45

      Na disku, samo igre na diskovima kupujem, jer sam kolekcionar ☺️.A jasta je nego smece, 15 evra ga cijenim i nece ga niko xD

    • MAJSTOR RINGO

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 22:58

      Imam i ja jedno 15-ak igrica u fizickoj kopiji, uglavnom su ekskluzive, secam se pre 7-8 meseci sam kupio glanc novu Tshushimu i TLOU2 dao skoro 100 € za fizicke kopije, veruj mi ni dinara mi nije zao sto sam dao, igre pravo remek delo, inace kod nas u Srbiji postoji Game centar gde mozes kupiti polovne igre disk ali vidi i to nije bas jeftino, najbolja varijanta ti je kako ja kupujem digitalne igre, napravis acount na USa i tu kupujes, uvek imas snizenja i cene su zaista povoljne, mozes bukvalno kupiti igru za par dolara, postoji jos povoljniji nacin ali licno ja ne preferiram takvu kupovinu.

    • PS2MASTE®

      @Srpski Gameplay, 18.11.2021 - 02:53

      Citat : “Posle godinu dana ni jedne prave PS5 igre!”

      Ignoriraš Demonse, Returnal i Ratcheta?

    • Smike

      @Srpski Gameplay, 18.11.2021 - 09:36

      Ti si glup,to ne pucketa plastika ,nego u tvojoj praznoj glavi dolazi do pucketanje jer ima previše praznog prostora.

    • Srpski Gameplay

      @Smike, 18.11.2021 - 11:05

      Nosi se idiote

  • Srpski Gameplay

    17.11.2021 - 00:19

    Mislim da je nativni 4K u Moralesu a i da nije opet mi nije vazno. Jer ne vidim nikakav kompromis na tom polju golim okom a imam veliki 4K TV. Ne moras birati, mozes RTX upaliti i u 60FPS. Mada je izrazeniji u fidelity modu i 30fps. Da, sve ce to biti bolje kako vrijeme bude prolazilo, slazem se

    • MAJSTOR RINGO

      @Srpski Gameplay, 17.11.2021 - 00:39

      Da ima i performance mode sa RT, s tim sto je rezolucija niza onda, kako god, kazes druze da se necuje pri radu, to me raduje, trenutno imam PS4 pro i ono bas je bucan kao neki mlaznjak da imam u sobi, iako ga mogu priustiti jos sada ps5 ipak cu sacekati tamo 2022 god. Kada planiram da ga kupim, za forbiden west i ragnarok jer ovo do sada su sve cross gen naslovi i graficki ne izgleda mnogo superiornije nego na pro, kao sto sam rekao tek u 2022 ce ono biti prave PS5 ekskluzive

    • Srpski Gameplay

      @MAJSTOR RINGO, 17.11.2021 - 01:01

      Moj ti je savjet sacekaj Ragnaroka i Horizona, Gran Turisma. Iskreno, od petice ces za sada dobiti prelijep izgled, tisinu i DualSense. Kada izadju pomenute ifre uzmi ga, tek ce tada ova konzola da ubija. PS4 ke top stvar jos uvijek

  • Squall

    17.11.2021 - 01:10

    Zasada cekam Gran turismo 7 i Ragnaroka iako jos moram odigrati The last of us 2.

  • vragec25cro

    17.11.2021 - 06:51

    Ček od kad je tišina konzole plus?Pa to je pod normalno zadnjih par generacija kod drugih konzola.Ps4 slim se nihe cuo nesto previse osim kad ucitavao disk,a ps4 pro to je bilo kao da avion polijece,tako i on izletio u roku tjedan dana od mene 🙂

  • Timmy20

    17.11.2021 - 07:08

    Od kad je krenuo marketinški rat sa novim konzolama – uporno sam pisao da je sve to marketing za djecu i naivne. I to je istina, eto sad se pokazalo i uvjereni ste da je veliki dio vas – ovisnici, djeca ili ne shvaćaju realnost.

    “Tresla se brda, rodio se miš”. U ovom kontekstu “uspavani miš”, jer PS5 može čuda, ali očito još nije vrijeme…Dok ne dođe neki developer koji će primiti stvari u svoje ruke i napraviti next gen igru.

    Globalno gledajući, objektivno, ispada ovako:

    – konzola je malo slabija nego Xsx, tj na svakom čošku ima neku stvar koja je mrvicu slabija nego XsX. Prosječnom korisniku zanemarivo, to se vidi samo kod testiranja obe konzole

    – kontroler je 50:50 sa Xbox kontrolerom, prednost su nove gore navedene tehnologije, manjak je finalna ocjena “u ruci”.

    Samo malo, šta nisam ko idiot pisao da je i haptika i trigeri reklama za naivne? Aha, jesam.

    Poyy!

    • Bojko

      @Timmy20, 17.11.2021 - 08:25

      50:50?? Haptika i trigeri nisu nikakav gimmick. To možeš znati jedino ako si proveo nešto vremena koristeći DualSense.

    • Timmy20

      @Bojko, 17.11.2021 - 09:31

      Probao par sati. A šta kad developeri i dalje ne koriste prednosti kontrolera. I sam šef Microsofta je rekao da su možda trebali nešto izmisliti na kontrolerima, kao Sony za PS5, i da će to gledati kao dugoročnu investiciju. No trenutno ništa od te dvije prednosti ustvari ne daje nikakvu prednost pred kupovanjem konzole, niti igranjem igara. Možda bude kad će biti +100 naslova za PS5, tamo oko 2025. g.

    • Bojko

      @Timmy20, 17.11.2021 - 11:25

      S obzirom koliko su sve to čuvali u tajnosti, i koliko danas traje izrada igara, nije ni čudo da tehnologija još uvijek nije iskorištena u potpunosti. Ali bude — potencija je tu, a iskustvo korištenja je znatno bolje nego u prethodnoj generaciji. Jedino tko ih može sabotirati je sam Microsoft — ukoliko i oni ne naprave nešto slično, ispast će da jedino Sony ima taj gimmick na koji se ne isplati trošiti development resurse… iako sumnjam da će MS ići sabotirati. Ali sve su to korporativne igrice.

    • Timmy20

      @Bojko, 17.11.2021 - 12:56

      Čak Unreal Engine ima osnovni support za Dual Sense, tako da ništa nije nikakva tajna. Nego volja developera i procjena jel ima smisla implementirati ili ne.

    • Bojko

      @Timmy20, 17.11.2021 - 14:23

      Nisi me skužio najbolje, ali u načelu se slažemo 😀

    • PS2MASTE®

      @Bojko, 18.11.2021 - 02:56

      Citat : “Samo malo, šta nisam ko idiot pisao da je i haptika i trigeri reklama za naivne? Aha, jesam.

      Poyy!”

      Malo si se zajebo, frende. Više od 180 igara na PS5 podržava značajke DualSensea, neke bolje, nek lošije, al podržava, jelte. Guglaj i iznenadit ćeš se. Dualsense ima sjajnu podršku od 3rd party developera i uopće haptičke vibracije i triggeri nisu apsolutno nikakav gimmick.

    • PS2MASTE®

      @Timmy20, 18.11.2021 - 02:58

      Eto ti link i slika sa svim igrama :

      https://twitter.com/Zuby_Tech/status/1450475387587285007

  • Ovcaodnovca

    17.11.2021 - 07:36

    za mene je prva godina PS5 razocaranje

    • moordrak

      @Ovcaodnovca, 18.11.2021 - 18:16

      I to žešće…

  • Bojko

    17.11.2021 - 08:41

    PS5 imam od siječnja ove godine i više sam nego zadovoljan. DualSense je fantastičan, i čak i minimalna primjena mogućnosti kontrolera čini znatno drugačije iskustvo — npr. THPS je u “next-gen” updateu iskoristio adaptivne trigere prilikom reverta. Tko god je revert u stvarnosti probao, zna da je to trik gdje je potrebno primjeniti dosta sile, pa se primjenom adaptivnih triggera na neki čudan način lakše poistovjetiti sa onime što se događa na ekranu. O Astro’s Playroom bolje da ne govorim — bolesno je kako na kontrolu možeš osjetiti snagu padanja kiše/leda, vjetra, raznih podloga… Kada developeri nadođu i krenu pravi next-gen njegovi, mogu samo zamisliti koliko će iskustvo igranja biti drugačije.

    • MAJSTOR RINGO

      @Bojko, 17.11.2021 - 10:14

      Kako ti se ponasaju analogne palice druze na dual sensu? Cuo sam da su problematicne i da vuku tu istu boljku kao na dual shock-u 4 da se kvare tj. Da se neretko javlja drifrovanje, zanima me takodje koliko tera baterija kada se koriste sve funkcije adptivni trigeri i svih tih vibracija?

    • Bojko

      @MAJSTOR RINGO, 17.11.2021 - 11:16

      Imao sam dvije instance gdje sam uočio driftanje lijevog sticka, i to oba puta u glavnom izborniku prilikom gašenja konzole (ako je i bilo driftanja u igrama, nisam zamijetio). Restart konzole je to riješio, što je u biti dosta čudno, gotovo kao da je problem softverski. Što se tiče baterije, mali i ja smo znali tući Astro’s Playroom i Ratcheta barem 3-4 sata, i još sam ja znao navečer odigrati 2-3 sata THPS (bez punjenja) i još je ostala crtica baterije, tako da ovo što Zoki spominje u članku nije iskustvo koje ja imam… iako bih rekao da je i baterija od 5 sati sasvim dovoljna, s obzirom što gamepad pruža. Iskreno, malom je toliko puta gamepad ispao iz ruke da sam iznenađen što još uvijek i radi.

    • Srpski Gameplay

      @MAJSTOR RINGO, 17.11.2021 - 11:24

      ja ga koristim dva mjeseca i radi super, apsolutno je sve ok. Citam u ovom clanku 4 sata baterija, glupost, nisam racunao tacno a hocu, kakva crna 4 sata. Zadovoljan sam baterijom, cak i lada igram Astra. Bas cu napuniti dzojstik i igrati Astra sa svim efektima i javicu ti koliko tacno baterija moze izdrzati

  • 312AE

    17.11.2021 - 08:54

    Za mene je godina s PS 5 super, jednostavno je sve zabavnije na toj konzoli. Sve Sonyjeve velike hitove sam odigral i svaku svaki mi je bil odličan. Controller je super, a svaka igra a njrgovom podrškom jedno bolje igrače iskustvo. Jedino mi je malo žao, da je konzolu još uvjek teško nabaviti, no ako se malo potrudiš nije nemoguće. Totalno sam zadovoljan od prvog dana.

  • SanKa

    17.11.2021 - 09:54

    Konzola opravdala očekivanja, igre nisu radi kašnjenja jer je nakazni kinez pojeo šišmiša. ali doći će i to na megdan. što se tiče kontrolera, ne njajke. baterija sasvim dovoljno traje niti je to neki problem.

  • Virty

    17.11.2021 - 10:52

    Najbolja konzola.

  • Toma_HR

    17.11.2021 - 19:06

    Ne znam da li vrijednost nešto odredjuje, kupio sam je prije godinu dana za 4.000 kn – danas mogu u 5 min dobiti 5.000 kn – znači vrijedi nešto 🙂

  • Srpski Gameplay

    17.11.2021 - 19:45

    hahaah, dobar dobar. Nema pravih igara pa se i nije zajebao ko nije uzeo

  • moordrak

    18.11.2021 - 18:32

    Mah. Konzola k’o konzola. Oduševljen sam petačom jer sam prodajom zaradio za još jednu. Ebiga. Željezo se kuje dok je vruće… Služit će me PRO još barem dvije godine. Pravih nextgen igara nema, a uglavnom sve što izlazi i što me zanima izaći će i za PS4. Nema sikiriki.

  • sZamuraii

    19.11.2021 - 22:11

    Prvi put u zivotu da se mislin uzet xbox

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?