HCL.HR

Croteam o razvoju i uspjehu njihove nove igre – The Talos Principle

Juraj Bevandić 12.02.2015.   •   9 komentara


Popričali smo se jednim od osnivača Croteama o njihovom novom hitu. Saznajte kako su igru radili, kada stižu verzije za druge platforme i što je sa Serious Samom 4.

Popričali smo se jednim od osnivača Croteama o novom im hitu, puzzle avanturi iz prvog lica The Talos Principle. Saznajte kako je nastala ideja za ovaj zanimljivi naslov, zašto je u produkciji bio važan jedan računalni bot, kada stižu verzije za druge platforme te kakva je situacija sa željno iščekivanim Serious Samom 4.

Na naša pitanja odgovarao je Davor Tomičić, jedan od osnivača Croteama te glavni puzzle dizajner The Talos Principlea.

Davor Tomicic

Od samih početaka ranih 90-ih i rada na nogometnim igrama prošlo je mnogo godina. Kako se trenutna ekipa Croteama razlikuje od početne postave? Koliko imate zaposlenika u ovom trenutku i tražite li nove suradnike?

Tijekom pet godina izrade prvog Serious Sama stvorila se jezgra od 6-7 članova koja je i danas spiritus movens Croteama. Croteam trenutno broji dvadesetak zaposlenika i vanjskih suradnika, i uvijek smo u potrazi za novim talentima. Ako netko ima veliku ambiciju i vještine za izradu igara na najvišoj razini, uvijek je dobrodošao.

Croteam je ponajviše poznat po Serious Sam serijalu kojeg njegujete novim nastavcima već dugi niz godina. Što vas je potaknulo da iskoračite iz tih poznatih voda pucačina i okušate se u nečemu novom?

Potaknule su nas dignute dlake na rukama. Možda to smiješno zvuči pa ću se malo vratiti i pokušati objasniti od početka. Isprobavali smo neke nove mehanike za igru Serious Sam 4. Htjeli smo dati igraču da dođe do daha između akcijskih dijelova, da se malo odmori od adrenalina koji koliko god da je zarazan postane iscrpljujuć kod dužeg igranja.

Kreirali neke prototipe koji su naišli na vrlo pozitivne reakcije tijekom internog testiranja unutar tima. Naravno, kreativni kakvi jesmo malo smo se zaigrali. Što je kreirana kompliciranija zagonetka, to je oduševljenje rješenjem bilo veće. I tu opet dolazimo do dignutih dlaka na ruci. Kada se to desi tijekom igranja, onda znaš da si na tragu nečeg jako dobrog. Nakon toga se sve odvijalo nekim logičnim redosljedom. Brzo smo shvatili da to što imamo izlazi van okvira Serious Sama te da trebamo napraviti zaseban projekat. Trebalo je i neko vrijeme da se stvarno odlučimo produkcijski napustiti izradu i sigurnost Serious Sama 4 i krenemo novim putem, ali dlake su nam pokazale da je to pravi put.

Na koji se način rad na igri usredotočenoj na zagonetke i naraciju razlikuje od Serious Sama koji je svoje probleme rješavao nešto direktnije i eksplozivnije? Je li teže ili dugotrajnije razviti igru poput poput The Talos Principlea ili pucačinu u maniri Serious Sama?

Nije možda drastična razlika, ali Serious Sam je definitivno kompleksnija igra za napraviti. U osnovi The Talos Principle se bazira na nekoliko mehanika pomoću kojih se kreiraju zagonetke, ima samo glavnog lika i nema multiplayera. Serious Sam ima desetine čudovišta, oružja, projektila i raznih dodataka koje treba napraviti da rade pojedinačno, a i u konačnici je vrlo zahtjevno kada se sav taj kaos odvija na ekranu, i još k tome u multiplayeru. I sami leveli su u Samu kompleksniji za napraviti jer se radi o uvjerljivim lokacijama iz pravog svijeta s mnogo detalja, dok su u Talosu zagonetke napravljene uglavnom od generičkih elemenata jer se radi o izmišljenom virtualnom okruženju.

The Talos Principle

U konačnici duljina izrade nije bila bitno kraća nego u Serious Samu 3, ali nam je omogućila dovoljno vremena za više testiranja i veću ispoliranost sadržaja nego ikad prije što se na kraju i očitovalo u dojmovima igrača i kritike.

The Talos Principle ima vrlo zanimljivu filozofsku priču koja je plod mašte dvaju stranih pisaca, Toma Juberta i Jonasa Kyratzesa. Kako je došlo do suradnje s njima? Što vas je inspiriralo na takvu priču?

U jednom trenutku imali smo mehanički kostur igre i ideju za globalnu temu za priču koja prati zagonetke, a koja je vezana uz transhumanizam, umjetnu inteligenciju, slobodnu volju, prirodu svijesti i samog čovjeka. No bilo je jasno da za razliku od Serious Sama ovdje priča mora biti mnogo kompleksnija i kvalitetnije napisana ako želimo postići potpuni dojam kod budućih igrača. Mi objektivno nismo pisci, i iako smo mi bili ti koji su radili priču vezanu uz Serious Sama, to je bilo više zbog nužnosti produkcijskih okolnosti u kojima smo se nalazili.

Bilo je jasno da za razliku od Serious Sama ovdje priča mora biti mnogo kompleksnija i kvalitetnije napisana ako želimo postići potpuni dojam kod budućih igrača.

Ja sam negdje u to vrijeme igrao igru The Swapper, odličnu puzzle igru koja se bavila sličnim temama na koje smo mi ciljali, a čija me priča jako dojmila. Nju je pisao Tom Jubert i dao sam prijedlog da ga kontaktiramo i predložimo mu da napiše priču za The Talos Principle. Kako je Tom imao još neke projekte sa strane nije htio sam preuzeti taj zadatak pa je predložio da to radi skupa svojim poznanikom Jonasom Kyratzesom, koji je već radio male ali kultne igre bazirane upravo na priči.

Brzo smo dogovorili uvjete i oni su obojica ozbiljno prionuli smišljanju priče prema temi koju smo prethodno zamislili. Prvi draft priče sa gotovo svim elementima smo ugradili negdje na ljeto, ali se tijekom playtestinga pokazalo malo prezamršeno i odvojeno od same mehanike igre, pa su do izlaska neki elementi u dobroj mjeri bili prerađivani dok na kraju svi nismo bili jako zadovoljni konačnom verzijom.

The Talos Principle

Na kraju se ovaj potez pokazao kao potpuni pogodak, jer upravo je priča prema mnogima jedan od najačih elemenata Talosa. Suradnjom smo svi bili jako zadovoljni pa je lako moguće da je nastavimo i u budućnosti, a nemojte se iznenaditi ako Sam uskoro počne citirati Hamleta 🙂

Osim pravih igača od krvi i mesa, za testiranje igre napisali ste i jednog računalnog bota. Na koji način on funkcionira i što ste točno postigli time?

Tijekom svakog projekta vidjeli smo da nam interno testiranje, uglavnom od članova našeg tima oduzima jako mnogo vremena koje bi inače mogli iskoristiti za izradu sadržaja. Kada dvadeset ljudi radi na kompleksnom projektu novi bugovi se svakodnevno stvaraju u kodu i sadržaju igre, a to je produkcijski nemoguće brzo detektirati i ukloniti ljudskim testiranjem. A kako Talos ima dvostruko dulje vrijeme igranja od Serious Sama, to je postao problem koji je trebalo ozbiljno adresirati.

Nathan Brown, kao naš dugogodišnji vanjski suradnik počeo je programirati bota još za testiranje Serious Sama. To je bila neka bazična varijanta, hodaj od manualno postavljene točke do točke i pucaj po svemu što se kreće, pa onda nastavi prema idućoj točci. No za potrebe The Talos Principle igre to nije bilo ni blizu dovoljno. Zato se Nathan prihvatio ozbiljnog posla i napravio bota koji uči i samostalno rješava sve zagonetke.

Napisan je bot koji je prolazio igru i po 5-10 puta na dan. Nešto za što običnom čovjeku treba i do 20 sati.

U većini slučajeva sve što je potrebno je jednom odigrati rješenje zagonetke i bot će pohvatati sve ključne korake i moći će sam to ponoviti, čak i ako se zagonetka u određenoj mjeri u međuvremenu promijeni (arhitektura ili položaj itema), sve dok ideja rješenja ostaje ista. Jednom kad je bot naučio sva rješenja mogao je uz ubrzani vremenski faktor prolaziti igru i po 5-10 puta na dan. Uspredbe radi čovjeku testeru treba bar 20 sati za jedan potpuni prolaz. Čim bi se tijekom razvoja igre nešto potrgalo s nekom mehanikom ili bilo čim drugim zbog čega bi bilo nemoguće riješiti neku zamku, ili bi se igra srušila zbog nekog bug-a u renderingu, bot bi to odmah automatski prijavio u našu bazu bugova s točnom lokacijom i opisom problema. Mi to odmah vidimo na monitoru pa ovisno o tipu problema odgovarajuća osoba može odmah krenuti u popravak.

The Talos Principle

Naravno, određene aspekte igre može testirati samo čovjek tester, kao npr. koliko je zagonetka teška/zabavna, da li neko drvo leti u zraku, da li postoji neka tekstura koja se krivo razvukla i da li recimo postoji način da se iskoristi neka rupa u logici rješenja zagonetke. Ali upotreba bota uštedila nam je mnogo vremena, prema našim procjenama bot je imao oko 15.000 sati igranja te nam svojim raportiranjem problema omogućio da tijekom cijelog razvoja održavamo igru u vrlo dobrom stanju, što se na kraju i osjetilo u konačnom proizvodu.

Sad kad je The Talos Principle već neko vrijeme na tržištu, postoji li nešto što biste u igri ipak promijenili? Hoćemo li dobivati novi sadržaj kroz zakrpe ili DLC?

Igra je dobila vrlo visoke ocjene (npr. Metacritic je 87, to je neka prosječna ocjena od preko 40 dobijenih reviewa relevantnih gaming portala), jedna je od najbolje ocijenjenih igara prošle godine u svijetu i gotovo da nema aspekta igre koji nije pohvaljen, od grafike, zagonetki, priče pa do glazbe i zvukova. Imali smo vremena i odlučnosti napraviti neke veće rezove još tijekom developmenta, tako da smo sada jako zadovoljni igrom i nema nekih značajnijih promjena koje bi napravili. Možda bi malo skratili igru, da bude još kondenziraniji doživljaj, ali to je već stvarno tjeranje maka na konac.

The Talos Principle

Zakrpe radimo redovito po potrebi, ali sa zadovoljstvom moram reći da nismo imali većih problema već pri samom izlasku igre, dobim dijelom i zahvaljujući neumornom radu spomenutog bota na testiranju tijekom cijelog projekta. DLC imamo u planu, ali za sada još nemamo konkretnijih detalja.

Igra je najavljena i za PlayStation 4 i Android. Pretpostavljamo da se PS4 verzija neće u mnogočemu razlikovati od PC izdanja, no što je s Android verzijom? Je li riječ o posebnoj, na neki način umanjenoj verziji igre ili će sadržavati sve što i ostale platforme uz neke grafičke kompromise?

PS4 verzija se neće mnogo razlikovati od PC izdanja. Na Androidu igra će raditi samo na tabletima s K1 Tegra procesorima, to je neki high-end tako da se i tu neće raditi o nekoj umanjenoj verziji igre, nego o punom iskustvu, možda će jedino grafički igra morati biti malo jače zategnuta, ali ne bitno.

Biste li bili tako dobri da na otkrijete točan datum izlaska PS4 verzije pa da za promjenu malo nas citiraju na Gamespotu?

Hehe, rado bismo i mi znali. Osim što radimo na prilagodbama i zadovoljenju svih tehničkih uvijeta koje Sony zahtjeva za svoju konzolu, čekamo i kompletiranje desetak jezičnih lokalizacija. Nakon toga igra ide na certificiranje kod Sonya. Taj postupak traje, i možemo proći iz prve, ali i pasti certificiranje, jer ako samo jedan detalj iz njihove ogromne knjige standarda ne funkcionira ne može se proći test. Tada slijede popravci, ponovna prijava na certificiranje, čekanje slobodnog termina i opet možemo proći ili pasti. Previše nepoznanica da bismo mogli znati točnije datum. Tek kada prođemo certifikaciju znati ćemo točnije odrediti datum.

The Talos Principle

I sami smo se u redakciji uvjerili da su pozitivne kritike, visoke ocjene i nagrade kojima je vaš najnoviji projekt okrunjen stvarno zaslužene. Jeste li očekivali ovakav uspjeh?

I da i ne. Vjerovali smo u ono što radimo, ali kad dugo radiš na projektu izgubiš osjećaj, stvari koje su te uzbuđivale nakon što si ih vidio i doživio stotine puta više ti se ne čine tako uzbudljivim. Smatrali smo da imamo jako dobre elemente igre, ali nismo bili sigurni kako će se oni sklopiti u kompaktnu cjelinu. Igračima smo za jednu igru sa zagonetkama koje su obično linearne ostavili dosta slobodnog prostora da sami biraju svoj put prolaska kroz igru. A još više slobode smo ostavili u priči.

Ono što smo pogriješili u procjeni je postotak ljudi koji će se dublje investirati u ovu temu i priču – ispalo je da je to jedan mnogo veći postotak igrača, a s tim smo dobili i mnogo širu podršku igrača i kritike.

Imali smo dva odlična pisca na projektu koji su napravili tonu sadržaja, ali taj sadržaj je u igri 90% opcionalan. Nama je do neba bila uzbudljiva tema o prirodi čovjeka, slobodnoj volji, transhumanizmu, umjetnoj inteligenciji i svijesti. No nismo imali ideju koliko će širu publiku zanimati te teme i koliko će se investirati u priču i imati strpljenja istraživati sve detalje, a opet nismo im to htjeli gurati na silu na nos kako neke igre rade. Naša je procjena bila da bi zbog obima i “teške” teme takvih moglo biti maksimalno 10-15% dok će se ostali uglavnom fokusirati na rješavanje zagonetki i tek letimično pratiti priču.

The Talos Principle

No vjerovali smo da će oni koji investiraju trud u slaganje priče dobiti veliku satisfakciju na kraju. I tako je i bilo, oni koji su istražili sve detalje oduševljeni su igrom, dojmom koji je na njih ostavila, pitanjima koja je u njima pobudila, i po komentarima mnogih takvih igrača to im je ponajbolja igra ikad. Pa čak i više od toga, pokazatelj što igre u svojoj srži i dubini mogu biti, na granici umjetnosti kao i dobre knjige ili filmovi koji potiču na razmišljanje i promjene. No ono što smo pogriješili u procjeni je postotak ljudi koji će se dublje investirati u ovu temu i priču, ispalo je da je to jedan mnogo veći postotak igrača, a s tim smo dobili i mnogo širu podršku igrača i kritike.

Igra je bila nominirana za mnogo nagrada, od kojih bi izdvojio nominacije za Independent Games Festival Excellence In Design i Grand Prize, što su svojevrsni Oskari za nezavisne igre. Uspjeh u tom obimu iskreno nismo očekivali, iako smo ga naravno priželjkivali i nadali se.

Kažu da je prosinac pomalo nezahvalan mjesec za lansiranje nove igre, uz razne blagdanske popuste zbog kojih visokobudžetni naslovi plijene pozornost kupaca nižim cijenama. Ipak, pozitivne kritike za The Talos Principle i u startu niska cijena za jedan dugotrajan naslov sigurno su pozitivno utjecali na prodaju. Jeste li zadovoljni prodajnim rezultatima do sada? Kakav je omjer prodanih primjeraka između Windows, Linux i Mac izdanja?

Prosinac je bio nesretno izabran datum izlaska, upravo zbog spomenutih rasprodaja igara u to vrijeme. Mi smo inicijalno planirali izdati igru i malo ranije, no nismo ju htjeli objaviti dok nismo do kraja bili zadovoljni napravljenim jer smatramo da je kvaliteta dugoročno važnija od početnih prodajnih rezultata. Upravo promjene koje smo radili par mjeseci prije izlaska su nas koštale mjesec dana kasnijeg izlaska, ali sad u perspektivi nije nam žao zbog toga.

Prodaja ide dobro za novi naslov koji tek treba kreirati svoju publiku. To znači da je inicijalna prodaja slabija od inicijalne prodaje Serious Sama, ali to smo i očekivali. Serious Sam je kultna igra u svom žanru, sa velikom bazom fanova, dok The Talos Principle tek treba stvoriti tu bazu, a to ne ide preko noći. Izdavanje novog naslova je vrlo delikatno i teško jer danas postoji poplava raznoraznih naslova i žanrova pa nije lako ući u srca i domove igrača. Za to treba kvalitete, vremena pa i malo sreće. No visoke ocjene kritike i izuzetno povoljne povratne informacije od dosadašnjih igrača daju nam nadu da će The Talos Principle steći kultni status kod publike, na sličan način kao i Serious Sam prije njega.

Linux i Mac čine mali dio prodaje, ukupno manji od 10%, ali nije ni to zanemarivo. Kupci na tim platformama su jako zahvalni i mi ćemo ih nastaviti podržavati.

Za kraj, što je iduće na rasporedu Croteama? Znamo da je započeo rad na Serious Samu 4, no je li to vaš jedini projekt trenutno i kada ga možemo očekivati na policama?

Trenutno jedan dio tima radi zakrpe za The Talos Principle te konverziju za PS4 i Android, a drugi radi na Serious Samu 4. Izrada igara je dug i težak proces koji po naslovu traje bar godinu, dvije. Imamo pomalo slatke brige kojem se projektu i u kojoj mjeri posvetiti. No sad je primaran fokus Serious Sam 4, ali u pozadini želimo polako pokrenuti i razvoj novog nastavka za The Talos Principle, a imamo i mnogo drugih uzbudljivih ideja o kojima razmišljamo i koje evaluiramo. Ali toliko puno ideja, a toliko malo vremena. Zato su talentirani i strastveni ljudi za izradu video igara uvijek dobrodošli na naša vrata.

Veliki pozdrav redakciji i čitalaštvu hcl.hr portala od svih nas iz Croteama.

A što vi kažete mili čitatelji? Jeste zaigrali The Talos Principle? Javite nam u komentarima što mislite o tom hrabrom novom projektu iz Croteama.

Komentari (9)

 • trulex

  12.02.2015 - 18:27

  Ima da ga probam.

 • DukyDoo

  12.02.2015 - 19:28

  još ga igram… i opet kažem patim se ko Isus sa posljednjim zagonetkama. Al svejedno je uživancija igrat 😀

 • krolesi

  12.02.2015 - 23:15

  Samo naprijed Croteam. Puno sreće i igara svima na zadovoljstvo!

 • Mr. Booker DeWitt

  13.02.2015 - 13:27

  drago mi je da ste poslušali savjet kad sam neki dan napisao da probate intervjuirati croteam…svaka čast!

 • Wingmaker

  13.02.2015 - 20:10

  I moja malenkost je dala također savjet pa su nas izgleda poslušali. Bravo Croteam najbolji ste a i svaka čast HCL ekipi na ovakvom intervjuu ;P

 • markogal

  14.02.2015 - 23:41

  odlicni ste puno srece

 • Orionis

  15.02.2015 - 01:55

  Iako nisam fan uopce ovakvih igara kao sto je Talos Principle i ne igram ih, drago mi je cuti da decki iz Croteama i dalje rade odlican posao i da su im igre ponos i dika uokolo (Gamespot ocijenio sa 9 i nest :D) kako i treba bit. Dokaz samo da nije bitno od kud si i kolko vas je vec da se moze uspjet ako se ima volje i imalo znanja. Deckima jos jednom sve naj sa buducim radom, veselim se SS4 😀 ^^

 • darijoman

  01.03.2015 - 23:17

  Bravo Croteam. Puno sreće i uspjeha u buduće. Nestrpljivo Očekujem novi nastavak Seriousa 🙂

 • Tutnplook

  01.01.2017 - 20:35

  Dobro odrađen interview, sa zadovoljstvom sam sve pročitao. Uvjek je dobro imati priliku pročitati informacije koje te zanimaju. Čestitam Croteamu i želim vam svima puno sreće u novoj godini.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?