HCL.HR

TOP 5 stvari koje želimo od Nintendo Switch 2 konzole

Zoran Žalac 24.04.2023.   •   18 komentara


Vrlo je izgledno kako će se Nintendo zadržati na pobjedničkoj recepturi Switch konzole i s njezinim nasljednikom. No, nadamo se da će neke stvari ipak promijeniti.

Nintendove su konzole zadnjih nekoliko generacija uvijek donosile drugačiji način korištenja. Nintendo Wii nudio je različito igranje od GameCube konzole, neshvaćeni Wii U koristio se drugačije od svog prethodnika, a Switch je opet donio nešto novo. Međutim, Nintendo je tijekom godina imao i pokušaja i promašaja, te su uvidjeli kako izmišljanje novih stvari može biti riskantno. Dok su Wii i Switch bili uspješni, Gamecube i Wii U privukli su znatno manje igrača.

Možemo stoga nagađati da Nintendo s nasljednikom Switch konzole možda neće ići na riskiranje nego bi se mogli povesti primjerom PlayStationa i Xboxa. Jasno je da se od Nintendove sljedeće konzole očekuje hardverski skok naspram Switcha koji je star već šest godina. No, Switch je ipak poseban uređaj koji zbog svog hibridnog faktora ima mjesta za neke promjene kakve ne viđamo kod ostalih konzola. I to nam ostavlja prostor da maštamo i slažemo liste želja za Switch 2, ili kako god da se sljedeća konzola bude zvala.

Ovu listu želja pokušali smo utemeljiti na razumnim očekivanjima. Primjerice, ne možemo u isto vrijeme očekivati ekran 4K rezolucije i bolju izdržljivost baterije – to dvoje ne ide zajedno. Naša očekivanja su minimalna, znajući da Nintendove konzole u pravilu nikad ne donose najaktualniji hardver ni najsposobnije komponente. S time na umu, evo čemu se nadamo:

Manji dock koji ne oštećuje ekran

Mnogi će reći kako je baza kojom se Switch spaja na TV najmanje bitan dio te konzole. Možda je to istinito, ali pokazalo se i to da može biti najviše štetan dio. Prilikom stavljanja konzole na dock uvijek postoji šansa da će to ostaviti traga na konzoli ako nemate zaštitnu naljepnicu na ekranu. Može se to izbjeći uz malo pažnje, ali vrijeme je da se takvo što promijeni.

Već postoje rješenja ostalih tvrtki pomoću kojih se konzola na TV spaja jednostavnije, bez opasnosti po ekran. Nintendo tu uvelike kaska za ostalima i može se ugledati na hrpu drugih primjera – čak i na Steam Deckovu baznu stanicu. Osim toga, ethernet port i barem jedan utor za USB trebali bi biti standard na bazama svih konzola, ne samo skupljeg modela. A kad smo već kod toga…

OLED ekran kao standard

Budimo realni, Switch 2 neće biti pravi napredak u odnosu na prethodnu generaciju ako bude koristio išta drugo osim OLED ekrana. Sve bi osim toga djelovalo kao korak unatrag i mnogi bi igrači lakše prihvatili čak i smanjivanje dijagonale ekrana nego povratak na LCD.

Uvrštavanje OLED ekrana u sve modele Nintendu bi također bila dobra taktika u borbi protiv rastućeg broja handheld PC-jeva. Ekran boljeg kontrasta i ljepših boja više se primijeti kao nešto što čini razliku i mnogima je važan čimbenik u tome koji će uređaj odabrati. Istina je da Nintendo i ostali proizvođači ručnih uređaja za gaming ne igraju u istoj diviziji, a ovaj potez mogao bi osigurati dodatnu potvrdu za to.

JoyCon kontroleri moraju biti kvalitetniji

Ako ste ikada imali Switch onda automatski znate na što ovdje mislimo. Problem driftanja analognih palica na kontrolerima za Switch postao je toliko učestala pojava da je Odbor za zaštitu potrošača Europske unije morao reagirati i natjerati Nintendo na obavezne i besplatne popravke. Bilo bi sjajno kad Switch 2 ne bi uopće trebao takvo servisiranje.

Rješenje već odavno postoji u Hall Effect senzorima koji potpuno eliminiraju problem korištenjem magneta. Doduše, vrlo su male šanse da će se Nintendo poslužiti tom tehnologijom iz jednostavnog razloga – što je skuplja. Nintendo u pravilu ne prodaje svoje konzole po nižoj cijeni od troškova njihove izrade, tako da se baš i ne nadamo nekom velikom napretku kod rješenja za driftanje.

Ipak, postoje i drugi segmenti u kojima JoyCon kontroleri mogu biti kvalitetniji. Ne bi bilo loše kad bi odvajanje istih od same konzole bilo lakše. I tu već postoje alternativna rješenja na koja bi se Nintendo mogao ugledati. Nadalje, analogne trigger tipke bile bi dobar dodatak. A ne bismo imali ništa protiv kvalitetnijeg materijala na analognoj palici – ta je ipak najsklizavija od svih kontrolera u ponudi.

Podrška za DLSS ili FSR tehnologije činila bi čuda

Dobro je poznato da se tek manji broj igara na Switch konzoli izvodi glatko. Neke zahtjevnije igre znale su koristiti rezolucije niže od 720p, a framerate je padao i na filmskih 24 sličice po sekundi. S obzirom da taj hardver nije bio snažan ni 2017., jasno je i zašto. A kako se radi o prijenosnom uređaju, jasno je da će i snažniji hardver Switcha 2 jednako tako imati svoje limite. Ipak tu treba razmišljati o hlađenju konzole, izdržljivosti baterije i sl.

S obzirom na to, kao idealno rješenje za što bolju izvedbu nameću se metode upscalinga kao što su DLSS ili FSR. Laički rečeno, uređaj različitim tehnikama prikriva da se igra izvodi u nižoj rezoluciji, tako da dobiva fluidnost bez gubitka čitljivosti. Steam Deck, primjerice, ima implementirano AMD-ovo FSR rješenje na razini sustava, tako da bilo koja igra može dobiti malo bolje performanse nego što to sam hardver nativno pruža.

S obzirom da je na ostalim konzolama već postalo standardno da igre imaju quality i performance načine izvođenja, ne čini se nategnuto vjerovanje da bi Switch 2 uz pomoć upscalinga mogao donijeti nešto slično tome. Bog zna da bi to bilo potrebno i za igre samog Nintenda. A kad smo već kod njih…

Ništa bez povratne kompatibilnosti nije dovoljno dobro

Veliki je upitnik što će se dogoditi sa svim igrama za Nintendo Switch pri prelasku na sljedeću konzolu. Do sada je Nintendovo pravilo uvijek bilo to da prelaskom na novu konzolu sve igre ostavljamo na onoj staroj. A u današnje vrijeme očekivanja igrača ipak su drugačija. Vidite, Switch je prva Nintendova konzola u povijesti za koju je prodano više od milijardu igara. Takav uspjeh ujedno predstavlja i breme odgovornosti za Nintendo jer mnogi igrači neće biti sretni ako na novom Switchu ne budu mogli igrati igre sa stare konzole.

U današnje je vrijeme to osjetljivo pitanje jer je Nintendo pošao profitabilnim putovima tako da igračima naplaćuju pristup igrama koje su već kupili. Ako ste bili vlasnik Wii U konzole, skoro sve Nintendove igre za Wii U na Switchu ste mogli zaigrati jedino tako da kupite remastere ili Deluxe izdanja. Ako ste na Wii ili Wii U konzolama kupovali digitalne igre iz Virtual Console kolekcije, na Switchu im niste mogli pristupiti… osim u slučaju da Nintendu platite pretplatu. Zvuči kao da je Nintendo izrazito nastrojen protiv svojih kupaca, no je li stvarno tako pokazat će upravo pitanje povratne kompatibilnosti igara na novoj Switch konzoli.

Komentari (18)

  • KhorneFlake

    24.04.2023 - 18:33

    Standardna i light verzija konzole, kao što imaju Samsung tableti, pa i druge konzole. Top model sa OLED ekranom i punim specifikacijama, kome je skupo nek uzme LCD verziju sa sporijim hardverom, ili možda sve da bude identično osim ekrana.

  • Goran1234

    24.04.2023 - 18:42

    Biti če stvarno zanimljivo vidjeti odgovor Nintenda.
    Teško je uvijek zamjeniti uspješne proizvode.
    Neznam dali je još aktuelna politka konzole za 300$ kod Nintenda,ako je,što se danas za to može dobiti?

  • dariodesu

    24.04.2023 - 19:54

    najbitnije mi je da se mogu igrati igre sa switcha

  • SonOfZeus

    24.04.2023 - 19:56

    Najbitnije zaboravljeno: Da bude barem u rangu Steam Decka jer je sramotno da je konzola slabija od PS4.

    • Goran1234

      @SonOfZeus, 24.04.2023 - 20:25

      Još neznamo dali če biti slabija ili jaća od PS4 🙂

    • butjer1010

      @Goran1234, 24.04.2023 - 23:46

      Daj mi molim te reci, jesi li se zajebavao kad si napisao “ČE” i “JAĆA”, ili si samo antitalent za gramatiku? 🙂 Gledam i umirem od smijeha 🙂

    • SonOfZeus

      @butjer1010, 25.04.2023 - 13:29

      A “neznamo” i “dali”? 😂

    • butjer1010

      @SonOfZeus, 25.04.2023 - 21:50

      🙂 🙂 🙂

  • kebbab

    24.04.2023 - 22:02

    Prvo, moraju napraviti konzolu snage Xbox series S da se normalno igra 1080p/60fps a konzola bi trebala da bude nešto poput Gamecube-a. I drugo, moraju izbacivat više svojih ekskluziva jer Super Mario Odyssey i Zelda Breath of the Wild iz 2017, i posle 6 godina ništa, je jako malo. Pustimo one neke kratke igrice poput Mario golf, tenis i strikers koji je zapravo remaster iz Nintenda Wii.

    • Motor City Bengals

      @kebbab, 25.04.2023 - 07:12

      Glupost, izbacili su na desetke igara, Pokemoni, Kirby, Metroid, Xenoblade, Hyrule Warriros, Smash bros., Kart, Animal Crossing, Mario Paper, Mario Maker, Pikmin…, ne znam o cemu pricas.

    • Motor City Bengals

      @Motor City Bengals, 25.04.2023 - 11:47

      Wario, Bayonetta, Mario Party, razni JRPG-ovi kojih su izdavaci kao Triangle Strategy, Bravely Default II…

    • Motor City Bengals

      @Motor City Bengals, 25.04.2023 - 16:02

      Splatoon, covjece toliko je toga!!

  • mirkunjaaa

    25.04.2023 - 07:07

    Nintendo mi posli gamecuba nikako više nije bija interesantan.
    Eventualno wii zbog društvene komponente (wii sports…) a posli bezveze.
    Osim Zelde i Marija sve ostalo mi je meh 🤷‍♂️
    Pokemoni, digimoni, jrpg razne igre be-zve-ze.
    Plus cijena uvik nabildana, hardwere slab….
    Jedan veliki NE Nintendu!

  • SilverMelior

    25.04.2023 - 08:42

    Nintendove konzole me nisu nikad privlacile i to je Switch promjenio i bio sam blizu da ga kupim i onda izadje Steam Deck.

  • SanKa

    25.04.2023 - 09:45

    najbitnije: da grafika vecine igara ne izgleda ko iz 1999. it’s been fun na pocetku, al sad je bas sramotno….rijetke su igre ko zelda koja imaju specifican art pa izgleda prekrasno, ali ostalo je bas sramotno

  • LetMeBeFrank

    25.04.2023 - 14:47

    Backward compatibility je definitivno najbitnija stvar, a za ostalo me manje briga. Bio bi veliki fail da ne mozes pokretat igre s trenutnog Switcha na nasljedniku.

  • m4r1ju4n

    25.04.2023 - 15:51

    Šesta stvar koja nije navedena, poboljšanje Nintendo Online servisa. Ovo sa aplikacijom za mobilne telefone je, blago rečeno, tragično. Ni do članka u usporedbi sa konkurencijom.

  • gajoters

    26.04.2023 - 08:54

    Svakako da se može Atmosphere instalirati 😀 😀 😀 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?